InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Koningshuis > Majesteit – Koningin en prinses Beatrix en Ameland

Majesteit – Koningin en prinses Beatrix en Ameland

Majesteit – Koningin en prinses Beatrix en Ameland Majesteit, Koningin Beatrix, was in juni 2007 op bezoek bij de buren. Ze reisde van Zoutkamp naar Lauwersoog en van daar naar Schiermonnikoog. De koningin had een grote groene hoed op en was daarmee van verre herkenbaar. In Zoutkamp werd ze begroet door schoolkinderen en op Schiermonnikoog door mensen van de KNRM en door een oude bekende van de majesteit: het was een onverwachte verassing voor Koningin Beatrix. Zes jaar na dat bezoek doet de koningin afstand van de troon en wordt ze weer prinses.

Waar de Koningin Sophie Booy ontmoette

Koningin Beatrix op bezoek en de RVD

Het feest begint in Lauwersoog, in restaurant Wadden Zeezicht. Het ruikt er op een vreemde manier naar vis. In de eetzaal verzamelt zich de pers. Broodjes en koffie staan klaar en de RVD brieft de aanwezigen. De pers moet ruime afstand tot de majesteit houden; ze komt voor het volk en het volk moet haar kunnen zien.

Toeschrijven

De Koningin rechtstreeks citeren mag niet, toeschrijven naar wat ze heeft gezegd kan wel. Het is een uiterst vriendelijke meneer, die Aad van de RVD. Later, in Zoutkamp, als een fotograaf later toch iets te lang op het trappetje blijft staan om een close up van de Koningin te maken, duwt hij hem zachtjes maar resoluut naar achteren. Er moet negen meter afstand tussen de majesteit en de fotograag, de journalist en het publiek blijven.

Groene hoed van majesteit

Enkele van de fotografen en verslaggevers zijn kind aan huis bij de RVD. Ze volgen de Majesteit waar mogelijk. “Die hoed heeft ze eerder op gehad,” zegt de man met de krullen. “Ja, toen op de Antillen, zegt de ander.” De deux-pieces gaan kennelijk ook af en toe op herhaling. “Ze is zeker aan het recyclen,” zegt de gekrulde fotograaf weer. De sfeer is vriendelijk en ontspannen, voor maar ook achter de schermen. Beveiliging is niet hinderlijk aanwezig. Pers krijgt volop, niet alle, gelegenheid haar werk te doen en het volk kan handen geven, toezingen en tekeningen en bloemstukjes overhandigen.

Kerkstraat in Leeuwarden

Het bloemstukje dat Beatrix op Schiermonnikoog van twee schoolkinderen krijgt aangeboden, is gemaakt in Leeuwarden. De bloemist van Gerben Reitsma’s bloemenzaak in de Kleine Kerkstraat in de Friese hoofdstad heeft het boeketje in een grote doos verpakt. Hij en zijn moeder brengen het hoogstpersoonlijk naar Schier. Zij zitten net als de journalisten in Wadden Zeezicht aan de koffie. Gerben Reitsma? Kleine Kerkstraat? Dat is de bloemenzaak waar ze Mobach tulpenvazen verkopen. Een van de journalisten heeft daar een gekocht. De bloemist weet het nog, ook al is het een tijd geleden. “Die grote groene, die op een UFO lijkt?” Ja, die staat bij de journalist op tafel.

Majesteit in Zoutkamp / Bron: Persbureu AmelandMajesteit in Zoutkamp / Bron: Persbureu Ameland
Majesteit in gesprek met Bert de Boer (rechts) / Bron: Persbureau AmelandMajesteit in gesprek met Bert de Boer (rechts) / Bron: Persbureau Ameland
Majesteit ziet opeens Sophie Booy / Bron: Persbureau AmelandMajesteit ziet opeens Sophie Booy / Bron: Persbureau Ameland

Bert de Boer van Ameland

Hare Majesteit ontmoet op de pier van Schiermonnikoog Bert de Boer, schipper van reddingboot Annie Jacoba Visser uit Lauwersoog. Ze heeft een lang gesprek met hem, zeker gezien het volle programma van de dag. Bert is geboren op Ameland en werkt op de reddingsboot van Lauwersoog. Beatrix is, zoalng zij koningin is, (Vrijvrouwe van Ameland) en zij en Bert lijken het samen goed te kunnen vinden.

Sophie Booy
Sophie Booy-barones van Randwijck had een huisje op Schiermonnikoog waar ze regelmatig kwam. Speciaal voor de dag dat Beatrix naar het eiland kwam stelde zij zich op langs de kant van de weg. Ze hoopte dat de majesteit haar zou zien en dat deed ze ook. Twee jaar na het eilandbezoek van de toenmalige koningin overleed de barones.

Particulier secreatersse

Sophie Booy-barones van Randwijck (1923-2009) werd geboren in Rijswijk en groeide op in Middelburg. Ze diende als particulier secretaresse van Koningin Wilhelmina. Ze was de echtgenote van Thijs Booy, de man die Prinses Wilhelmina hielp bij het schrijven van haar boek 'Eenzaam maar niet alleen'.

Ars Donandi

Sophie en Thijs Booy kregen geen kinderen. Thijs Booy stierf in 2003 en Sophie in 2009. Hun nalatenschap lieten ze achter in een fonds op naam bij Ars Donandi. Ars Donandi betekent de kunst van het geven. Het is een koepelstichting voor fondsen met charitatieve doeleinden.

Foto

Een journalist maakt dé foto van de dag: het is er een van de omhelzing van Beatrix met Sophie Booy. Hij komt in de krant, een bijzonder moment is op de foto gezet.

Bezoek aan Ameland

Op 1 november 2013 kwam Beatrix naar Ameland. Niet als Koningin, ze was al teruggetreden en opende als Prinses Beatrix de nieuwe Burgemeester Walda School in Nes. Het was een bijzondere dag, het was een dag voor de herdenkingsdienst vanwege het overlijden van haar zoon Friso.

Lees verder

© 2012 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beatrix – Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedBeatrix – Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedPrinses Beatrix heeft Fries bloed in de aderen. De vorstin erfde de titel Erf- Vrijvrouwe van Ameland van Johan Willem F…
Beatrix, Koningin van Nederland – een instituutBeatrix, Koningin van Nederland – een instituutKoningin Beatrix was van 1980 tot 2013 koningin van Nederland. Geen gewone baan voor zo maar een mevrouw. Haar positie e…
Koningin Beatrix – de troonswisselingKoningin Beatrix – de troonswisselingOp 30 april 2013 vond een troonswisseling plaats. Koningin Beatrix trad af ten gunste van haar zoon Willem-Alexander. Be…
Koning – Koningspaar doet kennismakingstourKoning – Koningspaar doet kennismakingstourDe koning en koningin maakten na de inhuldiging van de koning in hun nieuwe hoedanigheid kennis met hun land en het Nede…
'Koningin van alle mensen' – bedanklied voor Beatrix'Koningin van alle mensen' – bedanklied voor BeatrixIn aanloop naar de abdicatie en troonswisselingdatum van 30 april 2013, gaf de ene na de andere artiest een Koningslied…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • Persbureau Ameland
  • http://www.arsdonandi.nl/215/sophie-booy-barones-van-randwijck-fonds/naamgever/ geraadpleegd op 6 november 2015
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1762378/2003/03/10/Rebel-in-dienst-van-een-oude-vorstin.dhtml geraadpleegd op 6 november 2015
  • http://www.arsdonandi.nl geraadpleegd op 6 november 2015
  • Afbeelding bron 1: Persbureu Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland

Reageer op het artikel "Majesteit – Koningin en prinses Beatrix en Ameland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 09-05-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Special: Beatrix
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!