Beatrix, Koningin van Nederland – een instituut

Koningin Beatrix was van 1980 tot 2013 koningin van Nederland. Geen gewone baan voor zo maar een mevrouw. Haar positie en werk vertegenwoordigen een instituut en Beatrix heeft daar als geen ander invulling aan gegeven. Rondom de majesteit heerst het protocol. Beatrix was eens een dartel paardenmeisje dat het keurslijf van koningin werd aangemeten. Ze liet zich Koninklijke Hoogheid noemen en dat gaf meteen een gepaste afstand aan. Beatrix heeft haar taak heel serieus genomen en het protocol ingezet als beschermende muur om haar persoonlijke leven.
Prinses Beatrix - 2 november 2013 in Nes op Ameland / Bron: Persbureau AmelandPrinses Beatrix - 2 november 2013 in Nes op Ameland / Bron: Persbureau Ameland

Beatrix van Oranje


Trix

Koningin Beatrix is een vrouw met een groot plichtsbesef. Het is eigen aan haar persoon en positie dat ze nooit verzaakt. Wat ze ook meemaakt en tegenkomt, ze kan nooit eens het hoofd onder een kussen stoppen. Er staat altijd wel iets op het programma en haar kapsel verdraagt het verstoppen onder een kussen niet. Niemand zal bij haar binnenkomst roepen: “Ha die Trix, kom op, laten we even bijkletsen. Wat heb je nu weer meegemaakt!?”

Protocol

In haar jonge jaren moet ze hebben beseft dat mensen haar nooit meer als een gewone vrouw zouden begroeten. Er is altijd een protocol en ze wordt immer begroet door mensen die hun best doen, want zij is het instituut waarvoor geknikt en gebogen wordt.

Beatrix het Instituut

De koningin in Beatrix is een instituut, dat niet spreekt over gewone-mensen-gevoelens. Ze houdt, in de tijd dat ze Koningin is, plechtige redes en geeft verklaringen. Ze regisseert wat er naar buiten komt en houdt media-uurtjes waar mediavolk kan fotograferen en wat kan vragen. De Rijksvoorlichtingsdienst is de regisseur met een opdracht.

Juni 2007 in Zoutkamp / Bron: Persbureu AmelandJuni 2007 in Zoutkamp / Bron: Persbureu Ameland

Metamorfose

Beatrix was eens een dartel paardenmeisje dat een metamorfose tot koninklijke verschijning onderging. Het instituut openbaart zich door:
  • Haar stem en spraak;
  • haar uiterlijk;
  • haar optreden.

Stem

Beatrix heeft een tot in de puntjes getrainde stem. Ze spreekt gearticuleerd en beheerst en heeft een uniek geluid. Niemand spreekt het Hoog Beschaafd Nederlands zoals zij dat doet.

Uiterlijk

Beatrix heeft een eigen kapsel, dat ontworpen werd door de Parijse kapper Alexandre. Het is een variant op de boblijn. De kapper adviseerde haar het model nooit meer te veranderen en dat heeft Beatrix ook niet gedaan. Het is onderdeel van het uit duizenden te herkennen silhouet van de koningin.
De wijdvallende jurken en cirkelvorige mantels, die haar stevige heupen moeten camoufleren, dragen bij aan de herkenbaarheid van dat silhouet. Zonder aarzelen weten we wie het is: het is de vrouw op de munt.

Optreden

Beatrix heeft het koningschap perfect ingekleed. Er waren wel problemen, maar die zijn niet aan de majesteit blijven kleven.
Beatrix struikelde niet over de
  • kwestie Jorge Zorreguieta, de vader van Maxima;
  • kwestie Margarita, de dochter van Irene;
  • kwestie prinses Mabel en haar verleden.
Zorreguieta heeft een donker verleden tijdens de Vuile Oorlog in Argentinië. Hij mocht van het Kabinet niet aanwezig zijn op het huwelijk van zijn dochter en de Kroonprins.
Margerita is getrouwd geweest met Edwin de Roy van Zuydewijn. Zij beschuldigden Beatrix van afluisterpraktijken.
Prinses Mabel zou als jonge meid samen met een crimineel op een boot hebben vertoefd. De boot in kwestie is de Neeltje Jacoba, een voormalige reddingboot die sinds 2011 op Ameland in de museumhaven ligt.

Plichtsbesef van de Koningin

Koningin Beatrix heeft een aantal eigenschappen die bij een instituut passen.
Het is haar duidelijk dat een vorst nooit een vorst kan zijn als er aan het onderscheid tussen vorst en onderdanen kan worden getornd.
Beatrix heeft:
  • Plichtsbesef;
  • perfectionisme;
  • eigenwijsheid;
  • betweterigheid;
  • intelligentie;
  • boerenslimheid.

Majesteitelijk

Beatrix heeft besloten haar privé leven zoveel mogelijk privé te houden. In het openbaar is ze majesteitelijk. Sinds haar studententijd laat ze zich aanspreken met Koninklijke Hoogheid.

Onkreukbaar

Beatrix heeft de troon niet altijd geambieerd. Ze heeft op een gegeven moment het koningschap omarmd. Na dat besluit heeft ze voor haar opdracht gevochten: de monarchie moest bevochten worden. Beatrix heeft dat met verve gedaan. Ze leeft en werkt volgens het motto van haar geliefde Claus: “Niet alles wat we doen komt in de openbaarheid, maar we moeten het zo doen dat het in de openbaarheid zou kunnen komen.”

Abdicatie ten faveure van Willem-Alexander

Op 28 januari 2013 maakt de Koningin bekend dat ze afstand doet van de troon ten gunste van haar zoon Willem-Alexander. De nieuwe koning erft ondermeer de titel Erf- en Vrijheer van Ameland.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beatrix – Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedPrinses Beatrix heeft Fries bloed in de aderen. De vorstin erfde de titel Erf- Vrijvrouwe van Ameland van Johan Willem F…
Troonwisselingsvlag voor Beatrix en Willem-AlexanderTroonwisselingsvlag voor Beatrix en Willem-AlexanderMet de troonopvolging door Prins Willem-Alexander, de Prins van Oranje, in het vooruitzicht ontwikkelde de Dockumer Vlag…

Koninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestKoninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestZonder dat iemand het vermoedde kwam er op 30 april 2012 een eind aan een jaarlijks terugkerend volksfeest, die dag werd…
Quiz over de koninklijke familie (grappige meerkeuzevragen)Quiz over de koninklijke familie (grappige meerkeuzevragen)Op verjaardagen, op feestjes, tijdens bruiloften en bij allerlei andere gelegenheden kun je als quizmaster succes oogste…
Bronnen en referenties
  • Beatrix 75 jaar
  • Leeuwarder Courant
  • Persbureau Ameland
  • Ad.nl
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureu Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.