Beeld van Beatrix – Friese kunstenaars portretteren koningin

De NOS schreef in 2012 samen met Paleis Het Loo een wedstrijd uit om toenmalig Koningin Beatrix ter ere van haar 75ste verjaardag op 31 januari 2013 een tentoonstelling van portretten van haar aan te bieden. Er deden 2200 Nederlands aan mee waaronder Friese kunstenaars. Het werd een wonderschone verzameling van portretten. In hetzelfde jaar dat Beatrix 75 werd, droeg ze de kroon over aan haar zoon Willem-Alexander. Vanaf 30 april 2013 draagt Beatrix niet meer de titel Koningin maar Prinses.

Droom van de schilder

Het is de droom van menig schilder om zijn werk te zien hangen naast een Andy Warhol en een Marte Röling. Het overkwam 65 deelnemers aan de prijsvraag die de NOS uitschreef. Uit 2200 inzendingen van een portret van Hare Majesteit werden 65 geselecteerd om in Paleis Het Loo te hangen, samen met tien kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars.

Hoofdprijs

Een van de werken kreeg de hoofdprijs. Het is een glaskunstwerk dat wordt aangeboden aan de koningin. Beatrix noemde de wedstrijd met tentoonstelling een zeer aardig initiatief.

Hoe zou u Koningin Beatrix uitbeelden?

Hoe zou u de koningin schilderen, beeldhouwen, tekenen, solderen, plakken? Dat was de opdracht van NOS en Paleis Het Loo. “Heeft u ooit een portret gemaakt van de koningin? Of lijkt het u een mooie uitdaging om dat te doen?” Na de oproep regende het inzendingen, veel meer dan waar de organisatie aan gedacht had. Onder de inzendingen waren diverse (amateur) Friese kunstenaars. Vier van hen kregen een plaatsje op de tentoonstelling in Het Loo:
  • Thomas Boonstoppel
  • Kees Lageweg;
  • Elzemartie Molenaar;
  • Jan Bouwsema.

Friese Kunstenaars

Thomas Boonstoppel

Boonstoppel woont op Terschelling. Hij is vaak met kunst bezig. Hij maakte een slihouet in zwart-wit op hout. Door de vorm van het kapsel is het onmiskenbaar Beatrix.
Het werk van Boonstoppel is geselecteerd voor de tentoonstelling in Het Loo.

Kees Lageweg

Lageweg is opgegroeid in Koudum en woonde jarenlang in Leeuwarden. Sinds 2012 heeft hij een atelier in Groningen. Hij maakte een schildering dat is opgebouwd uit vierkantjes. Hij zag de oproep op televisie en besloot meteen mee te doen. Lageweg maakt realistisch en grafisch werk. Het portret van de koningin is een acrylschilderij en dat is geselecteerd voor de tentoonstelling in Paleis Het Loo. Na de expositie is het werk te koop.

Jan Bouwsema

Bouwsema is architect in Groningen en hij volgt een beeldhouwcursus in Koudum. Hij had na de oproep meteen in zijn hoofd wat hij wilde maken. Hij gebruikte wit albast. Het werd een beeld dat redelijk abstract is. Het is een hoofd met een hoed, die eigenlijk een kroon is. Er zitten kubistische elementen in het portret. Een gepolijst en geolied gezicht geven zachtheid aan het beeld.

Beelden

Zo’n twintig cursisten van Beeldhouwcentrum Koudum maakten een driedimensionaal beeld van Beatrix. De cursisten reageerden enthousiast op de oproep en in het cursuscentrum werden beelden geschoten voor de televisie-uitzending over de ingezonden kunstwerken. Er kwam ondermeer een variatie op het Jantje Betonbeeld, dat Beatrix zelf heeft gemaakt, en een droevig stappende Beatrix. De beelden die de expositie in Het Loo niet haalden, waren tot 27 maart 2013 te zien in Koudum. Het beeld van Bouwsema werd wel geselecteerd voor de tentoonstelling in Het Loo.

Tentoonstelling

De tentoonstelling was te bezichtigen van 31 januari 2013 tot 22 mei 2013 in Paleis Het Loo.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Escher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagEscher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagM.C. Escher is in binnen- en buitenland beroemd om zijn kunst. In Den Haag is onder de naam Escher in het Paleis een ten…
Friese paarden en prinses BeatrixFriese paarden en prinses BeatrixHet Friese Paarden Stamboek bestaat 135 jaar in 2014 en dat wordt groots gevierd. Prinses Beatrix, een paardenmeisje bij…
De dubbele nationaliteit van koningin BeatrixHet kabinet Balkenende IV zwijgt in alle talen over een eventuele dubbele nationaliteit van koningin Beatrix. Het staat…

Bekende Nederlandse gedichten over de lenteBekende Nederlandse gedichten over de lenteHet voorjaar is het seizoen van de hoop. Al vele eeuwen is de lente wereldwijd een grote inspiratiebron voor schrijvers…
Nederlandse literaire gedichten over de herfstNederlandse literaire gedichten over de herfstHet najaar is al eeuwen een onuitputtelijke inspiratiebron voor dichters. In de moderne literatuur is herfst vooral een…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Nos.nl/koningshuis/
  • Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-03-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.