Mondriaanjaar 2017 - Jaar van Mondriaan tot Dutch Design
Het jaar 2017 is uitgeroepen tot Mondriaanjaar. Het is dan 100 jaar geleden dat De Stijl in Leiden werd opgericht, de internationale kunstbeweging waarvan Mondriaan een van de bekendste exponenten was. De complete titel van het feestjaar is Jaar van Mondriaan tot Dutch Design - 100 jaar de Stijl. Het NBTC heeft samen met heel veel organisaties een jaarprogramma samengesteld waarin diverse aspecten van De Stijl en van hedendaags Dutch design getoond worden. Van Drachten tot Helmond en van Utrecht tot Amsterdam worden tentoonstellingen georganiseerd.
Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan /
Bron: Piet Mondriaan - Gemeentemuseum Den HaagDe Stijl
In 1917 begon de Nederlandse kunststroming De Stijl in Leiden met de uitgave van tijdschrift De Stijl. Schilder-dichter-architect Theo van Doesburg is de aartsvader van het tijdschrift dat van 1917 tot 1927 verscheen. Het was een 'tijdschrift voor nieuwe beelding', dat een podium gaf aan architecten, beeldhouwers, schilders en een schrijver. Zij zochten naar een nieuwe kunst, die de samenleving kon moderniseren. Het blad had slechts een paar honderd abonnees, maar was toch een belangrijke aanjager van de abstracte architectuur en beeldende kunst. Piet Mondriaan, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld waren er onder meer aan verbonden. De Stijl heeft vele kunstenaars beïnvloed en verschillende hedendaagse kunstenaars en architecten haken daarop aan. Voorbeelden zijn Hella Jongerius, Maarten Baas, Joris Laarman en Piet Hein Eek.
Mondriaanjaar en Dutch Design
Het themajaar Van Mondriaan tot Dutch Design werd officieel in maart 2016 gelanceerd op ITB in Berlijn, de internationale toerisme beurs. Het thema is gekozen vanwege het feit dat het honderd jaar geleden is dat Van Doesburg De Stijl oprichtte. De vernieuwingsdrang van De Stijl heeft een eigentijdse voortzetting gekregen onder de noemer Dutch Design. Voor de kunst- en designliefhebber zijn er in het themajaar diverse tentoonstellingen te bezoeken die met De Stijl en de daarop geïnspireerde kunstenaars te maken hebben. Nederland wordt door de kunst- en toerismebranche internationaal op de kaart gezet als cultuurbestemming van topkwaliteit en als land waar architectuur en design al meer dan een eeuw bijdragen aan vernieuwing via kunst en ontwerp.
De deelnemende locaties /
Bron: NBTCMondriaanjaar programma
Op verschillende locaties in Nederland vinden gedurende het Mondriaanjaar tal van grote en kleine evenementen en tentoonstellingen plaats die De Stijl en het hedendaagse Dutch Design in de schijnwerpers zetten. Er komt een Monriaantentoonstelling en De Stijl-tentoonstellingen in Den Haag. Vooral het Haags Gemeentemuseum pakt uit. In Leiden en Drachten is kennis te maken met oprichter Van Doesburg. In Utrecht en Amersfoort is te zien hoe Gerrit Rietveld via meubels en interieurs de woonkamers van Nederland veranderde. Het Kröller-Müller museum in Otterlo laat werken zien van Helene Kröller-Müller‘s protegé Bart van der Leck. In Eindhoven, Tilburg, Breda, Den Bosch en Helmond is het gedachtegoed van De Stijl te vinden in het werk van hedendaagse designers. De musea in Amsterdam, Winterswijk en veel plaatsen in Brabant besteden aandacht aan het werk van kunstenaars die gelieerd zijn aan de Stijl en Dutch Design.
Enkele programma-onderdelen van het themajaar
Mondriaan: een groots retrospectief
Gemeentemuseum Den Haag: 3 juni t/m 24 september 2017
Het Gemeentemuseum in Den Haag organiseert een Mondriaan retrospectief. In het museum hangt ’s werelds grootste Mondriaancollectie, die zo’n 300 kunstwerken uit alle periodes van het omvangrijke en baanbrekende oeuvre van de kunstenaar bevat.
Voor de eerste en enige keer zijn die 300 Mondriaans in 2017 te zien.
Piet Mondriaan en Bart van der Leck
Gemeentemuseum Den Haag: 11 februari t/m 21 mei 2017
Piet Mondriaan en Bart van der Leck waren vrienden en ze werden alle twee wereldberoemd. Ze werkten drie jaar nauw samen in Laren. De tentoonstelling toont 80 kunstwerken van beide kunstenaars, die de schilders leert kennen en laat zien hoe ze elkaar hebben beïnvloed en betwist. Het museum gaat onderzoek doen naar de relatie tussen werk en gedachtegoed van de twee, dat resulteert in de tentoonstelling en een catalogus.
De architectuur en interieurs van De Stijl
Gemeentemuseum Den Haag: september t/m december 2017
Nieuwe kunst als middel om tot een moderne en betere samenleving te komen; dat is waar De Stijl in geloofde. Architecten, vormgevers en kunstenaars stortten zich op nieuwe ontwerpen. Ze namen meubels, huizen, straten en steden onder handen en schiepen een nieuwe beeldtaal met primaire kleuren en horizontale en verticale lijnen. Het waren de architecten en vormgevers als Van Eesteren, Rietveld, Oud, Van Doesburg, Zwart en Van ’t Hoff en hun werk is in Den Haag te zien.
De Stijl 2017
Museum Dr8888
In Drachten worden verschillende tentoonstellingen georganiseerd over De Stijl.
- De Stijl in Drachten: Theo van Doesburg, Kleur in architectuur: 21 januari 2017 – 2 april 2017
- Constructivisme en De Stijl in Noord Nederland: 16 april 2017 – 25 juni 2017
- Chris en Lucila Engels: Expressionisme en De Stijl in de tropen: 9 juli 2017 – 10 september 2017
- César Domela: De Stijl in Kunst Typografie: 17 september 2017 – 11 november 2017
- Overzichts tentoonstelling Victor Vasarely: 18 november 2017 – 28 januari 2018
Bron: NBTC Bron: NBTC
NBTC Holland en samenwerkende partners
NBTC Holland, het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen werkt in het kader van het themajaar Van Mondriaan tot Dutch Design samen met diverse partijen om het Mondriaanjaar tot een succes te maken. De samenwerkende partners zijn: NBTC Holland, Den Haag Marketing, Toerisme Utrecht, Amersfoort Citymarketing, Visit Brabant, Leiden Marketing, Visit Veluwe en Museum Drachten. Deelnemende musea zijn Gemeentemuseum Den Haag, Centraal Museum Utrecht, Museum de Lakenhal Leiden (i.s.m. Rijksmuseum Amsterdam), Museum Drachten, Kröller-Müller Museum in Otterlo, Kunsthal KAdE in Amersfoort, Rietveld-Schröderhuis in Utrecht, Villa Mondriaan in Amersfoort, Paviljoen Gerrit Rietveld De Zonnehof in Amersfoort, Dutch Design Week in Eindhoven, Design Academy Eindhoven, TextielMuseum Tilburg, Gemeentemuseum Helmond, Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en Moti in Breda.
Cultuurtoerisme
Het is niet voor niets dat het NBTC Holland werk maakt van themajaar. NBTC zet Nederland wereldwijd op de kaart met het doel toeristen naar het land te halen en toerisme te bevorderen. Het bureau doet dat door het merk ‘Holland’ in de markt te zetten. NBTC zet sterk in op cultuurtoerisme, omdat Nederland op het gebied van cultuur veel te bieden heeft en cultuurtoeristen doorgaans veel meer besteden dan mensen die ‘gewoon’ op vakantie gaan. Cultuursnuivers geven per verblijf bijna twee keer zoveel uit als toeristen die lekker willen eten, drinken en uitrusten, heeft het NBTC laten uitrekenen.