De Schreeuw - Edvard Munch (1863-1944)
De Schreeuw van Edvard Munch is een schilderij dat eigenlijk iedereen wel kent. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal erachter? Opvallend is dat de titel van het schilderij niet - wat je wellicht zou verwachten - wijst op de figuur op het schilderij, maar op het landschap.
De Schilder - Edvard Munch
Edvard Munch (1863-1944) woonde zijn hele leven in Noorwegen en was een belangrijk figuur in het expressionisme. Op zijn 17e begon hij met schilderen, in zijn werken komen vooral de thema's dood, obsessies, angst en twijfel naar voren. Deze thema's waren kenmerkend voor zijn eigen leven, hij verwerkte onder andere de dood van zijn zus en vader in schilderijen.
In zijn 80-jarige leven heeft hij meer dan 20.000 stukken gemaakt, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en lithografieën. Zijn bekendste werk is wel
'De Schreeuw'.
De Schreeuw
Het schilderij is gemaakt in 1893 en is dus al ruim 120 jaar oud. Ondanks dat het al zo oud is heeft het schilderij nog steeds een moderne uitstraling. Het schilderij betreft een zelfportret. De wanhopige figuur op het schilderij is Edvard Munch zelf. Hij is zo wanhopig omdat zijn vriendin (Millie Thaulow) hem heeft verlaten. Zij was namelijk al getrouwd met een ander. Opvallend is dat de titel van het schilderij niet wijst op de figuur, maar op het landschap. De figuur houdt niet zijn wangen vast ter ondersteuning van het schreeuwen, maar houdt zijn handen op de oren om het "geschreeuw" van het landschap tegen te gaan. Door de golvende lijnen van het schilderij wordt het gevoel van wanhoop versterkt.
Wil je het schilderij bewonderen? Dan moet je afreizen naar Oslo. Het schilderij hangt daar in de
Nasjonalgalleriet.
Opvallende feiten
- De figuur op het schilderij is geslachtsloos
- Het masker uit de film Scream is gebaseerd op het gezicht van de figuur op De Schreeuw
- Twee schilderijen van Edvard Munch zijn ooit gestolen geweest, ze zijn beide weer teruggevonden
- Munch maakte vier versies van zijn beroemdste schilderij
- Oorspronkelijk was de naam van het schilderij 'Wanhoop', pas later wijzigde Munch het naar 'De Schreeuw'