Griekse huwelijkstradities

Griekenland bruist van de tradities. Het huwelijk wordt weer heel anders beleefd dan in Nederland. Trouwen in Griekenland in de Grieks-Orthodoxe kerk met zijn warme sfeer, is heel speciaal. Het feest wordt groots aangepakt, alle inwoners van het dorp en verre familieleden worden mondeling uitgenodigd.

De bruidsschat

Nog in een paar gebieden van Griekenland brengt de bruid de bruidsschat mee. Het is gemaakt door de vrouwen in haar familie. Het bestaat uit zelfgemaakte handdoeken, lakens en verschillend borduurwerk.
De vader van de bruid geeft als huwelijkscadeau een compleet ingerichte woning. Deze gewoonte wordt bijna niet meer gebruikt, vooral niet in de grote steden. De bruid wordt door vrouwelijke familieleden en door vriendinnen aangekleed en natuurlijk mag de bruidegom haar niet van te voren zien, want dat brengt ongeluk.

De wet

Tot voor kort konden de grieken alleen in de kerk trouwen. Alleen het kerkelijke huwelijk had een wettelijke status. Tegenwoordig kan men kiezen of ze in het stadhuis of in de kerk willen trouwen en bij beiden is het huwelijk nu rechtsgeldig. De huidige wetgeving is een compromis, de wetgever heeft rekening proberen te houden met de traditie, maar wel moeten aanpassen aan de moderne tijd.

De ceremonie

De ceremonie in de kerk is altijd flink rumoerig, de kinderen lopen gewoon rond en de familie en vrienden staan rondom dichtbij het bruidpaar. Bij de ingang van de kerk wordt de bruid aan de arm van haar vader naar het midden van de kerk geleid daar waar de bruidegom en priester al staan. Daar staat een mooi gedekte tafel met het heilige evangelie en een wijnglas. De priester zegent de huwelijkskransen, schuift ze kruisvormig in elkaar en maakt een kruisgebaaar op hun voorhoofd met de kransen. De getuige, een koumbaro of koumbara, geeft de ringen aan de priester en kruist dan ook de kransen boven het hoofd van het bruidspaar. Terwijl de getuige dat doet, pakt de priester het bruidspaar bij de hand en loopt met hen drie keer rond de tafel .De gasten gooien dan rijst over het bruidspaar heen. Daarna moet het brudispaar de gezegende wijn drinken. Dan mogen de gasten het paar feliciteren en worden de amandelbruidssuikers, wat ta koufeta genoemd wordt, uitgedeeld.

Het feest

In de zomer worden de meeste huwelijken in de openlucht gevierd. Alle gasten mogen mee eten. Er is geen onderscheid tussen dag- en avondgasten. Het is een gezellig groots feest met veel eten en veel drinken (vooral wijn en raki). Het is de gewoonte dat het bruidspaar langs elke gast loopt om te proosten. Ook wordt er veel gedanst. Ook hier is er de traditie dat de dansvloer geopend wordt door een openingsdans van het bruidspaar.
© 2008 - 2024 Brie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marokkaanse huwelijkstraditiesHet uithuwelijken is volgens de Marokkaanse wet al jaren verboden. Maar tot de bruiloft woont het paar niet in hetzelfde…
Het huwelijk - Geschiedenis, plichten en de bruidsschatHet huwelijk - Geschiedenis, plichten en de bruidsschatDe trouwdag wordt door velen de mooiste dag van hun leven genoemd, maar hoe is deze traditie ontstaan? Spoiler: de gesch…
Italiaanse huwelijkstraditiesIn Italië zijn in de loop der jaren enorm veel verschillende tradities ontstaan. Maar welke huwelijkstradities er zijn,…
Spaanse huwelijkstraditiesSpaanse huwelijkstraditiesEen huwelijk volgens Spaanse tradities wijkt niet zo heel veel af van een Nederlandse bruiloft. Alleen in Spanje kent me…

Chinese huwelijkstraditiesDoor de eeuwen heen zijn er door de etnische migratie in Azië veel regionale en culturele verschillen ontstaan. Er zijn…
Oostenrijkse huwelijkstraditiesIn Oostenrijk kent men talloze tradities wat betreft het huwelijk, zoals het "geld lenen", de bruid stelen en natuurlijk…
Bronnen en referenties
  • www.grieksegids.nl
Brie (11 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.