Fraeylemaborg – De Kinderboom in het Slochterbos

Fraeylemaborg – De Kinderboom in het Slochterbos In het bos achter de Fraeylemaborg in Slochteren, stond eeuwenlang een enorme beuk. In de volksmond werd de boom Kinderboom of Dikke Boom genoemd. Men zei, dat de zielen van pasgeboren kinderen daar vandaan kwamen.

Waar komen de kindertjes vandaan?

Uit het verleden kennen we veel verhalen die moesten verklaren waar de kindertjes vandaan komen. Voor de ooievaar was daarin vaak een prominente rol weggelegd. Maar waar haalde de ooievaar zijn kostbare vrachtje vandaan?

Opvallende bomen

Op een aantal plaatsen in Nederland stond een bijzondere boom. Een boom, die opviel in de omgeving. De boom had een enorme omvang, een aparte vorm of een hoge leeftijd. Dit sprak zeer tot de verbeelding. Men zei, dat de zielen van pas geboren kinderen er vandaan kwamen. Dit soort bomen kreeg dan ook al gauw de bijnaam Kinderboom. Holle bomen vond men ook mysterieus. Ze zouden een verbinding kunnen vormen met het onderaardse leven.

Het bos bij de Fraeylemaborg

Achter de Fraeylemaborg in Slochteren ligt het Slochterbos. Vanaf het borggebouw loopt er een kaarsrechte middenas, een zichtas van bijna 1,3 kilometer lang tot het eind van het bos. Achter in het bos, iets rechts van de middenas, stond eeuwenlang een enorme beuk. Men noemde de boom Dikke Boom, maar ook wel Kinderboom. Bij de boom stond ook het beeld van de godin Flora. Volgens zeggen moest de beuk zeker vier eeuwen oud zijn. Hij had een stamomvang van ruim zes meter. De middenas en schuine zichtas dateerden uit de Franse tijd. Ook toen het park een meer Engelse landschapsstijl kreeg aan het eind van de achttiende eeuw, bleven deze assen intact.

Het verhaal

Ruim vierhonderd jaar geleden logeerde er een prinses op de Fraeylemaborg. Zij kwam uit het buitenland, maar leefde nu in ballingschap. Ze was dol op de valkenjacht. Toen zij op een dag met een valk op de arm, een ritje maakte met haar paard, was men juist bezig in het bos een nieuwe rij beuken te planten. De prinses bleef even staan om de werkzaamheden gade te slaan. Daarop vroeg de toenmalige heer van de borg of zij als herinnering aan haar bezoek, de laatste boom in de rij zou willen planten. Dat deed zij graag. Tijdens het werk sprak ze de woorden: ”Deze boom zal hier staan, zolang als er valken in dit bos zijn”. Hoewel een beuk geen snel groeiende boom is, groeide deze boom uiteindelijk uit tot de Dikke Boom van Slochteren. En achteraf kan worden gezegd, dat de voorspelling van de prinses uit kwam.

Kindertjesboom

Men geloofde, dat de zielen van nog ongeboren kinderen tussen de bladeren van de boom verborgen lagen. Wanneer er een baby op komst was, kwam de ooievaar aangevlogen, haalde een passend zieltje uit de boom en bracht het naar het pasgeboren kindje. Zo ontstond de naam Kinderboom.

Kinderboom als bewaarplaats van zielen

In veel culturen staat de boom, ook wel levensboom symbool voor het eeuwige leven, de “circle of life”. In het verlengde daarvan, is de boom als plaats waar zielen worden bewaard tot ze naar een nieuw leven verhuizen, niet vreemd. De kinderboom kan worden gezien als een levensbrengende boom.

Levensboom in de kunst

De levensboom komen we veel tegen als versiering bijvoorbeeld boven deuren van oude boerderijen. Ook op merklappen zien we levensbomen in allerlei varianten.

De symboliek van het planten van een boom

Bij verschillende grote momenten in het leven worden er bomen geplant. Niet alleen in ons land, maar overal op de wereld. Dat kan bijvoorbeeld zijn na de geboorte of de doop van een kind. Het planten van de boom vertegenwoordigt de wens, dat het kind gezond mag blijven en een vruchtbaar leven mag leiden. Een eenmaal geplante boom die generaties in de familie overleeft, versterkt de familieband.

Einde van een legendarische boom

Tijdens een hevige storm in de herfst van 1963 sneuvelde de beroemde boom, nadat die in feite al afgestorven was. Kort daarna werd er waardige opvolger geplant.
© 2012 - 2024 Alida60, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woudbloem: een schitterend klein dorpjeWoudbloem is een klein dorpje in de gemeente Slochteren. De gemeente Slochteren is een van de gemeentes in de provincie…
Fraeylemaborg Slochteren – het parkFraeylemaborg Slochteren – het parkHet landgoed Fraeylemaborg bestrijkt een gebied van ruim 23 hectare. Het park in de huidige vorm wordt omschreven als ee…
Fraeylemaborg Slochteren - de laatste bewonersDe Fraeylemaborg in Slochteren is een van de weinige nog overgebleven borgen in de provincie Groningen. Dit juweel van a…
De Fraeylemaborg, getuige van een rijk verledenVan de tweehonderd borgen en steenhuizen die de provincie Groningen ooit kende, zijn er nog maar zestien over. Een van d…

Griekse tragedie 'Elektra': verschillende versies vergelekenElektra is een figuur uit de Griekse mythologie die een hoofdrol speelt in drie bewaard gebleven werken van grote Grieks…
Eik, verhalen en verledenEik, verhalen en verledenHoe zou het komen dat juist eiken zo iets magisch, zo iets mythisch uitstralen? Komt het door het knoestige en harde hou…
Bronnen en referenties
  • Groninger volksleven door K. ter Laan 1959-1961 (uitgeverij P. Noordhoff N.V. Groningen)
  • Suze Naanje Ik Waige Die door Alida A. Faber-Hoving mei 2009 (uitgave in eigen beheer)
  • http://www.hetverhaalvangroningen.nl/verhalen/de-kinderboom-van-slochteren
Alida60 (40 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.