Conrad Busken Huet

Busken Huet is voor velen de naam van een literatuurprijs, maar wie is de man naar wie deze prijs werd genoemd?

Situering

Conrad Busken Huet werd geboren in Den Haag op 28 december 1826 en stierf in Parijs op 1 mei 1886. Hij is bekend geworden als auteur, literair criticus en cultuurhistoricus.

Korte biografie

Busken Huet stamde uit een Hugenotenmidden. Hij had in Leiden theologie gestudeerd en was predikant geworden. Later gaf hij deze missie op en werd hij journalist.

Hij schreef onder meer voor De Gids, waarin hij scherpe kritiek uitoefende op de Nederlandse auteurs van zijn generatie. Hierdoor werd hij bijgenaamd “De beul van Haarlem”.

Zijn kritieken werden hem niet in dank afgenomen en hij vertrok naar Nederlands-Indië om daar als journalist te gaan werken. Eerst schreef hij voor de Java Bode, maar begon later een eigen krant.

Later vinden we hem terug in Parijs, waar hij zijn cultuurhistorische werken zou schrijven:
  • Van Napels naar Amsterdam
  • Parijs en omstreken
  • Het Land van Rubens
  • Het Land van Rembrandt

Hij zou hier overlijden in 1886.

De Busken Huetprijs

Van 1990 tot 2002 werd in Amsterdam de Busken Huetprijs eerst tweejaarlijks, later jaarlijks uitgereikt voor biografische werken en essays.

Voordien werd deze literaire prijs toegekend onder de naam: Essayprijs van de gemeente Amsterdam. De Busken Huetprijs verdween bij de oprichting van de Amsterdamprijs voor de Kunsten, waarin naast de Busken Huetprijs ook werden opgenomen de Multatuliprijs, de Herman Gorterprijs, de Matthijs Vermeulenprijs, de H.N. Werkmanprijs en de Sandbergprijs.

Bekende laureaten van de Busken Huetprijs

  • Charlotte Mutsaers
  • Elsbeth Etty
  • Gerrit Krol
  • Jan Wolkers
  • Hugo Brandt Corstius
  • Gerrit Komrij
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jan Wolkers, veelzijdig kunstenaarJan Wolkers was een begrip binnen de lezerswereld. Hij werd lange tijd geschrapt van de boekenlijsten van de middelbare…
Jan Wolkers: Leven en werkJan Wolkers: Leven en werkJan Wolkers werd geboren op 26 oktober 1925 te Oegstgeest. Hij stierf in zijn slaap op 19 oktober 2007 in Westermient op…
Gedichtendag in Nederland en VlaanderenGedichtendag in Nederland en VlaanderenJaarlijks wordt in Nederland en Vlaanderen op de laatste donderdag van januari Gedichtendag gevierd. Op deze dag worden…
Palindromen in de wiskundePalindromen in de wiskundePalindromen zijn woorden, zinnen of getallen die symmetrisch zijn, dus zowel van links naar rechts als van rechts naar l…

Marcus Aurelius als keizerMarcus Aurelius als keizerMarcus Aurelius is erkend als Stoïcijn, als keizer en als de auteur van de Ta eis heauton, zijn persoonlijke filosofisch…
Marcus Aurelius, de filosoofMarcus Aurelius, de filosoofMarcus Aurelius is voor de historicus een keizer. Voor de spiritueel ingestelde mens is hij voor alles een filosoof en e…
Salilus (93 artikelen)
Laatste update: 03-07-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.