Christina Onassis, geld maakt niet gelukkig

Christina Onassis, geld maakt niet gelukkig Christina Onassis erfde van haar vader ruim $ 800.000.000,- en liet na haar dood aan haar dochter ongeveer $2.700.000.000,- na. Ondanks deze enorme rijkdom kende ze weinig geluk in haar leven. Vier mislukte huwelijken, gewichtsproblemen, depressies en verslaving aan amfetaminen en barbituraten waren haar deel. Een verslag van een ongelukkig leven.

Jeugd Christina

Christina werd geboren op 11 december 1950 in New York in het LeRoy Sanitarium. Haar ouders waren Athina Livanos en de steenrijke Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis. Ze had een twee jaar oudere broer, genaamd Alexander, waar ze dol op was. Haar vader was gek op allebei zijn kinderen en noemde zijn dochter “Chryso mou” of “my golden one”. Hij verwende haar met dure cadeaus zoals poppen in Dior jurken en vernoemde zijn luxe jacht naar haar, maar had verder weinig tijd voor haar. Haar beeldschone moeder had weinig belangstelling voor haar dochter, die ze erg lelijk vond, wel was ze dol op haar zoon Alexander. De voortdurend kleinerende opmerkingen van haar moeder over haar uiterlijk, bezorgde Christine een levenslang minderwaardigheidscomplex. De opvoeding van Alexander en Christian werd overgelaten aan kindermeisjes en andere betaalde hulp. Haar ouders scheidde in 1960, vanwege een affaire van haar vader met de operazangers Maria Callas.

Ze verliest haar maagdelijkheid op haar zestiende aan Danny Marentette. Ze wordt al snel zwanger van hem en ene Tina Livanos gaat met Christina naar een ziekenhuis in Londen om een abortus te laten plegen. Ze volgde een strikt dieet zodat ze flink afviel en onderging op haar zeventiende plastisch chirurgie aan haar neus. Haar onvrede over haar uiterlijk blijft haar hele leven een belangrijke rol spelen. Net als haar zoektocht naar liefde.

Op haar achttiende vertrekt ze naar Londen om mode te gaan studeren aan Queens College. Enkele maanden later stopte ze hier alweer mee. Hierna heeft ze geen onderwijs meer gevolgd.

Eerste huwelijk

In 1971 trouwde de 21-jarige Christina met de 48-jarige miljonair Joseph Bolker, een gescheiden vader met vier kinderen. Dit huwelijk was zeer tegen de zin van haar vader en hij dreigde zijn dochter te onterven. Er volgt een hevige ruzie tussen vader en dochter. Kort hierna komt Christina na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis terecht en een echtscheiding volgt. Het huwelijk heeft slechts negen maanden geduurd.

Na de scheiding ging Christina werken als secretaresse voor haar vader in zijn hoofdkantoor in Monaco. Ze bleek al snel een handige en slimme zakenvrouw te zijn. Ook nu zoekt Christina geregeld het gezelschap van Peter Goulandris op. Peter en Aristoteles komen met elkaar overeen dat Peter tegen de wensen van zijn moeder in gaat en met Christina gaat trouwen. Dit besluit nemen ze echter zonder Christina hierin te kennen. Wanneer zij van deze overeenkomst hoort, belt ze haar vader op om te zeggen dat ze nooit met Peter zal trouwen. Haar vader probeert haar verschillende keren over te halen, echter zonder succes.

Rampjaren

Vanaf 1973 volgde een aantal rampjaren voor Christina. Haar broer overleed in 1973 ten gevolge van een ongeluk met een privévliegtuig. Haar moeder kwam de dood van Alexander niet te boven en zij overleed in oktober 1974 aan een acuut longoedeem ten gevolge van een overdosis slaappillen. Christina kan de dood van haar moeder niet accepteren en beschuldigd haar stiefvader Stavos Niarchos ervan haar moeder vermoord te hebben en niet alleen dat, hij zou ook vijf jaar eerder zijn eerste vrouw, haar tante Eugenie vermoord hebben. Stavos beschuldigt Christina ervan dat haar zelfmoordpoging (Christina nam een overdosis slaappillen) twee maanden eerder in Londen mede had bijgedragen aan de ondragelijke spanningen waaronder haar moeder leed en die haar hadden aangezet tot haar zelfmoord. Kort hierop blijkt Christina voor de tweede keer zwanger. Dit maal van Peter Goulandris. Christina laat opnieuw een abortus verrichten.

Maart 1975 overleed haar vader aan ademhalingsproblemen (complicatie van Myasthenia gravis, een neuromusculaire aandoening waar hij al enige jaren aan leed). Na zijn dood ging 55% van zijn vermogen naar zijn dochter Christina. De rest ging naar de Alexander S. Onassis stichting, opgericht ter nagedachtenis van zijn zoon. De Stichting financiert projecten van openbaar nut voor Griekenland, voornamelijk gericht op de Griekse scheepsvaart. Christina doet tijdens de ziekte van haar vader de uitspraak: “Geluk is niet gebaseerd op geld en het beste bewijs hiervan is onze familie.”

Tweede huwelijk

Vlak na de dood van haar vader trouwde Christina voor de tweede keer. Niet met Peter Goulandris, zoals ze haar vader op zijn sterfbed beloofde, maar met de zoon van zijn aartsrivaal de Griekse Alexander Andreadis (rederij/bankwezen). Er was geen sprake van een grote verliefdheid. Waarschijnlijk werd dit huwelijk alleen maar gesloten vanwege zakelijke belangen. De zakelijke belangen zorgde niet voor meer harmonie tussen de echtlieden, maar eerder voor problemen. Christina zag iedere poging om het fortuin te fuseren als een bedreiging voor haar onafhankelijkheid en dit leidde tot bittere ruzies, die soms zelfs publiekelijk werden uitgevochten. Dit huwelijk duurde slechts 14 maanden.

Derde huwelijk

In 1976 leert Christina in Parijs de elf jaar oudere Russische Sergei Kauzov kennen. Er volgt een romance en Sergei vraagt de scheiding aan van zijn vrouw Natasha. In 1978 trouwt Christina voor de derde keer. Dit maal vindt het huwelijk in Moskou plaats, met de Russische KGB-agent Sergei Kauzov. De scheiding wordt uitgesproken in 1979. Later komen ze te wonen in afzonderlijke appartementen van hetzelfde gebouw in Parijs en worden ze veel samen gesignaleerd. Blijkbaar is er toch een soort van vriendschap gebleven. Met Sergei bespreekt Christina haar verbittering tegenover de Griekse belastingdienst. Er is onenigheid over achterstallige betalingen. Christina is inmiddels zoveel aangekomen dat ze op dat moment zo’n 100 kilo weegt.

Christina wordt moeder

In 1984 trouwt Christina met de Franse zakenman Thierry Roussel. Zij krijgen samen een dochtertje, genaamd Athina (naar haar moeder). In 1987 werd de scheiding uitgesproken, zodat Thierry kon trouwen met de Zweedse Gaby Landhage. Voor het huwelijk had Thierry al een affaire met Gaby, waarbij hij twee kinderen verwekte tijdens zijn huwelijk met Christina. In feite waren Christina en Gaby gelijktijdig zwanger van Thierry. Christina was tijdens dit huwelijk zeer ongelukkig. Ze leed aan een ernstige depressie, had vreetbuien en gebruikte amfetaminen, antidepressiva en barbituraten. Haar echtgenoot voedde haar gebrek aan zelfvertrouwen door haar uit te schelden voor Griekse tanker en donderdijen.

Christina was dol op haar dochtertje Athina en verwende haar buitensporig. Ze schonk het kind een eigen dierentuin, poppen gekleed door Chanel en ze werd vervoerd in een kinderwagen die er uit zag als een miniatuur Ferrari Testarossa.

Op 19 november 1988 stierf Christina aan een hartaanval in de badkamer van een vakantiehuis op een country club in de buurt van Buenos Aires. Ze werd begraven op het eiland Skorpios naast haar vader en broer. Haar enige erfgename was haar driejarige dochter Athina. Vlak voor haar dood leek het beter met Christina te gaan. Ze was weer kilo’s afgevallen en had een liposuctie ondergaan. Ze had zelfs plannen om zich te laten insemineren met het sperma van Athina’s vader, zodat ze een broertje of zusje voor haar dochtertje op de wereld kon zetten.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maria Callas, La DivinaMaria Callas, La DivinaMaria Callas werd geboren op 2 december 1923 in New York. Als operazangeres zou ze bekend worden als 'la divina', de god…
Jackie Kennedy: het verhaal achter de bekendste First LadyJackie Kennedy: het verhaal achter de bekendste First LadyJackie Kennedy, voluit Jacqueline Kennedy Onassis, is waarschijnlijk de bekendste First Lady van Amerika. Vanaf 1961 tot…
HKH Prinses Christina ofwel Marijke, 18 februari 1947Prinses Christina, werd geboren onder de naam Prinses Marijke, maar heeft later haar naam veranderd. De vierde en jongst…
Rijken en gelukkigen die een eiland kochten of wonnenRijken en gelukkigen die een eiland kochten of wonnenDe meeste mensen zijn al zielsgelukkig met een balkonnetje om op te zitten als de zon schijnt. Anderen hebben het geluk…

De schrijfster Josephine TeyDe schrijfster Josephine TeyEr is weinig bekend over het persoonlijk leven van deze schotse schrijfster. Josephine Tey is een pseudoniem van Elizabe…
Anthony Fokker's schooltijdAnthony Herman Gerard Fokker werd geboren op 6 april 1890 in Blitar op Zuid-Java. Vier jaar lang leefde hij een zorgeloo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lauff, Pixabay
  • http://www.biography.com/people/christina-onassis-10682120
  • http://www.legacy.com/news/legends-and-legacies/christina-onassis-money-did-not-buy-happiness/1684/
  • http://articles.chicagotribune.com/1989-11-27/features/8903130085_1_thierry-roussel-christina-onassis-buenos-aires
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.