Dichter Rutger Kopland

Rutger Kopland is één van de populairste dichters van deze tijd. Zijn werk is bovendien in verschillende talen vertaald. Daarnaast heeft deze dichter een aantal belangrijke poëzieprijzen gewonnen. Naast zijn literaire werk is Kopland van beroep psychiater en was hij werkzaam als wetenschapper in de psychiatrie.

Leven

Rutger Kopland heet in het echt Rutger Hendrik van den Hoofdakker. Hij is geboren in Goor op 4 augustus 1934. De dichter is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in de provincie Groningen, in het plaatsje Glimmen.

Rutger Kopland studeerde geneeskunde in Groningen en promoveerde in 1966 op een proefschrift over het gedrag en de hersenactiviteit van dromerige en slapende katten. Vanaf 1969 werkte hij op de afdeling biologische psychiatrie van de medische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. In 1983 werd hij op deze afdeling hoogleraar. In de jaren '70 kreeg hij als psychiater bekendheid door zijn essaybundel Het bolwerk van de beterweters.

Op vrijdag 9 december 2005 kreeg deze psychiater en dichter een ernstig auto-ongeluk waarbij hij ternauwernood aan de dood ontsnapt. Hij reed in het Groningse Haren tegen een boom en kreeg een hartaanval.

Gedichten

Vanaf 1964 verschenen gedichten van de dichter onder zijn pseudoniem Rutger Kopland in de tijdschriften Tirade en Hollands Maandblad. Zijn debuutbundel Onder het vee verscheen in 1966. Hij publiceerde uiteindelijk dertien gedichtenbundels. Zijn meest recente is uit het jaar 2004 en heet Een man in de tuin. Ook publiceerde hij een aantal literaire essays. In 2006 verscheen Verzamelde gedichten, naar aanleiding van zijn veertigjarig bestaan als dichter. Al jaren is Rutger Kopland één van de meest gelezen dichters van Nederland. Vertalingen van zijn poëziewerk verschenen in het Duits, Frans en Engels. Verschillende bloemlezingen uit zijn werk verschenen onder meer in Frankrijk, Finland, Noorwegen, Engeland, Italië, Polen, de Verenigde Staten en Israël.

Prijzen

Rutger Kopland heeft twee maal een bijzondere titel aan zich voorbij laten gaan. In 2000 was de dichter de winnaar van de verkiezing van de Dichter des Vaderlands. Hij bedankte voor de eer, waardoor nummer twee Gerrit Komrij met de titel mocht pronken. In 2005 zou Kopland een Koninklijke onderscheiding krijgen voor zijn literaire werk. Hij weigerde en gaf aan dat dergelijke onderscheidingen juist zijn voor mensen die maatschappelijk werk doen en op de achtergrond bijzonder werk verrichten.

Vier van zijn poëziebundels zijn in de prijzen gevallen. Voor Alles op de fiets ontving hij de Jan Campert-prijs, voor Een lege plek om te blijven ontving hij de Herman Gorter-prijs, voor Dit uitzicht kreeg hij de Paul Snoek-prijs en de bundel Tot het ons loslaat werd bekroond met de VSB Poëzieprijs. Voor zijn gehele oeuvre ontving Kopland in 1988 de P.C.Hooft-prijs. Voor zijn verdiensten op zowel wetenschappelijk als literair gebied ontving hij in 1999 een eredoctoraat van de Universiteit voor Humanistiek en in 2001 van de Rijksuniversiteit Utrecht.
© 2008 - 2024 Skdichterbij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieHét gedicht van Rutger Kopland: Jonge SlaRutger Hendrik van den Hoofdakker, beter bekend als Rutger Kopland, is het geniale brein achter een paar van Nederlands…
Gedichtendag in Nederland en VlaanderenGedichtendag in Nederland en VlaanderenJaarlijks wordt in Nederland en Vlaanderen op de laatste donderdag van januari Gedichtendag gevierd. Op deze dag worden…
Het opstellen van een leeslijstHet opstellen van een leeslijst voor je examenjaar, elke scholier heeft er mee te maken. Voor de een is het lezen van al…
Thema's en motieven in de bundels van Rutger KoplandrecensieThema's en motieven in de bundels van Rutger KoplandRutger Kopland, ofwel Rutger P. Hendrik van den Hoofdakker was psychiater van beroep. Meer nog was deze man Nederlands p…

Hannie Schaft - een heldin in het verzetTussen 374 slachtoffers ligt op Erebegraafplaats Bloemendaal een dapper meisje begraven, dat stierf op 24-jarige leeftij…
Dichteres M. VasalisM. Vasalis (1909-1998) is een van de meest gelezen dichters van Nederland. Gedichten als ‘Tijd’, ‘Afsluitdijk’ en ‘De id…
Skdichterbij (16 artikelen)
Laatste update: 11-05-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.