Big Benny, Carnavalsartiest

Big Benny, Carnavalsartiest Ben Peters, of beter bekend als Big Benny maakte zijn debuut als artiest in 1992. Hij deed dat in Roermond, in een kleine zaal bij een café. Voor de rest van Nederland zal hij niet zo bekend klinken, maar voor elke Limburgse inwoner is hij tijdens de carnaval een volksheld en een van de bekendste carnavalsartiesten die Limburg gekent heeft.

Wie is Big Benny?

Zoals gezegd maakte Big Benny zijn opwachting in 1992 voor een zeer klein publiek. Echter moe gezegd worden, "alles begint klein", wat wel een toepasselijke uitspraak is in dit geval gezien het succes dat Big Benny de laatste jaren heeft geboekt.
In Limburg is deze artiest een van de bekendste, zo niet, dé bekendste artiest. Bijna elke Limburger heeft wel eens een optreden of feest bezocht waar Big Benny een optreden gaf.

Zijn doorbraak

Big Benny was in het begin van zijn carriére echter niet van succes verzekerd. Hij heeft eerst vele optredens voor kleine zalen in Roermond uitgevoerd, en later bij zijn eerste cd is hij van deur naar deur gegaan in hetzelfde Roermond om zijn cd aan de man te brengen. Dit bleek een groot succes te zijn, hij verkochte honderden cd's en zijn fanzone breidde zich vanuit Roermond uit tot aan Zuid-Limburg, uiteindelijk reikt zijn huidige succes in heel Limburg, delen van brabant en belgisch Limburg.

Natuurlijk moest Big Benny, zoals elke andere artiest, zich uiteindelijk aansluiten bij een platenmaatschappij. Hij sloot zich uiteindelijk aan bij een kleine platenmaatschappij bij hem in de buurt. Aanvankelijk ging nog alles op rolletjes, maar later bleek de platenmaatschappij de enorme bekendheid en vraag naar Big benny niet aan te kunnen, en uiteindelijk stapte Big Benny over naar een andere platenmaatschappij, een grotere, waar ook veel andere grote Limburgse artiesten zijn aangesloten. De maatschappij heet Marlstone Recordings.

Zijn bekendheid en kenmerken

Overal waar Big Benny komt, zijn de mensen verzekert van een groot feest. Vandaar dat het ook geen unicum is dat vaker duizenden mensen op een concert of feest afkomen waar Big Benny van de partij is. Hij maakt zijn opwachting op alle grote festivals in Limburg, maar draait natuurlijk overuren tijdens de carnaval. Denk bijvoorbeeld aan de 11e van de 11e in Maastricht, waar Big Benny ook elk jaar van de partij is. Of in de bekende "Zoepkoel" in Venlo (tevens tijdens de carnaval). De artiest laat zichzelf echter nooit beinvloeden of gek maken en blijft altijd zichzelf. Misschien is dit de reden dat hij elk feest tot zulk succes maakt. Kenmerkend aan Big Benny is, dat hij gedurende zijn hele optreden alle publiek blijft betrekken bij zijn optreden. Zo vertelt hij regelmatig verhalen aan het publiek, maakt hij ze vaak aan het lachen of loopt hij natuurlijk gewoon een polonaise met het publiek.

Nu is Big benny nog regelmatig te horen op de radio en te zien op tv, op verschillende zenders. Hij komt regelmatig live opdagen bij verschillende radio shows, op voornamelijk Limburgse zenders, maar hij is echter ook een keer bij radio 3FM in Hilversum geweest. Ook dit was een succes en hij ontving hier vele positieve reacties over.

Zijn albums:

  • Limburgse Yes (gepubliceerd in 1993, dit was zijn eerste cd)
  • Gouverneur van Veur toet Achter
  • Gewichtig
  • XXXL
  • Big Benny op z'n best
  • Sjwaor gelaje
  • Feesbees
  • Oh Oh Kammeroad
  • Dórs
  • Planke Gaas (zijn nieuwste album uit 2010)


Leuk om te weten:

Leuk om te weten is dat Ben Peters of beter bekend als Big Benny, zijn bijnaam te danken heeft aan zijn grote postuur dat hij had aan het begin van zijn carriére. Hij was toen zwaarlijvig, maar is in die periode tot nu flink afgevallen, maar weegt nu nog altijd een kleine 107 kilo.
© 2010 - 2024 Randy1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZPlaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZMet carnaval krijgt een groot aantal steden in Nederland een andere plaatsnaam: Den Bosch wordt Oeteldonk, Breda heet Ki…
Carnaval vieren in NederlandCarnaval vieren in NederlandIn Nederland wordt carnaval voornamelijk onder de rivieren gevierd en in België vrijwel overal. We hebben het hier verde…
Benny Andersson, de creatieve geest in ABBABenny Andersson, de creatieve geest in ABBABenny Andersson, bekend van de Zweedse rockband de Hep Stars, kon in de jaren zestig nog niet vermoeden dat hij deel zou…
Christelijke feestdagen: CarnavalChristelijke feestdagen: CarnavalCarnaval, een van de gezelligste feesten in Nederland, zeker in het zuiden van het land. Lees hier meer over het ontstaa…

Adriana Baarspul: een beeldende (on)werkelijkheidKeramiste Adriana Baarspul werd in september van dit jaar (2010) 70. Tegelijkertijd is het precies 50 jaar geleden dat z…
William Wallace: Schots boegbeeldDe vrijheidsstrijders van weleer zijn vaak onderwerp van films en documentaires. Hierdoor zullen we nooit vergeten wat z…
Bronnen en referenties
Randy1991 (128 artikelen)
Laatste update: 12-08-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.