Leon Trotsky - Revolutionair

Leon Trotsky - Revolutionair Trotsky was een van de grote mannen tijdens de revolutie in het Rusland van 1917 en werkte samen met Lenin. Trotsky predikte de wereldrevolutie. Na de dood van Lenin kwam Stalin aan de macht en Trotsky werd verbannen en later op brute wijze vermoord.

Jeugd

Trotsky werd geboren op 7 november 1879 te Yanovka (in het huidige Oekraïne) als Lev Davidovich Bronstein. Zijn familie was van Joodse komaf. Tot zijn achtste woonde Trotsky thuis, daarna werd hij naar Odessa naar school gestuurd. In 1896 vertrok hij naar Nikolayev voor zijn laatste schooljaar en vanaf dat moment begon zijn revolutionaire leven.

Marxisme

In Nikolayev kwam Trotsky in contact met het Marxisme. Hij verzuimde school om boeken en pamfletten te lezen en praatte met politieke vluchtelingen. Hij sprak met leeftijdgenoten over de revolutie en langzaam begonnen de jongeren echte plannen te maken voor een revolutie. In 1897 hielp Trotsky bij de oprichting van de Zuid-Russische Arbeiders Unie. In januari 1898 werd hij gearresteerd in verband met zijn werkzaamheden voor deze Unie. Na twee jaren gevangenschap werd hij berecht en naar Siberië verbannen. In een gevangenis onderweg naar Siberië trouwde Trotsky met Alexandra Lvovna, een mede-revolutionair. Ze kregen in Siberië twee dochters. Na twee jaar gevangenschap besloot hij te ontsnappen en tijdens die ontsnapping kreeg hij een leeg paspoort in handen waar hij de naam Leon Trotsky op invulde.

De Revolutie van 1905

Trotsky vluchtte naar Londen, waar hij Lenin ontmoette. Samen met enkele anderen schreven ze de sociaal-democratische krant Iskra. In 1902 ontmoette Trotsky zijn tweede vrouw Natalia Ivanovna, met wie hij twee zonen kreeg. Toen het nieuws van de Bloedige Zondag (januari 1905) Trotsky bereikte, besloot hij terug te keren naar Rusland. In Rusland zette hij zich volledig in voor de revolutie. Hij schreef, inspireerde, sprak en hielp bij het organiseren van protesten tijdens de Russische Revolutie van 1905. Trotsky werd een van de leiders van de revolutie van 1905 en noemde het later een repetitie voor de revolutie van 1917.

In december 1905 werd Trotsky opnieuw gearresteerd en in 1907 werd hij opnieuw naar Siberië verbannen. Opnieuw besloot hij te ontsnappen en de daaropvolgende tien jaren bracht hij buiten Rusland door, hij woonde in New York, Zurich, Wenen en Parijs. Gedurende de Eerste Wereldoorlog schreef Trotsky artikelen tegen de oorlog. In 1917 keerde hij terug naar Rusland.

De Russische Revolutie 1917

Terug in Rusland werd hij een van de leiders van de revolutie. Hij werd lid van de partij der Bolsjewieken en liëerde zich aan Lenin. Deze keer slaagde de revolutie en Lenin werd de nieuwe leider van het land. Trotsky was de tweede man in Rusland. Hij werd benoemd tot volkscommissaris van buitenlandse zaken en daarmee was hij verantwoordelijk voor de vredesonderhandelingen die een einde moesten maken aan de rol van Rusland in de Eerste Wereldoorlog. Nadat dit proces was afgerond werd Trotsky volkscommissaris van leger en marinezaken en hiermee was hij degene die de touwtjes van het Rode Leger in handen had.

Josef Stalin

Terwijl de Sovjet-Unie als land sterker werd, nam de gezondheid van Lenin af. De vraag was wie de macht zou overnemen na zijn dood. Trotsky was een voor de hand liggende keuze en hij was ook de man die Lenin als zijn opvolger wilde. Door zijn zwakke gezondheid wilde Lenin iemand naast zich hebben en hij zorgde ervoor dat Josef Stalin tot secretaris-generaal van de Communistische Partij werd gekozen. Niemand had in de gaten hoe belangrijk die post was. En terwijl de gezondheid van Lenin afnam, groeide de macht van Stalin. Vlak voor zijn dood zag Lenin in hoe gevaarlijk Stalin was en hij ondernam een poging om te zorgen dat Stalin niet de macht over zou nemen. Hij schreef een brief waarin hij duidelijk maakte dat Stalin niet de geschikte kandidaat was om het land te leidden. Maar het was te laat en toen Lenin in 1924 overleed was het Stalin die de macht overnam. Stalin zorgde ervoor dat de macht die Trotsky had steeds kleiner werd.

De Wraak van Stalin

Trotsky werd ervan beschuldigd dat hij voor divisies binnen de gelederen van de Partij zorgde. In 1927 werd hij uit de Partij gezet en in 1928 liet Stalin Trotsky naar Alma Ata verbannen (het tegenwoordige Almaty in Kazachstan). In 1929 werd hij zelfs het land uitgezet. Trotsky predikte een wereldrevolutie en was daarom in veel landen niet welkom. De daaropvolgende zeven jaren woonde Trotsky in diverse landen tot hij zich uiteindelijk in 1936 in Mexico vestigde. Trotsky zat echter niet stil tijdens zijn verbanning, hij bleef zich kritisch uitlaten over Stalin. En Stalin wees Trotsky aan als degene die een complot tegen hem had beraamd. Stalin hield schijnprocessen om zijn tegenstanders uit te schakelen en liet zestien mensen beschuldigen van een complot wat ze samen met Trotsky tegen hem hadden gesmeed. De zestien werden schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. En vervolgens besloot Stalin dat ook Trotsky berecht moest worden en besloot hem te laten executeren, al woonde hij in het buitenland. Op 24 mei 1940 vond de eerste aanslag plaats, maar Trotsky en zijn gezin overleefden de aanslag. Op 20 augustus volgde een nieuwe aanslag en hierbij vond Trotsky de dood. Zijn moordenaar was Ramon Mercader. Trotsky was pas zestig jaar oud.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opkomst van het CommunismeDe opkomst van het CommunismeDe Rode Revolutie wordt het ook wel genoemd: De opkomst van de Communisme. Zo'n 90 jaar geleden maakte het Communisme zi…
Josef Stalin (1879-1953)Josef Stalin, de 'man van staal', had een zeer toepasselijke naam. Hij was lange tijd de leider van de Sovjet-Unie en le…
Biografie Jozef StalinBiografie Jozef StalinNiemand kan een goede kenschets geven van Europa in de twintigste eeuw zonder daarbij de Sovjet-Unie te noemen. Wie de S…
Geschiedenis van Wit-RuslandGeschiedenis van Wit-RuslandIn Wit-Rusland hebben in de afgelopen eeuwen veel verschillende volken gewoond, zoals de Slaven, de Vikingen en de Tatar…

Wladyslaw Szpilman en “The Pianist”Wladyslaw Szpilman en “The Pianist”De vele malen bekroonde film “The Pianist” is gebaseerd op de memoires van de Pools Joodse pianist en componist Wladysla…
Eleanor Roosevelt - First LadyEleanor Roosevelt was de echtgenote van Franklin Roosevelt, maar ook de eerste First Lady die zelf beroemd werd. Ze zett…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Synergy, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://history1900s.about.com/od/people/p/trotsky.htm
  • http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/RUStrotsky.htm
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.