Kinderen leren omgaan met Sinterklaasstress

Kinderen leren omgaan met Sinterklaasstress Jaarlijks rond half november komen Sinterklaas en zijn vele Zwarte Pieten weer naar Nederland. Een leuke gezellige, maar ook vooral spannende tijd. Hoewel Sinterklaas een echte kindervriend is, brengt de komst van Sinterklaas ook veel Sinterklaasstress met zich mee. Extra spanningen kunnen ervoor zorgen dat kinderen weer gaan bedplassen of niet durven te slapen. Toch kun je leren omgaan met Sinterklaasstress. Het grootste advies is: Plan veel rust in, voor jezelf en voor je kind.

December een maand vol stress en spanningen

Iedere eerste zaterdag na Sint Maarten (11 november) komt Sinterklaas weer met al zijn Zwarte Pieten naar Nederland. De intocht 2011 zal gehouden worden in Dordrecht op 12 november 2011. Hoewel het Sinterklaasfeest een echt kinderfeest is, is er met de komst van Sinterklaas is vooral voor het jonge kind weer een spannende tijd aangebroken. Daarnaast zijn de weken voor 5 december ook voor velen volwassenen erg stressvol. Uit onderzoek is gebleken dat ouders met kinderen, vrouwen en de lagere inkomens het meest aan Sinterklaasstress lijden. De eerste stresssymptomen ontwikkelen zich vaak al ruim zes weken voor het Sinterklaasfeest en bouwen zich nadat Sinterklaas zijn intocht heeft gevierd zeer snel op. Kinderen vragen zich af of ze wel lief genoeg zijn geweest, zou Zwarte Piet misschien toch kinderen meenemen naar Spanje? Terwijl volwassenen zich druk maken om op tijd alle cadeautjes in huis te krijgen en de leukste Sinterklaasgedichten te maken. Tijd om het eens anders te gaan doen. Zorg dat de magische decembermaand dit jaar soepel en ontspannen verloopt voor zowel ouder als kind.

Tips om Sinterklaasstress bij kinderen tegen te gaan

  • Tegenwoordig mag je in elke supermarkt je schoentje brengen. Daarnaast komt Sinterklaas op school, maar ook op het werk van de ouders, bij de sportvereniging etc. Dit is natuurlijk allemaal heel erg leuk, maar het is goed om het aantal ontmoetingen met Sinterklaas te beperken. Luister hierbij goed naar je kind. Sommige kinderen zetten liever alleen hun schoentje en laten de echte ontmoeting met Sinterklaas liever aan hen voorbij gaan.
  • Maak de periode rondom 5 December inzichtelijk door een kalender te maken, waarop je ook aangeeft wanneer je kind zijn of haar schoen mak zetten. Geef hierop ook aan wanneer Sinterklaas op school komt of wanneer hij zijn of haar schoentje naar de supermarkt mag brengen.
  • Beperk het aantal keren schoenzetten bijvoorbeeld één keer per week of alleen in het weekend.
  • Sinterklaas is een kindervriend. Praat dan ook ten allertijden positief over de Goed Heiligman. Sinterklaas zal dan ook nooit geen stoute kinderen een zakje zout geven of meenemen naar Spanje.
  • Zorg dat in de weken rondom het Sinterklaasfeest voldoende tijd hebt voor je kind en zorg dat je niet elke avond weg moet.

Sinterklaas en Autisme

Voor kinderen met Autisme of een aangewante stoornis kan de tijd rondom Sinterklaas voor nog meer spanningen zorgen.
Kinderen met Autisme of een aangewante stoornis nemen alles vaak heel letterlijk. Zo zullen kinderen met Austisme of kernmerkende gedragingen dan ook geen genoegen nemen met het verhaal dat Sinterklaas over de daken loopt met zijn schimmel.
Deze kinderen zullen alles tot in de puntjes uitgelegd willen hebben. De Sinterklaasperiode zal ook het ritme van deze kinderen volledig in de war brengen. Daarom is het erg belangerijk om zoveel mogelijk een duidelijk dagrooster te hanterend.

Uittocht Sinterklaas

Voor kinderen met Autisme zou het goed zijn om naast de intocht ook een uittocht te vieren. In Haarlem wordt deze uittocht jaarlijks gevierd. Een andere manier is om met je kind naar de haven te gaan en een willekeurige boot uit te zwaaien en "Dag Sinterklaasje" te zingen.

Meer tips en adviezen over hoe omgaan met Autistische kinderen in de Sinterklaasperiode zijn vergrijbaar bij de NSA.

Tips voor Sinterklaasstress bij volwassenen

Vier Sinterklaas dit jaar eens eenvoudiger. Kies voor een gedicht of surprise, maar zeker niet voor allebei. Ook kun je kiezen voor één grotere cadeau met surprise en enkel kleinere cadeautjes zonder extraatje. Begin op tijd met het inslaan van Sinterklaasgeschenken. Wanneer je in de zomermaanden al een een leuk cadeautje vindt, ben dan niet bang om dit te kopen. Ben creatief en maak je eigen sinterklaascadeaus. Zelf gemaakte cadeaus zijn vaak goedkoper en worden als erg waardevol beschouwd.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaas huren  Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…
Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas wie kent hem niet? De vieringen van het Sinterklaas feest zijn per land verschillend. Zelfs tussen België en…

De leukste Sinterklaas Surprises van papier-machéDe leukste Sinterklaas Surprises van papier-machéIn de maand november begint al de voorbereidingen op de geheimzinnige periodes rondom Sinterklaas en kerst. De tijd van…
Gelooft jouw kind niet in Sinterklaas?Gelooft jouw kind niet in Sinterklaas?Wanneer het bijna half november is, stijgt de spanning bij onze kinderen; Sinterklaas komt weer in het land! Iedereen do…
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 12-06-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.