Vijftig Tinten Donkerder van E.L. James: boek en details

Vijftig Tinten Donkerder van E.L. James: boek en details Het boek Vijftig Tinten Donkerder (oorspronkelijke titel Fifty Shades Darker) is het tweede deel van de erotische thriller roman trilogie Vijftig Tinten van E.L. James. Het is het vervolg op Vijftig Tinten Grijs waarin het vooral over seks en oppervlakkige gevoelens gaat. In Vijftig Tinten Donkerder wordt er dieper ingegaan op de achtergrond van Christian Grey. Waar zijn karakter in Vijftig Tinten Grijs nog achterwege bleef, komen zijn aard en diepste geheimen uit het verleden én heden in Vijftig Tinten Donkerder aan het licht, wat de titel Vijftig Tinten Grijs overduidelijk verklaart. Vijftig tinten Grijs eindigde waar Vijftig Tinten Donkerder begint: Anastacia Steele verbreekt alle contact met Christian Grey en probeert een nieuwe start te maken. Dan ontmoeten ze elkaar toch weer opnieuw en moet Anastacia uiteindelijk de moeilijkste beslissing van haar leven nemen.
Vijftig Tinten Donkerder (550 pagina's; ISBN 9789044621853) is een erotische thriller roman die is geschreven door de Engelse auteur E.L. James (pseudoniem voor Erika Leonard). Het boek kwam op 17 april 2012 in Engeland uit bij Vintage Books onder de titel Fifty Shades Darker. De naar het Nederlands vertaalde titel Vijftig Tinten Donkerder is op 18 juni 2012 door Promotheus in Nederland uitgegeven en begin 2013 waren er al bijna een half miljoen exemplaren verkocht.

Hogere verkoopcijfers in andere branches door productvermeldingen in het boek

Na het uitkomen van Vijftig Tinten Grijs en in de aanloop naar Vijftig Tinten Donkerder namen de verkopen van lingerie en allerlei seksspeeltjes – die als 'Vijftig Tinten… product' over de toonbank gingen – in zeer grote mate toe, maar heel verrassend zagen onder andere het automerk Audi en schoenenontwerper Christian Louboutin hun verkoopcijfers ook aanzienlijk stijgen doordat hun modellen door E.L. James werden vermeld.

Audi

E.L. James heeft de auto modellen Audi A3, Audi R8 en Audi SUV’s toebedeeld aan de hoofdpersonages in het boek omdat zij vond dat deze auto’s pasten bij het imago van de desbetreffende personages, ondanks dat Audi zelf een nogal braaf en ingetogen merk is. Vooralsnog is Audi blij met deze gratis promotie.

Christian Louboutin

De Franse schoenenontwerper is razend bekend vanwege de rode (per toeval ooit door hem met nagellak gekleurde) zolen onder extreem hooggehakte pumps. Ana loopt regelmatig over op Louboutin pumps, waardoor deze Franse schoenen met steeds grotere regelmaat in de modebladen verschijnen en aangeschaft worden.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en / of de afloop van het verhaal.

Hoofdpersonage Christian Grey uitgelicht

Christian Grey is de mannelijke hoofdpersonage in de Vijftig Tinten (Fifty Shades) trilogie. Hij is geboren op 18 juni 1983 in Detroit, Michigan als zoon van Ella, een prostituee die verslaafd aan drugs was. Na haar dood wordt hij geadopteerd door zijn adoptieouders Carrick Grey en dr. Grace Trevelyan Grey. In afwachting van de goedkeuring voor zijn adoptie heeft hij nog twee maanden bij de familie Collier, een pleeggezin in Detroit, gewoond.

Familiegeschiedenis

Dokter Grace Trevelyan Grey had dienst als eerste hulp arts toen Christian als vierjarige getraumatiseerde jongen werd binnengebracht nadat hij gevonden werd naast zijn moeder Ella die vier dagen ervoor zelfmoord had gepleegd. Na een twee maanden durende procedure adopteren Carrick en Grace Grey Christian en wordt hij opgenomen in hun gezin. Op dat moment maakt de oudere adoptiezoon – en Christian’s broer – Elliot al deel uit van hun gezin. Al snel verhuizen ze naar Seattle, waar de jongere adoptiedochter – en het zusje van Elliot en Christian – Mia wordt opgenomen en waarmee het gezin Grey compleet is.

Studie en werk

Tijdens zijn studentenjaren woont Christian op Harvard waar hij politiek en economie studeerde. Enige tijd nadat hij vroegtijdig de universiteit verliet, is Christian met geleend geld zijn eigen bedrijf gestart: Grey Enterprises Holdings Inc., en sindsdien is Christian Grey een van de meest succesvolle, jonge en machtigste zakenmannen.

Persoonlijkheid en uiterlijk

Christian Grey heeft donker koperkleurig haar en intense, heldere grijze ogen. Hij is lang, mager maar ook gespierd en breedgeschouderd; hij blijft in vorm door hardlopen en kickboksen. Als puber leed Christian aan hevige stemmingswisselingen (de Vijftig Tinten), was hij vaak betrokken bij vechtpartijen, gebruikte hij in het geheim teveel alcohol en haatte hij alle therapeuten die hij vanwege zijn problematiek moest consulteren. Op vijftienjarige leeftijd kreeg Christian een zogenaamd bijbaantje als tuinman bij de familie Lincoln, vrienden van zijn ouders. Al snel verleidde Elena Lincoln hem, verloor hij zijn maagdelijkheid aan haar en introduceerde ze hem in de wereld van BDSM*, waarmee hij zijn emoties en woedeaanvallen zou kunnen beheersen. Zes jaar lang was Elena de dominant en Christian de onderdanige, totdat Elena’s man erachter kwam en haar het ziekenhuis in sloeg. Vanaf dat moment kwam Christian in de rol van dominant en versleet hij gedurende de volgende zes jaren vijftien onderdanigen, waarvan Elena er een groot aantal had geselecteerd. Christian bleef niet alleen vrienden met Elena, hij ging ook zakelijke banden met haar aan: zij was degene die Christian de 100.000 dollar (geld van haar man) voor de start van zijn bedrijf leende en Christian financierde later haar keten van schoonheidssalons.

Het verhaal van Vijftig Tinten Donkerder

Het verhaal van Vijftig Tinten Donkerder begint waar het verhaal van Vijftig Tinten Grijs eindigde: Anastacia Steele verlaat Christian Grey en probeert een nieuwe start te maken. Maar Christian benadert Ana weer, doet haar een nieuw voorstel en Ana kan dat en hem niet weerstaan. Ana trekt opnieuw bij Christian in, ze ontdekt de redenen (de Vijftig Tinten) waarom hij zo beschadigd en veeleisend is, leert de vrouwen uit zijn verleden kennen en moet de belangrijkste beslissing van haar leven nemen.

De nieuwe start van Ana

Drie dagen nadat Ana Christian heeft verlaten, begint ze aan haar baan als persoonlijke assistente van redacteur Jack Hyde bij Seattle Independent Publishing, afgekort als SIP. Ana voelt zich vanaf het allereerste moment ongemakkelijk met Jack in de buurt, maar ze probeert dat te negeren.

De verzoening

Na enkele dagen bij SIP, ontvangt Ana e-mails van Christian waarin hij aanbiedt haar naar de expositie van haar vriend José Rodriguez te rijden. Ana was deze expositie in eerste instantie helemaal vergeten, maar stemt er uiteindelijk mee in dat Christian haar begeleidt naar de galerie in Portland waar José exposeert. Tijdens de expositie vindt er een zekere verzoening tussen Ana en Christian plaats, terwijl Christian alle portretten koopt die José van Ana heeft gemaakt: enerzijds wil hij deze in zijn eigen huis ophangen, maar anderzijds wil hij niet dat willekeurige mensen zullen genieten van Ana’s portretten. Dit is het moment dat Christian oprecht gaat proberen om een op liefde gebaseerde relatie met Ana te hebben – een vanille relatie zoals Christian dat zelf noemt.

De nieuwe eigenaar van SIP

Na een tijdje bekent Christian aan Ana dat hij SIP heeft gekocht, maar dat deze deal nog wel een maand geheim moet blijven. Christian blijkt SIP te hebben gekocht omdat hij ‘rokkenjager’ Jack Hyde niet vertrouwt wat Ana betreft en zo bevriest hij rekeningen van SIP met als gevolg dat de geplande zakenreis van Ana met Jack niet door kan gaan. Ana is woedend op Christian, maar later blijken zijn vermoedens aan het adres van Jack toch gegrond: Jack chanteert Ana op seksueel gebied, waarna zij met dank aan haar lessen zelfverdediging nog maar net aan hem kan ontsnappen. Christian laat vervolgens Jack ontslaan en zijn werkcomputer in beslag nemen. Ana krijgt de baan van Jack Hyde en wordt dus redacteur van SIP.

Mrs. Robinson

Tijdens een door Christian gearrangeerde schoonheidsbehandeling maakt Ana plotseling kennis met Elena Lincoln - door Ana Mrs. Robinson genoemd naar de uit 1967 afkomstige film The Graduate – en ontdekt ze dat zij nog met Christian verbonden is vanwege een keten schoonheidssalons. En dan realiseert ze zich dat Christian zelfs vrienden is gebleven met de vrouw die hem op vijftienjarige leeftijd verleidde tot BDSM. Wanneer Elena ontdekt dat Christian Ana als zijn vriendin ziet in plaats van zijn onderdanige, stelt ze zich vijandig tegen Ana op en probeert ze op allerlei manieren de prille relatie tussen Christian en Ana te verstoren.

Leila Williams

Enige tijd later wordt Ana op haar werk gestalkt door een zeer verwarde vrouw: Leila Williams, een ex-onderdanige van Christian. Al snel blijkt dat Leila in het bezit is van een wapenvergunning en de angst slaat toe. Helemaal niet onterecht, want het lukt Leila om in Christian's appartement in te breken en Ana er met een pistool te bedreigen. Met de hulp van het beveiligingsteam weet Christian Ana in veiligheid te brengen en tegelijkertijd helpt hij Leila door haar onder andere in therapie te laten gaan bij zijn eigen psychiater, dr. Flynn. Wanneer Ana er achter komt dat Christian Leila daarnaast nog meer steun - zowel praktisch als financieel - is gaan bieden, vreest Ana dat Christian op den duur niet genoeg zal hebben aan de vanille relatie met haar. Christian is op zijn beurt bang dat Ana hem vanwege de situatie met Leila opnieuw zal verlaten en vraagt haar impulsief ten huwelijk, maar Ana heeft tijd nodig om over het huwelijksaanzoek van Christian na te denken.

Het huwelijksaanzoek

Wanneer José - de beste vriend van Ana en degene in wie Christian vanaf het allereerste moment een bedreiging ziet - naar Seattle komt om onder andere tijd met Ana door te brengen, stemt Christian hier alleen mee in als José in zijn appartement Escala logeert. De eerste nacht dat José in Seattle is, wordt Christian vermist, samen met zijn collega en zijn helikopter – de Charlie Tango – tijdens de terugvlucht van Portland naar Seattle. Ana en Christian’s familie vrezen het ergste, maar uiteindelijk blijkt alleen de Charlie Tango total loss en keert Christian met zijn collega levend terug. Ana beseft dat ze niet meer zonder Christian kan en wil leven en accepteert als vanzelfsprekend zijn huwelijksaanzoek. De dag na de vermissing is het Christian’s 28ste verjaardag en zijn familie geeft ter ere hiervan een feest in hun huis. Tijdens het feest kondigt Christian zijn verloving met Ana aan. Naar aanleiding hiervan haalt Elena uit naar Ana, noemt haar onder meer een ‘golddigger’ en zegt dat ze nooit aan de ‘eisen’ van Christian kan voldoen. Grace vangt het gesprek tussen Elena en Ana op en zo komt ze erachter wat er tussen Elena en Christian speelde. Zowel Elena als Christian wordt hiermee geconfronteerd en Elena wordt de deur gewezen. Hierna neemt Christian Ana mee naar het boothuis, dat hij eerder al had versierd met heel veel bloemen en romantische verlichting. Hier ter plekke herhaalt hij op zijn knieën zijn huwelijksaanzoek en komt nu ook met een ring: Ana accepteert het aanzoek wederom. Ondertussen komt aan het licht dat Jack Hyde de Charlie Tango uit wraak heeft gesaboteerd.

Verrassende details uit het boek

In het boek Vijftig Tinten Donkerder gebeurt er net als het in de voorloper Vijftig Tinten Grijs in zeer korte tijd – dit verhaal speelt zich vrijwel volledig af in de maand juni van 2011 – heel veel, wat zeer uitgebreid wordt verteld maar tegelijkertijd niet verveelt. Naast het automerk Audi, het schoenenmerk Christian Louboutin en de diverse lingerie en seksspeeltjes, worden er ook vooral weer veel muzieknummers en wijnen genoemd.

De muziek uit Vijftig Tinten Donkerder

In Vijftig Tinten Grijs worden de volgende muzieknummers een of meerdere keren genoemd:
 • What Is This Thing Called Love – Ella Fitzgerald
 • Like A Star – Corinne Bailey Ray
 • Piano Concerto No. 2 in C Minor, Op. 18: “Adagio Sostenuto” – Hélène Grimaud
 • Lover, You Should’ve Come Over – Jeff Buckley
 • Possession – Sarah McLachlan
 • Try – Nelly Furtado
 • The Scientist – Coldplay
 • Every Breath You Take – The Police
 • Heartbeats – Jose Gonzalez
 • Homelands – Nitin Sawhney
 • Fantasia On A Theme By Thomas Tallis - André Previn & Royal Philharmonic Orchestra
 • Chan Chan - Bueana Vista Social Club
 • Crazy In Love – Beyoncé
 • I Put A Spell On You – Nina Simone
 • Bailero (Chants d’Auvergne, 1st Series, No. 2) – Academy of St. Martin in the Fields, Edward Gardner & Kate Royal
 • I’ve Got You Under My Skin – Michael Bublé
 • Come Fly With Me – Michael Bublé
 • Songbird – Eva Cassidy
 • Nocture No. 1 IN B-Flat Minor, Op. 9, No. 1 – Vladimir Ashkenazy
 • Weather To Fly – Elbow
 • Someone Like You (2007 uitvoering) – Van Morrison
 • This City Never Sleeps – Eurythmics
 • The First Time Ever I Saw Your Face – Roberta Flack

De wijn uit Vijftig Tinten Donkerder

In Vijftig Tinten Donkerder zitten diverse scènes waarin bepaalde alcoholische drankjes gedronken worden:
 • Na de expositie van José brengen Christian en Ana samen wat tijd door in Le Picotin: Barossa Valley Shiraz, geserveerd met entrecôte, Béarnaise saus, friet en groene groenten.
 • Christian en Ana eten samen in het nieuwe appartement van Ana en Kate, nadat ze eveneens samen boodschappen hebben gedaan: Pinot Griogio, geserveerd met roerbak kip en noedels.
 • Ana en Christian drinken champagne in zijn appartement Escala, voordat ze naar het liefdadigheidsdiner gaan: Bollinger Grande Année Rosé 1999.
 • Bij de ontvangst op het liefdadigheidsdiner drinken Christian en Ana opnieuw champagne: Champagne (geen specifieke champagnesoort of merk genoemd).
 • Tijdens eerste gang van het liefdadigheidsdiner: Alban Estate Roussanne 2006, geserveerd met een tartaar van zalm en crème fraîche en brioche met komkommer.
 • Tijdens de tweede gang van het liefdadigheidsdiner: Châteauneuf-du-Pape Villes Vignes 2006 Domaine de la Janasse, geserveerd met geroosterde Barbarijse eendenborst, ganzelever, romige artisjokkenpurree ‘Jerusalem’ en geroosterde Cherry tomaatjes met tijm.
 • Tijdens de derde gang van het liefdadigheidsdiner: Vin de Constance 2004 Klein Constantina, geserveerd met ijs, gesuikerde walnoten en gekonfijte vijgen.
 • Tijdens de vierde gang van het liefdadigheidsdiner: Alban Estate Grenache 2006, geserveerd met diverse luxe broodjes en een selectie van locale kazen.
 • Ana en Christian tijdens een samenzijn in het Fairmont Olympic Hotel: Armagnac.
 • Christian en Ana bij SP’s Place voor een zeiltrip: Adnams Explorer bier, geserveerd met ‘Seafood chowder’.
 • Ana en Christian in de kleine Italiaanse bistro “Bee’s” na een zeiltrip: Frascati, geserveerd met amuses, bruschetta en risotto.
 • Christian en Ana tijdens een maandagavond diner in Escala, nadat ze seks hebben gehad in de lift: Witte wijn (geen specifieke wijnsoort of merk genoemd), geserveerd met Coq au Vin.
 • Ana en Christian tijdens een diner in Escala na het incident met Jack Hyde: Witte wijn (geen specifieke wijnsoort of merk genoemd), geserveerd met een kip quiche.
 • Christian en Ana zijn samen bij de Mile High Club: Cristal Champagne, geserveerd met zeebaars, asperges, gebakken aardappelen en Hollandaise saus.
 • Het moment nadat Christian weer thuis in Escala komt na zijn vermissing met de helikopter: Budvar bier (voor Christian), geserveerd met van alles en nog wat dat door mevrouw Jones is klaargemaakt.
 • Ana kookt in Escala een verjaardagslunch voor Christian: Witte wijn (geen specifieke wijnsoort of merk genoemd), geserveerd met in limoensap gepocheerde zalmsteak met sour cream, witte waterkers en Cilantro dressing, gekookte krielaardappeltjes en salade.
 • Christian’s verjaardagsfeest in het huis van de familie Grey: Champagne (geen specifieke champagnesoort of merk genoemd) en Lemon Martini’s.

Het vervolg op Vijftig Tinten Donkerder: Vijftig Tinten Vrij

Hoe de relatie tussen Anastacia Steele en Christian Grey zich verder gaat ontwikkelen, of hun gevoelens over de liefde in balans komen en of Jack Hyde nog verder zal toeslaan is te lezen in het derde deel van de Vijftig Tinten trilogie: Vijftig Tinten Vrij. In dit boek komen in ieder geval het huwelijk, de huwelijksreis een aantal ingrijpende gebeurtenissen aan de orde die stuk van stuk van invloed zijn op het (liefdes)leven van Ana en Christian.

*BDSM staat voor Bondage (het vastbinden van de partner) and Discipline (echte of gespeelde bestraffing), het uitoefenen van of zich onderwerpen aan macht (dominantie en submissie) en het veroorzaken of ondergaan van pijn. BDSM omvat een groot spectrum aan activiteiten, interpersoonlijke relatievormen en subsubculturen. (Deze uitleg is gedeeltelijk geciteerd van Wikipedia).

Lees verder

© 2015 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De film: 50 Shades of Grey / 50 Tinten GrijsDe film: 50 Shades of Grey / 50 Tinten GrijsIn februari 2015 zal hij in première gaan... de spraakmakende verfilming van 'Fifty Shades of Grey', de wereldberoemde b…
De personages uit Vijftig tinten grijsHet succes van het boek Vijftig tinten grijs is ongekend en werd nog eens extra verlengd met een tweede en derde deel: V…
Vijftig tinten grijsrecensieVijftig tinten grijsVijftig tinten grijs van E.L. James Het boek "Vijftig tinten grijs" is een boek wat inmiddels in 41 landen is uitgegeven…
Vijftig Tinten Grijs, waarom schreef E.L. James de trilogieVijftig Tinten Grijs, waarom schreef E.L. James de trilogieVijftig Tinten Grijs, ofwel Fifty Shades of Grey, verovert de wereld als erotische bestseller trilogie. Waarom schreef E…

A Day in the Life, impressionante afsluiter van Sgt Pepper’sA Day in the Life, impressionante afsluiter van Sgt Pepper’sEen van de meest iconische langspeelplaten uit de twintigste-eeuwse muziekgeschiedenis is zonder enige twijfel 'Sergeant…
De After boeken van Anna ToddDe After boeken van Anna ToddAnna Todd publiceerde haar One Direction fanfictie op de app Wattpad. Ze had er geen idee van dat haar verhaal zou worde…
Bronnen en referenties
 • Het boek Vijftig tinten Donkerder van E.L. James
 • http://www.eljamesauthor.com
 • http://www.50tintengrijskopen.nl/vijftig-tinten-trilogie/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vijftig_tinten_donkerder
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Fifty_Shades_Darker
 • http://fiftyshadesofgrey.wikia.com/wiki/Christian_Grey
 • http://www.vrouwonline.nl/sex-relatie/seks/vijftig-tinten-grijs
 • http://www.scholieren.com/boekverslag/76315
 • http://www.scholieren.com/boek/12347/fifty-shades-of-grey/zekerwetengoed
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.