Vijftig Tinten Vrij van E.L. James: boek en details

Vijftig Tinten Vrij van E.L. James: boek en details Het boek Vijftig Tinten Vrij (oorspronkelijke titel Fifty Shades Freed) is het derde deel van de erotische thriller roman trilogie Vijftig Tinten van E.L. James. Het is het vervolg op Vijftig Tinten Donkerder (het tweede deel) en Vijftig Tinten Grijs (het eerste deel). Waar het eerste deel vooral over seks en oppervlakkige gevoelens gaat, gevolgd door liefde en diepere gevoelens in het tweede deel, draait het in het derde deel hoofdzakelijk om de gevolgen die het verleden van Christian Grey heeft op het heden en het verleden van zowel Anastacia als zichzelf.
Vijftig Tinten Vrij (606 pagina’s; ISBN 9789044621860) is een erotische thriller roman die is geschreven door de Engelse auteur E.L. James (pseudoniem voor Erika Leonard). Het boek kwam in Engeland uit op 17 april 2012 bij Vintage Books en op 26 April 2012 bij Arrow Books onder de titel Fifty Shades Freed. De naar het Nederlands vertaalde titel Vijftig Tinten Vrij is op 31 juli 2012 door Promotheus in Nederland uitgegeven en begin 2013 waren er al ruim een kwart miljoen exemplaren verkocht.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en / of de afloop van het verhaal.

Het verhaal van Vijftig Tinten Vrij

Het verhaal van Vijftig Tinten Vrij begint waar het verhaal van Vijftig Tinten Donkerder min of meer eindigde: Anastacia Steele heeft het huwelijksaanzoek van Christian geaccepteerd en gaat met hem trouwen, waarna ze hun wittebroodsweken en huwelijksreis in Europa doorbrengen. Eenmaal terug in Seattle worden Ana en Christian (weer) geconfronteerd met de harde realiteit van het leven, waarin het verleden van Christian ook nog steeds een rol speelt.

De huwelijksreis

Christian en Ana maken een lange huwelijksreis door Europa, geregeld door Christian omdat hij wist dat het bezoeken van het Europese continent hoog op de bucketlist van Ana stond. Ze genieten van Mediterrane steden en stranden aan de Middellandse Zee, maar vooral van elkaar.

Het getrouwde leven

Eenmaal terug in Seattle pakken Ana en Christian hun dagelijks leven en hun werk weer op. Ana is bij SIP haar meisjesnaam Steele blijven gebruiken, tot groot ongenoegen van Christian. Na wat geruzie hierover, geeft Ana zich over en laat ze ook binnen SIP haar naam officieel veranderen in Anastacia 'Ana' Grey. De vaak erotisch getinte mailtjes waarin ze elkaar als Mrs. Steele en Mr. Grey aanspraken worden voortgezet onder de aanhef van Mr. en Mrs. Grey.

Indringer Jack Hyde

Wanneer Christian alleen een liefdadigheidsdiner in New York bijwoont, negeert Ana de op terechte ongerustheid gebaseerde eisen van Christian en gaat ze samen met haar vriendin Kate cocktails drinken in een bar in Seattle. Eenmaal veilig thuis treft ze haar ex-baas Jack Hyde aan: bewusteloos geslagen door het beveiligingsteam. Een voorraad duct tape in Jacks auto wijst erop dat hij Ana had willen ontvoeren en uiteindelijk wordt Jack gearresteerd. Christian komt woedend op Ana terug uit New York, maar nadat hij zijn eerste stoom heeft afgeblazen verrast hij haar met een korte trip naar zijn huis in Aspen. Zijn zusje Mia, zijn broer Elliot, Kate en haar broer Ethan blijken ook uitgenodigd te zijn. In Aspen vraagt Elliot Kate ten huwelijk en zij accepteert zijn aanzoek onmiddellijk. Of er ook iets romantisch tussen Mia en Ethan gaande is, blijft nog steeds onduidelijk.

Het ongeluk van Ray en Ana’s verjaardag

Vlak voor haar verjaardag wordt Ana op haar werk gebeld en krijgt ze te horen dat haar stiefvader Ray een ongeluk heeft gehad en in het ziekenhuis in Portland is opgenomen. In allerijl reist ze naar hem toen, Christian volgt haar later. In het ziekenhuis aangekomen treft ze José Rodriguez en diens vader aan. Meneer Rodriguez bestuurde de auto waarin hij samen met Ray onderweg was voor een visuitstapje. Ray is vanwege zijn ernstige verwondingen in een kunstmatige coma gemaakt, waaruit hij later goed ontwaakt. Ana heeft Ray dagelijks meerdere keren bezocht, vrijwel altijd in het bijzijn van Christian. Zijn moeder Grace is meteen overgekomen om poolshoogte van Ray’s toestand te nemen, waarna zij Ana gerust kan stellen. Ana die noodgedwongen haar verjaardag in Portland moet vieren, wordt ’s morgens door Christian verrast met een bedelarmband met zeer emotioneel geladen bedeltjes en ’s avonds nog eens met een diner waarbij ook haar moeder en Bob, José en meneer Rodriguez, Kate en de familie Grey van de partij zijn. Wanneer de gezondheid van Ray het toelaat, laat Christian hem overplaatsen naar het ziekenhuis van Seattle.

De zwangerschap van Ana

Na haar terugkomst in Seattle ontdekt Ana tot haar grote schrik dat ze zwanger is. Ze is de afspraak bij haar gynaecologe Dr. Green vergeten, maar mogelijk hebben de injecties die zij haar gaf ook niet genoeg effect gehad. Christian reageert woedend op het nieuws dat hij vader wordt, beschuldigt haar ervan dat ze dit met opzet heeft gedaan en loopt dan het huis uit om pas de volgende ochtend dronken terug te keren. Wanneer Ana erachter komt dat hij bij Elena is geweest en een abortus wenst, wordt ook Ana woedend, zegt hem dat ze haar kind boven hem verkiest en zonder dat Christian het weet gaat ze in de speelkamer slapen. De volgende ochtend verneemt ze van de huishoudster dat Christian haar overal gezocht heeft en dat hij zich zorgen om haar maakt.

De ontvoering van Mia

Wanneer ze al een dag of twee niet meer met elkaar gesproken hebben, ontvangt Ana op haar werk een e-mail van Christian waarin hij haar laat weten dat hij op zakenreis naar Portland is. Vrijwel op hetzelfde moment belt Jack Hyde haar op met Mia’s telefoon. Hij heeft Mia ontvoerd en beveelt Ana om binnen twee uur het losgeld van vijf miljoen dollar bij elkaar te krijgen. Ana bedenkt zich geen moment en zet haar eigen leven op het spel om dat van Mia te redden. Ze gaat met een valse ziekmelding naar huis, waar ze de bewaking te slim af is en met Leila’s pistool bereikt ze de bank waar ze het door Jack gevraagde bedrag wil opnemen. De bank neemt contact op met Christian, die vermoedt dat ze hem wil verlaten. Voor de veiligheid van Mia bevestigt ze dat met pijn in haar hart, waarna Christian aangeeft dat ze alles mag hebben wat ze maar wil. Met het losgeld op zak wordt Ana tot haar verbazing opgepikt door Elizabeth Morgan, hoofd Human Resources van SIP en dus tevens medeplichtige van Jack. Elizabeth brengt haar naar Jack die haar uit wraak aanvalt. Ana weet hem nog in zijn benen te schieten en terwijl ze Christian’s stem hoort, raakt ze buiten bewustzijn. Doordat ze bij de bank stiekem een andere telefoon in plaats van de hare heeft weggegooid, heeft Christian en het beveiligingsteam haar weten te traceren en haar en Mia kunnen redden.

Het vervolg

Drie dagen na de ontvoering wordt Ana wakker in het ziekenhuis, met Christian aan haar zijde. Hoewel hij woedend op haar is, omdat ze haar leven zo op het spel heeft gezet, is hij vooral bezorgd om haar en de baby. Christian realiseert zich hoe belangrijk de baby is voor Ana (en uiteindelijk ook voor zichzelf) en hij en Ana verzoenen zich. Eenmaal ontslagen uit het ziekenhuis herstelt Ana voorspoedig, terwijl Christian extra tijd met haar doorbrengt. Ondertussen horen ze van detective Welch dat Jack Hyde samen met Christian in het pleeggezin Collier in Detroit heeft gewoond en dat zijn haat jegens Christian tot zover teruggaat, omdat hij evengoed degene geweest had kunnen zijn die door de familie Grey destijds werd geadopteerd. Naar aanleiding hiervan wordt Christian veel opener en toont hij steeds meer zijn emoties aan Ana. Ook bekent hij de BDSM wel te missen, maar dan met name het gevoel om ergens controle over te hebben, juist doordat zijn controle over alles hem ontglipte vanaf het moment dat hij Ana leerde kennen. Om Christian enige controle terug te geven, stelt Ana voor om toch af en toe te spelen.

Het verhaal van Vijftig Tinten Vrij eindigt met een epiloog dat zich afspeelt in het nieuwe huis van Ana en Christian, waarvan de verbouwing onder leiding van Elliot heeft plaatsgevonden. In dit huis worden ook hun kinderen, zoon Ted en dochter Phoebe, geboren. Christian’s personal assistent Jason Taylor en zijn huishoudster Gail Jones wonen ook hier bij hen - net als in Escala, maar inmiddels als getrouwd stel - en Taylors tienjarige dochter Sophie doet regelmatig leuke dingen met Ted en wellicht ook met Phoebe en Ava, het omstreeks maart 2014 geboren dochtertje van Elliot en Kate.

*BDSM staat voor Bondage (het vastbinden van de partner) and Discipline (echte of gespeelde bestraffing), het uitoefenen van of zich onderwerpen aan macht (dominantie en submissie) en het veroorzaken of ondergaan van pijn. BDSM omvat een groot spectrum aan activiteiten, interpersoonlijke relatievormen en subsubculturen. (Deze uitleg is gedeeltelijk geciteerd van Wikipedia).

De kinderen van Christian en Anastacia Grey: Ted en Phoebe Grey

Christian en Anastacia Grey krijgen twee kinderen: een zoon Ted die in het voorjaar van 2012 werd geboren, en een dochter Phoebe die werd geboren in de zomer van 2014.

Ted Grey

Theodore Raymond Grey is de zoon en het eerste kind van Christian en Anastacia Grey. Hij is (waarschijnlijk) geboren op 23 mei 2012 door middel van een keizersnede na een vijftien uur durende bevalling. Ted is vernoemd naar Christian’s opa Thedore Trevelyan en Ana’s stiefvader Raymond Steele, maar iedereen noemt hem Ted of Teddy. Hij heeft het koperkleurige haar van Christian en de blauwe ogen van Ana. Ted is een ondeugende en wispelturige peuter die alleen een minuut of vijf stil is wanneer hij met de Blackberry van Christian speelt. Ana zegt dat Christian veel meer geduld met Ted heeft dan met haar, terwijl Christian op zijn beurt juist zegt dat Ana beter voor Ted is dan hij.

Phoebe Grey

Phoebe Grey is de dochter en het tweede kind van Christian en Anastacia Grey. Zij is geboren in de zomer van 2014. Ana had hun dochter graag willen vernoemen naar Ella, de biologische moeder van Christian. Christian wil absoluut niet dat zijn toekomst door zijn verleden wordt aangetast. Wanneer hij de naam Phoebe voorstelt, stemt Ana daar mee in. Christian is erg nerveus over het krijgen en hebben van een vrouwelijk kind en gedraagt zich extreem beschermend tegenover zijn dochter; hij verbiedt haar zelfs seks te hebben voor haar dertigste. Phoebe lijkt op haar beurt een actief meisje te worden, omdat ze in de baarmoeder al heel beweeglijk was en zelfs salto’s leek te maken.

Opmerkelijke details uit het boek

Het meest fascinerende detail uit Vijftig Tinten Vrij is zondemeer de armband met daaraan diverse bedeltjes die stuk voor stuk een (emotionele) betekenis hebben. Niet lang nadat het boek in de winkels lag, kwam ook deze zogenoemde “Vijftig Tinten Grijs” bedelarmband in de handel. In tegenstelling tot de eerst twee delen – Vijftig Tinten Grijs en Vijftig Tinten Donkerder – waarin het verhaal zich in gemiddeld een maand afspeelde, beslaat het verhaal Vijftig Tinten Vrij ruim drie maanden, waarna er nog een epiloog volgt waarin het verhaal ineens een sprong van twee jaar heeft genomen: Christian en Anastacia wonen al bijna net zolang in hun nieuwe huis, bevinden zich aan de vooravond van hun zoons tweede verjaardag en verwachten enkele maanden later hun dochter. Ook opmerkelijk is, dat E.L. James de eerste tweede delen in chronologische volgorde geschreven heeft en hier in het derde deel nogal van afwijkt; er zitten zelfs flashbacks naar de vroege kinderjaren van Christian tussen. Wat hetzelfde is gebleven, is de al dan niet gedetailleerde vermelding van specifieke muziek en wijn.

De vijftig tinten bedelarmband

Nadat het boek Vijftig Tinten Vrij was uitgekomen, duurde het niet lang of de eerst Vijftig Tinten bedelarmbanden lagen al in de winkels. Christian koos de volgende tien bedeltjes voor Ana’s armband: een ‘Charlie Tango’ helikopter, een Eiffeltorentje, een Londense taxi, een zweefvliegtuigje, een ‘The Grace’ catamaran, de letter ‘C’ (omdat Ana de eerste vriendin was die Christian bij zijn voornaam noemde, een bed, een ijsje (als symbool voor de ‘vanille’ relatie), een hartjes medaillon en een sleutel (voor de toegang tot zijn hart en ziel). Voor elke ‘primeur’ / gebeurtenis eentje. De Vijftig Tinten armband is niet alleen als een exclusief sieraad te koop, er zijn ook goedkopere prullaria uitvoeringen in de handel.

De wijn uit Vijftig Tinten Vrij

In Vijftig Tinten Vrij worden wederom diverse alcoholische drankjes in bepaalde scènes gedronken:
 • Ana en Christian zijn na hun huwelijksfeest aan boord gegaan van de privé-jet, het begin van hun huwelijksreis: Bollinger Grande Année Rosé 1999, geserveerd met gerookte zalm, geroosterde patrijs, een salade van groene bonen en aardappelen Dauphinoise.
 • Christian en Ana zijn aan boord van de Fair Lady na Ana’s (’topless’) bikini incident: Gin & Tonic, geserveerd met noten en olijven.
 • Ana en Christian zijn aan boord van de Fair Lady na de zuigzoenen- en handboeien actie van Christian: Rosé (geen specifieke wijnsoort of merk genoemd), geserveerd met gazpacho en crème brûlée.
 • Chistian en Ana zijn net terug van hun huwelijksreis en in Escala: Bollinger Grande Année Rosé 1999.
 • Ana maakt een ‘supper’ voor Christian in Escala, nadat ze Jack Hyde op de bewakingsbeelden hebben ontdekt: Wijn (geen specifieke wijnsoort of merk genoemd), geserveerd met sandwiches met ham en gepureerde avocado.
 • Christian en Ana zijn in Escala en hebben wat geruzied omdat Ana op haar werk niet Christian's achternaam gebruikt: Sauvigon Blanc, geserveerd met fettuccini.
 • Binnenhuisarchitect Gia Matteo is bij Christian en Ana op bezoek om de plannen voor de renovatie van hun nieuwe huis te bespreken: Sauvignon Blanc.
 • Ana en Kate zijn samen uit in de Zig Zag Bar: Strawberry Mojito’s.
 • Christian voert Ana in de keuken van Escala terwijl ze geblinddoekt is: Sancerre, geserveerd met pittige lam met een frisse yoghurt-mint saus, pita brood en gevulde wijnbladeren.
 • Lunch bij aankomst in Christian’s huis in Aspen: Frascati, geserveerd met een mix van antipasto.
 • Ana, Kate en Mia hebben een onderonsje nadat ze hebben geshopt: Strawberry Daiquiri’s.
 • Ana, Christian, Kate, Elliot, Mia en Ethan dineren in Aspen: Pouilly-Fumé.
 • In het restaurant in Aspen, nadat Kate het huwelijksaanzoek van Elliot heeft geaccepteerd: Cristal champagne.
 • Ana en Christian zijn samen met Mia, Ethan, Kate en Elliot in de nachtclub Zax in Aspen: Cristal champagne en Peronis.
 • Het verjaardagsfeestje van Ana in het Heathman hotel in Portland: Bollinger Grande Année Rosé 1999.
 • Ana en Christian zijn samen in het Heathman hotel in Portland nadat Ray is bijgekomen: Witte wijn (geen specifieke wijnsoort of merk genoemd), geserveerd met taart.
 • Christian gaat iets drinken met Elena: Wijn (geen specifieke wijnsoort of merk genoemd).
 • Christian werd dronken nadat Elena wegging: Bourbon.
 • Welkom thuis feestje in Escala voor Ana nadat ze uit het ziekenhuis is ontslagen: Bollinger Grande Année Rosé 1999.

De muziek uit Vijftig Tinten Vrij

In Vijftig Tinten Vrij komen de volgende muzieknummers een of meerdere keren voorbij:
 • You’ll Never Find Another Love Like Mine – Michael Bublé en Laura Pausini
 • Wherever You Will Go – Charlene Soraia
 • The Great Gig In The Sky – Pink Floyd
 • Requiem, Opus 48: In Paradisium – Rachel Porter
 • Wicked Game – Chris Isaac
 • Goldberg Variations: Aria door J.S. Bach – Glenn Gould
 • I Say A Little Prayer – Aretha Franklin
 • Walk On By – Aretha Franklin
 • Sexy Bitch – David Guetta featuring Akon
 • Touch Me – Rui Da Silva en Cassandra
 • Sweet About Me – Gabriella Cilmi
 • La Fille Aux Cheveaux De Lin – Ronan O’Hora
 • Jesu Joy Of Man’s Desiring – Eteri en Japaridze
 • The Ugly Duckling – Danny Kaye

Het logische vervolg op de drie Vijftig Tinten boeken: de film Fifty Shades of Grey

Zoals zo vaak gebeurt met spraakmakende boeken, is ook Vijftig Tinten Grijs verfilmd. Dakota Johnson speelt de rol van Anastacia Steele en Jamie Norman die van Christian Grey. De film Fifty Shades of Grey is vanaf Valentijnsdag 2015 in de bioscoop te zien. en is voor 16 jaar en ouder.

Lees verder

© 2015 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De film: 50 Shades of Grey / 50 Tinten GrijsDe film: 50 Shades of Grey / 50 Tinten GrijsIn februari 2015 zal hij in première gaan... de spraakmakende verfilming van 'Fifty Shades of Grey', de wereldberoemde b…
De personages uit Vijftig tinten grijsHet succes van het boek Vijftig tinten grijs is ongekend en werd nog eens extra verlengd met een tweede en derde deel: V…
Vijftig tinten grijsrecensieVijftig tinten grijsVijftig tinten grijs van E.L. James Het boek "Vijftig tinten grijs" is een boek wat inmiddels in 41 landen is uitgegeven…
Vijftig Tinten Grijs, waarom schreef E.L. James de trilogieVijftig Tinten Grijs, waarom schreef E.L. James de trilogieVijftig Tinten Grijs, ofwel Fifty Shades of Grey, verovert de wereld als erotische bestseller trilogie. Waarom schreef E…

A Day in the Life, impressionante afsluiter van Sgt Pepper’sA Day in the Life, impressionante afsluiter van Sgt Pepper’sEen van de meest iconische langspeelplaten uit de twintigste-eeuwse muziekgeschiedenis is zonder enige twijfel 'Sergeant…
De After boeken van Anna ToddDe After boeken van Anna ToddAnna Todd publiceerde haar One Direction fanfictie op de app Wattpad. Ze had er geen idee van dat haar verhaal zou worde…
Bronnen en referenties
 • Het boek Vijftig Tinten Vrij van E.L. James
 • http://www.eljamesauthor.com
 • http://www.50tintengrijskopen.nl/vijftig-tinten-trilogie/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vijftig_tinten_vrij
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Fifty_Shades_Freed
 • http://fiftyshadesofgrey.wikia.com/wiki/Theodore_Grey
 • http://fiftyshadesofgrey.wikia.com/wiki/Phoebe_Grey
 • http://fiftyshadesofgrey.wikia.com/wiki/Ava_Grey
 • http://www.vrouwonline.nl/sex-relatie/seks/vijftig-tinten-grijs
 • http://www.scholieren.com/boekverslag/76315
 • http://www.scholieren.com/boek/12347/fifty-shades-of-grey/zekerwetengoed
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.