Harry Potter - Locaties

Harry Potter - Locaties In de Harry Potter boeken en films spelen bepaalde lokaties een rol. De school, Hogwarts, is de hoofdlocatie, maar ook andere plekken in de tovenaarswereld zijn belangrijk voor Harry en zijn vrienden: Diagon Alley, verschillende woonplaatsen, maar ook het ziekenhuis, het Ministry of Magic en de gavangenis Azkaban. Alle namen en termen zijn in het Engels.

Hogwarts

Naast de lokalen waar de lessen worden gehouden, zijn er nog meer belangrijke plaatsen binnen de school.

De Great Hall

Elke maaltijd wordt genuttigd in de Great Hall. ’s Morgens komen de uilen met de post hier binnen. Het plafond is betoverd en laat de lucht buiten zien. Tijdens het vierde jaar is dit de lokatie voor het Yule Ball.

De vier huizen

Alle studenten zijn verdeeld over vier huizen met elk een eigen ruimte. Elk huis heeft een common room, een woonkamer, en er zijn aparte slaapvertrekken voor de jongens en meisjes. De Gryffindors en Ravenclaws wonen in een toren en de Slytherins in een kerker.

Geheime gangen

Er zijn zeven geheime gangen die de school uit leiden. Zo blijkt de Whomping Willow bovenop een ingang te staan. Er zijn ook passages binnen de school die studenten gebruiken om ergens sneller te komen.

Room of Requirement

Deze kamer geeft je waar je om vraagt als je er drie keer langs loopt. De ene keer is het een grote verzamelplaats voor dingen die studenten willen verstoppen, de andere keer is het een plek waar Dumbledore’s Army zelfverdediging kan oefenen.

Bibliotheek

Met name Hermione brengt hier veel tijd door. Gevaarlijke boeken staan in een speciale sectie en kunnen alleen ingekeken worden als een docent toestemming heeft gegeven.

Keuken

De keuken is het domein van de huiselven en bevindt zich direct onder de Great Hall. Wie het juiste fruitschilderij vindt, kan naar binnen gaan en de huiselven geven maar wta graag eten weg.

Owlery

De uilen van de studenten slapen in de owlery en hier gaan ze dus ook heen als ze iets willen versturen.

Whomping Willow

Deze boom beweegt als je er te dicht bij komt. Harry en Ron crashen de vliegende auto van Rons vader in deze boom. In het derde jaar blijkt dat je de boom stil kunt zetten en een geheime gang in kunt gaan.

Forbidden Forest

Zoals de naam al zegt, is dit een verboden bos. Vele gevaarlijke beesten houden zich schuil in het bos. Harry gaat toch geregeld het bos, bijvoorbeeld met Hagrid of op zijn orders.

Hagrid’s hut

Hagird woont in een hut, valkbij het Forbidden Forest. Alles is hier op zijn maat gemaakt.

Het meer

Op de schoolgronden is een groot meer met allerlei vreemde wezens zoals zeemeerminnen. Dit is de plek waar het schip van Durmstrang aankomt.

Het Quidditch veld

Om te oefenen en voor wedstrijden tussen de teams van de verschillende huizen is er het quidditch veld.

Hogsmeade

Dit tovenaarsdorp ligt vlakbij het Hogwarts kasteel.

The Three Broomsticks

Dit is de pub van Madame Rosemerta waar de studenten gaarg butterbeer drinken. Het is er altijd erg druk.

The Hog’s Head

De tweede pub van Hogsmeade met dubieuze klandizie. Het is hier een stuk rustiger. Dat dit nadelig kan zijn, ondervinden Harry en zijn vrienden tijdens het vijfde jaar als ze hier Dumbledore’s Army proberen op te richten.

Snoepwinkel Honeydukes

Erg populair bij de studenten is Honeydukes. Er wordt naast snoep ook fopartikelen verkocht. Een van de geheime gangen leidt naar deze winkel.

Shrieking Shack

Volgens de inwoners wonen hier boze geesten. In het derde jaar blijkt dat het gekrijs wat de Hogsmeade bewoners hoorde niet van geesten kwam, maar van Remus Lupin tijdens zijn gevaarlijke dagen.

Diagon Alley

Deze winkelstraat achter de pub de Leaky Cauldron ligt in London. Om binnen te komen moet je op de juiste plek op de muur tikken.

Gringotts

De tovenaarsbank, gerund door goblins, bevindt zich in Diagon Alley. Geld en andere waardevolle voorwerpen worden in de ondergrondse kluizen bewaard. Met ultrasnelle karretjes worden klanten, begeleid door een goblin, naar hun kluis gereden.

Flourish and Blotts

Dit is de boekwinkel waar studenten hun boeken kopen. In het tweede jaar komt Gilderoy Lockhart hiernaar toe voor een signeersessie.

Ollivander’s

Meneer Ollivander verkoopt Harry zijn toverstaf. De toverstaf kiest de tovenaar en Harry’s is een tweeling van Voldemorts; ze delen het magische binnendeel. Ollivander’s weet veel over de verhalen rondom de toverstaf.

Madame Malkin’s

Robes for all occassions. Hier worden tovenaarskleren op maat gemaakt. Harry ontmoet hier voor het eerst Draco Malfoy

Eeylops Owl Emporium

Hier koopt Hagrid een uil voor Harry (Hedwig).

Magical Menagerie

Een magische dierenwinkel. Hier worden allerlei beesten verkocht, Hermione koopt hier Crookshanks. Tovenaars gaan hierheen als er iets mis is met hun huisdier.

Quality Quidditch Supplies

In de etalage van deze winkel ziet Harry voor het eerst een bezem om mee te vliegen.

Knockturn Alley

Het gevaarlijkere deel van Diagon Alley. Hier bevindt zich Borgin and Burkes, de winkel die handelt in duistere objecten.

Woonplaatsen

Little Whingeing

Dit is de naam van het dorpje waar de Dursleys wonen. Hier groeit Harry op en hier gaat hij heen tijdens de zomervakanties.

Ottery St. Catchpole

Vlakbij dit dorpje ligt “The Burrow”, het huis van de Weasleys. Het huis wordt bij elkaar gehouden door magie.

Godric’s Hollow

Een tovenaarsdorp waar Harry het eerste jaar van zijn leven woonde. Ook ander illustere tovenaars hebben hier gewoond.

Grimmauld Place

Op nummer 12 aan dit plein groeide Sirius Black op. Later wordt dit het hoofdkwartier van de Order of the Phoenix en laat hij het huis na aan Harry.

Shell Cottage

Het huisje aan zee waar Fleur en Bill gaan wonen.

Andere lokaties

Platform 9 ¾

Op dit platform, tussen platform 9 en 10 op King’s Cross station in London, vertrekt om 11 uur de trein naar Hogwarts. Ouders zwaaien hun kinderen uit voor het nieuwe jaar. Aan het eind van het jaar komt de trein hier ook weer aan.

Ministry of Magic

Vanuit hier wordt de tovenaarswereld op orde gehouden. Het gebouw bevindt zich in een slechte buurt en is toegankelijk via het Floo Network (open haarden) en bezoekers kunnen een telefooncel als lift nemen. Allerlei ministeries zijn hier ondergebracht op zeven verschillende verdiepingen. In de kelder bevinden zich Court Rooms voor rechtspraak en in het Departement of Mysteries zijn de profetien te vinden.

St. Mungo’s Hospial for Magical Maladies

In dit ziekenhuis worden magische wonden behandeld door Healers. De ingang is aan een winkelstraat via de etalage van een winkel die eeuwig gesloten is voor renovatie. Op de permenente afdeling wonen de ouders van Neville Longbottom.

Azkaban

De tovenaarsgevangenis op een eiland in de zee, bewaakt door Dementors. Sirius Black zit hier jarenlang vast. Ook Hagrid moet er even heen en hij vond dat afschuwelijk.

Durmstrang en Beauxbaton

Twee andere toverscholen. Durmstrang is noordelijk van Hogwarts, want de leerlingen draagen dikke jassen. Beauxbaton is in Frankrijk en de leerlingen dragen lichte, blauwe kleding.

Lees verder

© 2008 - 2023 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hufflepuff / HuffelpufHufflepuff / HuffelpufIn de magische wereld van Harry Potter gaan tovenaarskinderen niet naar gewone scholen als Eton, maar naar toverscholen.…
Gryffindor/GriffoendorIn de magische wereld van Harry Potter gaan tovenaarskinderen niet naar gewone scholen als Eton, maar naar toverscholen.…
Biografie: Harry PotterBiografie: Harry PotterHarry James Potter is het wereldbekende fictieve personage dat de hoofdrol speelt in de serie die zijn naam draagt: Harr…
Hogwarts/Zweinstein, de magische school van Harry PotterIn de magische wereld van Harry Potter gaan tovenaarskinderen niet naar gewone scholen als Eton, maar naar toverscholen.…

Afbeeldingen van Sebastiaan - InleidingAfbeeldingen van martelaren kennen al vanaf de vroeg-christelijke tijd een grote populariteit. Daarvoor zijn minstens tw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alberto.., Flickr (CC BY-2.0)
  • www.mdb.com
  • http://www.hp-lexicon.org/wizard.html
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.