Harry Potter - Goede personages

Harry Potter - Goede personages Met de publicatie van het zevende Harry Potter-boek is de tovenaarswereld van J.K. Rowling compleet. Die wereld zit vol details en er spelen heel veel personen een rol. Hieronder volgt een overzicht van de goede personages: de drie hoofdrolspelers, de vier oorspronkelijke vrienden, de Weasley familie, volwassenen en tieners in en buiten school.

Personages


Alle namen en termen zijn in het Engels.

De drie vrienden

Harry Potter

De hoofdpersoon is een tiener die op zijn elfde verjaardag ontdekt waarom hij zulke vreemde dingen kan doen: hij is een tovenaar. Harry wordt beschreven als een donkerharige jongen met een bril en een litteken op zijn voorhoofd. We volgen Harry zeven jaar lang waarin hij meer en meer ontdekt over de tovenaarswereld, zijn ouders, vriendschap, kwade machten en zichzelf. Van een verbaasde elfjarige groeit hij uit tot een opstandige tiener die uiteindelijk volwassen wordt. Zijn volledige naam is Harry James Potter, naar zijn vader. In de films wordt Harry gespeeld door Daniel Radcliffe.

Ronald Weasley

Harry ontmoet Ron tijdens de eerste treinreis naar school. Harry is volledig nieuw in de tovenaarswereld, Ron zit er al zijn hele leven in, want zijn hele familie bestaat uit tovenaars en heksen. Ron wordt beschreven als een lange, roodharige jongen die niet uitblinkt op school maar Harry’s beste vriend is. De ruzieperiode in het vierde jaar vinden ze beide vervelend. Rupert Grint vertolt de rol van Ron in de films.

Hermione Granger

Hermione is de dochter van twee tandartsen en uizonderlijk goed op school. Ze leest alle boeken die ze tegenkomt en lijkt een fotografisch geheugen te hebben. Ze wordt beschreven als een meisje met lang, krullend haar. Hermione is erg uitgesproken over gelijke rechten voor alle magische wezens. Emma Watson speelt Hermione.

De vier oorspronkelijke vrienden

Harry’s vader James had in zijn tijd op Hogwarts drie goede vrienden: Remus Lupin, Sirius Black en Peter Pettigrew.

Remus Lupin

Als kind was Remus gebeten door een weerwolf en daardoor werd hij er zelf een. Met volle maan wordt hij een gevaarlijk monster tenzij hij Wolfsbane Potion inneemt. In zijn tijd in Hogwarts probeert hij zijn aandoening te verstoppen, maar zijn vrienden komen er toch achter. Zijn bijnaam is Moony. Hij wordt gedwongen om te stoppen met lesgeven in het derde jaar. Op het einde krijgt hij een relatie met Tonks. Lupin wordt gespeeld door David Thewlis.

Sirius Black

Eigenaar van een vliegende brommer en jarenlang achtervolgt omdat hij tientallen mensen zou hebben omgebracht. Hij ontsnapt van Azkaban, de tovenaarsgevangenis, om wraak te nemen op de echte moordenaar. Sirius was getuige op eht huwelijk van Harrys; ouders en is zijn peetoom. Zijn bijnaam is Padfoot. Tijdens zijn schooltijd was hij erg populair bij de meisjes vanwege zijn knappe uiterlijk. Sirius is een animagus; hij kan zich in een hond veranderen. Gary Oldman heeft deze rol op zich genomen.

Peter Pettigrew

Peter is de minst begaafde van de vier vrienden. Hij blijkt Harry’s ouders verraden te hebben bij Voldemort. Als animagus verandert hij in een rat, zijn bijnaam is Wormtail. Peter blijft tot aan het einde in de dienst van Voldemort, maar hij heeft toch een goed hart. Pettigrew wordt vertolkt door Thimothy Spall.

De Weasley familie

Ron heeft vijf broers en een zus. Alle Weasleys hebben rood haar.

De Weasley twins

George en Fred Weasley zijn Rons oudere tweelingbroers. Iedereen heeft moeite om ze uit elkaar te houden. Ze staan bekend om de streken die ze constant uit halen en startten uiteindelijk hun eigen zaak in tovenaarsfopartikelen: Weasley’s Wizard Weezes. George en Fred worden gespeeld door respectievelijk Oliver en James Phelps.

Ginny Weasley

Rons jongste zus heeft een redelijk kleine rol in het begin, maar groeit uit tot Harry’s grote liefde. In het tweede jaar wordt ze door de basilisk naar de Chamber of Secrets (Geheime Kamer) gebracht en Harry redt haar. Ginny is erg goed in de Bat-Bogey Hex. Ze is een lid van Dumbledore’s Army (DA). Bonnie Wright vertolkt de rol van Ginny.

Arthur en Molly Weasley

Vader Arthur Weasley is geobsedeerd door alles wat met Muggles (Dreuzels) te maken heeft, zoals auto’s en stopcontacten. Arthur werkt voor het ministerie in het Prevention of Misuse of Muggle Artifact departement. In het tweede jaar komt hij in de problemen als Harry en Ron met zijn vliegende auto naar Hogwarts gaan. Moeder Molly Weasley is daar niet zo blij mee. Zij wordt geportretteerd als een liefdevolle maar strenge moeder die goed kan koken. Mark Williams speelt Arthur en Julie Walters speelt Molly Weasley.

De overige Weasleys

In alle boeken wordt regelmatig verwezen naar Rons uitgebreide familie. Het belangrijkst zijn de broers Bill, Charlie en Percy. Bill werkt voor de tovenaarsbank Gringotts en trouwt uiteindelijk met Fleur Delacour, ondanks zijn semi-weerwolftoestand. Charlie werkt met draken in Roemenië. Percy is in het begin in de picture, want hij is Head Boy gedurende het eerste jaar (Percy’s laatste jaar). Hierna gaat hij voor het ministerie werken en vervreemd van de familie. Alleen Percy hebben we in de films gezien, gespeeld door Chris Rankin.

De volwassenen in de schoolwereld

Albus Dumbledore

Dumbledore (Perkamentus) is de hoofdmeester/directeur van de school. Hij heeft een lange baard en draagt een halve maanbrilletje. Dumbledore wordt wijd gerespecteerd binnen de tovenaarswereld vanwege zijn wetenschappelijke ontdekkingen en kennis totdat hij tegen het ministerie ingaat. Hij is de oprichter van de Order of the Phoenix. In de eerste twee films werd Dumbledore gespeeld door Richard Harris, maar na zijn dood werd hij vervangen door Michael Gambon.

Rubeus Hagrid

Half-reus Hagrid is gamekeeper van de Hogwartsgronden. Hij heeft een grote Duitse dog, Fang, en een zwak voor allerlei gevaarlijke dieren zoals draken, blast-ended skrewts en enorme spinnen. Hagrid bezoekt regelmatig het Forbidden Forest en kent de wezens daar erg goed. Hagrid was als jongen een leerling van Hogwarts, maar hij werd geschorst. Officieel mag hij niet meer toveren, maar doet dat toch met zijn roze parapluutje. Hagrid wordt gespeeld door Robbie Coltrane.

Minerva McGonagall

Professor McGonagall onderwijst Transfiguration. Ze is een animagus, wat betekent dat ze zichzelf in een kat kan veranderen. Ze is ook hoofd van Harry’s huis: Gryffindor. Maggie Smith speelt Professor McGonagall.

Severus Snape

Van Harry’s meest gehate leraar blijft tot aan het einde onduidelijk aan welke kant hij staat. Hij blijkt een Death Eater te zijn, maar heeft volgens Dumbledore zijn leven gebeterd. Snape geeft Potions, maar zou liever Defense Against the Dark Arts geven. Volgens de beschrijving heeft Snape zwart, vettig haar en een haakneus. Snape is hoofd van het Slytherin huis. Alan Rickman neemt de rol van Snape waar.

Filius Flitwick

Professor Flitwick geeft Charms. Hij is een klein mannetje met een hoge stem. In de films ziet hij eruit als een goblin, maar dit wordt in de boeken nooit gezegd. Hij is hoofd van het Ravenclaw huis. Warwick Davis geeft gestalte aan Professor Flitwick.

Sybil Trelawney

Professor Trelawny geeft Divination in de noordelijk toren. Ze is een vaag figuur met zwierige kleren, veel armbanden en een grote bril. Vanaf het begin is duidelijk dat ze een heleboel verzint. Toch blijkt zij degene te zijn die de Prophecy heeft uitgesproken over Harry en Voldemort. Ze wordt in het vijfde jaar opgevolgd door Firenze. Emma Thompson speelt Professor Trelawney.

Firenze

Centaur Firenze geeft Divination op een heel andere manier. Waar Trelawney zich richtte op handlezen, kristallen bollen en theeblaadjes, laat Firenze de studenten naar de sterren kijken. Hij gelooft dat slechts grote gebeurtenissen in de sterren staan en zelfs dan is niets zeker.

Defense Against the Dark Arts leraren

Elk jaar is er een nieuwe leraar voor dit vak. In het eerste jaar is het Quirenius Quirrel (gespeeld door Ian Hart), maar die blijkt Voldemort bij zich te dragen. Het tweede jaar is voor Gilderoy Lockhart (Kenneth Branagh). In het derde jaar neemt Remus Lupin (weerwolf) het stokje over. Jaar vier wordt gegeven door Alastor “Mad-Eye” Moody (Brendan Gleeson). In het vijfde jaar stelt het ministerie Dolores Umbridge (Imelda Staulton) aan. Voor het zesde jaar wordt Horace Slughorn uit zijn persioen gehaald. Hij gaat ook in het zevende jaar door, maar Harry heeft dan geen lessen meer.

Overige leraren

Professor Sinistra geeft Astronomy en Binns onderwijst History of Magic. Charity Burbage geeft Muggle Studies en Professor Vector Arithmancy. Professor Pomona Sprout geeft Herbology en is hoofd van het Hufflepuff huis. Irma Pince is de bibliothecaresse, Madam Poppy Pomfrey (Gemma Jones) is de schoolzuster. Tijdelijke leraren zijn Wilhelmina Grubbly-Plank voor Care of Magical Creatures en Madam Hooch die alleen de vlieglessen geeft en de Quidditch wedstrijden fluit.

Argus Filch

De concierge van de school is Filch. Hij is een bittere oude man met een kat Mrs. Norris. Het liefst zou hij de studenten lijfstraffen geven en hij klaagt altijd over Peeves. Al gauw blijkt dat Filch een Squib is, een kind van tovenaars zonder magische krachten. David Bradley speelt de rol van Filch.

De geesten

Elk huis heeft haar eigen geest. Nicholas de Pimsy (Nearly Headless Nick) hoort bij Gryffindor (gespeeld door John Cleese), de Bloody Baron bij Slytherin, de Grey Lady bij Ravenclaw en de Fat Friar bij Hufflepuff. Peeves hoort niet bij een van de huizen, maar is de poltergeist van de school. In het tweede jaar is er een belangrijke rol voor Moaning Myrtle, de geest van een vroegere Hogwarts-students.

De volwassenen buiten de schoolwereld

Behalve de belangrijke families, zoals de Weasleys, zijn er nog meer volwassenen buiten de schoolwereld, vooral leden van de Order of the Phoenix en familieleden van studenten.

De Potters

Harry’s ouders zijn vermoord door Voldemort, maar uiteraard komen ze in de boeken voor. Vader James was een goede Seeker en had hetzelfde haar als Harry. Hij was een animagus, hij kon in een manntjeshert veranderen. Zijn bijnaam was Prongs. Lily Evans was tijdens haar schooltijd niet gecharmeerd van James, maar dat veranderde toen James volwassen werd. Harry heeft Lily’s ogen. James Potter wordt gespeeld door Adrian Rawlins en Lily Potter door Geraldine Somerville.

De Longbottoms

Neville’s oma, Augusta, wordt neergezet als een formidabele oude dame met een groene jurk en een ouderwetse hoed. Ze is teleurgesteld in Neville omdat hij niet zulke kwaliteiten lijkt te hebben als zijn ouders, Alice en Frank. Zij waren ooit Aurors (speciaal getrainde vechters tegen duistere krachten), maar wonen nu in St. Mungo’s omdat ze door Voldemort zo erg gemarteld zijn dat ze hun verstand hebben verloren.

Xenofilius Lovegood

De vader van Luna Lovegood is redacteur van “The Quibbler”. Hij komt over als een erg vreemde man die gelooft in zaken zonder bewijs.

Ministers of Magic

In de eerste vijf boeken is Cornelius Fudge Minister of Magic (gespeeld door Robert Hardy). Hij draagt altijd een groene bolhoed. Hij treedt af ten faveure van Rufus Scrimgeour.

Nymphadora Tonks

Dochter van Ted en Philomenia Tonks. Ze haat haar voornaam, dus wordt door iedereen Tonks genoemd. Ze is een metamorphmagus, wat betekent dat ze haar uiterlijk kan veranderen bijvoorbeeld de kleur van haar haar. Ze is Auror en lid van de Order of the Phoenix. Tonks staat bekend om haar stunteligheid. In de film speelt Natalia Tena de rol van Tonks

Kingsley Shacklebolt

Een grote, zwarte man met een diepe stem en een ring in zijn oor. Hij is ook Auror en gaat undercover als bodyguard van de Muggle minister-president. George Harris speelt deze rol.

Order of the Phoenix

De volgende personen (in alfabetische volgorde) zijn lid van de heropgerichte Order of the Phoenix: Sirius Black, Dedalus Diggle, Elphias Doge, Albus Dumbledore, Aberforth Dumbledore, Arabella Figg, Mundungus Flectcher, Rubeus Hagrid, Hestia Jones, Remus Lupin, Minerva McGonagall, Alastor “Mad-Eye” Moody, Sturgis Podmore, Kingsley Shacklebolt, Severus Snape, Nymphadora Tonks, Emmeline Vance en de vier Weasleys Arthur, Molly, Charlie en Bill.

Rita Skeeter

Reporter voor de Daily Prophet met een slechte reputatie. Ze schrijft met name sensatieverhalen en publiceert een controversieel boek over Dumbledore’s leven. Ze heeft altijd gelakte nagels en gepermanent haar. Ze is een ongeregistreerde animagus, ze verandert in een kever. Rita Skeeter wordt gespeeld door Miranda Richardson

Tom the Innkeeper

Tom is de uitbater van de Leaky Cauldron, een ietwat rare figuur. In de eerste film zien we hem voorbij komen, gespeeld door Jim Tavaré.

Aberforth Dumbledore

De broer van Albus komt in de eerste zes boeken af en toe voorbij, maar speelt een grotere rol in het laatste deel.

Grawp

De wel heel grote broer van Hagrid.

Tieners in de schoolwereld

Kamergenoten

Harry en Ron delen een slaapkamer met Neville Longbottom (Matthew Lewis), Seamus Finnigan (Devon Murray) en Dean Thomas (Alfred Enoch). Neville is een vergeetachtige jongen die niet zo goed is in school. Hij ontwikkelt zich echter tot een sterke persoonlijkheid. Dean Thomas is, net als Hermione, Muggle-born. Dit betekent dat zijn ouders beide Muggles zijn. Hij is fan van Westham United. Seamus is Iers, zijn vader is Muggle, zijn moeder is een heks.

Luna Lovegood

In het derde jaar maken we kennis met Luna Lovegood. Door haar klasgenoten wordt ze Loony genoemd, omdat ze regelmatig vreemd uit de hoek komt. Luna wordt gespeeld door Evanna Lynch

Cedric Diggory

Cedric zit in het Ravenclaw huis en speelt in het Quidditch team. In het vierde jaar wordt hij geselecteerd als schoolkampioen voor het Triwazard Tournament. Cedric’s vader, Amus, is uitermate trots op hem. Robert Pattinson speelt Cedric.

Viktor Krum

Voor Durmstrang komt Viktor Krum uit de Goblet of Fire. Hij is wereldwijd bekend als Seeker en heeft al in de finale van de Quidditch World Cup gespeeld voor Bulgarije. Viktor heeft een oogje op Hermione. De rol wordt waargenomen door Stanislav Ivaneski.

Fleur Delacour

De schoolkampioen voor Beauxbaton is half-Veela Fleur Delacour. Ze krijgt zeer veel aandacht van de jongens, maar is het meest gecharmeerd van Ron’s broer Bill. Clémence Poésy speelt Fleur.

Cho Chang

Harry raakt hopeloos verliefd op Cho Chang in zijn vierde jaar. De gevoelens lijken wederzijds, maar ze zijn beiden onzeker en stuntelig. Harry vraagt haar voor het Yule Ball, maar toen was ze al door Cedric gevraagd. Cho wordt gespeeld door Katie Leung.

Het Quidditch-team

Harry speelt in het eerste jaar Quidditch met Oliver Wood (Sean Biggerstaff), Alicia Spinnet (Rochelle Douglas), Katie Bell (Emily Dale in de eerste twee films, daarna Georgina Leonidas) en Angelina Johnson (Danielle Tabor in de eerste drie films, daarna Tiana Benjamin).

De leden van de DA

Dumbledore’s Army (DA) wordt in het vijfde jaar opgericht door de drie vrienden om zelfverdediging te leren tegen de duistere machten. Naast Harry, Ron en Hermione zijn deze personen lid van de DA: Hannah Abott, Lavender Brown, Katie Bell, Susan Bones, Terry Boot, Cho Chang, Michael Corner, Colin Creevey, Dennis Creevey, Marietta Edgecombe, Justin Finch-Flechtley, Seamus Finnigan, Anthony Goldstein, Angelina Johnson, Lee Jordan, Neville Longbottom, Luna Lovegood, Ernie Macmillan, Padma Patil, Parvati Patil, Zacharias Smith, Dean Thomas, Fred Weasley, George Weasley en Ginny Weasley.

Lees verder

© 2008 - 2023 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hermione Granger / Hermelien GriffelHermione Granger / Hermelien GriffelHermione Jean Granger is een van de drie hoofdrolspelers in de zeer bekende Harry Potter serie die geschreven werd door…
Ron Weasley / Ron Wemel: biografieRon Weasley / Ron Wemel: biografieRon is een van de hoofdpersonen in de immens populaire boekenserie Harry Potter. Al vanaf begin deel 1 is Ron de beste v…
Gryffindor/GriffoendorIn de magische wereld van Harry Potter gaan tovenaarskinderen niet naar gewone scholen als Eton, maar naar toverscholen.…
Biografie: Harry PotterBiografie: Harry PotterHarry James Potter is het wereldbekende fictieve personage dat de hoofdrol speelt in de serie die zijn naam draagt: Harr…

Afbeeldingen van Sebastiaan - InleidingAfbeeldingen van martelaren kennen al vanaf de vroeg-christelijke tijd een grote populariteit. Daarvoor zijn minstens tw…
Bronnen en referenties
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.