Harry Potter - Slechte personages

Harry Potter - Slechte personages Met de publicatie van het zevende Harry Potter-boek is de tovenaarswereld van J.K. Rowling compleet. Die wereld zit vol details en er spelen heel veel personen een rol. Hieronder volgt een overzicht van de slechte personages: Lord Voldemort met zijn Death Eaters, de tieners op Hogwarts school en de Dursley familie in Little Whinging.

Slechte personages uit de Harry Potter-serie


Alle namen en termen zijn in het Engels.

Lord Voldemort

Zonder twijfel de meest kwade kracht die de tovenaarswereld ooit heeft gezien. Hoewel hij alleen achting heeft naar puur bloed (nageslacht van twee tovenaars), is hij zelf maar half tovenaar. Zijn moeder, Merope Gaunt, was heks en betoverde zijn vader Tom Riddle. Tom Marvolo Riddle werd door zijn vader in de steek gelaten en zijn moeder stierf bij de geboorte. Hij groeide op in een Muggle weeshuis en laat daar al kwade neigingen zien. Zijn volledige naam is een anagram, de letters kunnen geherschikt worden tot: I am Lord Voldemort.

Voor Harry’s geboorte was hij langzaamaan de macht aan het overnemen, een regime van angst, intimidatie en moord. Mensen zijn zo bang dat ze zijn naam niet uit durven spreken; ze noemen hem You-Know-Who of He-Who-Must-Not-Be-Named. Af en toe wordt hij ook de Dark Lord genoemd, maar dat is vaker door zijn volgelingen (de Death Eaters). Via Snape hoort hij van een profetie die is uitgesproken en voorspelt dat hij verslagen zal worden door een jongen die geboren zal worden bij ouders die hem driemaal verslagen hebben. Voldemort interpreteert dit als de Potters en probeert Harry met een Avada Kedavra (moordspreuk) te doden nadat hij al Harry’s ouders heeft vermoord. Dit lukt echter niet, omdat Harry’s moeder hem met haar eigen leven beschermde en deze diepere magie maakt dat de spreuk terugkaatst op Voldemort.

Hij sterft niet, maar is gereduceerd tot een schim. Jarenlang leeft hij een schimmenbestaan, af en toe bezit nemend van dieren of mensen. In het vierde jaar komt hij op volle sterkte terug doordat Wormtail hem helpt een nieuw lichaam te krijgen. Hij wordt beschreven als een figuur met rode spleetogen en lange vingers. Het ministerie wil de terugkeer van Voldemort niet erkennen en begint een smeercampagne tegen Harry en Dumbledore. Uiteindelijk moet het ministerie wel bekennen en gaat de strijd tegen Voldemort op volle kracht door.

Ralph Fiennes vertolkt Voldemort in de films.

De Death Eaters

Voldemort’s volgelingen dragen capes en verbergen hun gezicht achter een masker. Elke Death Eater heeft de Dark Mark op zijn linkeronderarm staan. Als dit teken van een schedel met een slang uit de mond wordt aangeraakt met de eigen vinger voelt Voldemort de oproep.

De Malfoys

De vader van Draco, Lucius, wordt verdacht van lidmaatschap na de val van Voldemort, maar zegt dat hij onder invloed van de Imperius vloek was. Met deze verboden vloek kan een tovenaar anderen zijn wil opleggen. In werkelijkheid is hij een trouwe volgeling van Voldemort. Lucius heeft lang wit haar en woont in een landhuis. Zijn vrouw, Narcissa, is geen Death Eater, maar ondersteunt haar man wel. Jason Isaacs speelt Lucius Malfoy en Helen McCrory speelt Narcissa.

De Lestranges

Echtpaar Bellatrix en Rodolphus Lestrange vinden zichzelf de meest trouwe volgelingen van Voldemort, want zij hebben hem nooit afgezworen. Ze werden na Voldemorts val naar Azkaban gestuurd en bleven daar tot de massale uitbraak in het vierde jaar. Bellatrix heeft karakteristiek zware oogleden. Narcissa Malfoy is een zus van Bellatrix en Sirius Black is haar neef. Rastaban is Rodolphus broer. Helena Bonham Carter speelt Bellatrix.

Overige Death Eaters

Naast bovengenoemde namen en Snape komen de volgende namen ook voorbij als Death Eater:
 • Crabbe en Goyle: De vaders van Draco Malfoys vrienden.
 • Fenrir Greyback: De bloeddorstige weerwolf, gespeeld door Dave Legeno.
 • Barty Crouch Jr.: zoon van ministerie ambtenaar Bartemius Crouch.
 • Walden Macnair: de man die hippogrif Buckbeak moest doden
 • Igor Karkaroff: hoofdmeester van Durmstrang
 • Antonin Dolohov
 • Augustus Rookwood
 • Gibbon
 • Jugson
 • Mulciber
 • Nott

Tieners

In de schoolwereld lopen ook een aantal minder goede personen rond. Ze zijn zonder uitzondering lid van het Slytherin huis.

Draco Malfoy

Zoon van Lucius en Narcissa Malfoy. In het begin is hij vooral een vervelend mannetje die er alles aan doet om Harry en de anderen in de problemen te krijgen. Als de ernst van de strijd groter wordt, blijkt Draco zelfs Death Eater te zijn geworden, hoewel intimidatie daar wel voor nodig was. Draco heeft wit haar, net als zijn vader. De rol wordt vertolkt door Tom felton.

Vincent Crabbe en Gregory Goyle

Deze twee worden neergezet als stevige jongens, een soort bodyguards voor Draco. Ze zijn niet erg slim en iedereen is verbaasd dat ze weer naar het volgende jaar mogen. Jamie Waylett speelt Crabbe en Josh Herdman Goyle.

Andere Slytherins

Pansy Parkinson is goed bevriend met Draco. In de film wordt deze rol gespeeld door Genevieve Gaunt. Verder zijn er nog wat onprettige Slytherins die lid waren van de Inquisitorial Squad, opgezet door Dolores Umbridge: Millicent Bulstrode, Warrington en Montague.

De Dursley familie

In de jaren voor zijn elfde verjaardag leeft Harry bij zijn oom en tante: Vernon en Petunia Dursley. Hun enige zoon, Dudley, wordt duidelijk verwend en voorgetrokken. Harry’s kamer is in de kast onder de trap en hij draagt afdankertjes. Hierin komt na verloop van tijd verandering, maar een gelukkige familie wordt het nooit. Dit zijn niet slechte personages zoals de slechte tovenaars het zijn, maar ze behandelen Harry niet goed.

Vernon en Petunia

Vernon wordt omschreven als een dikke man die erg snel kwaad wordt. Hij werkt voor een boorbedrijf. Petunia daarentegen is erg dun. Ze is idolaat van haar zoon. Vernon en Petunia zijn bang dat de buurt te weten komt dat Harry een tovenaar is, dus hij mag daar niet over praten. Petunia is de zus van Harry’s moeder en ze roept af en toe hoe Lily een freak was. Vernon wordt gespeeld door Richard Griffiths en Petunia door Fiona Shaw.

Dudley

Dudley en zijn vrienden pesten Harry constant. Harry leert zich steeds beter verdedigen. Dudley wordt omschreven als een steeds dikker wordende jongen. Hij is bang voor tovenaars, omdat Hagrid hem een varkensstaart gaf bij de eerste ontmoeting. Dudley gaat naar Vernons school Smeltings en leert daar boksen. De rol van Dudley wordt vertolkt door Harry Melling.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Draco Malfidus, Draco MalfoyDraco Malfidus is de zoon van Lucius Malfidus en Narcissa Malfidus- Zwarts, hij woont samen met zijn ouders op een groot…
Hermione Granger / Hermelien GriffelHermione Granger / Hermelien GriffelHermione Jean Granger is een van de drie hoofdrolspelers in de zeer bekende Harry Potter serie die geschreven werd door…
Biografie: Harry PotterBiografie: Harry PotterHarry James Potter is het wereldbekende fictieve personage dat de hoofdrol speelt in de serie die zijn naam draagt: Harr…
Filmverslag Harry Potter and the Deathly Hallows (part 1)Filmverslag Harry Potter and the Deathly Hallows (part 1)Dit is een filmverslag over de film Harry Potter and the Deathly Hallows (part1). In dit zevende deel zullen Harry Potte…

Afbeeldingen van Sebastiaan - InleidingAfbeeldingen van martelaren kennen al vanaf de vroeg-christelijke tijd een grote populariteit. Daarvoor zijn minstens tw…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cliff1066?, Flickr (CC BY-2.0)
 • www.imdb.com
 • http://www.hp-lexicon.org/wizard.html
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.