Harry Potter - Wezens

Harry Potter - Wezens De wereld van Harry Potter zit vol details. J.K. Rowling beschrijft allerlei wezens, sommige bekend, andere nieuw. Hieronder volgt een overzicht van de pratende wezens, dieren en andere wezens uit de tovenaarswereld. Ze zijn ingedeeld in mensen en andere pratende wezens, kwaliteiten die mensen beïnvloeden, dieren en andere wezens. Alle namen en termen zijn in het Engels.


Mensen of pratende wezens

Muggles

Dit is de benaming voor mensen die geen magische krachten hebben. Het is geen scheldwoord, maar ook niet de meest politiek correcte naam.

Squibs

Een squib is iemand zonder magische krachten, maar die ouders heeft die wel tovenaar en heks waren. Het is beschamend voor de ouders, maar ook voor het kind zelf. Voorbeelden uit de boeken zijn Argus Filch en Mrs. Figg.

Weerwolven

Gewoon mens, maar wolf tijdens volle maan. Men wordt weerwolf als men door een weerwolf is gebeten. Bekende weerwolven in de tovenaarswereld zijn Remus Lupin en Fenrir Greyback.

Figuren in schilderijen

Figuren in de magische schilderijen in bijvoorbeeld Hogwarts en St. Mungo’s kunnen zien, praten en zich naar ander schilderijen begeven, mits die in hetzelfde gebouw hangen. Figuren kunnen alleen tussen gebouwen bewegen als ze in beide een schilderij hebben. Zo kan Philleas Nigellus zich tussen zijn protret in Hogwarts en Grimmauld Place bewegen. In het kantoor van de hoofdmeester hangen schilderijen van alle vorige hoofdmeesters. De ingang tot de Gryffindor toren wordt bewaakt door een schilderij “The Fat Lady” die om het paswoord vraagt.

Reuzen

Ze hebben het uiterlijk van mensen, maar zijn vele malen groter. Ze leven in stammen en zijn argwanend tegenover mensen en elkaar. Door de vele ruzies en onderlinge oorlogen zijn er nog maar weinig reuzen over. Ze leven vooral in hooggebergte.

Centaurs

Net als in de Griekse mythologie zijn centaurs half mens, half paard. Ze leven in kuddes in het Forbidden Forest. Ze kijken naar de sterren om de toekomst te voorspellen.

House elfs

Ze zijn maar een meter hoog en hebben puntige oren. House elfs dienen hun familie onder alle omstandigheden en zijn magisch gedwongen hun meesters te gehoorzamen. Ze knappen huiselijke karweitjes op en kunnen alleen vrij worden gelaten als hun meester ze kleren geeft. Dobby is eerst de huiself van de Malfoys, maar wordt via Harry vrijgelaten. Huiselven houden van hard werk, maar ze worden er niet voor betaald. Ook Hogwarts heeft huiselven in de keuken. Kreacher is de huiself in Grimmauld Place. Huiselven hebben een eigen, bijzondere magie.

Mermaids

Zeemeerminnen bevolken het meer van Hogwarts. Ze hebben hun eigen taal, Mermish. Ze hebben lang haar en dragen speren bij zich.

Goblins

Zij beheren het goud in de tovenaarsbank Gringotts. Ze zijn slim en vertrouwen mensen niet zo. In het verleden zijn er veel oorlogen geweest tussen mensen en goblins. Ze spreken hun eigen taal, Gobbledegook, maar kunnen ook menselijke taal spreken. Een bekende goblin is Griphook

Gnomes

Kabouters die de tuinen van tovenaars bevolken. Ze zijn niet bepaald de vriendelijke wezens met puntmutsen en rode neusjes die we ons voorstellen bij de term kabouters. Gnomes worden als een plaag gezien en kunne ruw uit de hoek komen. Ze zijn niet zo slim, want zodra een tuin ontdaan wordt van gnomes, komen ze allemaal toekijken.

Leprechauns

Deze mascottes van het Ierse Quidditch team strooien nepgoud in de rondte. Ze zien eruit als kleine mensen en schijnen te kunne praten.

Trollen

Hele domme, vier meter grote wezens. Ze hebben een knuppel bij zich en stinken. Ze kunnen praten, maar het klinkt vooral als grommen.

Veela

Verleidelijke vrouwen die in ware ka’s veranderen als ze boos zijn; dan zien ze eruit als vogels. Alle mannen die Veela zien proberen indruk op ze te maken. Fleur Delacour is deels Veela.

Menselijke kwaliteiten

In de boeken komen een aantal kwaliteiten naar voren, aangeboren of niet, die de tovenaars en heksen beïnvloeden.

Animagus

Iemand die zich in een dier kan veranderen zonder ook de hersenen van dat dier te krijgen. Hiervoor moet je geregistreerd zijn, maar de vier oorspronkelijke vrienden (James Potter, Sirius Black, Remus Lupin en Peter Pettigrew) waren ongeregistreerse animagi.

Legilimens

Iemand die andermans gedachten binnen kan gaan. Zowel Snape, Voldemort als Dumblodore lijken deze kwaliteit te bezitten.

Occlumens

Iemand die kan voorkomen dat anderen zijn gedachten ingaan die hij niet prijs wil geven. Snape is hier goed genoeg in dat hij zijn dubbelrol kan verstoppen voor Voldemort. Snape probeert Harry Occlumency te leren, maar dat lukt niet zo.

Metamorphmagus

Iemand die zijn uiterlijk kan veranderen als hij/zij dat wil. Nymphadora Tonks kan eenvoudig haar haarkleur en neusvorm veranderen.

Parselmouth

Iemand die slangentaal, Parseltongue, spreekt. Salazar Slytherin, de oprichter van het Slytherin huis, was een Parselmouth, net als Voldemort. Ook Harry kan met slangen praten, waarschijnlijk doordat deze kracht op hem is overgedragen toen Voldemort hem probeerde te doden.

Seer

Iemand die profetiën kan uitspreken over de toekomst. Sybil Trelawney is de klein-klein-kleindochter van de beroemde Seer Cassandra Trelawney maar laat zelf slechts twee keer deze kwaliteit zien.

Dieren

Uilen

Uilen worden in de boeken gebruikt als postduif. Harry heeft een sneeuwwitte uil genaamd Hedwig, Ron heeft in latere jaren Pigwidgeon (Pig) en Percy gebruikt Hermes. De uilen hebben een persoonlijkheid, want als ze beledigd zijn, laten ze dat merken.

Feniksen

Met hun tranen kunnen ze alle wonden helen en na hun dood worden ze herboren uit de as: feniksen. Ze zijn ongeveer even groot als een zwaan. Dumbledore heeft een feniks als huisdier, genaamd Fawkes.

Hippogrifs

Een dier met het hoofd, vleugels en voorbenen van een adelaar en het lichaam van een paard. Je moet ze in de ogen kijken zonder te knipperen en mag ze pas benaderen als ze voor je buigen. Zo niet, dan halen ze naar je uit met hun klauwen, zoals Malfoy ondervindt.

Thestrals

Deze dieren zijn onzichtbaar tenzij je ooit iemand hebt zien sterven. Het zijn paardachtige dieren met vleugels. Ze kunnen heel snel vliegen en hebben een extreem goed gevoel voor richting. Jaarlijks trekken zij de karren met leerlingen van de trein naar de school.

Draken

Er zijn verschillende soorten die in het boek voorkomen zoals Norwegian Rdigebacks en de Common Welsh Grey. Het is verboden om te handelen in drakeneieren, omdat de tovenaars veel moeite moeten doen om draken te verbergen voor de Muggles. Drakenmoeders zijn heel beschermend over hun eieren, wat wordt uitgebuit tijdens het Triwizard Tournament.

Basilisks

Een basilisk is een enorme slang die je kan doden als je hem in de ogen kijkt. De tanden van een basilisk zijn extreem giftig.

Blast-ended skrewts

Deze bizarre beesten worden door Hagrid in zijn Care of Magical Creatures lessen in het tweede jaar gebruikt. Ze hebben voelers en een mond. Als ze groter worden, wordt hun huid harder. Ze bewegen zich soms in een spurt voort met een soort ontploffing.

Eenhoorns

Eenhoorns zijn zeldzame dieren. Het bloed van de eenhoorn houdt Voldemort in leven in het eerste jaar, maar het gaat ten koste van je ziel om een eenhoorn te doden. Jonge eenhoorns zijn schuw, maar hebben liever meisjes dan jongens om zich heen.

Fluffy (hellehond)

Dit is Hagrid’s bijnaam voor de driekoppige hond die in het eerste jaar de ingang tot de Philosepher’s Stone bewaakt. Hij valt in slaap als hij muziek hoort.

Acromantula (reuzenspinnen)

Een andere favoriet van Hagrid is de kolonie reuzenspinnen. Aragog, de patriarch, is door hem naar het Forbidden Forest gebracht en hij heeft zich flink vermenigvuldigd. Hoewel de spinnen Hagrid niets doen, zijn ze minder aardig tegen Harry en Ron.

Bowtruckles

Een soort vergrote wandelende tak. Ze leven van houtluizen en kunnen mensen aanvallen als ze geprovoceerd worden.

Doxy’s

Keverachtige beesten die in gordijnen leven. Ze hebben scherpe tanden en zijn giftig.

Nifflers

Dit zwarte dier met een dikke vacht en een lange snuit is erg goed in het vinden van waardevolle spullen. Net als een ekster zijn ze aangetrokken tot de schittering.

Giant squid

In het meer bij Hogwarts woont een grote inktvis. In tegenstelling tot de horrorverhalen is deze inktvis heel vriendelijk; hij redt Dennis Creevey en zwemt met de leerlingen.

Overige wezens

Dementors

Deze duistere wezens zweven boven de grond en leven op de hoop van mensen. Als ze in de buurt zijn wordt het koud en stil. Normaal dragen ze zwarte gewaden. Ze hebben geen ogen, alleen een mons waarmee ze de ziel uit mensen kunne zuigen; de Dementor’s Kiss. Ze ademen ratelend. De enige manier om ze te verjagen is de Patronus spreuk: Expecto Patronum.

Ghouls

In de Burrow leeft een ghoul die af en toe herrie maakt. Hij komt goed van pas in het laatste boek als Ron Spattergroit hoort te hebben.

Boggarts

Een Boggart is een wezen dat pas vorm aanneemt als iemand het ziet; datgene waar die persoon het bangst voor is. Met de Ridikulus spreuk kun je hem bevechten. Boggarts leven vooral in kleine, donkere plekken, zoals kasten.

Inferi

Doden die met een spreuk tot leven komen om de wil van hun meester uit te voeren.

Lees verder

© 2008 - 2023 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Harry PotterBiografie: Harry PotterHarry James Potter is het wereldbekende fictieve personage dat de hoofdrol speelt in de serie die zijn naam draagt: Harr…
Fantastic Beasts and Where to Find Them: van boek tot filmOp 7 juli 2011 verlieten veel Harry Potter fans met weemoed de bioscoop. Die dag hadden ze voor het laatst kunnen geniet…
Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogieFabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogieDavid Yates, bekend als regisseur en filmmaker van diverse Harry Potter-films, maakt in 2014 bekend dat er een nieuwe tr…
Filmverslag Harry Potter and the Deathly Hallows (part 1)Filmverslag Harry Potter and the Deathly Hallows (part 1)Dit is een filmverslag over de film Harry Potter and the Deathly Hallows (part1). In dit zevende deel zullen Harry Potte…

Afbeeldingen van Sebastiaan - InleidingAfbeeldingen van martelaren kennen al vanaf de vroeg-christelijke tijd een grote populariteit. Daarvoor zijn minstens tw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AntToeKnee, Flickr (CC BY-2.0)
  • www.imdb.com
  • http://www.hp-lexicon.org/wizard.html
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.