Ontwikkelingen in de 21e eeuw

In de 21e eeuw zijn er nogal wat veranderingen in materiaal en technieken ontstaan op het gebied van kunst, muziek, drama, fotografie en film.

Kunst

In de 21e eeuw wordt de actuele kunst uit de 20e eeuw natuurlijk gewoon voortgezet. In de musea zijn nog steeds tentoonstellingen van de kunst van vroeger, maar er komen wel steeds meer afdelingen met moderne kunst. Er ontstaan enkele nieuwe stromingen:
 • Het onafhankelijk realisme
 • Het Planetarisme
 • Digitale kunst

Het onafhankelijk realisme is een kunststroming met realistische kunst en is afgeleid van een groep Nederlandse realisten die, onafhankelijk van de kunstwereld, kunst maken en toch een groot publiek bereiken. Deze groep heeft geen overeenkomstige stijl van kunst maken, de kunstwerken verschillen allemaal van elkaar. De enige overeenkomst tussen de kunstwerken is dat er altijd te zien is wat het moet voorstellen. Deze stroming ontstond al in de 20e eeuw, maar toen werd het absoluut niet gewaardeerd. Enkele kunstenaars bleven echter wel bij deze stroming. Eind 20e eeuw, in 1998, was de eerste onafhankelijke realistische tentoonstelling. Sinds 2006 zijn er een paar honderd kunstenaars actief binnen deze stroming.

Het planetarisme is opgericht door Kiro Urdin die met deze kunststroming kunstenaars uit verschillende landen wil verenigen. Hij wil hiermee zo de verschillende culturen en streken van de aarde tonen. Hij wil dit echter niet alleen doen via de schilderkunst, maar ook via film, fotografie, muziek, dans en video. Later in dit hoofdstuk komt het planetarisme dus ook nog voor, bij de andere onderwerpen.

Digitale kunst is kunst die met behulp van een computer wordt gemaakt. Vanaf de eerste beter ontwikkelde computers gingen kunstenaars hier al gebruik van maken bij het maken van hun kunstwerken. Pas nadat het internet ontstond en wereldwijd werkte, kwam digitale kunst pas echt op gang. De kunst bereikte dan werkelijk de hele wereld, zo genoemd Global Village. De reproduceerbaarheid is er echter wel heel hoog, wat met kunst op doek nooit helemaal exact na kan worden gemaakt, kan via het internet wel.  

Film en beeld

Op het gebied van film en beeld zijn er grote ontwikkelingen geweest:
 • Computeranimatiefilms
 • Filmpiraterij
 • 3D films
 • Dvd en Blu-ray

Eind 20e eeuw ontstaan de computeranimatiefilms, in 1995 ontstaat de eerste volledig computergeanimeerde film, toy story. De traditioneel geanimeerde films blijven echter ook nog steeds in trek. Vanaf de 21e eeuw worden de traditioneel geanimeerde films steeds minder populair, terwijl de computeranimatiefilms steeds populairder worden, de films zoals Finding Nemo, Cars, Ice age, Shrek en Ratatouille werden grote
successen.

Doordat er op het internet steeds meer mogelijk is, ontstaat er een nieuw probleem voor de filmindustrie, filmpiraterij. Mensen zetten zelf complete films op internet, waarna iedereen ze kosteloos kan zien, door de films simpel te downloaden. De bioscopen lopen zo veel geld mis, en ook de handel in dvd’s en video’s. In de 20e eeuw kwam dit nauwelijks voor, en nu op grote schaal. Veel filmstudio’s verspreiden echter nu zelf films via het internet, maar dan wel tegen betaling. Er staan tegenwoordig ook grote straffen op filmpiraterij.

Een 3D-film is een film waarin zogenaamde diepte wordt gemaakt, diepte die er niet is. Driedimensionale beelden zijn echter al heel oud, ze zijn al ontdekt in de jaren ’20. Er ontstonden verschillende methodes, en in de jaren ’50 ontstonden er 3D-films die veel bezocht werden, zoals House of Wax en Dial M for Murder. De 3D-films waren daarna weer minder in trek, maar in de jaren ’80 kregen ze weer een comeback. Hierna kwam echter een betere methode van film kijken, met gepolariseerd licht. In het begin van de 21e eeuw werd de 3D-film weer nieuw leven ingeblazen. Door de filmpiraterij bezochten steeds minder mensen de bioscoop, en zo wilde de filmindustrie de filmpiraterij beconcurreren. In 2009 kwam de 3D-film Avatar in de bioscoop, wat een groot succes was.

In 1995 ontstond de Dvd die de video’s verving. Eerst waren ze echter nog niet erg in trek, een Dvd-speler was nogal duur, maar langzamerhand werden ze goedkoper. Er ontstaan ook nog Dvd-recorders, waarmee kan worden opgenomen. Sinds 2006 is de Dvd helemaal opgenomen in de maatschappij. Echter ongeveer tegelijk met de ontwikkeling van de Dvd, ontwikkelt zich ook de Blu-ray Disc. Deze werd de opvolger van de dvd, terwijl ze wel ongeveer tegelijk al op de markt kwamen. Door de latere verbeteringen waardoor de Blu-ray beter is dan de Dvd, wordt de Blu-ray pas in 2008/2009 steeds populairder.

Muziek

In de 21e eeuw komen er natuurlijk weer meer artiesten die muziek maken waarmee ze zich willen onderscheiden van andere artiesten. Veel verandering komt er echter niet echt. Er komt wel, sinds de jaren ’80, een nieuwe stijl op, en er komen nog een paar kleine veranderingen:
 • Elektronische muziek
 • Circuit bending
 • TMF

De ontwikkeling van de eerste elektronische muziek begint in Chicago begin jaren ’80. Even later komt er een zelfde soort muziekgroep in het Verenigde Koninkrijk, en in de jaren ’90 werd de muziek verder verspreid over de wereld en draaiden ze elektronische dansmuziek in clubs. De naam die wordt gegeven aan alle elektronische muziek is Dance. Hieronder ontstaan ook nog allemaal subgenres. Deze subgenres kunnen erg van elkaar verschillen, enkele subgenres zijn disco, electro, hardcore en hiphop. De stijl Dance is dus erg uiteenlopend. Er ontstaan nachtclubs die zich alleen richten op deze Dance muziek, zoals de Roxy in Amsterdam, en Nighttown in Rotterdam. Eind jaren ’90 komen er ook festivals, zoals de Love Parade in Berlijn, en I love Techno in Gent. Elektronische muziek heeft vaak elektronische bewerkingen van traditionele instrumenten en zang. Door het elektronische apparatuur kan er nauwkeuriger muziek worden gemaakt, zonder foutjes erin. Er ontstaat dus een preciezer ritme. Bekende Dance-artiesten van nu zijn Tiësto, Fedde Le Grand, David Guetta en Armin van Buuren.

Circuit bending is een experimenterende vorm van elektronische muziek. Bij elektronische uitval door kortsluiting ontstaan er bepaalde geluiden. Dit zorgt er dan voor dat het geluid uitsterft en omhoog of omlaag gaat. Het is vergelijkbaar met het plotseling uitschakelen van een apparaat, zoals een magnetron, waarna een kort geluid voorkomt. Deze techniek is kenmerkend in het circuit bending.

De tv-zender TMF, een muziekzender, werd gelanceerd in 1995. Nederland had daarvoor nog nooit een eigen muziekzender op tv gehad, er was alleen de Engelstalige MTV, die niet iedereen kon ontvangen. In het begin had TMF ook een beperkt bereik in Nederland, maar dit veranderde al snel. Het succes van TMF in Nederland, leidde ertoe dat er ook in België, het Verenigd Koninkrijk en Australië een TMF-zender werd gestart. Sinds 1996 organiseert TMF de TMF Awards, een grote show waarbij prijzen worden gegeven aan de beste muzikanten en waarbij muzikanten optreden voor een groot publiek. Bekende Vj’s die nu nog bij TMF werken, zijn Sascha Visser, Veronica van Hoogdalem en Willem de Bruin.  

Drama

Het theater in het oude Griekenland wordt als het begin van de theatergeschiedenis gezien. Vanaf ongeveer 500 voor Christus werden er al toneelwedstrijden gehouden in Athene. Door de eeuwen heen is er natuurlijk veel veranderd in het theater. Een paar veranderingen in het theater:
 • Postdramatische theater
 • Kaarten bestellen
 • Toneel Publieksprijs
 • Musical Awards

In het theater blijft in de 21e eeuw veel hetzelfde als in de 20e eeuw. In de 20e eeuw zijn echter wel grote veranderingen geweest. Dit was rond de jaren ’70. Het theater ging van het dramatische theater, waarbij de tekst dominant is, naar het postdramatische theater, waarbij andere elementen van het theater niet langer ondergeschikt waren aan de tekst. Het lichaam van de acteur krijgt hierin bijvoorbeeld een belangrijkere rol.

Tegenwoordig kom je in een theater vele soorten theater tegen, zoals muziek, dans, toneel en cabaret. Sinds internet voor iedereen bereikbaar is, komen er natuurlijk ook nieuwe manier van verkopen bij. Zo kan nu via internet iedereen kaarten bestellen bij een theater in de buurt. Het theater wordt zo veel beter bereikbaar, op een site kan het hele programma worden gezet, zodat men rustig kan bekijken welke voorstelling hij wil zien. Er kan dan ook meteen worden gezien of er nog kaarten zijn. Ook kan er op internet dan worden gekeken naar previews, filmpjes over het toneelstuk, en recensies, wat anderen van het toneelstuk vonden.

Sinds 1994 bestaat de Toneel Publieksprijs, dit is een Nederlandse prijs die via een nominatieronde en een stemming door het publiek wordt toegekend. De stemming vindt plaats via een website. In 1994 werd deze prijs als eerste uitgereikt, maar toen nog wel onder de naam Gouden Gids Toneelprijs. Avro nam werd later de hoofdsponsor en deze veranderde de naam. De uitreiking van de Toneel Publieksprijs, in de vorm van een kroon, is op het Gala van het Nederlands Theater. In 2009 heeft het toneelstuk Kopenhagen van het nationale toneel gewonnen.

Bij Theater horen ook musicals, naast de Toneel Publieksprijs is de Musical Awards ook erg bekend. Deze prijs wordt sinds 2000 uitgereikt aan acteurs en actrices die in een musical spelen. De prijs bestaat uit een beeld en 2500 euro. De prijzen worden, net als de Toneel Publieksprijs, uitgereikt op een Gala, de Musical Awards Gala. Er zijn in totaal 19 categorieën, dus 19 prijzen. Daarnaast wordt ook nog de Speciale Theater Award, de Oeuvre Award en de ANWB Publieksprijzen voor de beste grote en kleine musical uitgereikt.  

Fotografie

Fotografie is met behulp van licht en andere vormen van straling afbeeldingen maken van voorwerpen en verschijnselen. Het woord is afgeleid van het Grieks en betekend letterlijk schrijven met licht. In de 19e eeuw zijn de eerste kleurenfoto’s en de eerste onderwaterfoto’s al uitgevonden. In de 20e eeuw was de fotografie er dus al. Er veranderd in de 21e eeuw dus niet veel. Een grote verandering is geweest in de 20e eeuw, met de digitale fotografie.

Digitale fotografie is met behulp van een digitale camera, dat houdt in elektronisch, zonder lichtgevoelige film. In 1981 werd digitale fotografie voor het eerst mogelijk. Het grootste verschil met de fotografie hiervoor, is dat er nu geen film of fotorolletje in een digitale camera zit. Via de digitale camera kunnen foto’s ook veel sneller op de computer worden gezet, via kabeltjes of een geheugenkaartje.

De World Press Photo is een wedstrijd voor fotojournalistiek en een onafhankelijke instelling met hun kantoor in Amsterdam, waar het is opgericht in 1955. Door de wereldwijde connecties is hun wedstrijd over de hele wereld, en hebben ze tentoonstellingen van de wedstrijdfoto’s over de hele wereld. Ze willen door de foto’s alle aspecten van het menselijk bestaan laten zien en ze zetten zich in om de persvrijheid te bevorderen. Doordat het nieuwsfoto’s zijn, zijn het actuele foto’s. Het onderwerp van een foto is dan voor iedereen duidelijk en aangrijpend, omdat iedereen ervan weet, door het nieuws in de krant of op tv. Door de sponsors kan de instelling onafhankelijk blijven bestaan. Er zijn in totaal 21 categorieën waarbij verschillende prijzen te winnen zijn.

Ook een wereldwijde fotografiewedstrijd is de Sony World Photography Award. Het heeft ongeveer dezelfde bezigheden als de World Press Photo, het heeft ook tentoonstellingen van de foto’s. Deze instelling, SWPA, heeft ook één keer in het jaar een week lang in Cannes in Frankrijk, een heel programma met bekende fotografen en genomineerden, en voorstellingen. De eerste wedstrijd van de Sony World Photography Award was in 2008. Er zijn drie categoriën, professionele, amateur en studenten fotografie.
© 2011 - 2023 Mhansma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
André Bazin: the ontology of the photographic imageIn zijn artikel The Ontology of the Photographic Image beschrijft André Bazin de ontwikkeling van de fotografie en de ci…
Foto en televisie kunst in de jaren zestig en zeventigFoto en televisie kunst in de jaren zestig en zeventigHoewel fotografie al vele jaren bestond, zien we de echte opkomst van fotografie als kunst pas rond de jaren zestig. Enk…
recensieSimon de Film (2004)Intro: Simon één van de betere Nederlandse films van de afgelopen jaren, waarin zowel humor als drama in voorkomt. Daaro…
Kunst en kunstvormenKunst is een heel breed begrip. Kunst is een product van creatieve uitingen van mensen. Hierbij kan je dan weer denken a…

Vampier: uitsluitend verbeelding?In de vorige eeuw tekende Bram Stoker de beroemde geschiedenis op van graaf Dracula. Veel mensen hebben daar het beeld a…
Aya Sophia: een bouwkundig meesterwerkHet ruime, langwerpige interieur van de Aya Sophia bevat een reeks koepelvormen, die gecentreerd zijn rond de grote midd…
Mhansma (14 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.