Verhalen geïnspireerd op de romans van Jane Austen

Verhalen geïnspireerd op de romans van Jane Austen De zeven klassiekers van de 19-eeuwse romanschrijfster Jane Austen smaken naar meer. Dit is te lezen op vele internetsites, in boekhandels en bibliotheken. Veel literatuur refereert naar Jane Austen. Hetzij slechts in de titel, een verhaal als vervolg op haar romans, haar verhalen verteld vanuit een ander perspectief, of terug in de tijd, ver vooruit in de tijd, gesitueerd in de huidige tijd, vanuit een ander genre of in verschillende culturen; allemaal zijn ze geïnspireerd op de verhalen van Jane Austen.
Bron: Summonedbyfells, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Summonedbyfells, Flickr (CC BY-2.0)
‘It is a truth universally acknowledged that any reference to Jane Austen or her works is bound to become a success in the present day’. - Janeaustenaddict.com

Vervolgverhalen van de zes complete werken van Jane Austen en verhalen verteld vanuit een ander perspectief

Een kleine greep uit de enorme selectie

Veel van Jane Austen’s verhalen zijn nadien door verschillende schrijvers vanuit verschillende perspectieven herschreven. Vanuit een ander personage, of vanuit een ander begin- of eindpunt. Je kunt een heel scala aan dergelijke boeken van de boekenplanken halen. Vooral Pride & Prejudice als inspiratiebron is populair.

Pride & Prejudice met een twist

De Amerikaanse schrijfster Kara Louise beantwoordt in Only Mr Darcy Will Do vragen die beginnen met ‘wat als?’ Wat als bijvoorbeeld Elizabeth en Mr Darcy wel op een goede voet waren begonnen, of wat als Mr Darcy nooit een tweede keer een aanzoek had gedaan? Dan was Elizabeth Bennet nu een gouvernante in Londen. Zo begint het verhaal van Kara Louise. Zowel Mr Collins als Mr Darcy’s aanzoek had ze afgeslagen. Met haar vader recent overleden woont ze nu als gouvernante van de familie Willstone in London. De familie Collins woont in Longbourn. Al snel komt Elizabeth Mr Darcy weer tegen. De familie Willstone, zij inclusief, is uitgenodigd om naar Pemberley te komen. Ligt er toch nog een happy end voor Elizabeth en Mr Darcy in het verschiet?
Bron: Saucy Salad, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Saucy Salad, Flickr (CC BY-2.0)

Een vervolg op Pride & Prejudice door Sharon Lathan

Sharon Lathan beschrijft in haar eerste boek Mr and Mrs Fitzwilliam Darcy: Two Shall Become One en het tweede deel Loving Mr Darcy: Journeys Beyond Pemberley het gelukkige leven van Elizabeth en Mr Darcy vanaf hun huwelijksdag. Het derde boek Dearest Mr Darcy: An Amazing Journey Into Love Everlasting vertelt hoe het huwelijk na een jaar samenzijn plotseling wordt overschaduwd door ziekte en afwezigheid, maar vooral hoe de liefde tussen Elizabeth en Mr Darcy daardoor nog sterker wordt. In In the Arms of Mr Darcy, het vijfde vervolg, volgen de liefdes van hun familieleden: Georgiana Darcy leert plotseling de kunst van het flirten, Kitty Bennet wordt voor het eerst verliefd en ook Caroline Bingley ontmoet iemand van haar kaliber. In het laatste boek over het leven na Pride & Prejudice van Sharon Lathan, The Trouble with Mr Darcy, keren oude vijanden terug. Mr Wickham zorgt voor heel wat commotie. Of hun huwelijk hiertegen bestand is, wordt pas aan het einde van het boek duidelijk. Sharon Lathan’s Miss Darcy Falls in Love vertelt het verhaal van Miss Darcy die een muzikale reis door Europa maakt en hierbij vooral haarzelf en de liefde leert kennen.

De klassiekers van Jane Austen verteld vanuit een ander perspectief

Zijn er vele vervolgverhalen van Jane Austen’s werken, ook worden haar romans vaak herverteld vanuit een ander perspectief.

Amanda Grange

De Engelse Amanda Grange herschreef een hele selectie van Jane Austen’s verhalen. Allen vertelt vanuit het perspectief van de mannelijke held van de verhalen van Jane Austen. Zo liet zij bijvoorbeeld de volgende mannelijke hoofdpersonen hun verhaal vertellen in haar ‘dagboeken’:
  • Mr Darcy in Mr Darcy’s Diary,
  • Mr Knightly in Mr Knightley's Diary,
  • Captain Wentworth in Captain Wenthwort’s Diary,
  • Colonel Brandon in Colonel Brandon’s Diary,
  • Mr Tilney in Henry Tilney’s Diary,
  • Edmund Bertram in Edmund Bertram’s Diary, en
  • de illustere John Wickham in Wickham’s Diary.

Bron: Leyram Odacrem, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Leyram Odacrem, Flickr (CC BY-2.0)
Daarnaast schreef Amanda Grange een roman getiteld Mr Darcy, Vampyre. Ze leefden nog lang en heel gelukkig, was het idee toen Elizabeth Bennet en Mr Darcy in Pride & Prejudice met elkaar trouwden. Tot grote schrik van Elizabeth blijkt in deze roman haar Mr Darcy een vampier te zijn. Een nieuw en onverwacht avontuur volgt.

Samen met Sharon Lathan en Carolyn Eberhart beschrijft Amanda Grange in A Darcy Christmas een kerstavond 25 jaar na het huwelijk tussen Mr Darcy en Elizabeth. Op de wijze zoals Charles Dickens deed, ontmoet Mr Darcy drie geesten die hem meenemen naar het verleden, het heden en de toekomst en die hem laten zien wat er zal gebeuren als hij zijn trots de overhand laat nemen.

Pamela Aidan

De Amerikaanse bibliothecaresse Pamela Aidan schreef de trilogie over Mr Darcy Fitzwilliam Darcy, Gentleman Series. In haar deel Young Master Darcy: A lesson in Honour begint zij haar versie in 1797. Fitzwilliam Darcy is dan dertien jaar oud. Ze beschrijft de jaren naar volwassenheid voordat hij zijn grote liefde Elizabeth Bennet ontmoet. Het geeft een inzicht in de man zelf. In Duty and Desire beschrijft Pamela Aidan het verhaal van Pride & Prejudice vanuit het perspectief van Mr Darcy; over zijn strijd om zijn gevoelens voor Elizabeth te overwinnen terwijl hij daarnaast zijn rol als broer, vriend en landgoedeigenaar zo goed mogelijk probeert te vervullen. Het laatste deel These Three Remain vertelt het vervolg, na de afwijzing van Elizabeth en de toevallige ontmoeting met haar in Derbyshire. Een nieuwe kans op liefde en geluk dient zich aan.

Crownhillwriters

‘Jane Started It! ~ Jane opened the door, we each walked through’

Pamela Aidan is een van de vier schrijfsters die zich heeft gebundeld in de ‘Guild' van Crownhillwriters. Samen met schrijfsters Susan Kaye, Barbara Cornthwaite en Laura Hile is Pamela Aidan lid van een groep schrijfsters die zich op de werken van Jane Austen toespitst. Zij borduren voort op haar boeken en karakters. Zij schrijven de 19e eeuwse verhalen vanuit andere perspectieven. Zo begint bijvoorbeeld het eerste boek van de trilogie over Captain Wenthworth Frederick Wentworth, Captain: None but You , geschreven door Susan Kaye, in de periode voordat hij opnieuw Anne Elliot ontmoet, naar Jane Austen's werk Persuasion. Deze periode is nimmer door Jane Austen beschreven. Laura Hile beschrijft in Mercy's Embrace: Elizabeth Elliot's Story helemaal een ander verhaal van Persuasion. Het verhaal van Elizabeth Elliot, waarin een liefdesverhaal wordt beschreven waar Jane Austen zelf vast nooit aan gedacht zou hebben.

In 2011 lag het boek Jane Austen Made Me Do It: Original Stories Inspired by Literature's Most Astute Observer of the Human Heart in de handel. De editor Laurel Ann Nattress heeft een selectie korte verhalen gebundeld die allen op de een of andere manier geïnspireerd zijn op Jane Austen en haar werken. De schrijvers zijn onder meer Adriana Trigiani, Laurie Viera Rigler, Frank Delaney & Diane Meier, Amanda Grange, Pamela Aidan, Elizabeth Aston, Beth Pattillo en de winnaar van de schrijfwedstrijd georganiseerd door de website van the Republic of Pemberley.

Moderne verhalen geïnspireerd op Jane Austen

Beth Patillo

Geïnspireerd op Jane Austen in moderne setting schrijft de Texaanse Beth Patillo haar vrouwenliteratuur, zoals:
  • Jane Austen ruined my life,
  • Mr Darcy broke my heart en
  • The Dashwood Sisters tell All

In deze boeken is de hoofdpersoon iemand uit de huidige tijd die verstrikt raakt in Jane Austen om zo haar eigen liefde te vinden. In Mr. Darcy broke my Heart krijgt heldin Claire Prescott een eerste versie van Pride & Prejudice in haar handen waarin Elizabeth niet met Mr. Darcy eindigt. Hoofdpersoon Emma Grant vlucht in Jane Austen ruined my life naar Engeland op zoek naar vermiste brieven van Jane Austen nadat haar man haar heeft bedrogen. Naast de brieven leert Emma Grant niet alleen Jane Austen maar vooral ook zichzelf beter begrijpen. De zusjes Ellen en Mimi Dodge zijn nooit hecht geweest, maar voor hun moeder reizen ze met een dagboek van Jane Austen’s zus Cassandra af naar Engeland. Daar stuiten ze op het dagboek van Jane Austen. Er is alleen iemand in The Dashwood Sisters Tell All die per sé wil voorkomen dat ze dit dagboek terugvinden. Al zoekende beseffen ze niet alleen dat Jane en Cassandra de inspiratie vormden voor Marianne en Elinor Dashwood, maar dat vooral ook zij elkaar als zussen terugvinden.

Cindy Jones; My Jane Austen Summer: A Season in Mansfield Park

Iemand anders die Jane Austen als inspiratiebron voor haar roman gebruikte is Cindy Jones. Zij schreef My Jane Austen Summer: A Season in Mansfield Park. Ook hier gaat het om een personage die in haar leven Jane Austen achterna reist om haar eigen leven te ontvluchten. Lily heeft haar moeder verloren, is door haar vriend in de steek gelaten en is haar baan kwijtgeraakt omdat haar baas haar betrapte op het lezen van Mansfield Park. Ze besluit haar boeltje te pakken en naar Engeland af te reizen om daar een rol in de theatervoorstelling van Mansfield Park te bemachtigen. Ook hier, waar haar leven zich bijna afspeelt in een roman, achterhaalt het echte leven haar.

Helen Fielding: A touch of Mr Darcy

Als het gaat om boeken die geïnspireerd zijn op Jane Austen, kan Helen Fielding’s Bridget Jones’ Diary niet ontbreken. Begin dertig, iets te dik, rokend, drinkend en nog steeds niet aan de man, besluit Bridget Jones het nieuwe jaar alles om te gooien. Te beginnen met een dagboek. Het werd een enorme hit. Helen Fielding noemde de mannelijke hoofdpersoon Mark Darcy, naar Jane Austen’s Mr Darcy. Toen het boek werd verfilmd kon het ook bijna niet anders dan dat Colin Firth, die eerder Mr Darcy in de Pride & Prejudice-serie uit 1995 speelde nu voor de rol van Mark Darcy werd gestrikt.

Tijdreizen met Laurie Viera Rigler en Guy Andrews

Een aantal schrijvers brengt niet Jane Austen naar het nu, maar brengt juist het nu naar de tijd van Jane Austen. Meerdere schrijvers laten hun personages terugreizen naar de tijd waarin de verhalen van Jane Austen zich afspeelden: het 19e-eeuwse Engeland. Laurie Viera Rigler is zo’n voorbeeld. In Confessions of a Jane Austen Addict laat ze na een verbroken verloving Courtney Stone wakker worden, niet in haar flat in Los Angeles, zelfs niet in haar eigen lichaam, maar in een slaapkamer van een 19e eeuwse Engelse single vrouw van stand, Jane Mansfield. Ze heeft al haar kennis van Jane Austen nodig om zich in deze wereld staande te houden. En om ooit weer terug te gaan. Als ze dit wil. Het vervolg Rude Awakenings of a Jane Austen Addict vertelt het parallelle verhaal van de 19e eeuwse Jane Mansfield die juist wakker wordt in het verwarrende L.A. leventje van Courtney.

Lost in Austen

Ook de Britse televisieserie Lost in Austen, geschreven door Guy Andrews, is een reis door de tijd, waarin de Londense Amanda Price een deur in haar appartement opent naar Elizabeth Bennet’s Longbourn. Elizabeth Bennet stapt in haar wereld; Amanda Price in die van Elizabeth Bennet. In een poging het verhaal van Pride & Prejudice ook zonder aanwezigheid van Elizabeth Bennet alsnog goed te laten verlopen, loopt alles juist in het honderd en lijkt het niet meer goed te komen met Jane Austen’s wereldberoemde verhaal.

Lees verder

© 2011 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Jane Austen - Pride & Prejudice (Eng)recensieRecensie: Jane Austen - Pride & Prejudice (Eng)Wanneer Elizabeth Bennet jongeheer Darcy voor het eerst ontmoet vind ze hem trots en onuitstaanbaar. Wanneer ze ontdekt…
Jane Austen - Pride and Prejudice, SamenvattingJane Austen - Pride and Prejudice, SamenvattingPride en Prejudice is geschreven door Jane Austen, een prachtig verhaal over hoe trots en vooroordelen de liefde kunnen…
Recensie AtonementrecensieRecensie AtonementDeze film heb ik een tijd geleden gezien. Een buitengewoon boeiend verhaal, met mooie verhaallijnen die goed in elkaar o…
Mode in de 19e eeuwIn de 19e eeuw werden grote stappen gezet naar de moderne wereld: de industrialisatie bracht machines, fotografie begon…

Kunststroom RoerdalenDe eerste gedachte die bij iemand opkomt is: "Wat houdt "Kunststroom Roerdalen" in? Achterliggend idee ervan beoogt de k…
Bouquetreeks boekjes: geheim genoegen van veel vrouwenBouquetreeks boekjes: geheim genoegen van veel vrouwenMiljoenen vrouwen over de hele wereld lezen ze: de boekjes uit de Bouquetreeks van Harlequin. Ook de andere series van d…
Bronnen en referenties
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 08-11-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.