Literatuur - Verhaal & Personage

Literatuur - Verhaal & Personage Verhaal Personage - Literatuur Weetjes. Wie waren Daedalus en Icarus? Wat gebeurde er met het Lelijke Eendje in het sprookje? Wie of wat was Moby Dick? Welk boek van Lewis Carroll is gebaseerd op een schaakspel? Wie was Scrooge van Dickens? Wie wilde dat al wat hij aanraakte in goud zou verande-ren? Won de haas of schildpad de wedloop? Is Dantes La Divia Commedia eigenlijk wel een blijspel? Waarom had King Arthur een ronde tafel? Gekke en speciale weetjes over literatuur, verhalen en personages.

Inhoud


Wie waren Daedalus en Icarus?

Volgens een oude Griekse legende waren Daedalus en zijn zoon Icarus gevangen genomen door koning Minos van Kreta. Ze probeerden te ontsnappen door vleugels te maken van vogelveren en was en deze aan hun schouders te bevestigen. Het verhaal gaat dat ze als vogels over zee wegvlogen, waarbij Icarus tot zo dicht bij de zon steeg, dat de was in zijn vleugels smolt en hij in zee stortte en jammerlijk verdronk.

Wie was Moby Dick?

Moby Dick is de titel van een roman van de Amerikaanse auteur Herman Melville. Het verhaal werd geschreven in 1851. Moby Dick is de naam van een grote witte walvis die door kapitein Ahab en de bemanning van het walvisschip Pequod wordt opgejaagd.

Wie was Scrooge van Dickens ook al weer?

De Engelse schrijver Charles Dickens schreef het verhaal A Christmas Carol, dat in 1843 gepubliceerd werd. In dit verhaal weigert een oude vrek, Scrooge genaamd, de armen te helpen. Tevens wil hij geen Kerstfeest vieren. In Engeland noemt men daarom een vrek wel eens scrooge (spreek uit skroedsj). Het verhaal krijgt een happy wending, daar Scrooge een aantal geesten ontmoet c.q. zielen van overledenen. Hierdoor raakt hij zeer onder de indruk, komt tot inkeer en verandert in een goed mens, die alles voor zijn naasten overheeft.

Wat gebeurde er met het Lelijke Eendje?

Het Lelijke Jonge Eendje is de titel van een bekend verhaal van de beroemde sprookjesverteller Hans Christian Andersen. Het sprookje gaat over een eendje dat zo lelijk is, dat andere eenden hem plagen en treiteren. Echter het kleine lelijke eendje blijkt helemaal geen eend te zijn, maar een heel jong zwaantje. Terwijl alle andere eendjes groter en gewone eenden worden, transformeert het lelijke jonge eendje in een prachtig mooie zwaan.

Wie won de wedloop: de Haas of de Schildpad?

Het verhaal van de haas en de schildpad is één van de fabels van Aesopus, een verzameling dierenverhalen (fabels) die door een Griekse slaaf, Aesopus, omstreeks de 6e eeuw v.Chr. zouden zijn geschreven. De fabels gaan feitelijk weliswaar over dieren, maar eigenlijk willen ze vertellen hoe dwaas mensen kunnen zijn. In de fabel over de haas en de schildpad houden deze twee dieren een wedloop. De schilpad wint, hoewel hij in wezen veel trager is, omdat de haas denkt dat hij met alle gemak zal winnen en zich dan ook niet inspant, totdat het te laat is. De moraal van dit verhaal zou drieledig kunnen zijn. Namelijk hardlopers kunnen doodlopers zijn, dat je niet te snel van vooronderstellingen en stereotypes uit moet gaan en dat langzaam maar zeker doorgaan tot goede resultaten kan leiden.

Is Dantes La Divia Commedia wel een blijspel?

In tegenstelling tot wat de benaming Commedia suggereert, is 'De Goddelijke Komedie' geen blijspel, maar een visioen van hemel en hel, geschreven door de Italiaanse dichter Dante (Surante) Alighieri, die leefde van 1265 tot 1321. Dante brengt zijn gedachten over het mensdom tot uiting, hetgeen een serieus werk is en geen komedie. Tegenwoordig is een komedie een blijspel waar je om kunt lachen, maar vroeger betekende een komedie een werk dat geen tragedie was. Dante betitelde zijn dichtwerk als Commedia, daar het gelukkig afloopt, namelijk in de hemel.

Wie wilde dat al wat hij aanraakte in goud zou veranderen?

Er bestaat een oude Griekse legende over een gierige koning, Midas genaamd, die zo gek was op goud dat hij wenste dat alles wat hij aanraakte in goud zou veranderen. Zijn wens werd vervuld door een boodschapper van de Goden. Alles zoals tafels, stoelen, bloemen en noem maar op, veranderde in goud. Midas ging uit zijn dak van vreugde, totdat hij ontdekte dat het eten dat hij wilde eten en drinken eveneens in goud veranderd was, zodat hij uiteindelijk steeds hongeriger werd en uithongerde.

Waarom had koning Arthur eigenlijk een ronde tafel?

In de legende van koning Arthur, kwamen hij en zijn ridders bijeen rondom een enorme Ronde Tafel, waar minstens 150 ridders aan konden zitten. De Tafel was rond, daar de ridders dan geen reden zouden hebben om ruzie te maken wie van hen de belangrijkste was en dus de belangrijkste plaats aan tafel kon innemen. Aan een ronde tafel zijn alle zitplaatsen even belangrijk, daar er geen 'hoofd van de tafel' is.

Welk boek van Lewis Carroll is gebaseerd op een schaakspel?

Het boek 'Through the Looking Glass' van Lewis Carroll is op een spelletje schaak gebaseerd. Het is een vervolg op zijn beroemde boek Alice's Adventures in Wonderland. In Through the Looking Glass ontdekt Alice een vreemd land aan de andere kant van een spiegel (looking glass). In het vreemde land dat ze ziet, zijn schaakstukken de baas en raakt Alice ook in hun schaakspel betrokken.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mythen en Sagen - Daedalus en Icarus | Griekse mythologieMythen en Sagen - Daedalus en Icarus | Griekse mythologieIn de Griekse mythologie bestaan talloze mythen en sagen. Heel bekend is het verhaal van Icarus, die met houten veren di…
De waarheid over Koning ArthurDe waarheid over Koning ArthurIedereen kent wel de verhalen van Koning Arthur, de legendarische oud-Engelse koning. Er zijn talloze boeken en films ge…
Moby Dick: legende of bestaat de witte walvis echt?Moby Dick: legende of bestaat de witte walvis echt?Iedereen is wel bekend met het 19e-eeuwse verhaal Moby-Dick. Het verhaal gaat over een zeldzame, witte potvis (genaamd M…
Hoogmoed komt voor de val: Icarus en DaidalosIcarus staat symbool voor de mislukte uitvinder. Dat is onterecht want niet hij maar zijn vader Daidalos vond de vleugel…

Dada, succes en ondergangBegin 1916 kwam op initiatief van Hugo Ball, een avant-garde gezelschap genaamd Cabaret Voltaire bijeen in Zurich. Het w…
Cubaanse sigarenMonte Cristo, Cohiba, Romeo y Julieta. Wie aan Cuba denkt, denkt aan sigaren. Maar wat maakt de Cubaanse sigaren wereldb…
Bronnen en referenties
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 24-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.