Waar komt Sinterklaas vandaan?
Het feest dat we in Nederland al sinds mensenheugenis vieren en dat we kennen als de verjaardag van Sinterklaas, is op 5 december. Maar waarom vieren we Sinterklaasfeest en hoe is het ontstaan? Een grotere vraag wie Sinterklaas eigenlijk is. Hier wordt antwoord gegeven op al deze vragen.
De Bisschop
In het jaar 270 na Christus werd Nino Laos geboren in het plaatsje Pataras in Turkije. Rond 300 na Christus werd Nino Laos bisschop van Myra en doopte hij zijn naam om naar Nicolaas, dat voorkomt uit het Grieks (‘Nike’ betekent ‘winnen’ en ‘Laos’ betekent ‘volk’). Deze naam koos hij omdat hij het wilde dat de armen van de rijken zouden winnen. Als een soort Turkse Robin Hood kwam hij op voor de minder bedeelden.
Wat er eigenlijk bekend was van Nicolaas is dat hij uit een welvarend gezin kwam, en dat zijn ouders stierven toen hij nog heel jong was. Het geld dat hij erfde gebruikte hij om de armen te helpen en het meeste van zijn rijkdommen gaf hij weg. Als kind was Nicolaas al heel vroom en leefde volgens de regels van zijn geloof en streefde dat ook na.
Sinterklaas
Natuurlijk is het worden van Bisschop bijzonder, maar wat was er nu zo bijzonder aan Nicolaas? Niet alleen hielp hij de armen maar verrichte Nicolaas ook wonderen. Nicolaas redde 3 zeelieden van de doodstraf, een schip dat zonk deed enkele mannen die midden in een storm moesten zwemmen bijna verdrinken, maar Nicolaas redde de mannen. Daarnaast hielp hij vele andere mensen en werd hij gezien als een echte heilige.
Op het moment dat hij leefde werd hij nooit als ‘heilige’ verklaard, maar omdat veel mensen dachten dat hij na zijn dood vanuit de hemel nog steeds hielp, werd hij in de 9e eeuw door de kerk in Rome heilige verklaart en kreeg hij de titel ‘Sint’. Door de jaren heen is Sint Nicolaas (dat heilige Nicolaas betekend) verbasterd tot Sinterklaas.
Dood van Nicolaas
Het is gebruikelijk dat Heiligen altijd worden herdacht op hun sterfdag. Nicolaas stierf op 5 december. Gedurende de jaren die erop volgden is Sinterklaasavond als een herdenking op 5 december gehouden. Nicolaas werd begraven in Myra, de plek waar hij zijn hele leven had doorgebracht en vanwaar uit hij de armen hielp.
Hedendaags
Sinterklaas komt dus oorspronkelijk niet uit Spanje zoals veel mensen denken. Hierover zijn verschillende speculaties. Daarnaast had Sinterklaas nooit een knecht, maar die werd door ene Jan Schenkman in het leven geroepen in 1851. Hij schreef een boek over Sint Nicolaas en daarin de liedjes die we nu nog zingen.
Er zijn veel verschillende verhalen bekend over waarom zwarte Piet Sinterklaas hielp en waar hij vandaan komt. Het meest waarschijnlijke verhaal is dat Sinterklaas een slaaf uit Ethiopië heeft bevrijd. Deze heette Pitter. De slaaf was zo blij dat hij bevrijd was en bleef bij Sinterklaas. Gedurende de jaren zijn er veel meer zwarte Pieten gekomen en dat komt waarschijnlijk doordat Sinterklaas hulp nodig heeft en het is natuurlijk erg feestelijk.
De gedachte aan Sinterklaas vandaag de dag komt door voort uit het bovenstaande. Sinterklaas helpt de armen zonder daar iets voor terug te willen. Hij deed het vaak stiekem en misschien is dat het verhaal waarom zwarte Piet door de schoorsteen kruipt om geen aandacht te trekken.
Het komt erop neer dat de echte Sinterklaasgedachte is dat je iets voor een ander doet en niet altijd ‘neemt’.
© 2012 - 2025 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De echte SinterklaasIn Nederland groeien vrijwel alle kinderen op met Sinterklaas. Deze goedheiligman zou ieder jaar in de periode voor 5 de…
Sinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…