Een saaie Kerst? Vanaf nu niet meer!

Een saaie Kerst? Vanaf nu niet meer! Als de dagen weer korter worden doordat het vroeg donker wordt, gaat iedereen langzamerhand weer uitkijken naar Kerst. Behalve de geboorte van Jezus, staat ook samen zijn, lekker eten, en gezelligheid symbool voor Kerst. Toch vervelen veel mensen zich tijdens de Kerstdagen. Men hoeft niet te werken, en vaak is het slecht en koud weer. In dit artikel staan tips om een gezellige Kerst te vieren voor jong en oud.

Inhoud


Verveling tijdens Kerst

Veel mensen vervelen zich erg tijdens de Kerstdagen. Behalve volwassen mensen, hebben kinderen hier ook vaak veel last van. Kinderen gaan zeuren en worden vervelend. Maar waarom vervelen mensen zich zo tijdens Kerst?

Verlof

Tijdens de Kerstdagen heeft iedereen verlof. Scholen hebben vaak twee weken verlof, terwijl bedrijven vaak één week verlof hebben. Sommige bedrijven hebben alleen de eerste en tweede Kerstdag verlof, en werken de overige dagen wel. Veel mensen hebben al vanaf de zomervakantie geen tijd verlof meer gehad, op af en toe een snipperdag na. Men weet dus niet wat men met de overige tijd moet doen en is uit zijn of haar ritme door het verlof.

Winter

Voor veel mensen is verlof ideaal, lekker klussen in huis, op vakantie, naar een pretpark of naar het strand. Echter valt Kerst altijd op 25 en 26 december. Op deze data is het winter, en dus koud en guur buiten. Vaak laat het weer het niet toe om naar een pretpark te gaan of te klussen in huis. Hierdoor is men bijna genoodzaakt om binnen te blijven voor de kachel.

Geloof

Tijdens Kerst wordt de geboorte van Jezus gevierd. Hierdoor zijn er veel kerkdiensten, soms wel twee of drie op een dag. Doordat Kerst een feest is wat voort komt uit het Christendom, en dus uit het geloof, waarderen veel gelovige mensen het vaak niet als men gaat klussen of actief bezig is tijdens Kerst. Men moet zich dus terugtrekken en stil houden. Hierdoor wordt de verveling nog groter.

Gezellig eten tijdens Kerst

Met de Kerstdagen staat vaak lekker gezamenlijk eten centraal. Dit kan je doen door zelf te koken en de rest als het eten klaar is aan te laten schuiven. Dit kan echter ook leuker, voor zowel jou zelf als de gasten. Ga gezellig gourmetten, barbecueën, steengrillen of fonduen. Hierdoor is iedereen druk bezig en kan men ondertussen toch gezellig met elkaar bijkletsen. Doordat niet iedereen hoeft te wachten op het volgende gerecht, maar lekker bezig kan zijn met het vlees bakken verveelt niemand zich.

Jong en oud kan aan deze activiteit meedoen, verdeel spateltjes en vlees onder het aantal personen zodat iedereen goed bij het vlees kan, en niet iedereen steeds de producten aan elkaar hoeft door te geven.

Er zijn kant en klare gourmet of barbecue pakketten te koop op vele websites. Je krijgt dan zowel een gourmetpan of barbecue, borden en bestek, salades, vlees, sauzen, stokbrood en noem het maar op. Het voordeel is dat je zelf dus niets hoeft voor te bereiden, en ook niet hoeft af te wassen. Alle spullen kunnen in een krat worden gelegd, en de afwas wordt voor je gedaan.

Gezellige activiteiten tijdens Kerst

Met het gourmetten, barbecueën, steengrillen of fonduen kan men al een hele tijd zoet zijn. Toch kan men niet heel de dag aan de etenstafel gaan zitten. Vandaar dat hieronder nog wat activiteiten staan beschreven om de kerst gezellig door te komen.

Surprises

Veel mensen doen aan surprises met Sinterklaas. Als de kinderen niet meer in Sinterklaas geloven kan men surprises doen tijdens Kerst en Sinterklaas overslaan. Met het voorlezen van gedichten, het uitpakken van de surprises en elkaar uitlachen om de gekke cadeaus ben je weer een hele middag zoet.

Spelletjes

Om toch gezellig samen te zijn is het leuk om spelletjes met elkaar te doen. Bijvoorbeeld Monopoly of Ganzenbord. Zo ben je toch met elkaar, en verveel je jezelf niet omdat je druk bezig bent met het spelen van spelletjes gaat de tijd veel sneller dan je denkt. Kies een spel waar iedereen aan mee kan doen, zowel jong als oud.

Knutselen

Met kinderen is het leuk om te knutselen. Omdat het tijdens de wintermaanden vroeg donker is, kan men een lampion maken. Deze kan dan gelijk ís avonds worden getest. Ook bouwplaten zijn erg leuk om te maken, en kosten je weinig moeite. De platen kun je vaak vinden op internet. Wat lijm en een schaar erbij en je bent al klaar om te knutselen.

Hapjes maken

Omdat Kerst in het teken staat van lekker eten kan je ís middags lekkere hapjes maken met degene die dit leuk vinden. De rest kan bijvoorbeeld een spelletje spelen. Deze hapjes kun je dan ís avonds vol trots op tafel zetten. Voorbeelden van hapjes zijn gevulde eieren, rundvlees met smeerkaas of wraps.

Kerstfilm

Er zijn talloze Kerstfilms te koop rond de Kerstdagen. Plof gezellig met zijn alle op de bank neer en kijk een filmpje. Alvorens zet je een schaal popcorn of chips op tafel en je bent al snel weer twee uurtjes zoet.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstOostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstWitte kerstdagen, wie droomt er niet van? In Oostenrijk is de kans op een witte kerst veel groter dan in Nederland. Jaar…
Kerst, manieren om onder verplichtingen uit te komenKerst, manieren om onder verplichtingen uit te komenKerst kan de gezelligste tijd van het jaar zijn, maar het kan ook bol staan van de verplichtingen. In dit artikel treft…
KerstShoppen in Londen; sfeervol winkelenDe feestdagen staan voor de deur en dan is het ontzettend gezellig in meerdere grote steden in de wereld. Kerstinkopen d…
De betekenis van KerstDe betekenis van KerstOp 25 en 26 december vieren we Kerst. Veel mensen doen dit door gezellig samen te eten, een kerstviering in de kerk te b…

Hoe maak je de feestdagen gezellig?Hoe maak je de feestdagen gezellig?De feestdagen komen er weer aan, iedereen denkt dan automatisch aan kerstmis en nieuwjaar. Misschien ook wel gezellighei…
Surprises maken: Simpele surprise voor iedereenSurprises maken: Simpele surprise voor iedereenIn november komt de Sint weer in het land. Vanuit Spanje komt hij met zijn boot naar Nederland gevaren. Op 5 december is…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.