Een Sinterklaasavond met cadeautjes goed organiseren
Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen is pakjesavond een leuke en spannende avond. Hoe reageren de ontvangers op uw cadeautjes en wat krijgt u zelf? Zullen er weer cadeautjes bij zijn met geschenken die u al hebt of die u helemaal niet leuk vindt? Is het noodzakelijk om iets te geven dat de ander nodig heeft? Het zijn vragen waarmee veel mensen, en dan vooral de ouders van kinderen, in deze tijd mee zitten. U wilt immers een gezellige pakjesavond verzorgen waar iedereen aan zijn/haar trekken komt en niemand naderhand teleurgesteld zit te kijken. Toch is dat niet zo moeilijk te bereiken. Om te beginnen is het verstandig om goed te kijken naar wat de anderen leuk en/of lekker vinden. U bent dan al voor de helft op de goede weg.
Begin op tijd met het maken van een lijst voor de sinterklaasavond
Moet u voor uw gezin of ook voor familieleden of vrienden een pakjesavond verzorgen, begin dan met het maken van een boodschappenlijstje. Tenslotte gaat het niet alleen om de pakjes, maar er moet ook wat lekkers in de vorm van bijvoorbeeld sinterklaaschocolade en speculaas op tafel komen.
Chocolademelk en bisschopswijn
Ook voor drinken moet gezorgd worden in de vorm van koffie, thee, chocolademelk en/of bisschopswijn. Vaak schieten u ook al ruim van tevoren leuke cadeautjes voor deze of gene te binnen. Denk dan nooit: "dat onthoud ik wel", maar schrijf ze meteen bij de boodschappenlijst. Dat is gemakkelijk als u kort voor Sinterklaas alles in huis gaat halen. Haal wel specifieke dingen op tijd binnen, want waar veel vraag naar is, is ook het snelste weg.
Bij het organiseren van de avond horen ook Sinterklaassnoep en -koek
Vergeet bij het zoeken naar cadeautjes ook het sinterklaassnoep niet. Zet op uw boodschappenlijstje de boodschappen per winkel bij elkaar. Zo loopt u minder vaak dezelfde winkel in en bent u sneller klaar. Neem bij de weekboodschappen meteen de chocolaatjes, speculaas, taai-taai, eventuele chocoladeletters en de typische drankjes voor die avond mee. U hoeft er dan niet apart om te gaan. Dat spaart tijd.
Zich goed inleven in de ontvanger van uw cadeau
Het geven van cadeaus aan anderen is niet voor iedereen eenvoudig. Veel mensen hebben er moeite mee om zich in te leven in de situatie en de denkwijze van anderen. Zij geven cadeautjes aan anderen, die zij zelf graag zouden willen ontvangen, maar meestal komt dat niet goed uit. Iedereen heeft zijn eigen wensen, hobby’s, smaak en behoeften en u kunt daarom niet altijd uitgaan van uzelf als u iemand anders echt een plezier wilt doen.
Foute cadeau's
Als u gewoon voor een ander koopt wat u zelf leuk vindt, loopt u het risico dat u uw geschenk na sinterklaasavond plotseling op marktplaats tegenkomt, omdat de ander het niet mooi vindt, maar dat niet direct tegen u wilt of durft te zeggen. Veel foute cadeau's landen daar of ook op andere verkoop sites. Ook foute cadeau's die met kerstmis ontvangen zijn, eindigen daar of op een rommelmarkt. Jammer van het geld, want ze worden daar dan vaak voor een krats van de normale prijs verkocht. Wie echter op koopjes zit te wachten, kan in en na de decembermaand vaak leuke dingen voor een minimale prijs op de kop tikken.
Lang van tevoren letten op goede aanwijzingen
Let al ruim van tevoren op wensen van degene waar u een cadeau voor wilt kopen. Vaak komt er maanden van tevoren al een uitspraak als: “Ik zou wel eens heel graag…”. Let altijd op deze uitspraken. Schrijf de wens op en stop het briefje in uw beurs of op een plaats waar de ander het niet vindt. Tegen de sinterklaastijd bent u het anders vast alweer vergeten. Let ook op eventuele hobby’s. Vaak rollen daar de leukste cadeautjes uit, waar u ook nog een prachtig gedicht bij kunt maken.
Zet uw boodschappenlijst voor de pakjes thuis al in de goede volgorde op
De decembermaand is al druk genoeg, dus zorg dat u niet al te veel heen en weer moet lopen om alles binnen te halen. Zet dingen die u in dezelfde winkels kunt halen, bij elkaar. Haal koek, snoep en ander lekkers op tijd met de normale weekboodschappen in huis, dan hebt u daar al geen omkijken meer naar en loopt u niet meer dan nodig is. Reserveer een middag voor de echte sinterklaasboodschappen en zorg dat de route langs de winkels economisch in elkaar zit. Houdt daarbij de ogen open voor aanbiedingen, waar u wel iets mee kunt doen.
Plagen in de gedichten mag, maar zo dat de ontvanger van het pakje het niet erg vindt
Natuurlijk mag er ook geplaagd worden en dat het liefste via een grappig gedicht dat de vrolijkheid alleen maar doet toenemen en dat niemand kwetst. Het moet zo gemaakt zijn dat de ontvanger zelf er hartelijk om kan lachen. Maak er een gewoonte van om de pakjes om de beurt open te maken en voor het openen eerst het rijm voor te laten lezen. Op die manier heeft ook de maker van het gedicht plezier van zijn of haar werk. Na het openen van het cadeau is immers meestal de aandacht voor het gedicht weg.
Zorg voor een avond met leuke cadeautjes waar een grappige rijm voor de ander bij zit
Probeer altijd iets te geven in de richting van iets dat niet direct noodzakelijk is, maar de ontvanger wel erg leuk vindt. Ook al vindt u er zelf niets aan, of vindt u het cadeau volkomen overbodig, kinderachtig of waardeloos, als de ontvanger te kennen heeft gegeven dat hij het erg leuk zou vinden, mag dat voor een keertje best. Ook het bijbehorende rijm moet aangenaam en leuk voor de ontvanger zijn.
Niet alleen cadeautjes geven die de ander echt nodig heeft
Tenslotte hoeft u met verjaardagen en met Sinterklaas niet altijd nuttige cadeaus te geven, maar mag het best eens iets zijn dat gewoon voor de lol, voor een hobby, een interesserichting of zomaar een hebbedingetje zijn. Hebt u bijvoorbeeld een zoon van twintig die nog steeds gek is op Lego, doe hem dat plezier dan gerust, maar maak het niet te duur.
Houd het gezellig
Mocht iemand iets niet leuk vinden, grijp dan meteen in. Niemand mag zich op deze avond benadeeld of vernederd voelen. Bereid eventuele kinderen die actief aan pakjesavond meedoen erop voor dat zij de anderen alleen een plezier mogen doen en er geen sneren, hatelijkheden of pesterijen aan te pas mogen komen. Meestal weten de kinderen dat zelf ook wel, maar vooral als ze voor het eerst ook rijmpjes maken is het goed om het daar eventjes over te hebben. Soms komt er een verontschuldiging van “ ja maar, er rijmde geen ander woord op.” Ook dat is echter geen reden om een ander te ergeren.
Kleine kinderen bezig houden
Laat de kleintjes om beurten een cadeautje zoeken en aan een van de aanwezigen geven. Wissel daarbij af, zodat iedereen aan de beurt komt. Op die manier zijn de kinderen bezig en blijft het ook voor hen spannend. Ze leren zo meteen ook dat ze op anderen moeten wachten en ook blij kunnen zijn met wat de ander gekregen heeft.
Zelf chocolademelk maken
Bij een traditionele sinterklaasavond hoort een lekkere beker zelfgemaakte chocolademelk. Zelf chocolademelk maken is helemaal niet moeilijk. Meet zoveel bekers melk af als er personen aan de pakjesavond mee doen en doe evenveel scheppen (echt volle koffielepels) cacao in een mok. Doe daar per mok anderhalve schep suiker bij (of twee per kop als het allemaal zoetekauwen zijn).
Gebruik een zeefje bij het inschenken van de melk
Giet er wat van de melk bij en roer daar een papje van. Breng de rest van de melk aan de kook. Als de melk gaat koken giet u al roerend het cacao papje erbij en brengt het geheel terug aan de kook. Giet de chocolademelk meteen door een zeefje in de mokken en dien haar warm op. Lekker met zelf gebakken speculaas, banketstaaf, gevulde speculaas, nootjes om te kraken en te pellen, chocolaatjes, fondant en pepernoten erbij!
Bisschopswijn
Voor volwassenen die liever wijn als chocolademelk drinken is er ook bisschopswijn. Het recept daarvoor is al eeuwenoud en is in verschillende vormen en toebereidingen op internet te vinden. Het gaat dan meestal om rode wijn die tegen de kook aan verwarmd moet worden en waar een doorgesneden sinaasappel met daarin zes tot tien kruidnagels, een of twee pijpjes kaneel, twee of drie eetlepels suiker en een paar deciliter water aan toegevoegd worden. De recepten kunnen echter soms flink verschillen waar het het alcoholpercentage en de toevoegingen betreft.
Een klein hartig “zie de maan schijnt door de bomen” hapje
Na een zoete en spannende avond hebben sommige mensen nog wel eens zin in een hartig hapje. Meestal hoeft dat niet veel te zijn, want iedereen heeft al genoeg gesnoept, maar toch. Maak dan vooraf voor alle aanwezigen op een klein bordje een “zie de maan schijnt door de bomen” slaatje met bijvoorbeeld een paar blaadjes sla, een beetje salade, een klein stukje paté, een paar druiven, een plakje brie, en wat u zelf erg lekker erbij vindt. Leg boven op de salade een plakje ei (met het geel van de dooier) en leg daar een takje peterselie overheen. Toepasselijker kan een salade op sinterklaasavond niet zijn.
Lees verder