Sinterklaas: een brief schrijven naar Sinterklaas

Sinterklaas: een brief schrijven naar Sinterklaas Een brief schrijven naar Sinterklaas... Hoe begin je er in godsnaam aan? Wat schrijf je naar de Sint? Hoe verzend je je brief en naar waar stuur je hem? Een hoop vragen waar een heleboel kinderen (en papa's, mama's en juffen) mee zitten zo half november. Geen nood, met deze tips schrijf je ieder jaar een super brief naar Sinterklaas. Mooi briefpapier, het juiste adres en dan nog de juiste woorden vinden. Wedden dat de Sint je een brief terugstuurt? En soms zit er zelfs al een geschenkje bij! Half november begint de Sinterklaaskoorts overal toe te nemen. De Sint doet zijn intrede in het land en is daarna overal omnipresent. Er zijn Sinterklaasfeestjes en Sinterklaas komt op bezoek in de scholen. Vele kinderen willen dan wel iets meer dan een tekening geven aan Sinterklaas. Een mooie brief bijvoorbeeld. Allemaal goed en wel, maar hoe begin je hier aan? En naar waar stuur je je mooie brief? Zal de Sint je briefje beantwoorden? Zal hij het gevraagde brengen? Een kleine leidraad om te helpen bij het schrijven van een brief naar de Sint.

Een brief schrijven naar de Sint

Hou je brief kort. De Sint moet zo veel brieven lezen op zo'n korte tijd, dat je niet te veel moet schrijven.

Je begint je briefje met "Lieve Sint". Wil je het iets deftiger, dan kan je ook "Beste Sint" schrijven.

Je vraagt aan de Sint of hij een goede reis heeft gehad, of hij het niet te koud heeft hier in België. Daarna vertel je de Sint dat je braaf bent geweest dit jaar. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je goed hebt gewerkt op school, dat je mama helpt in de keuken, dat je kamer flink is opgeruimd of dat je je broertje of zusje niet geplaagd hebt dit jaar. Of je geeft toe dat je wel eens iets ondeugends of stout hebt gedaan. Kan je nog niet schrijven, dan kan er een voorbeeldbrief worden gemaakt met mogelijkheden die je kan aankruisen met behulp van mama of papa.

Je kan hem ook vragen om te waken over iemand die overleden is of om die geliefde de groetjes te doen van je. Oma, opa, of je hondje, het maakt niet uit.

Dan is het tijd om aan de Sint te zeggen wat je graag zou hebben. Een eerste mogelijkheid is om gewoon een verlanglijstje te maken. Som een drietal zaken op die je graag zou willen, niet meer want de andere kindjes moeten ook nog iets hebben. Ben je te klein om te schrijven of heb je het liever visueel, neem dan foldertjes en boekjes en knip daaruit wat je graag zou hebben. Kleef dit onderaan je brief. Zo weet de Sint meteen precies wat je graag wilt hebben.

Vergeet de Sint ook geen gelukkige verjaardag te wensen. Het is tenslotte zijn verjaardag!

Sluit af met een dikke zoen en vertel de Sint dat je op 5 december een glaasje zal klaarzetten en een wortel voor zijn paardje.
Vergeet je naam niet onder de brief te zetten.

Vermeld zeker ook je adres, anders moet de Sint dit allemaal opzoeken in zijn dikke boek en verliest hij veel tijd.

Briefpapier voor de Sint

Ketnet

Wil je mooi briefpapier om op te schrijven, surf dan even naar Ketnet. Daar vind je een mooie perkamente brief, met plaats voor een klein briefje en onderaan plaats voor je verlanglijstje.

Fun

Bij Fun kan je ook een briefje naar de Sint schrijven. Wel heel commercieel. Je moet de folder doorbladeren en aanklikken wat je graag wenst. Daarna moeten de ouders de brief naar Fun doorsturen.

Sinterklaasbrief zelf maken

Maar je kan je briefje natuurlijk ook zelf maken en versieren. Wist je dat je je brief "oud" kan maken door met een uitgewrongen theezakje over het papier te wrijven. Een nachtje laten drogen en je hebt zelf gemaakt perkamentpapier. Mooi briefpapier en ander knutselgerief vind je bij Ava of bij Bol.com. Of je kan zelf een kaartje maken in de vorm van een mijter of een wortel en daarin je brief schrijven. Ben je bang om te knoeien? Schrijf je briefje dan op een apart papiertje en kleef het wanneer het perfect is in je figuurkaart.

Naar waar verstuur je een brief naar de Sint?

Bij de post zijn ze heel breeddenkend wat het adres van de Sint betreft. Wolkenstraat, Sinterklaasstraat, alles komt terecht. Maar het enige echte adres is: Spanjestraat 1, 0612 Hemel. Het postnummer is heel belangrijk! Je brief komt dan terecht bij Bpost en die zorgen voor een antwoord. Je moet je brief zelfs niet frankeren maar het mag natuurlijk altijd.

Beantwoordt de Sint alle brieven?

Ja, de Sint beantwoordt in België alle brieven. Daar zorgen de mensen van de Post voor. Hij stuurt zelfs al een klein cadeautje naar je toe. Meestal een boekje of een strip over Jeugdfilatelie.

Er bestaan ook speciale organisaties, waar je een antwoord kan bestellen. Geef de Sint zo veel mogelijk gegevens over je kind en je krijgt dan een supermooie brief in een heel leuke omslag, rechtstreeks vanuit Spanje. Voor deze dienst betaal je wel bijna 10 euro. Natuurlijk kan je ook altijd zelf zorgen voor een antwoord.

Belangrijke tips

Na het schrijven van deze mooie brief, steek je hem gewoon in een omslag. Belangrijke tip: vergeet je adres niet op de achterkant te schrijven. Sinterklaas wil wel antwoorden, en hij weet wel heel veel, maar hij wordt ook wel een dagje ouder. Hij heeft dus steeds meer moeite met het onthouden van al die adressen, dus wees lief voor hem en zet je adres op de achterkant. Zo moet Sint niet steeds in zijn grote boek kijken voor je gegevens en krijg je zeker antwoord op je mooie brief.

Vergeet ook liefst geen postzegel op je omslag te kleven. Sinterklaas geeft wel graag gratis cadeautjes weg, maar voor de post is het toch beter als er een zegel op de omslag kleeft. Ook brieven zonder zegel worden behandeld maar denk ook eens aan al de moeite die de mensen van de post doen om een glimlach op de kinderen hun gezicht te toveren: brieven doorsturen naar de Sint, ongeacht het adres op de omslag, brieven opendoen en helpen beantwoorden, de kleine geschenkjes opsturen naar al de kleine schrijvertjes. Daar mag je wel eens iets voor terugdoen, niet?

Schrijf je briefje niet te laat. Ieder jaar worden er zo'n 200.000 brieven naar de Sint geschreven in België. De Sint moet al deze brieven beantwoorden en er ook nog een klein pakje bijsteken. Dit bovenop zijn gewone werk: zijn intrede, de bezoekjes aan de scholen, het ontvangen van kindjes op feestjes en in winkels, bij de kindjes thuis gaan, meelopen in stoeten, etc. Half november is ideaal. Zo heeft de Sint nog drie weken tijd om al zijn werk te doen.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Postpieten in België: een brief aan SinterklaasPostpieten in België: een brief aan SinterklaasEen brief naar Sinterklaas schrijven. Best spannend! Wist je dat er jaarlijks zo'n 200.000 brieven naar de Sint worden g…
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?

Coca Cola en de KerstmanCoca Cola en de KerstmanDe meeste mensen kennen het plaatje wel van een vrolijke lachende Kerstman met een flesje Coca Cola in de hand. Of ander…
Een Sinterklaasavond met cadeautjes goed organiserenEen Sinterklaasavond met cadeautjes goed organiserenNiet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen is pakjesavond een leuke en spannende avond. Hoe reageren de ontvan…
Reactie

Rayen, 26-11-2013
Lieve sinterklaas ik wil graag een een doos met stiften alfast bedankt en doe je het alsjeblieft
en mijn broertje rami wil een kliene trien
en mijn broer yassine wil een auto met afstanbediening Reactie infoteur, 26-11-2013
Hartelijk dank voor jullie lieve briefje.

Hopelijk vinden jullie alles binnenkort in jullie schoentje!

Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 24-11-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.