Wat Pasen kan brengen

Wat Pasen kan brengen Voor de een is het een christelijk verhaal, voor de ander een dag van gezellig samen zijn met familie of vrienden en voor weer iemand anders, een moment om lekker naar buiten te gaan en de natuur op te zoeken… want het is inmiddels lente. Maar voor iedereen is het op een of andere manier een begin van een nieuwe periode.

Nieuw begin

Een nieuw begin vanuit het geloof, het nieuwe seizoen of nieuwe plannen met familie of vrienden maken, gaat ook vaak gepaard met een nieuwe omgeving. Niet voor niets dat de lentemaanden ook voor de nieuwe of vernieuwde woning het meest ideaal zijn.
Mensen komen uit de cocon en gaan weer leven, er moeten nieuwe en frisse kleuren in huis, met een sopje wordt er van alles extra schoongemaakt en de dikke winterkleding gaat gewassen weer ingepakt naar zolder. Op allerlei vlakken een ‘nieuw begin’ dus en dat allemaal rond de Paasdagen. Maar zeker zo belangrijk is het humeur van mensen, als de dagen langer worden en de zon haar gezicht meer laat zien, maakt dit mensen vrolijk.

Haal het nieuwe seizoen binnen

Het nieuwe seizoen binnen halen maakt mensen vrolijker en wat is beter dan dit meteen met Pasen te doen. Je gaat er met de familie lekker op uit, je haalt juist familie binnen en geniet van elkaar in een prettige omgeving. Bijgaand wat ideeën wat je allemaal kunt doen om het nieuwe seizoen in huis te halen.
 • Wil je een frisse geur in huis, doe dan wat vers citroensap in het sopje voor de keuken, de tegelvloer of wat je dan ook met het sopje schoon wilt maken.
 • Een lekkere bloemengeur in huis? Steek een geurkaarsje aan of wat olie op een brandertje. Vanille, lavendel, roos … en nog veel meer geuren zijn te koop. Noot! Alleen goed opletten dat je even vooraf ruikt. Sommige geuren hebben een chemisch luchtje.
 • Kleden, kussens, gordijnen wassen… steeds meer merken wasmiddel hebben een versie met lavendel. Ruikt heerlijk fris!!
 • De warme winterkleuren vervangen door frisse lente- en zomerkleuren? Zonder enorm budget kom je ook een heel eind. Bepaal eerst de kleuren en combineer dit door met: hoesjes voor de kussens op de bank of stoel, (geur)kaarsen, kleden, kaarsenstandaard, fotolijstjes, overpotten.
 • Haal wat bollen in huis die in een leuke pot tot bloei komen en vergeet de paastakken niet. Deze kan je ook nog gezellig aankleden met zelfgemaakte attributen of wat door de kinderen allemaal gefabriceerd wordt.

Paas ontbijt, brunch of lunch

Met Pasen wordt met name de ochtend- en middagmaaltijd wat extra belicht en behalve de tafel in dezelfde frisse lente- en zomerkleuren aankleden kan je nog meer doen om het “gewone” brood wat aan te kleden.
 • Het “gewone” brood in ieder geval voorzien van een paasstol (met flink wat rozijnen en spijs) en gezellige broodjes in allerlei vormen. Kies bij voorkeur wel voor volkoren, want we moeten de vitaminen ook met Pasen niet vergeten.
 • Het eitje mag niet ontbreken, maar naast een gekookt eitje is het ook lekker om een roerei te maken. Voeg daar wat lente-uitjes bij, wat kleine stukjes paprika of gehalveerde sherrytomaatjes en bieslook ter garnering. Wil je een wat pittiger roerei, voeg dan wat cayenne peper toe. Tenslotte kan je met ei ook nog een lekkere eiersalade maken. Vervang de mayonaise door yogonaise en een deel yoghurt. Dat maakt het magerder, maar ook frisser van smaak.
 • Lekkere vleeswaren als rosbief, rookvlees, kip en rauwe ham fris je op met wat dunne plakjes komkommer eventueel aangevuld met een plakje tomaat.
 • Behalve de kaas van koeien, kan je ook een stukje geitenkaas presenteren. Licht verwarmd met een plakje appel, wordt de geitenkaas (met een stuk volkorenbrood) erg lekker.
 • Iets warms presenteren kan natuurlijk ook en behalve zelf de broodjes afbakken, kan je er ook voor kiezen om wat kip te koken en dit in een warme salade met een bakje saté te presenteren. Leg er wat stokbrood bij om te dippen.
 • Tenslotte leg je bij ieder bordje enkele chocolade eitjes. Bij het koopje koffie of thee vinden veel mensen een chocolade eitje nog steeds erg lekker. Overdrijf niet met chocolade, het gaat tenslotte om een broodmaaltijd.

Voor de kinderen een eigen feestje?

Kinderen kan je lekker aan het werk zetten met waterverf en hardgekookte eieren, wit papier, rieten mandjes en vouwpapier in vele kleuren. Niet met een DVD voor de televisie zetten, maar lekker aan de slag binnen… of als het weer er naar is, de buitenlucht in. Daar eitjes laten zoeken, de tuin “aankleden” met de zelfgemaakte Paasattributen of buitenkastjes laten vullen met nieuwe kleine plantjes.

Een goed gevoel

Maar wat bovenaan de lijst zou moeten staan is datgene doen waar je vrolijk van wordt, wat je het goede gevoel geeft. Lekker in de ochtend de buitenlucht in en na het dauwtrappen uitgebreid aan de lunchtafel is ook heerlijk. Maak je eigen planning, eventueel met een stukje voorbereiding en laat deze paastijd het begin zijn van het goede gevoel. Je kunt er weken plezier van hebben en kan een mooi begin zijn van de heerlijke maanden buiten (als het weer een beetje mee zit). Zeker ten tijde van financiële teruggang of stagnatie, kan het goede gevoel de mens overeind houden. Maak van Pasen hoe dan ook een feestje!
© 2013 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Wat vieren we met Pasen?Wat vieren we met Pasen?Pasen is een belangrijk Christelijk feest. Er wordt dan gevierd dat Jezus uit zijn dood opstond. Op goede vrijdag stierf…
Van paasei tot paashaasVan paasei tot paashaasVan paasei tot paashaas: weet jij waarom er Pasen wordt gevierd en waarom er hazen, kuikentjes, eieren en nog veel meer…
Kinderliedjes: PalmpasenKinderliedjes: PalmpasenBinnen de Katholieke-, Orthodoxe- en Protestantse Kerk wordt de zondag voorafgaande aan Pasen, Palmzondag genoemd. Veel…

Bedrijven die de troonswisseling sponsorenVanaf 30 april 2013 is Willem Alexander Zijne Koninklijke hoogheid en gaat Beatrix als prinses door het leven. Het feest…
Activiteiten en spelletjes met PasenActiviteiten en spelletjes met PasenMet Pasen wordt de lente feestelijk ingeluid! Het is een feest van de vruchtbaarheid en in het christendom wordt gevierd…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.