Paaseieren verven als voorbereiding op het feest van Pasen

Paaseieren verven als voorbereiding op het feest van Pasen Paaseieren verven was vroeger een leuk werkje dat in bijna ieder gezin met plezier gedaan werd. Liefst op paaszaterdag, zodat de paaseieren zo vers mogelijk waren. Tegenwoordig liggen er industrieel gekleurde paaseieren in alle supermarkten, maar die zijn vaak al weken oud en een echte liefhebber ruikt en proeft dat ook. Er moeten immers veel eieren verkocht worden en die kunnen niet allemaal op de laatste dagen voor Pasen geverfd worden. Wie de eieren zo vers mogelijk wil hebben, verft ze daarom liever zelf. Dat is niet alleen verstandiger, maar ook heel leuk om te doen, vooral als dat samen met de kinderen gedaan kan worden. Zorg dan ook voor plakplaatjes en kleurstiften, zodat de kinderen zich goed kunnen uitleven.

Natuurlijke verf voor paaseieren

Toen er nog geen speciale, onschadelijke eierverf bestond, kleurde men de eieren met natuurlijke materialen. Kokend in het sap van rode bessen of rode bieten werden de eieren prachtig rood. Gekookt in spinazie werden ze mooi groen. Meegekookt met uienschillen of met koffie werden ze echter prachtig bruin.

Ook blauw en paars met natuurlijke verf

Blauw of paars werden de eieren door ze te laten koken in het sap van de blauwe bes of door ze mee te laten koken met rode kool. Kleurgradaties kreeg men door de eieren langer of korter mee te laten koken of door combinaties te maken. Wie biologisch wil verven kan dat tegenwoordig nog steeds. Ook tussenkleuren kan men verkrijgen door twee kleuren te mengen.

Paaseieren verven is niet moeilijk

Veel mensen zien er tegenop om zelf paaseieren te koken en te verven, maar het is eigenlijk een leuke gezinsklus. Iedereen kan meedoen. U kunt verse eieren op tijd bestellen bij de poelier of (nog beter) bij de boer en zelf koken en verven. Vooral kinderen doen daar graag aan mee. In sommige gezinnen komt men de mooiste creaties tegen. Zonde om op te eten, maar ze staan super op een mooi aangeklede tafel met een perfect ontbijt op de ochtend van Pasen.

Er zijn diverse verfsoorten voor het verven van paaseieren

Om paaseieren te verven zijn er verschillende soorten onschadelijke verf. Er zijn verfblaadjes en verftabletten. Er is verf, waarin u de eieren koud kunt verven, maar ook verf, waar kokend water bij moet. Het beste verft u echter met de ouderwetse pakjes, waar vijf kleurtabletjes in zitten en waar per verftablet twee lepels azijn en een kwart liter kokend water bij moet. In dat verbad krijgt u meestal het mooiste resultaat.

Paaseieren verven van witte of bruine eieren?

De keuze is aan u. Bruine paaseieren zijn vaak wat sterker en zullen iets minder snel barsten, maar de kleuren zijn minder intens door de onderliggende bruine kleur van het ei. De schaal van witte eieren is wat fragieler en ze moeten dus extra voorzichtig behandeld worden, maar de kleuren zijn na het verven wel veel dieper. Alle eieren moeten echter voor het verven ingeprikt worden, zodat de kans op barsten kleiner wordt.

Altijd eerst alles voor het koken en verven klaarzetten

Zet een of twee grote pannen water op het vuur en breng die met wat zout aan de kook. Het zout zorgt ervoor dat de eieren niet al te snel in het kokende water breken. Prik bovendien alle eieren aan de onderkant (de brede kant) in, want daar zit de luchtbel. Spreid een dikke krant uit op het aanrecht en leg daar overheen dubbel keukenpapier, waarop de eieren na het verven kunnen uitlekken.

Blikken of schalen klaarzetten

Zet bovendien vijf schone, grote, lege groenteblikken, oude, diepe schalen of vijf oude plastic bakken klaar. Houd er wel rekening mee dat de bakken naderhand wat van de kleur van het tablet aangenomen kunnen hebben. Ze moeten in elk geval diep genoeg zijn om er drie tot vier eieren onder water in te kunnen leggen. Leg in elke pot een kleurtablet, doe er twee eetlepels azijn bij en giet in elke pot een kwart liter kokend water. Laat de tabletten daarin oplossen.

Paaseieren koken en verven

Leg niet meer dan 8 eieren in de pan (afhankelijk van de grootte van de pan). Wilt u de eieren hard gekookt hebben, zet de wekker dan op 8, 9 of 10 minuten. Wilt u de eieren half hard, zet de wekker dan op vier /vijf minuten. Bedenk immers dat de eieren daarna nog korte tijd in het hete verfbad liggen, waarin ze nog na garen.

Werk met een schuimspaan

Met een schuimspaan kunt u tot wel vier eieren tegelijk in het water leggen. Haal ze er ook op die manier na het koken weer uit. Dat gaat sneller dan met een lepel. Doe ze meteen met drie tegelijk in een verf bak. Keer ze daarin met een lepel om en om, zodat ze aan alle kanten goed geverfd zijn en geen kale plekjes krijgen.

Diepe kleuren en combinaties van kleuren

Wilt u een diepe kleur, laat de eieren dan wat langer in het verbad liggen. Lichte pastelkleuren krijgt men door de eieren er al na korte tijd uit te halen. Combinatiekleuren krijgt u door de eieren van het ene verbad naar het andere over te brengen, maar doe dat pas op het laatste, zodat de verf niet al te vroeg gemengd wordt. Rol de geverfde eieren met een lepel over het klaarliggende keukenpapier tot ze droog zijn en zet ze daarna terug in het karton om af te koelen.

Patronen op de eieren verven

In de handel zijn speciale viltstiften en ook verfpenseeltjes met onschadelijke kleurstof om de geverfde en afgekoelde eieren te bewerken. Meestal gebeurt dat uit de hand, maar u kunt daar ook een machientje voor gebruiken, waar u het ei in klemt en omrolt. Zelfs wie niet goed kan tekenen kan een patroontje van puntjes, bolletjes, vierkantjes of slingertjes op de eieren aanbrengen. Echte tekenaars zetten er soms hele taferelen op.

Samen bezig zijn als voorbereiding op het feest van Pasen

Het samen zitten tekenen is een leuke bezigheid voor een gezin. Voor wie echt niet creatief is zijn er krimprollen met leuke afbeeldingen erop in de handel, die u na het koken van het ei erom heen kunt schuiven en die netjes om het ei sluiten als u het heel even op een lepel in kokend water houdt.

De paaseieren die u zelf verft zijn verser dan de paaseieren uit de winkel

De winkels liggen vaak al weken vol met paaseieren die kant en klaar gekleurd zijn en waar u niets meer aan hoeft te doen. Ze zijn echter minder vers dan de eieren die u zelf vlak voor Pasen kookt en verft. Pasen is een van de leukste feestdagen van het kerkelijke jaar van Katholieken en protestanten. Het feest valt in de lente en alleen al daarom is het ook een vrolijk feest. De voorbereiding op dat feest is dan ook een jaarlijkse, aangename bezigheid. Het verven van paaseieren is gewoon een leuke bezigheid en het is bovendien iets dat oud en jong samen kunnen doen. Daarnaast geeft het ook voldoening om met het feest van Pasen verse, prachtig gekleurde en bewerkte paaseieren in een mooie schaal op de ontbijttafel te zetten.

Maak met Pasen de ontbijttafel extra gezellig

Werk dus met voorjaarsbloemen en lichte kleuren. Vooral geel en lichtgroen zijn de kleuren van Pasen en van de lente. Gele tulpen, narcissen en primula's zijn bijvoorbeeld echte voorjaarsbloemen en doen het goed als versiering van tafel en kamer. Gecombineerd met het lichte groen van de Paastakken zijn ze onweerstaanbaar. Wie dan ook nog zorgt voor lekker en apart brood, broodjes, croissants, een etagère met gebakjes en paaseitjes voor het natafelen, zorgt voor stralende ogen en een aangename sfeer bij gasten, kinderen en kleinkinderen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pasen: eieren vervenPasen: eieren vervenEen leuke bezigheid als het Pasen is, is het verven van eieren. Dit kun je samen met de kinderen doen en het is ontspann…
Paaseieren versierenIeder jaar zo rond pasen gaan veel kinderen en volwassenen paaseieren beschilderen. Het is een leuk werkje om te doen en…
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Leuke kinderspellen voor PasenLeuke kinderspellen voor PasenPasen is van oorsprong een Christelijk feest waarin de opstanding van Jezus uit de dood wordt gevierd, maar Pasen beteke…

Vergeten Dierendag; voor ieder dier een betere toekomstEen extra kluif, aai of nieuwe mand: veel dieren kunnen uitzien naar 4 oktober, Werelddierendag. Dat geldt niet voor mil…
The Passion, een muzikaal bijbels evenementSinds 2011 wordt jaarlijks op Witte Donderdag een muzikaal bijbels evenement georganiseerd. Tijdens het evenement wordt…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 28-03-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.