Zelf een kerstpakket maken

Zelf een kerstpakket maken Zelf kerstpakketten maken is leuk en een stuk goedkoper dan kerstpakketten bestellen. Als je dus een klein bedrijf hebt met niet al te veel personeel, is het persoonlijker, en goedkoper, om zelf het kerstpakket voor je personeel samen te stellen. Als je zelf een kerstpakket maakt, kan je je ook beter toespitsen op persoonlijke wensen van je personeel. Overigens is het ook erg leuk om een kerstpakket te maken voor iemand die je blij wilt maken. Dus ook als je geen personeel hebt, kan je een kerstpakket samenstellen voor mensen die het nodig hebben. Met Kerstmis krijgen de meeste personeelsleden van bedrijven een zogenaamd kerstpakket. Kerstpakketten die je kant-en-klaar koopt zijn te verkrijgen vanaf ongeveer 25,- maar stel je daar niet te veel van voor. Het gaat dan meestal om een kartonnen doos met een soort goodiebag inhoud. Er zit bijvoorbeeld een zak zoutjes in, een pakje kaarsen, rijstwafels, een doosje met toastjes en een bodylotion. Dit is slechts een voorbeeld. De cadeautjes zitten in een gewone kartonnen doos, bijvoorbeeld beplakt met een kerststicker. Niet al te imponerend en voor die 25,- zou je zelf een veel leuker kerstpakket hebben kunnen samenstellen. De meeste kerstpakketten kosten echter wel wat meer dan 25,-. Een goedkoop en wat beter kant-en-klaar kerstpakket is te verkrijgen van een bedrag ergens rondom de 37,50. Om zelf een kerstpakket te maken wat er veel beter uitziet, wat een stuk persoonlijker is, en wat in verhouding goedkoper is dan kant-en-klare pakketten, heb je wat tijd nodig, en wat boodschappen. Bewaar de de rekeningen van de inhoud goed als je ze voor personeel gaat maken, voor de boekhouding.

Kerstpakket maken om iemand blij te maken

Niet alleen bedrijven geven kerstpakketten aan hun personeel, ook kan je en kerstpakket maken om iemand blij te maken. We kennen allemaal wel mensen die het niet breed hebben. Mensen met geldzorgen, of mensen die geen geld hebben om eens iets leuks te doen. En anders ken je misschien een dakloze die elke dag krantjes verkoopt te verkopen op een plaats waar ze een beetje warm proberen te blijven. Of mensen met een groot gezin, die nauwelijks rond kunnen komen. Of die mevrouw om de hoek, die pasgeleden weduwe is geworden. Kerstpakketten maken voor mensen in je omgeving, die het niet breed hebben, zal je en heel voldaan gevoel geven. Als je het je kunt permitteren, vergeet ze dan niet.

Hoe kan je zelf een kerstpakket maken?

Zelf een kerstpakket samenstellen is niet moeilijk. Als je het zelf gaat samenstellen kan je ook heel persoonlijke pakketten samen stellen. Kijk naar de hobby's en interesses en de smaak van je personeel (of de persoon) en probeer het pakket daarop aan te sluiten. Traditioneel is eigenlijk een heel gewone kartonnen doos en dat is prima, maar als je het persoonlijker wilt maken kan je kiezen voor een verpakking die zelf als voorwerp ook nog bruikbaar is. Je kunt als bruikbare verpakking bijvoorbeeld kiezen voor deze voorbeelden:
 • opbergdoos wat je na afloop nog gebruiken kunt, bijvoorbeeld een ronde doos of een vierkante opbergdoos
 • mandje, die je als deze leeg is ook nog gebruiken kunt
 • handtas
 • toilettas
 • vrolijke boodschappentas
 • schaal (fruitschaal of vlees- of visschotel)
 • dienblad
 • dartbord
 • schilderijtje
 • wandbord
 • enzovoorts
Alles wat je kunt gebruiken als doos, tas, of plateau, is geschikt om een kerstpakket van te maken.

Wat stop je in een kerstpakket?

Uiteraard kan je het net zo mooi maken als je zelf wilt. Het hangt van je budget af, maar ook van de behoefte van de ontvanger. Iemand die het niet breed heeft en al jaren elke cent om moet draaien, zal dolgelukkig zijn met een tas vol boodschappen. Terwijl mensen met een goed salaris dat maar een raar kerstcadeau zouden vinden. Zij zijn (met alle respect) verwend en verwachten daarom eerder sterke drank, een lekkere dure wijn, luxe hapjes en cadeaubonnen, parfum, een paar manchetknopen, een horloge, bodylotion, enzovoorts. Het hangt ervan af wat je zelf per persoon besteden kunt en wie je blij wilt maken met een kerstpakket. In kerstpakketten vind je in elk geval vaak:
 • wijn of andere alcoholhoudende drank
 • vruchtensap in fles
 • ingemaakt fruit in blik of pot
 • lekkere hartige hapjes verpakt in blik (tonijn, rode zalm, kaviaar, noten, worstjes, Pesto, ragout, enzovoorts)
 • noten, zoutjes
 • chocola
 • banketletter
 • kerstkransjes
 • cadeautje(s)
 • mandarijnen
 • blikje croissants om af te bakken
 • verpakte olijven
 • thee
 • toastjes
 • luxe koekjes
 • bonbons
 • snoep
 • kerstbrood
 • verse noten in een netje
 • kerstkaart

Cadeautje

Als je de basis van het kerstpakket, dus een tas, een dienblad, een mand, een mooie opbergdoos, een pallet, doos van een bordspel, mooie schaal, of een dartbord (enzovoorts) hebt gekozen, dan is dat eigenlijk ook al een cadeautje. Op een platte basis (schaal, bord, dienblad, enzovoorts) schik je alle levensmiddelen en dekt deze af met doorschijnend folie of ander doorschijnend materiaal. Ook doorschijnend papier, groen of rood, of doorschijnend plastic in deze kleuren, geven het geheel een mooie kerstsfeer. Verpak het geheel strak zodat de levensmiddelen niet gaan verschuiven. Plak het dicht en bind er een gouden of zilveren lintje omheen. Hang aan het lint je kerstkaart met de naam voor de ontvanger op de envelop geschreven.
Als je kiest voor een kartonnen doos voor je pakket, kan je naast de lekkere hapjes ook nog een cadeautje in het pakket stoppen.
 • Voor een vrouw kan je denken aan parfum, cadeaubon, bodylotion, fles badschuim, literatuur (mooi boek), tijdschrift, een stel mooie wijnglazen, enzovoorts.
 • Voor een man kan je denken aan: aftershave, cadeaubon, douchegel, voetbaltijdschrift, lectuur (boek), een paar leuke bierglazen of een cognacglas, enzovoorts

Kerstpakket indelen

Het indelen van een kerstpakket is niet zo moeilijk. Zet de zware dingen onderop, en de meer kwetsbare dingen bovenop. Zorg dat alles stevig ligt of staat, zodat het niet breekt voordat het pakket wordt gegeven en de reis naar huis.

Kerstpakket effect

Werknemers voelen zich meer gewaardeerd als je als baas laat merken dat je ze met de kerst graag een extraatje gunt. Hoe leuker en zorgvuldiger je het pakket samenstelt, hoe meer mensen zich gewaardeerd zullen voelen.
Als je 'zomaar' een kerstpakket maakt voor iemand die het hard nodig heeft, zal je respect afdwingen bij die ander, maar ook ontroering veroorzaken. De blijdschap die je zelf zal ervaren als je iemand blij maakt, kan enorm zijn. Het werkt naar twee kanten. De ontvanger is blij en ontroerd als jij laat merken dat je aan iemand denkt, en zelf word je er ook blij van. We leven in een maatschappij waarin mensen elkaar niet veel meer gunnen, iedereen is continu bezig met het zoeken naar wegen om zichzelf te verrijken en het lijkt of er nauwelijks nog tijd is voor het omkijken naar andere mensen die het niet zo goed hebben. Kerst is een mooie tijd om dat toch eens te ervaren. Probeer het eens, en je zal er zelf ook gelukkiger van worden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstpakketten en goede doelenKerstpakketten en goede doelenDe decembermaand is een maand waarin veel werknemers hun kerstpakket ontvangen. Steeds meer mensen voelen zich onprettig…
Kerstbonus of kerstpakketKerstbonus of kerstpakketVeel werknemers krijgen aan het eind van het jaar weer een kerstpakket. Anderen krijgen een kerstbonus in plaats van een…
Een kerstpakket rond kerst is een stukje waarderingEen kerstpakket rond kerst is een stukje waarderingOngeveer een week voor de kerst, is het kerstpakkettentijd. Veel werkgevers belonen hun werknemers dan met een kerstpakk…
Kerstpakketten: Wat doe je erin?Kerstpakketten: Wat doe je erin?Rond kerstmis is het weer zover: het kerstcadeau. Werknemers wachten in spanning af hoe hun werkgever dit jaar weer het…

De bekendste kersttraditiesDe bekendste kersttraditiesBij Kerstmis en de dagen daar omheen horen een aantal tradities. Deze kersttradities maken dat mensen alvast in de kerst…
Gezellige kerstdagen, maar dan andersGezellige kerstdagen, maar dan andersWat zijn gezellige kerstdagen eigenlijk? Wat is voor ons 'gezellig' en hoe geven we dat vorm? We wensen het elkaar toe e…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 13-12-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.