Gezellige kerstdagen, maar dan anders

Gezellige kerstdagen, maar dan anders Wat zijn gezellige kerstdagen eigenlijk? Wat is voor ons 'gezellig' en hoe geven we dat vorm? We wensen het elkaar toe en toch geven we er allemaal weer een andere draai aan. Kerst is een tijd van samen zijn en hoewel het van oudsher mogelijk familie aangelegenheden zijn, inmiddels gaat het om een prettige tijd met mensen waar je om geeft. Daar geeft ieder mens weer op een andere manier inhoud aan … mogelijkheden te over. Dit alles los van het religieuze aspect van kerstmis.

Van oudsher…

De geschiedenis leert ons dat we erg nadrukkelijk bezig zijn met eten. Kerst is voor samen zijn en dan moet er gezellig en vooral veel gegeten worden. Op dat moment moet er die overdaad zijn, ook als je relatief weinig te besteden hebt.
Het lijkt alsof een overvloed aan eten invulling geeft aan gezelligheid. Langzaam maar zeker begint dat beeld te veranderen en gaat 'gezellige kerstdagen' over meer dan dat. Het samen zijn met de mensen waar je om geeft kan naast eten ook de bekende spelletjes zijn. Maar dat was al jaren zo, zullen veel mensen zeggen. Wat is nog meer gezellig in de 'nieuwe' zin van het woord?

Gezellig samen zijn

Iedereen die wil entertainen en daar zijn geld mee wil verdienen, trekt wat extra’s uit de kast in de kerstperiode. Behalve de boel aankleden zijn er aparte arrangementen, aanbiedingen en extra’s. We kunnen er bijna niet omheen als consument. Een opsomming van een aantal mogelijkheden die of erg prijzig zijn of, als je portemonnee dit niet toelaat, financieel een stuk aantrekkelijker zijn.

Enkele mogelijkheden

  • Gezondheid en samenzijn combineren doe je bijvoorbeeld jezelf goed aan te kleden en de natuur in te gaan. Er zijn tal van spelletjes te bedenken over wat je ziet (en de ander niet), kleuren, verzamelen of geluiden herkennen. Maar je kunt ook goede gesprekken voeren tijdens een lekkere wandeling. Extra voordeel is dat als je een stevige maaltijd achter de kiezen hebt of er nog aan moet beginnen, je in ieder geval al de nodige calorieën verwerkt hebt.
  • Er zijn verschillende pretparken die speciale arrangementen hebben, al dan niet met een kerstmaaltijd. Meestal loop/beweeg je ook veel in pretparken, dus dat is goed. De vraag is alleen in hoeverre het druk is en zo mogelijk té druk. Het zijn vaak ook niet echt goedkope arrangementen.
  • Kerstmis staat ook bekend om het kerstcircus. Er zijn er verschillende in de bekende tent die ergens opgeslagen is, maar er zijn ook steeds meer vaste locaties die met kerstmis een circus huisvesten. Ahoy in Rotterdam is zo’n locatie.
  • Om in de winterse sfeer te komen, ook als er geen sneeuw ligt, zijn op tal van plaatsen schaatsbanen aangelegd waar je ook nog iets warms kunt drinken en een lekker hapje kunt eten. Als je behoefte hebt aan die 'gezellige' kou (om even later heerlijk warm binnen te komen), dan is die schaatsbaan bij uitstek geschikt.
  • Zelf niet koken maar wel gezamenlijk ergens gaan eten, er zijn verschillende winterparades waar je met zeker zo’n honderd mensen aan tafel gaat. Zo leer je andere mensen kennen, kunt goed eten en kan je een gezellige avond hebben. Verschillende grote steden organiseren dit soort evenementen.
  • Wil je de échte kou opzoeken, boek dan een lang weekend naar een gebied wat bijvoorbeeld goed met de auto te doen is (zuid Duitsland bijvoorbeeld of België). Dat is prijstechnisch vaak prima en er zijn tal van activiteiten die er georganiseerd worden.
  • Wil je thuisblijven, zorg dan dat je wat leuke films klaar hebt staan. Misschien een stukje nostalgie of juist de kerstfilm van nu. Dat is ook prima te combineren met lekkere hapjes en gaat meestal net in iets meer ontspannen sfeer dan de verschillende gangen die één voor één opgediend worden als je aan tafel gaat.
  • Je krijgt ook mensen samenbrengen door niet alleen spelletjes te doen, maar ook samen te zingen. Deel wat teksten uit, zorg dat je de muziek klaar hebt staan en begin met het goede voorbeeld te geven.
  • Het water op kan met kerst ook met een kerstcruise. Je gaat over de rivieren en doet verschillende plaatsen aan. Uiteraard is er ook op de boot genoeg vermaak … en eten.

Het idee achter kerst

Typisch dat toch veel mensen wel beginnen met het idee achter kerst, het religieuze. Echter, gaande weg neemt het samen zijn, en zeker het ruim inslaan van (luxe) eten en drinken, de overhand. Niet dat het erg is, maar misschien is het voor een ander in een dergelijke periode iets doen, ook een gedachte die bij kerst hoort. Dat zie je gelukkig steeds meer, maar het kan nog wel beter. Of het nu geld geven is aan een goed doel, iemand die het verdient op sleeptouw genomen te worden tijdens deze dagen of lekker koken voor wat mensen die het zelf niet kunnen (veroorloven). Een mooie ontwikkeling ... en daar hoef je niet religieuze gedachten voor te hebben.

Tot slot

Maak van kerst het feest wat je wenst, waar je je goed bij voelt en maak er vooral een ontspannen periode van. Gezellig is wat je er zelf van maakt en daar hoef je niet per definitie veel geld aan te spenderen of overmatig bij te eten.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstOostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstWitte kerstdagen, wie droomt er niet van? In Oostenrijk is de kans op een witte kerst veel groter dan in Nederland. Jaar…
Kerstcyclus: een periode vol feestdagenAls we het over "Kerst" hebben, denken we meestal alleen aan Eerste en Tweede Kerstdag. Er gaan echter nog feestdagen vo…
Wat is er te doen met de kerstdagen?De kerstdagen komen er weer aan. Het is altijd een gezellige tijd van het jaar en meestal wordt het doorgebracht met fam…
De betekenis van KerstDe betekenis van KerstOp 25 en 26 december vieren we Kerst. Veel mensen doen dit door gezellig samen te eten, een kerstviering in de kerk te b…

Zelf een kerstpakket makenZelf een kerstpakket makenZelf kerstpakketten maken is leuk en een stuk goedkoper dan kerstpakketten bestellen. Als je dus een klein bedrijf hebt…
De 'Christmas Eve Box' als cadeau op kerstavondDe 'Christmas Eve Box' als cadeau op kerstavondNet als in Nederland het verhaal van Sinterklaas aan elk kind wordt verteld, wordt in Amerika elk kind wijsgemaakt dat d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.