Weetjes over de maand december: dure maand met veel feesten

Weetjes over de maand december: dure maand met veel feesten December is een maand met feestdagen als Sinterklaas, Kerstmis en Oudejaar. In december moeten er heel wat cadeautjes gekocht worden en met kerst moet er lekker gekookt worden voor de hele familie. De hele familie moet er piekfijn uitzien en ook het huis en de tafel moeten versierd worden. Kort samengevat kunnen we zeggen dat december een drukke en dure maand is en dat de gevoelens daar over verdeeld zijn. Of je houdt ervan of je haat deze maand!

December

December is de twaalfde en laatste maand van het jaar. Tenminste in de Gregoriaanse kalender die sinds 153 VC in voege is. Hiervoor was december de tiende maand, vandaar zijn naam afgeleid van het Latijnse decem, wat tien betekent. Bij de Romeinen begon het jaar immers in maart.

De maand december telt 31 dagen. Andere benamingen voor december zijn: de wintermaand, de kerstmaand, de donkere maand en de sneeuwmaand.

Bekende feesten in december

December is een maand met heel wat feesten.

Sinterklaas

Sinterklaas is een feest dat in katholieke landen wordt gevierd. In Nederland is het op 5 december Pakjesavond. Er wordt dan gezellig samen gezeten en er worden (zelfgemaakte) surprises gegeven, dikwijls met bijpassend gedicht, aan jong en oud. In België is het op 6 december Sinterklaas. Het is meer een kinderfeest. In de nacht van 5 op 6 december doet Sinterklaas zijn ronde over de daken. Langs de schoorsteen worden pakjes naar beneden gegooid voor de kinderen. Deze vinden de cadeautjes 's morgens bij het opstaan. Ook in sommige delen van Frankrijk wordt Sinterklaas gevierd. Daar rijdt de Heilige man rond op een ezel en zijn hulpje heet Père Fouettard, wat zoiets als vadertje roe betekent.

Kerst

Op 24 december is het kerstavond. Kerstavond luidt het einde van de Adventsperiode in. Familie en vrienden komen bij elkaar om lekker te eten en om pakjes uit te delen. In de huiskamers staat een versierde kerstboom en overal branden lichtjes. Deze moeten helderheid brengen tijdens de donkerste periode van het jaar. Sommige mensen gaan naar de Middernachtmis, een speciale mis voor Kerst. Met Kerst wordt de geboorte van Jezus Christus herdacht. In sommige landen komt in de nacht van 24 op 25 december de Kerstman. Deze komt met zijn slee en zijn rendieren en brengt pakjes.

25 december is Kerstdag. Ook op deze dag worden familiebezoekjes afgelegd. Het is een vrije dag. In sommige landen zoals bijvoorbeeld Duitsland is 26 december, tweede kerstdag, ook een vrije dag. Alle winkels zijn dan gesloten.

Oudejaar

Op 31 december is het Oudejaar. Het jaar wordt afgesloten met een etentje onder vrienden of met de familie. Om twaalf uur wordt er vuurwerk afgestoken en wensen de mensen elkaar "Gelukkig Nieuwjaar". Het nieuwe jaar is niet overal op dezelfde datum. Dit hangt af van de jaartelling die het land hanteert. Zo valt het Chinees Nieuwjaar bijvoorbeeld in februari.

Winterwende

Rond 21 december valt in het noordelijk halfrond de kortste dag van het jaar. Hiermee bedoelt men de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang. Men spreekt van de winterwende of decemberwende. Met midwinterwinter begint de astronomische winter. Midwinter valt niet altijd precies op 21 december. Op schrikkeljaren valt de winterwende op 22 december.

Yule of Joelfeest

Niet-katholieken vieren Yule of Joelfeest. Het is een feest met veel licht. Lampen, kaarsen en vuren worden aangestoken om te vieren dat na deze dag de dagen terug gaan lengen. Soms wordt ook een brandend wiel of rad gebruikt. Deze staan symbool voor de zon.

Luciafeest

In Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en Ijsland wordt het Luciafeest gevierd. Het Luciafeest wordt gevierd op 13 december, op de naamdag van Lucia. Het feest luidt de kerstperiode in. Vroeger viel het Luciafeest samen met de midwinternacht. Door kalenderverschuivingen is de kortste dag verschoven naar 21 december maar het feest bleef op 13 december. In de vroege morgen brengen meisjes het ontbijt naar hun ouders. Ze zijn gekleed in witte gewaden, dragen een rode sjerp en hebben kaarsen op hun hoofd. Tijdens het Luciafeest worden ook speciale liedjes gezongen.

28 december: Dag van de onnozele kinderen

Op 28 december, dag van de onnozele of onschuldige kinderen, wordt het martelaarschap van de onschuldig vermoordde jongetjes herdacht. Volgens een verhaal in het Nieuwe Testament werden op bevel van Koning Herodes alle jongetjes onder de twee jaar vermoord. Koning Herodes dacht zo ook Jezus te vermoorden. Echter, Jozef, Maria en Jezus waren naar Egypte gevlucht, waar ze verbleven tot na de dood van Koning Herodes. Schampend wordt op 28 december ook wel eens gezegd "Het is vandaag je feestdag". Hiermee bedoelt men dan dat de persoon tegen wie men dit zegt een beetje onnozel of stom is.

Examentijd, stresstijd

December is niet alleen een feestperiode. Voor de studenten van sommige middelbare school is het werken geblazen, want het is weer examentijd! Toch hoeft het niet altijd kommer en kwel te zijn, want met een paar tips tegen de examenstress, zijn deze twee, drie weken weer zo voorbij!

Andere belangrijke dagen in december

In december zijn er nog een heleboel speciale dagen.
  • 1 december: Wereld Aidsdag
  • 2 december: Internationale Dag van de Afschaffing van de slavernij. Wie dacht dat slavernij iets uit vervlogen tijden is, heeft het mis. Ook vandaag nog worden mensen tegen hun wil vastgehouden of te werk gesteld. Denk maar aan gedwongen prostitutie, kindsoldaten en mensen die in mensonwaardige omstandigheden werken in fabrieken. Om al deze mensen niet te vergeten en voor hen te blijven strijden, werd deze dag in het leven geroepen.
  • 3 december: Internationale Dag van mensen met een beperking
  • 5 december: Internationale Vrijwilligersdag - dag waarop de vrijwilligers in de bloemetjes worden gezet
  • 9 december: Internationale Dag tegen Corruptie
  • 10 december: Dag van de Mensenrechten
  • Wereld Lichtjesdag - op de tweede zondag van december om 19 uur worden er voor alle overleden kinderen kaarsen aangestoken. Aangezien 19 uur overal ter wereld op een ander moment valt door het tijdsverschil, worden er 24 uur lang overal ter wereld kaarsjes gebrand.
  • 18 december: Internationale Dag van de Migrant
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!December is een drukke maand. Op 5 december vieren veel Nederlanders namelijk het sinterklaasfeest. Na het sinterklaasfe…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasSinterklaas is een gekend feest zeker in Nederland en Belgie. Maar weet u ook waar Sinterklaas eigenlijk vandaan komt? W…
Besparen met Kerst en SinterklaasBesparen met Kerst en SinterklaasDecember is traditiegetrouw de duurste maand van het jaar. Dit wordt veroorzaakt door de feestdagen zoals Sinterklaas en…

Buutereednen onlosmakelijk verbonden met carnavalBuutereednen is een gebruik dat deel uit maakt van de carnavalstraditie. Het is dan ook een Limburgs woord. Afhankelijk…
Paasmandje maken voor paasontbijt op schoolPaasmandje maken voor paasontbijt op schoolEen paasmandje maken, hoe doe je dat? Steeds vaker wordt door basisscholen van leerlingen verwacht dat zij een paasmandj…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia Nederlands: december, kortste dag, zonnewende, Luciafeest, Onschuldige kinderen
  • www.beleven.org - feesten in december
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 19-10-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.