Liefde in symbolen

Liefde in symbolen Liefde is verbondenheid en gehechtheid. Liefde is universeel én individueel. Liefde is gezond, maar maakt je soms ook ziek. Liefde is een hart, dat soms gebroken lijkt. Liefde is de prins op het witte paard, of een kikker, die tenslotte ook een prins blijkt te zijn. Onze diepste emoties kunnen we vaak beter omschrijven in muziek, poëzie of symbolen. Liefde is daar één van. Hieronder niet de muziek of poëzie, maar de symbolen die we gebruiken om onze liefde te ‘verwoorden’.

Inhoud


Appel

Veel oudere liefdessymbolen zijn bijna niet te vinden. Door de eeuwen heen: liefde, passie, onsterfelijkheid en vruchtbaarheid. De appel lijkt als liefdessymbool in vrijwel alle culturen en eeuwen voor te komen. Dionysus gaf een appel aan Aphrodite, godin van de liefde. Gaia gaf appels aan Hera toen ze trouwde met Zeus. Wanneer het goed genoeg is voor de goden… In het oude Griekenland aten de bruid en bruidegom ieder een helft van een appel, symbool voor een voorspoedig liefdesleven. Voor de Kelten symboliseerden appels liefde omdat de vruchten lang houdbaar zijn(!).

Cupido (Amor) & Eros

Eros, zoon van de Griekse liefdesgodin Aphrodite. Cupido, het zoontje van Romeinse Venus. Voor liefdesgodjes zijn er geen betere moeders te bedenken. De vaders, Ares en Mars, stoere oorlogsgoden. Vooral Cupido wordt afgebeeld als een klein krijgshaftig mannetje met vleugeltjes en pijl en boog. Eenmaal geraakt door een pijl van Cupido, ben je op slag verliefd. Zo af en toe heeft Cupido een blinddoek voor: liefde is nu eenmaal blind!

Duiven

Duiven blijven altijd bij hun partner en werden daarom symbool voor de liefde. Zowel de vrouwtjes als mannetjes zorgen voor het nest en de jongen. Daarom worden duivenpaartjes losgelaten bij een huwelijk. Diverse godinnen werden graag afgebeeld met een duif. Venus en Aphrodite, maar ook Astarte en andere hemelse dames.

Bron: Jastrow, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Jastrow, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Godinnen

In allerlei culturen zijn er godinnen die de liefde vertegenwoordigen. Venus is de beroemdste godin van de Romeinen. Aphrodite werd ze genoemd door de Grieken, Astarte is een nog oudere naam. Aphrodite werd moeder van Eros, Venus van Cupido. Aphrodite is daarnaast bekend om haar relatie met Adonis, een sterfeling (!). De relatie werd Adonis fataal, maar uit het bloed van Adonis zou Aphrodite een bloem laten groeien, de rode roos.

Uit Egypte komt Isis. Isis staat symbool voor liefde, moederschap, vruchtbaarheid en trouw. Isis weet met haar niet aflatende liefde haar echtgenoot tot leven te wekken. Klein probleem was wel dat Osiris (haar echtgenoot) in het dodenrijk moest blijven maar samen kregen ze wel een zoon, Horus. De Ieren (of Kelten) hadden Aine, de Germanen hadden hun Freya.

Harp

Volgens de Kelten is de muziek die je maakt met de harp een brug tussen aarde en hemel. In verschillende gedichten brengt de muziek van de harp geliefden bij elkaar. Harpmuziek brengt je naar het paradijs en de liefde naar ongekende hoogte.

Hart

Het allerbekendste symbool voor de liefde. Niet het alleroudste. Pas na de middeleeuwen ontstaat het anatomisch incorrecte hart zoals we het nu kennen. Tot die tijd werden harten vrijwel natuurgetrouw weergegeven. In het hart zit onze emotie en ons vermogen om lief te hebben. Vanuit het hart zou een ader rechtstreeks naar onze linker ringvinger lopen, waar dus de trouwring moest. In vrijwel alle oude culturen komt het hart voor als symbool voor liefde en wordt bezongen in vele liefdesliedjes.

Bron: Cocoparisienne, PixabayBron: Cocoparisienne, Pixabay

Lieveheersbeestje

Het lieveheersbeestje is, naast hét symbool tegen zinloos geweld, een symbool voor liefde en geluk. Het aantal stippen op zijn rug betekent in veel Scandinavische landen, het aantal dagen/weken dat je nog moet wachten om de ware liefde te vinden. In andere landen mag je een wens doen wanneer je een lieveheersbeestje ziet. Het aantal stippen zegt dan wanneer de wens uitkomt. In Azië vliegt een losgelaten beestje naar ‘de ware’ en fluistert daar je naam in haar/zijn oor. De kleur rood is natuurlijk ook dé kleur van de liefde.

Paard

Op de oude rotstekeningen komen ze al voor, paarden. Het paard is vooral een symbool van liefde door zijn verbinding met de Keltische godin Epona. Epona werd door de Kelten gezien als een witte merrie, waarschijnlijk met een veulen. Epona stond voor liefde, vruchtbaarheid en overvloed. De Romeinen hebben haar als godin overgenomen. In de Romeinse mythologie werd Epona een echte godin, ze werd vaak afgebeeld met een paard, maar ook met vruchten, granen of met de hoorn des overvloeds. Het paard is ook het zevende teken in de Chinese dierenriem. Hij staat voor vrolijkheid, populariteit, aardsheid en seksuele aantrekkingskracht.

Ringen

De ring heeft geen begin, geen einde. Symbool voor de oneindigheid van de liefde. De trouwring geeft dus een eeuwig verbond weer tussen man en vrouw. In voor- en tegenspoed. Meestal draag je een trouwring links. Links zit de ‘Vena Amoris’ de ader die rechtstreeks naar het hart gaat, althans volgens de Egyptenaren, die het gebruik introduceerden.

De allermooiste trouwring is van Ierse oorsprong, de Claddagh-ring. Twee handen houden een hart vast waarop een kroon rust. Het hart staat voor de liefde, de kroon voor loyaliteit en de handen voor vriendschap. De ring werd meer dan 300 jaar geleden ontworpen en is nog steeds populair.

Bron: AliceKeyStudio, PixabayBron: AliceKeyStudio, Pixabay

Rode roos

In het oude Rome werd de roos de ‘bloem van Venus’ genoemd. Venus is de Romeinse godin van de liefde. De roos was een populaire bloem bij veel goden. Aphrodite wordt vaak afgebeeld met een rode roos evenals Isis. De roos is het symbool voor eeuwige liefde en voor schoonheid. Door de eeuwen heen is de roos in ieder liefdesdrankje als ingrediënt te vinden.

Zwanen

Een zwanenstelletje blijft altijd bij elkaar. Een zwaan is strikt monogaam. Een witte zwaan is ook het symbool voor schoonheid, onschuld, oprechtheid en als laatste, maar niet minste, deugdzaamheid.

Lees verder

© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het hart - Het universele symbool voor de liefdeHet hart - Het universele symbool voor de liefdeHet universele symbool voor de liefde is een hart. Denk maar eens aan uitdrukkingen als “hartstochtelijke liefde”, “Je h…
Valentijnsdag en de roosValentijnsdag en de roosBijna iedereen weet dat de roos het symbool is voor de liefde. De lievelingsbloem van de godin van de liefde was de rode…
Een Roos als tatoeageEen Roos als tatoeageEen tatoeage van en roos kan veel betekenissen hebben. Ze beelden het leven, de geboorte, voortplanting, de dood en wede…
Het hart als symboolHet hart als symboolHet hart heeft in veel culturen een symbolische betekenis. Een wereldwijde betekenis van het hart is symbool van de lief…

Nagelkruid, oude glorie te herontdekkenDat bij zo’n algemeen bosplantje, groeiend in humeuze vochtige bosgrond, de wortels naar tropische kruidnagels ruiken is…
Curare, geschiedenis van een pijlgifCurare (curara, curari, ourai, ourari, woorara, cururu, wourali) is een van de namen gebruikt door Zuidamerikaanse india…
Bronnen en referenties
Reactie

Danny, 19-08-2013
Goeie dag ik heb een symbool gevonden op internet. stond onder liefde.
maar ik wil graag weten wat de preciese betekenis is en de afkomst van het symbool.
kunt u me daar aub mee helpen?
het symbool lijkt op 32 alleen dan aan elkaar vast en dan boven de 2 een streepje en daar boven een puntje.
mvg danny Reactie infoteur, 20-08-2013
Het symbool heet Omkar. Eigenlijk is het een symbool voor een geluid en in dit geval wel het allerbelangrijkste geluid namelijk het ‘oergeluid’. Het geluid wordt ook wel AUM of OHM genoemd maar de uitspraak is OM. Het geluid is te vinden in het Hindoeïsme maar ook in verschillende andere religies. OM wordt gebruikt als begin en afsluiting van iedere mantra of gebed. In onder andere het hindoeïsme gelooft men dat alles is voortgekomen uit een oergeluid. God maakte eerst het geluid en uit dat geluid kwam alles voort. Dit eerste geluid is OM, het symbool voor OM is Omkar.

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 31-08-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.