Kerstmis vieren met de familie: voorbereiding en menu
De kerstperiode (periode rond 25 december) is een fijne en gezellige periode. Op Kerstmis herdenkt men de geboorte van Jezus Christus. Bij vele families is het kerstgebeuren een gezellig en knus samenzijn, dat gepaard gaat met lekker eten en drinken, cadeautjes, bijpraten, enzovoort. Er wordt een lekker kerstmenu samengesteld en geserveerd met de bijbehorende dranken. Om het kerstfeest met de familie te laten slagen is er wel enkele voorbereiding nodig. Traditioneel wordt er op Kerstmis kalkoen geserveerd. Uiteraard kan er ook worden gekozen voor andere gerechten. Het uitwisselen en verwennen van elkaar met kerstcadeautjes maakt van de periode rond "Kerstmis vieren" een moment om naar uit te kijken.
Voorbereiding
Bij de voorbereiding van het kerstfeest komt heel wat kijken. Een goede voorbereiding maakt de slaagkans heel wat groter. Denk op voorhand na wat je wil klaarmaken en wie je wil uitnodigen op je kerstdiner. Belangrijk is om tijdig de nodige ingrediënten aan te schaffen. Niet enkel de ingrediënten voor het diner zijn belangrijk, maar denk ook de aperitiefhapjes, champagne, taartjes, wijnen enzovoort. Indien je niet zeker bent of een bepaald gerecht gaat lukken, dan kan je het vooraf eens proberen. Een culinaire topmaaltijd hoeft het niet te zijn. Belangrijk is dat het eten smaakt en het er bovendien heel gezellig aan toe gaat. Het kan ook handig zijn om je gerechten al voor te bereiden. Zo heb je tijdens het diner weinig werk en kan je toch gezellig mee aan tafel zitten met de gasten.
De uitnodiging
Denk goed na wie je allemaal gaat uitnodigen. Indien je ooit bij andere familieleden het kerstfeest hebt gevierd, dan kan je deze personen nu niet overslaan. De kerstperiode kan ook een periode zijn van verzoening. Het biedt de mogelijkheid om een ruzie binnen de familie te vergeten en elkaar te vergeven. Kerstmis is dan ook het feest van de familie. Je kan gewoon even vragen aan de familie die je wenst uit te nodigen of ze wensen in te gaan op je uitnodiging. Nog leuker is om een uitnodiging te maken. Een originele uitnodiging is immers de eerste stap tot een geslaagd kerstfeest. Speur eens rond in de winkel naar een mooi kaartje en zet er een warme boodschap op met de datum en uur waarop de gasten verwacht worden bij jou thuis. Zelfs op de keerzijde van de uitnodiging kan je vermelden “Prettige kerstdagen”. Met zo een prachtige uitnodiging is heel de familie onmiddellijk in de “Christmas mood” en kijkt men vol verwachting uit naar het kerstdiner.
Kerstmis vieren: de bespreking van het diner
Nadat je exact weet wie er zal aanwezig zijn op het kerstfeest, kan je starten met de bespreking van het menu. Check na wat de voorkeuren zijn binnen de familie. Eten zij liever vis, gevogelte of vlees? Zijn er vegetariërs of zijn er gerechten die iemand absoluut niet lust? Ga je voor een vijfgangenmenu of slechts voor drie gangen? Moet je een topwijn aanschaffen of volstaat een goedkoper wijntje voor aan tafel? Dit zijn allemaal open vragen die je gerust kan bespreken met de mensen die zijn ingegaan op je uitnodiging. Stel ook niet te veel vragen. Uiteindelijk houdt iedereen er wel van dat de gastheer of gastvrouw zijn gasten verrast met een fantastisch diner.
Bron: TerriC, Pixabay Het menu
Het kerstdiner is een feestelijke en uitgebreide avond- of middagmaaltijd, die vaak samen met de familie genuttigd wordt rond en tijdens Kerstmis. Een traditioneel kerstmenu bestaat veelal uit een aperitief, voorgerecht, soep, hoofdgerecht, ijs en dessert. Bij dit alles wordt rijkelijk gedronken.
Aperitief
Het aperitief moet zorgen voor een geslaagde start van het diner. Champagne, schuimwijn, cava of prosecco mag niet ontbreken. Als hapje kan je kiezen voor traditionele aperitiefhapjes zoals warme ovenhapjes, bitterballen, enzovoort. Oesters, zoute nootjes en andere lekkernijen zullen ook in de smaak vallen. Variatie in de hapjes is belangrijk. Overdrijf echter niet met het aperitief. Er komt namelijk nog heel wat lekkers aan om verder van te smullen.
Voorgerecht
Traditionele voorgerechten zijn een Sint-Jacobsschelp, een vispannetje, foie gras, gerookte zalm, enzovoort. Het voorgerecht moet lekker zijn maar ook niet overvloedig. Het hoofdgerecht komt er immers snel aan en het is de bedoeling dat dit het meest uitgebreide gerecht wordt van de avond. Bij het voorgerecht kunnen de liefhebbers al een wijntje proeven.
Soep
Tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht kan je nog een bord soep serveren met een broodje erbij. Heerlijke soepen zijn aspergesoep, tomatensoep, kreeftensoep, enzovoort. Voor de liefhebbers kan je wat room toevoegen.
Hoofdgerecht
Bij het hoofdgerecht kan je kiezen tussen vis, vlees of gevogelte. Traditioneel wordt er tijdens de kerstdagen kalkoen gegeten. Dit kan geserveerd worden met veenbessensaus, kroketjes en warme groentjes. Daarnaast zijn er nog andere gerechten mogelijk. Fazant, konijn, everzwijn of hertenragout zijn ook zeer lekkere gerechten om te serveren tijdens de kerstdagen. Bij het hoofdgerecht kan er verder wijn gedronken worden. Vis wordt meestal gegeten met een wit wijntje. Vleessoorten smaken beter met een rood wijntje.
IJs
Goede eters, die nog een plaatsje overhebben in de maag, kan je een ijsje aanbieden. In de kerstperiode worden veelal ijskerststronken geserveerd, die dan ook perfect staan op de mooi versierde tafel. Het is best mogelijk dat mensen dit ijsje overslaan omdat ze weten dat er nog taart volgt. Twee desserts zijn voor sommigen van het goede teveel.
Taart met koffie
Als afsluiter van het diner kan je zelf een taart bakken of bij de bakker een lekkere taart gaan halen. Zorg altijd voor wat fruittaartjes of rijsttaartjes zonder slagroom. Het is best mogelijk dat sommigen geen slagroom lusten. De taart kan geserveerd worden met een heerlijk kopje koffie.
Dranken aan tafel
Aan tafel zorg je zowel voor witte als rode wijn. Gasten die geen wijn lusten kan je vragen of ze eventueel een biertje wensen. Cola, limonade, vruchtensap en water moet je in ieder geval aanschaffen voor de gasten die geen alcohol drinken. Een alcoholvrije cocktail kan ook zeer goed in de smaak vallen.
Uitwisseling van kerstcadeautjes
Kerst is voor heel de familie een feest. En cadeautjes horen uiteraard bij een feest. Heel wat families geven elkaar kerstcadeautjes om elkaar eens goed te verwennen. Vaak wordt er ook afgesproken via lottrekking wie voor wie een cadeautje koopt. Het openmaken van de cadeautjes zorgt altijd voor leuke foto-momenten.
Praktische en handige tips
- Wacht niet af, en neem zelf ook initiatief door te vragen wat iedereen met kerst gaat doen.
- Kerstmis is een feest van de familie en gezelligheid. Geniet ten volle van de familie die uiteindelijk wél komt. Zij komen speciaal omdat ze het kerstfeest willen vieren met jou en niet omdat het een verplicht nummertje is.
- De juiste sfeer is heel belangrijk: een kaarsje, kerstverlichting, kerstversiering en een zacht muziekje scoren altijd heel goed.
- Een ouderwets gezelschapsspel tevoorschijn toveren zijn tradities met kerst die je zeker moet proberen.
- Kinderen zouden zich kunnen vervelen aan tafel. Laat ze spelen tussen de maaltijden zodat ze hun energie kwijt kunnen.