Kerstboom: tips en weetjes

Kerstboom: tips en weetjes De kerstboom zetten is altijd weer de aankondiging van een gezellige winterperiode. Toch is het voor veel mensen ook een twijfelmoment. Kies je voor een echte of een plastic kerstboom? Wat hangen we erin? Wanneer zetten we de kerstboom? Wanneer breken we hem af?

Eeuwig groen

Een kerstboom of een naaldboom is een geval apart. Van zodra het herfst wordt beginnen de bomen te verkleuren en vallen de bladeren op de grond. Naaldbomen vormen hierop een uitzondering. In weer en wind blijven zij hun naaldjes behouden zodat zij er altijd groen uitzien. Een naaldboom is dan ook perfect geschikt om te gebruiken als kerstboom in de winter. Deze eeuwig groene boom is ook een vruchtbaarheidssymbool waar uiteindelijk handig gebruik van werd gemaakt door de christenen om de geboorte van Jezus te vieren.

Wanneer?

Vaak wordt de kerstboom na Sinterklaas gezet. Dus vanaf 6 december kan je de lichtjes bovenhalen. Maar niets houd je tegen om je al vroeger in de kerstsfeer te dompelen! Afbreken gebeurt rond Driekoningen of 6 januari. Traditiegetrouw is er dan ook vaak een kerstboom verbranding. Wie een grote tuin heeft kan de boom ook gewoon planten. Op die manier kan de kerstboom nog vele jaren mee als herinnering in de tuin.

Echt of vals?

Mensen hebben hierover vaak een uitgesproken mening. Natuurlijk is er geen goed antwoord te geven op de vraag wat nu het beste is. Maar er zijn wel een aantal voor-en nadelen te ontdekken voor beide.

Echt

Voordelen:
 • Geeft de authentieke sfeer weer
 • Ruikt naar de winter en kerstmis
 • Verkrijgbaar in alle maten en typen
 • Ziet er meestal mooier uit

Nadelen:
 • Vereist veel poetswerk want de naaldjes vliegen overal
 • Geen water vergeten geven!
 • Er sneuvelt een boom
 • Moeilijk als je kleine kinderen en huisdieren hebt

Plastic

Voordelen:
 • Gaat jaren mee dus is op termijn goedkoper
 • Heel geschikt op een appartement en met kinderen
 • Geen poetswerk

Nadelen:
 • Het blijft toch plastic dus geeft iets minder de echte sfeer
 • Ziet er niet altijd even mooi uit
 • Staat vaak op een lelijke staander

Versieren?

Het leukste is natuurlijk de boom versieren. Wie graag voor klassiek gaat kiest voor rode en groene ballen met witte lichtjes. Maar een gezin met kinderen kan ook aan het knutselen slagen. Bak zoutdeegfiguurtjes, maak slingers, vul lege plastic kerstballen, ... Let er wel op dat de versieringen niet te zwaar worden want anders gaan de takken doorhangen. Bij een bonte kerstboom horen dan natuurlijk ook gekleurde lichtjes.

Extra tips

 • Begin steeds met de lichtjes, dan de slingers, de grote ballen en dan de kleintjes. Werk eventueel af met "engelenhaar" Zo voorkom je dat er ornamenten sneuvelen als je er lichtjes en slingers tussen moet krijgen. Bewaar de piek tot het einde.
 • Probeer ook eens kleine lintjes in de boom te binden in de vorm van een strik. Een leuk alternatief voor slingers!
 • Vul lege kerstballen met briefjes en laat je man/vrouw/kind... er elke dag eentje uithalen. Een kerstboom-adventskalender!
 • In knutselwinkels kan je piepschuim ballen vinden die je dan met pailletten kan versieren. Leuk om een avond te vullen en origineel als cadeautje of voor in je eigen boom.
 • Zorg dat je genoeg plaats hebt onder de boom voor de pakjes en de kerststal.
 • Let op met nepsneeuw. Dit goedje is niet geschikt voor kinderen en huisdieren!
 • Kies geen te grote boom. Liever een kleine boom die goed volhangt dan een grote, kale kerstboom.
© 2010 - 2024 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstboom versieren – Hoe versier ik een kerstboom?Kerstboom versieren – Hoe versier ik een kerstboom?Een kerstboom versieren is een van de leukste voorbereidingsactiviteiten van de kerstperiode. Een versierde kerstboom is…
Kerstboom versierenAls Sinterklaas net het land uit is komen de kerstbomen weer voor de dag. U hoeft vaak het dorp nog niet uit te fietsen…
Hoe versier ik een kerstboom?Rond Kerstmis is het een eeuwenoude traditie om een kerstboom in de woonkamer te plaatsen. Deze kerstbomen worden meesta…
De Kerstboom, de oorsprong van de versieringDe Kerstboom, de oorsprong van de versieringDe kerstboom is niet meer weg te denken uit de huizen in de periode van Kerstmis. De boom wordt vaak rijkelijk versierd…

Simpele surprise: De gemakkelijke dieren surpriseRond november is iedereen weer in volle gang bezig met zijn of haar surprise. Veel mensen maken er grote kunstwerken van…
Het Sint Nicolaasfeest geschilderd door Jan SteenHet Sint Nicolaasfeest geschilderd door Jan SteenJan Steen, schilder van huiselijke taferelen bij uitstek, schilderde ‘Het Sint Nicolaasfeest’ rond 1665-1668. Het is ver…
Slls1984 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.