Organiseer een kerstdiner zonder stress

Organiseer een kerstdiner zonder stress Zodra de feestmaand december begonnen is begint iedereen zich langzaam op te maken voor het kerstfeest. Er worden afspraken gemaakt op welke kerstdag er bij wie gegeten wordt. Maar wat nou als jij aan de beurt bent en je hebt dat nog nooit gedaan? Of je hebt helemaal geen verstand van het organiseren van een etentje. En dan krijg je ook nog de hele familie over de vloer. Geen paniek, het organiseren van een etentje stelt niets voor! Als je je aan deze richtlijnen houdt kan er niets mis gaan!

De voorbereiding

Het allerbelangrijkste punt is de voorbereiding. Met een goede voorbereiding valt of staat je kerstdiner. Ga dus ruim van te voren er eens goed voor zitten en ga je bedenken wat je wilt gaan maken. Schrijf dus alle gangen inclusief bijgerechten die je wilt serveren op met de ingrediënten erbij. Dan heb je tenminste gelijk je boodschappen lijstje klaar! Vergeet ook geen wijnen uit te zoeken en die ook op te schrijven! Bedenk je wel of dit kerstmenu reëel is. Kun je dit allemaal maken? Heb je het al eens eerder gemaakt? Zo niet: maak deze gerechten dan eens een keer van te voren zodat je zeker weet dat het haalbaar is en je eventueel nog dingen kunt schrappen, toevoegen of aanpassen. Het gaat erom dat je kerstmenu smaakt en dat het etentje goed en gezellig verloopt. Het gaat er niet om of jij kunt toveren met etenswaren. Als je niet zo'n goede keukenprins(es) bent maakt dat niets uit, dan maak je iets eenvoudigers.
Belangrijk is dat je gerechten voor het grootste deel van te voren te bereiden zijn zodat je op de dag zelf niet alleen maar in de keuken staat terwijl je gasten gezellig in je woonkamer zitten te kletsen. Je wilt zelf tenslotte ook gezellig bij je gasten zitten.

De boodschappen

De boodschappen doe je drie of vier dagen voor kerst. Niet één dag van te voren, dan zijn de winkels overvol en zijn er enorme rijen bij de kassa. Dit levert alleen maar stress op. Neem je boodschappen lijstje mee en zorg ervoor dat je niets vergeet zodat je niet weer terug hoeft naar de winkel. Neem er dus de tijd voor om rustig je boodschappenlijstje af te werken in de winkel. Hebben ze iets niet? Ga dan dezelfde dag nog naar een andere winkel zodat je het niet kunt vergeten.

De aankleding

Het is natuurlijk leuk als de tafel of eetkamer feestelijk versierd is. Afgezien van de gebruikelijke kerstboom en andere versieringen is het leuk de tafel extra feestelijk te maken. Ook dit kun je ruim van te voren voorbereiden. Het is een goed idee om bijvoorbeeld menu kaartjes te maken met daarop de gerechten die je je gasten gaat serveren. Dit kun je al ruim van te voren maken zodat je hier geen omkijken naar hebt. Zorg er ook voor dat je tafellaken en servetten in de kerstsfeer zijn aangeschaft en/of schoon zijn. Indien je koperen kandelaars hebt kun je die ook van te voren nog eens goed oppoetsen. Zorg ook dat je voldoende kaarsen in huis hebt. Controleer ook van te voren je servies en bestek of het allemaal compleet, heel en schoon is.
Je kunt ook nog een klein aardigheidje bij ieder bord neerzetten. Denk hierbij aan een klein kerstmannetje, een klein kaarsje of een sneeuwpopje. Al deze dingen kun je allemaal al regelen nog ver voordat je aan je eten begint. Zo heb je geen stress op het laatste moment en kun je je bezig houden met andere dingen

Het eten en drinken

Met het voorbereiden van het eten kun je al twee dagen van te voren beginnen. Natuurlijk bak je vlees of vis op het laatste moment. Maar dingen als soep, sauzen en nagerechten kun je prima van te voren al klaar maken. Als je dit goed afgesloten in de koelkast of vriezer zet is er niets aan de hand. Op het laatste moment doe je alleen nog bijvoorbeeld de balletjes in de soep, de garnering op de saus en de slagroom op je zelfgemaakte ijstaart. Als je zo redeneert kun je alles goed voorbereiden en blijft er steeds minder werk over voor op de dag zelf.
Op de avond voor of de ochtend van het kerstdiner begin je vast met het hak en snijwerk van verse groentes, vlees, vis, aardappels en andere dingen. Ook dit scheelt je weer enorm veel werk op de dag zelf. Ook loop je het risico jezelf in de vingers te snijden als je dit gehaast probeert te doen uit tijdsnood. Dus kun je hier beter rustig de tijd voor nemen en dus ruim van te voren hiermee te beginnen. Het is ook vervelend als je gasten in de woonkamer zitten en jij moet nog alles snijden.
Vergeet ook niet de wijnen en andere drankjes minstens één dag van tevoren vast koud te zetten. Een warme witte wijn wordt niemand vrolijk van en van lauw bier ook niet.

Op de dag zelf

Op de dag zelf doe je 's ochtends het laatste hak en snijwerk. Daarna zorg je dat je keuken schoon is, de vaatwasser leeg, het aanrecht aan kant en de vuilnisbak ook leeg is. Zo heb je alle ruimte om later op de dag het eten klaar te maken of op te warmen, de vuile borden kwijt te raken en eventuele restjes weg te gooien zonder dat dat allemaal in een chaos en een puinhoop eindigt. Daarna check je nog één keer of alles klaar is. Alles klaar? Dan houdt je ermee op. Af is af. Tijd om je om te kleden en nog even te ontspannen. Je hebt tenslotte alweer zat gedaan!

Als je je aan deze richtlijnen houdt zul je ontspannen aan je kerstdiner beginnen en kun jijzelf ook nog genieten van de avond zonder dat je alleen maar in de keuken staat en aan het stressen bent!
© 2009 - 2024 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet en afvallen tijdens de kerstdagenDieet en afvallen tijdens de kerstdagenDe decembermaand is met al zijn feestdagen zoals Oud en Nieuw, Kerst en Sinterklaas onlosmakelijk verbonden met lekker e…
Een simpel kerstdiner voor: kinderenKinderen vinden kerst vaak geweldig. Het is gezellig, ze krijgen een cadeautje en mogen tot laat op blijven. Gewoon een…
Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Wij vieren in Nederland kerst met de familie of het gezin. Er staat een kerstboom in de woonkamer, met misschien wel een…
Kerstmis vieren met de familie: voorbereiding en menuKerstmis vieren met de familie: voorbereiding en menuDe kerstperiode (periode rond 25 december) is een fijne en gezellige periode. Op Kerstmis herdenkt men de geboorte van J…

Vrijgezel met de kerst: helemaal niet erg!Met de kerstdagen voor de deur word je er als vrijgezel zijnde weer aan herinnerd dat je vrijgezel bent. Je bezette vrie…
De Kerstboom, de oorsprong van de versieringDe Kerstboom, de oorsprong van de versieringDe kerstboom is niet meer weg te denken uit de huizen in de periode van Kerstmis. De boom wordt vaak rijkelijk versierd…
Zelda (74 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.