11 november, een bijzondere dag

Het is weer bijna de elfde van de elfde. Het begin van Carnaval, de feestdag van St. Maarten of gewoon een gekke dag. Voor sommige landen is het de Nationale Feestdag. Elf is een getal dat ons bezighoudt in negatieve of positieve zin. Elf: twee eentjes in dezelfde bijt.

Het getal elf

Het getal 11 wordt in de volksnumerologie als gekkengetal beschouwd. Er zijn diverse verklaringen voor deze opvatting. Zo overschrijdt het getal 11 met één cijfer het getal 10, wat symbolisch is voor de Tien Geboden. Of het getal 11 is iets boos en onreins: er waren 12 apostelen en 11 is dus niet compleet. Maar 11 is ook Yin en Yang: twee énen tegenover elkaar gesteld. Of volgens de Kabbalah: God de éne, de mens de andere; de mens beseft God, God beseft de mens; de spanning van een twee-éénheid.

Het getal 11 is ook een priemgetal (een getal dat alleen door één of door zichzelf kan worden gedeeld).

Een elfje - niet te verwarren met het mythische wezen uit de Noordelijke mythologie - is een gedichtje van elf woorden verdeeld over vijf regels.

Volgens het boek van Paul Coelho "Elf Minuten" duurt sex 11 minuten. Het kan geen toeval zijn dat een spiritueel schrijver als Coelho voor het getal 11 gekozen heeft en niet voor 10 of 12. In het boek beproeft een Braziliaanse meisje haar geluk in Zwitserland, waar ze in de prostitutie belandt. Maar als ze Ralf de kunstenaar leert kennen, ontdekken ze samen het heilige (!) van sex.

Het getal 11 roept ook veel nare herinneringen op, zoals de terroristische aanslagen die in New York op 11 september en in Madrid op 11 maart plaatsvonden.

Is 11 van(z)elfsprekend een magisch getal? Ik stelde mijn vraag aan "Het boek met alle antwoorden" van Carol Bolt en kreeg prompt als antwoord: "Doe niet zo stom!".

Het getal elf in de carnavalssymboliek

In de carnavalssymboliek speelt het getal 11 een belangrijke rol. Prins Carnaval wordt vergezeld door een Raad van Elf, die na het Carnaval voor het eerst bijeenkomt opm 11 november om 11.11 uur 's avonds. De carnavalsgroet "Alaaf" is mogelijk een verbastering van het getal "elf". Er is echter nog een andere theorie. Tijdens de Franse bezetting van het Rijnland in de 18e eeuw werd door de carnavalsfeestvierders de spot gedreven met de Fransen. Elf zou dan verwijzen naar de eerste letters van de drie principes van de Franse Revolutie: Égalité, Liberté, Fraternité (ELF). Voor het woord "Alaaf" is nog een andere verklaring mogelijk. Het zou afstammen van de Keulse Carnavalsgroet "All af", in de betekenins van "alles weg, spijs en drank, voordat de vasten begint". Of: "Kölle alaaf", alles weg behalve Keulen.

Elf november

Vanaf 11 november gerekend is het exact 40 dagen tot 21 december, de kortste dag, het begin van de donkere periode vóór Kerstmis. Deze periode eindigt op 2 februari Maria Lichtmis, wat weer precies 40 dagen na Kerstmis is.

Sint Maarten

Maar het donker en daarmee de boze geesten kun je verjagen met licht en vuur. De lampionnenoptochten die op 11 november tere van St. Maarten worden gehouden, verwijzen naar een Germaans ritueel. Vóór de kerstening van Europa was de elfde van de elfde een offerfeest voor de god Wodan met als doel de aarde te reinigen en mens en dier nieuwe vruchtbaarheid te verschaffen. Naar aanleiding van de sterfdag van de Heilige Martinus van Tours op 11 november 397 na Chr. werden er volksfeesten gehouden, die mogelijk ook een link hebben met de carnavalsfeesten. In voornamelijk de noordelijke provincies van Nederland is het nog een goed gebruik dat kinderen met St. Maarten huis aan huis aanbellen en een liedje zingen in ruil voor wat lekkers.

11 november als Gedenkdag

  • viering van de Wapenstilstandsdag (in België een nationale feestdag)
  • feestdag van het eiland St. Maarten
  • veteranendag USA
  • onafhankelijkheidsdag Polen en Angola
© 2010 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - Sint MaartenChristelijke Feestdagen - Sint MaartenTijdens Sint Maarten gaan kleine kinderen met lampionnen zingend langs de deuren om snoep op te halen. Maar was dit wel…
Christelijke feestdagen: CarnavalChristelijke feestdagen: CarnavalCarnaval, een van de gezelligste feesten in Nederland, zeker in het zuiden van het land. Lees hier meer over het ontstaa…
Sint-Maarten: Het begin van de winterSint-Maarten: Het begin van de winterOp 11 november, de dag dat Martinus of Maarten van Tours, ofwel Sint-Martinus, werd begraven, wordt het Sint-Maartensfee…
Wat is carnaval?Wat is carnaval?Op 11 november wordt het begin van carnaval weer ingeluid. Vanaf die tijd vinden een groot aantal carnavalsactiviteiten…

Het Sint Nicolaasfeest geschilderd door Jan SteenHet Sint Nicolaasfeest geschilderd door Jan SteenJan Steen, schilder van huiselijke taferelen bij uitstek, schilderde ‘Het Sint Nicolaasfeest’ rond 1665-1668. Het is ver…
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…
Bronnen en referenties
  • Encyclopedie van het Katholicisme
  • Wikipedia
  • www.sayB.nl

Reageer op het artikel "11 november, een bijzondere dag"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Laatste update: 26-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!