Schrijf het beste gedicht voor Sinterklaas
Gedichten schrijven voor Sinterklaas... de één doet het graag, de ander ziet er enorm tegenop. Lees de tips uit dit artikel en zorg ervoor dat jij voortaan de beste Sinterklaasgedichten schrijft.
Waarom zo lastig?
Het schrijven van gedichten is voor de één makkelijk, maar de ander is uren bezig. Vaak is het een kwestie van de juiste trucs kennen. Daardoor schrijf je niet alleen snel, maar ook beter! Lees daarom verder en ontdek hoe jouw Sinterklaasgedicht het beste geschreven kan worden. Vanaf dit jaar laat jij iedereen versteld staan...
Metrum: hoe klinkt je gedicht?
Metrum is een taaltechnische benaming waarmee je eigenlijk aangeeft hoe goed een gedicht klinkt. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld.
'Hoe komt dat toch,' dacht Sint,
'dat ik er niets aan vind?'
Hierbij bevatten de eerste en de tweede regel evenveel lettergrepen, namelijk zes. Door vervolgens de nadruk op de juiste woorden te leggen, klinkt de rijm goed.
Als je twee lettergrepen net zo snel uitspreekt als één lettergreep, dan kunnen de regels in het aantal lettergrepen verschillen.
'Hoe komt dat toch,' dacht Sint,
'dat ik geen cadeautje vind?'
In dit geval wordt 'cadeautje' extra snel uitgesproken en past het toch in het tempo van het gedicht. Soms klinkt zo'n rijmvorm wel iets gekunsteld. Niet iedereen kan het goed uitspreken en weet de juiste klemtoon te leggen. Het is daarom het beste om je gedicht zo makkelijk mogelijk leesbaar te maken. Probeer je daarom zoveel mogelijk te houden aan dezelfde hoeveelheid lettergrepen.
Zelf voorlezen
Een veel gegeven en ook zeker goede tip: laat je gedicht een paar dagen liggen en lees het daarna hardop voor. Nu hoor je gelijk of er zinnen niet goed klinken.
Verras!
Een gedicht is extra goed als je eindigt met verrassende rijmwoorden. Heb je een heel lastig woord in je gedicht en heb je een eenvoudig woord dat daarop rijmt? Dan klinkt het extra goed als je eerst het eenvoudige woord gebruikt en dan het lastige. Een toehoorder denkt namelijk snel: 'Ja hoor, op dat lastige woord zal wel een simpel woord rijmen'. Doe je het echter andersom, dan verrast dat je publiek.
Een voorbeeld:
Geen verrassingseffect
Chocola is een lekkernij
Daarmee maakt Sint je echt wel blij
Verrassingseffect
De Sint maakt je dus echt heel blij
met chocola als lekkernij
Je zocht in dit geval naar een woord dat rijmde op lekkernij, omdat je dat in je gedicht wilde verwerken. Door echter het simpele rijmwoord op lekkernij (blij) te gebruiken en daarna pas met het woord lekkernij te komen, creëer je een verrassingseffect. Je gedicht klinkt er gelijk een stuk doordachter door, en het enige wat daarvoor nodig is, is de 'lastige' woorden naar de tweede regel verplaatsen.
Rijmwoordenboek
Rijmen kan lastig zijn. Gelukkig kunnen websites als rijmwoordenboek.nl je helpen bij je Sinterklaasgedicht. Je voert het woord in dat je in je gedicht gebruikt en waar je een rijmwoord op zoekt. Soms kom je dan op verrassende rijmwoorden, zoals hieronder.
Het werd dus geen tompouce
en ook geen appelmoes
in plaats daarvan koos Sint
een lekkere roomsoes
Waar moet het gedicht over gaan?
Vaak verwerken mensen in gedichten eigenschappen van de persoon voor wie het gedicht is. Ook blunders doen het goed. Ken je echter de persoon voor wie je een gedicht moet schrijven minder goed, dan is het lastig om een passend gedicht te verzinnen. Je kunt dan kiezen voor een verhaalvorm.
Na zijn glas appelsap
ging shop-Piet toch op stap
want voor [naam] had hij
nog geen cadeaus erbij
Je kunt vervolgens de zoektocht van de shop-Piet omschrijven tot het moment dat hij het geschikte cadeau vindt. Eventueel kun je verwijzen naar de verlanglijst van de persoon tot wie je het gedicht richt. Het is echter wel aan te bevelen om één of twee persoonlijke stukjes in het gedicht te verwerken. Check daarom eens de Facebookpagina of de website van de persoon aan wie je het gericht schrijft. Je kunt ook zijn of haar vrienden en kennissen naar typische karaktereigenschappen vragen. Zo maak je je Sinterklaasgedicht niet alleen origineel, maar ook persoonlijk.