Schrijf het beste gedicht voor Sinterklaas

Schrijf het beste gedicht voor Sinterklaas Gedichten schrijven voor Sinterklaas... de één doet het graag, de ander ziet er enorm tegenop. Lees de tips uit dit artikel en zorg ervoor dat jij voortaan de beste Sinterklaasgedichten schrijft.

Waarom zo lastig?

Het schrijven van gedichten is voor de één makkelijk, maar de ander is uren bezig. Vaak is het een kwestie van de juiste trucs kennen. Daardoor schrijf je niet alleen snel, maar ook beter! Lees daarom verder en ontdek hoe jouw Sinterklaasgedicht het beste geschreven kan worden. Vanaf dit jaar laat jij iedereen versteld staan...

Metrum: hoe klinkt je gedicht?

Metrum is een taaltechnische benaming waarmee je eigenlijk aangeeft hoe goed een gedicht klinkt. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld.

'Hoe komt dat toch,' dacht Sint,
'dat ik er niets aan vind?'


Hierbij bevatten de eerste en de tweede regel evenveel lettergrepen, namelijk zes. Door vervolgens de nadruk op de juiste woorden te leggen, klinkt de rijm goed.

Als je twee lettergrepen net zo snel uitspreekt als één lettergreep, dan kunnen de regels in het aantal lettergrepen verschillen.

'Hoe komt dat toch,' dacht Sint,
'dat ik geen cadeautje vind?'


In dit geval wordt 'cadeautje' extra snel uitgesproken en past het toch in het tempo van het gedicht. Soms klinkt zo'n rijmvorm wel iets gekunsteld. Niet iedereen kan het goed uitspreken en weet de juiste klemtoon te leggen. Het is daarom het beste om je gedicht zo makkelijk mogelijk leesbaar te maken. Probeer je daarom zoveel mogelijk te houden aan dezelfde hoeveelheid lettergrepen.

Zelf voorlezen

Een veel gegeven en ook zeker goede tip: laat je gedicht een paar dagen liggen en lees het daarna hardop voor. Nu hoor je gelijk of er zinnen niet goed klinken.

Verras!

Een gedicht is extra goed als je eindigt met verrassende rijmwoorden. Heb je een heel lastig woord in je gedicht en heb je een eenvoudig woord dat daarop rijmt? Dan klinkt het extra goed als je eerst het eenvoudige woord gebruikt en dan het lastige. Een toehoorder denkt namelijk snel: 'Ja hoor, op dat lastige woord zal wel een simpel woord rijmen'. Doe je het echter andersom, dan verrast dat je publiek.

Een voorbeeld:

Geen verrassingseffect

Chocola is een lekkernij
Daarmee maakt Sint je echt wel blij


Verrassingseffect

De Sint maakt je dus echt heel blij
met chocola als lekkernij


Je zocht in dit geval naar een woord dat rijmde op lekkernij, omdat je dat in je gedicht wilde verwerken. Door echter het simpele rijmwoord op lekkernij (blij) te gebruiken en daarna pas met het woord lekkernij te komen, creëer je een verrassingseffect. Je gedicht klinkt er gelijk een stuk doordachter door, en het enige wat daarvoor nodig is, is de 'lastige' woorden naar de tweede regel verplaatsen.

Rijmwoordenboek

Rijmen kan lastig zijn. Gelukkig kunnen websites als rijmwoordenboek.nl je helpen bij je Sinterklaasgedicht. Je voert het woord in dat je in je gedicht gebruikt en waar je een rijmwoord op zoekt. Soms kom je dan op verrassende rijmwoorden, zoals hieronder.

Het werd dus geen tompouce
en ook geen appelmoes
in plaats daarvan koos Sint
een lekkere roomsoes


Waar moet het gedicht over gaan?

Vaak verwerken mensen in gedichten eigenschappen van de persoon voor wie het gedicht is. Ook blunders doen het goed. Ken je echter de persoon voor wie je een gedicht moet schrijven minder goed, dan is het lastig om een passend gedicht te verzinnen. Je kunt dan kiezen voor een verhaalvorm.

Na zijn glas appelsap
ging shop-Piet toch op stap
want voor [naam] had hij
nog geen cadeaus erbij


Je kunt vervolgens de zoektocht van de shop-Piet omschrijven tot het moment dat hij het geschikte cadeau vindt. Eventueel kun je verwijzen naar de verlanglijst van de persoon tot wie je het gedicht richt. Het is echter wel aan te bevelen om één of twee persoonlijke stukjes in het gedicht te verwerken. Check daarom eens de Facebookpagina of de website van de persoon aan wie je het gericht schrijft. Je kunt ook zijn of haar vrienden en kennissen naar typische karaktereigenschappen vragen. Zo maak je je Sinterklaasgedicht niet alleen origineel, maar ook persoonlijk.
© 2011 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Elk jaar rond 5 december wordt er in Nederland in vrijwel alle gezinnen en scholen Sinterklaas gevierd. Vaak worden er l…
Sinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsSinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsVeel mensen willen graag hun Sinterklaas gedichten zelf maken. Het Sinterklaasfeest wordt op verschillende manieren gevi…
Sinterklaasgedicht makenSinterklaasgedicht makenIeder jaar is het voor veel mensen weer een hele opgave om een Sinterklaasgedicht te maken. Een Sinterklaasgedicht maakt…
Origineel en grappig Sinterklaasgedicht schrijvenOrigineel en grappig Sinterklaasgedicht schrijvenTijdens de Sinterklaasmaand moet er ineens behoorlijk wat creativiteit geuit worden. Het bedenken van een goed gedicht i…

De leukste Sinterklaasliedjes en zijn geschiedenisDe leukste Sinterklaasliedjes en zijn geschiedenisSinterklaasliedjes worden van generatie op generatie doorgegeven en zowel jong als oud zullen dan ook diverse Sinterklaa…
Hoe vind je een geschikt kerstcadeau?Het is elk jaar lastig om voor iemand een leuk kerstcadeau te vinden. Soms is het zelfs moeilijk om voor jezelf wat te v…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 12-12-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.