Lootjes trekken: hoe maak je een verlanglijstje?

Lootjes trekken: hoe maak je een verlanglijstje? De decembermaand is hartstikke leuk en gezellig. Met Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw in het vooruitzicht gaan we allemaal massaal inkopen doen. Veel families, maar ook vriendengroepen en groepen collega’s gaan lootjes trekken. Vaak is het samenstellen van een verlanglijstje voor heleboel mensen een lastige klus. Hoe pak je dit nu het beste aan? Bij het maken van een verlanglijstje voor op je lootje, moet je rekening houden met een aantal dingen:
  • Meestal is er een maximaal bedrag bepaald voor de cadeautjes. Vaak is het een wat lager bedrag, wat het maken van het verlanglijstje moeilijker kan maken.
  • Ook moet je bij het opstellen van je verlanglijstje denken aan de verkrijgbaarheid van de cadeautjes. Zijn de winkels voor iedereen die meedoet aan het lootjes trekken bij iedereen in de buurt? Houd er ook rekening mee dat niet iedereen online kan of wil bestellen. Probeer dus zo min mogelijk producten op je verlanglijstje te zetten die alleen via internet te verkrijgen zijn!
  • Wees specifiek: schrijf duidelijk op wat je wilt hebben. Denk aan kleur en maat. Bij make-up is kun je eventueel een kleurnummer of naam erbij zetten. Is een product in een specifieke winkel te koop? Schrijf dan ook de naam van de winkel erbij. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je iets krijgt wat je eigenlijk niet wilt.
  • Zet niet teveel, maar ook niet te weinig op je lijstje. Je kunt natuurlijk 2 dingen op je verlanglijstje zetten, maar als de persoon die jouw lootje heeft getrokken de gewenste dingen niet kan vinden, wordt het lastig. Als je 20 dingen op je verlanglijstje zet, wordt het ook lastig, want dan wordt het voor degene die jouw lootje heeft getrokken lastig om te kiezen wat hij of zij moet kopen.

Schrijf het op!

Het klinkt misschien wat overdreven, maar het is handig om een notitieboekje of papiertje bij je te hebben. Vaak schiet zie je tijdens het winkelen iets wat je graag wilt hebben of schiet je tijdens een gesprek iets te binnen wat je graag wilt hebben. Ook al is het pas februari, schrijf het op! In de periode dat je lootjes gaat trekken, heb je hier heel veel baat bij. Daarnaast is het bij je hebben van een notitieboekje altijd handig!
Tip: Je kunt natuurlijk ook een bestandje aanmaken op je computer of in je mobiele telefoon waarin je een verlanglijstje maakt.

Folders

Gooi je folders niet meteen weg, maar ga er eens voor zitten en spit ze door. Vaak zie je leuke dingen voorbij komen die je zou willen hebben of kan gebruiken.

Wat kan je goed gebruiken?

Ga even na wat je zelf goed zou kunnen gebruiken in huis. Loop eventueel een rondje door het huis met pen en papier en schrijf alles op. Dingen die je jezelf zou kunnen afvragen:
  • Zijn er dingen die vervangen moeten worden? De meeste dingen die je kunt vervangen, zijn in de keuken te vinden. Denk maar aan kookgerei en borden. Ook zou je kunnen kijken of er beddengoed is wat vervangen kan worden.
  • Zijn er dingen die aangevuld kunnen worden? In een jaar kunnen er heel wat glazen en schaaltjes sneuvelen. Vaak heb je dit niet door of schiet het erbij in om nieuw te kopen.
  • Zijn er dingen die ik als voorraad kan gebruiken? Kaarsen, bakmixen, douchegels etc. staan nooit in de weg, een voorraadje is altijd handig!
  • Zijn er nog plekken die ik op kan fleuren? Fotolijstjes, mooie vazen, decoratieharten etc. zijn overal te verkrijgen, niet duur en ze kunnen je inrichting een heel ander uiterlijk geven.
  • Kan ik dingen gebruiken die het thuis makkelijker maken? Je kunt denken aan dozen om dingen in op te bergen. Misschien heb je wel zoveel schoenen dat je een extra schoenenrek nodig hebt. Ben je altijd je sleutels kwijt? Misschien is een speciaal kastje of bakje voor je sleutels dan wel handig. Kan je in het donker de trapleuning niet vinden? Een nachtlampje biedt de oplossing! Op deze manier kun je het verlanglijstje makkelijk aanvullen.

Suggesties op het internet

Tegenwoordig trekken veel mensen lootjes via het internet. Er zijn websites te vinden waar je makkelijk lootjes kunt trekken. Op deze websites worden vaak ook tips suggesties gegeven voor cadeaus. Deze cadeaus zijn meestal ook op prijs gerangschikt.

Wat het budget voor je lootje ook is en met welk gezelschap je Pakjesavond of Kerstavond ook viert, met deze tips kun je een heel eind op weg komen bij het samenstellen van je verlanglijstje. Succes!
© 2011 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Creatieve Sinterklaas activiteit met kinderenCreatieve Sinterklaas activiteit met kinderenAls je met kinderen gaat knutselen, is het natuurlijk leuk om een thema te geven aan de knutselactiviteit. Voor Sinterkl…
Tips rondom Sinterklaas surprisesTips rondom Sinterklaas surprisesSinterklaas komt er weer aan en dat betekent voor sommige gevulde schoenen, maar voor vele ook een pakjesavond met surpr…
Verlanglijstje Sinterklaas: leuke ideeën en tipsVerlanglijstje Sinterklaas: leuke ideeën en tipsVeel gezinnen en groepen vieren op en rond 5 december Sinterklaas. Pakjesavond is bij uitstek de gelegenheid om de ander…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?

Sinterklaasgedichten; de Do's en Don'ts5 December nadert. Cadeautjes gekocht en ingepakt, helemaal klaar voor het heerlijk avon- Wacht! De gedichten! De onverm…
Makkelijke Sinterklaas surprises makenMakkelijke Sinterklaas surprises makenOp het moment dat Sinterklaas zijn intrede in het land weer doet, moet je na gaan denken over het soort surprise dat je…
Mirjamsel (66 artikelen)
Laatste update: 05-07-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.