Simpele surprise: Totempaal
Als Sinterklaas weer in het land is raakt iedereen in paniek. Er moeten cadeaus gekocht worden en surprises gemaakt. Voor de een is het maken van een surprise iets waar men het hele jaar naar uitkijkt, terwijl de ander een verschrikkelijke hekel heeft aan het maken van een surprise. In dit artikel staat uitgelegd hoe je snel een leuke maar toch simpele surprise maakt.
Surprises
Het principe van een surprise is dat niemand van elkaar weet wie voor welk persoon een surprise maakt. Je trekt een lootje en houdt geheim welke naam er op dit lootje staat. Op het Sinterklaasfeest worden de surprises gepresenteerd en komt men er langzaam achter welk cadeau voor welk persoon is bestemd. Er kan voor gekozen worden om altijd geheim te houden wie de surprise voor welk persoon heeft gemaakt, maar vaak wordt er aan het eind van de avond wel verteld wie het loodje van welke persoon had getrokken om elkaar te bedanken, en om de knutselkunsten van elkaar te bewonderen.
Vaak valt er meteen uit te pikken wie er veel werk heeft gestoken in het maken van een surprise, en wie hier minder zin in had. Vandaar dat er in dit artikel een surprise wordt beschreven waar weinig tijd in zit, maar er toch erg leuk uit ziet.
Het maken van een totempaal
De totempaal surprise kan zowel aan jongens en aan meiden worden gegeven. Ook als je iemand niet zo goed kent scoort een totempaal altijd goed, want een totempaal kan je aan iedereen geven. Voor de totempaal surprise wordt ook vaak gekozen als men een wat langer dun cadeau heeft gevraagd, dit past namelijk prima in de totempaal.
Hoe maak je een totempaal
Allereerst heb je de volgende benodigdheden nodig:
- Koker, zoals hieronder beschreven
- Gekleurd papier
- Stiften
- Verf
- Lijm
- Schaar
- Eventueel papier manche
De basis, het maken of vinden van een koker
Een totempaal kan op twee manieren worden gemaakt, namelijk van een lange buis (bijvoorbeeld een brede buis van de regenpijp, een buis van een grote brede rol papier van de plotterprinter van je vaders werk of van een posterkoker). Als je dit niet tot je beschikking hebt kun je gebruik maken van papier manche. Maak van een groot dikker vel papier (vaak te halen bij kantoorwinkels) een koker en plak deze met plakband aan elkaar vast. Vervolgens beplak je deze koker met krantenstukken die je in de papier manche hebt gestopt. Zorg dat de onderkant en bovenkant van de koker ook dicht worden geplakt en dat het cadeau er dus dan al in zit. Ook is het, het leukste als de totempaal kan staan, een echte totempaal staat namelijk ook altijd rechtop. De laatste laag beplak je niet met kranten maar met wit kaal papier. Als je dit gedaan hebt wacht je een dag totdat de papier manche goed droog is geworden.
Het versieren van de totempaal
Nu je de basis, het frame, hebt kun je deze gaan versieren zodat het een echte totempaal wordt. Dit kun je doen door de paal te beplakken met gekleurd papier, te verven, er patronen op te tekenen met stift of er stickers op te plakken en lintjes aan te hangen. Je kunt het zo gek niet bedenken als het maar een bont geheel wordt. Zoek eens op Google.nl bij afbeeldingen naar totempalen, wellicht kun je hier ideeën uit opdoen.
Nu is je totempaal klaar. Je kunt er voor kiezen om te zorgen dat er een openingsluik in de totempaal zit zodat de totempaal heel kan blijven en de cadeaus er toch uit kunnen, maar je kunt het de persoon die je hebt getrokken met lootjes trekken ook extra lastig maken door geen opening in de totempaal te maken. Hierbij moet je wel opletten dat de persoon zijn of haar cadeau niet kapot maakt bij het openen van de totempaal.
Lees verder