Simpele surprise: Totempaal

Simpele surprise: Totempaal Als Sinterklaas weer in het land is raakt iedereen in paniek. Er moeten cadeaus gekocht worden en surprises gemaakt. Voor de een is het maken van een surprise iets waar men het hele jaar naar uitkijkt, terwijl de ander een verschrikkelijke hekel heeft aan het maken van een surprise. In dit artikel staat uitgelegd hoe je snel een leuke maar toch simpele surprise maakt.

Surprises

Het principe van een surprise is dat niemand van elkaar weet wie voor welk persoon een surprise maakt. Je trekt een lootje en houdt geheim welke naam er op dit lootje staat. Op het Sinterklaasfeest worden de surprises gepresenteerd en komt men er langzaam achter welk cadeau voor welk persoon is bestemd. Er kan voor gekozen worden om altijd geheim te houden wie de surprise voor welk persoon heeft gemaakt, maar vaak wordt er aan het eind van de avond wel verteld wie het loodje van welke persoon had getrokken om elkaar te bedanken, en om de knutselkunsten van elkaar te bewonderen.

Vaak valt er meteen uit te pikken wie er veel werk heeft gestoken in het maken van een surprise, en wie hier minder zin in had. Vandaar dat er in dit artikel een surprise wordt beschreven waar weinig tijd in zit, maar er toch erg leuk uit ziet.

Het maken van een totempaal

De totempaal surprise kan zowel aan jongens en aan meiden worden gegeven. Ook als je iemand niet zo goed kent scoort een totempaal altijd goed, want een totempaal kan je aan iedereen geven. Voor de totempaal surprise wordt ook vaak gekozen als men een wat langer dun cadeau heeft gevraagd, dit past namelijk prima in de totempaal.

Hoe maak je een totempaal

Allereerst heb je de volgende benodigdheden nodig:
  • Koker, zoals hieronder beschreven
  • Gekleurd papier
  • Stiften
  • Verf
  • Lijm
  • Schaar
  • Eventueel papier manche

De basis, het maken of vinden van een koker

Een totempaal kan op twee manieren worden gemaakt, namelijk van een lange buis (bijvoorbeeld een brede buis van de regenpijp, een buis van een grote brede rol papier van de plotterprinter van je vaders werk of van een posterkoker). Als je dit niet tot je beschikking hebt kun je gebruik maken van papier manche. Maak van een groot dikker vel papier (vaak te halen bij kantoorwinkels) een koker en plak deze met plakband aan elkaar vast. Vervolgens beplak je deze koker met krantenstukken die je in de papier manche hebt gestopt. Zorg dat de onderkant en bovenkant van de koker ook dicht worden geplakt en dat het cadeau er dus dan al in zit. Ook is het, het leukste als de totempaal kan staan, een echte totempaal staat namelijk ook altijd rechtop. De laatste laag beplak je niet met kranten maar met wit kaal papier. Als je dit gedaan hebt wacht je een dag totdat de papier manche goed droog is geworden.

Het versieren van de totempaal

Nu je de basis, het frame, hebt kun je deze gaan versieren zodat het een echte totempaal wordt. Dit kun je doen door de paal te beplakken met gekleurd papier, te verven, er patronen op te tekenen met stift of er stickers op te plakken en lintjes aan te hangen. Je kunt het zo gek niet bedenken als het maar een bont geheel wordt. Zoek eens op Google.nl bij afbeeldingen naar totempalen, wellicht kun je hier ideeën uit opdoen.

Nu is je totempaal klaar. Je kunt er voor kiezen om te zorgen dat er een openingsluik in de totempaal zit zodat de totempaal heel kan blijven en de cadeaus er toch uit kunnen, maar je kunt het de persoon die je hebt getrokken met lootjes trekken ook extra lastig maken door geen opening in de totempaal te maken. Hierbij moet je wel opletten dat de persoon zijn of haar cadeau niet kapot maakt bij het openen van de totempaal.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Simpele surprise: fotocamera/fototoestelSimpele surprise: fotocamera/fototoestelIn begin december breekt de tijd van de surprises weer aan. Voor sommige een leuke uitdaging waar ze veel tijd en creati…
Tips voor een originele sinterklaas surpriseTips voor een originele sinterklaas surpriseSinterklaas komt er alweer aan, dus is het weer tijd om originele, grappige en leuke surprises te maken. Je wilt de ande…
Tips rondom Sinterklaas surprisesTips rondom Sinterklaas surprisesSinterklaas komt er weer aan en dat betekent voor sommige gevulde schoenen, maar voor vele ook een pakjesavond met surpr…
Zes handige websites voor SinterklaasavondHet vieren van de verjaardag van Sinterklaas gaat vaak gepaard met de nodige stress. Er moeten allerlei cadeaus en lekke…

Een kunstboom of echte kerstboom?Kerstmis wordt al een lange tijd gevierd met een traditionele versierder kerstboom. Kocht vroeger nog iedereen een echte…
Sinterklaasgedichten; de Do's en Don'ts5 December nadert. Cadeautjes gekocht en ingepakt, helemaal klaar voor het heerlijk avon- Wacht! De gedichten! De onverm…
Dobel (155 artikelen)
Laatste update: 01-12-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.