InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Is Sinterklaas de Germaanse god Wodan?

Is Sinterklaas de Germaanse god Wodan?

Sinterklaas heeft nogal wat verbanden met de Germaanse god. Wodan(Odin) was de Alvader der goden. Wanneer we het feest vergelijken met de dingen die Wodan deed/ voor Wodan gedaan deden, lijken deze veel op elkaar. In mijn artikel bespreek ik een aantal vergelijkingen en ben ik zelf tot de conclusie gekomen dat sinterklaas, zoals die ons bekend is, een christelijke variant is op de Germaanse god Wodan.

Yule en de Wilde Jacht

Yule is het Oud-Germaanse feest dat gevierd werd in Midwinter om de geboorte van de zon en de strijd tussen licht en duister te vieren. Tegenwoordig vieren we op deze dagen kerst en oud en nieuw. De Wilde jacht is een onderdeel van het Yulefeest. In deze voorstelling voert een spookachtige krijger op een ros geestenleger aan
Odin op zijn paard Sleipnir.. / Bron: Ringgauspeed, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Odin op zijn paard Sleipnir.. / Bron: Ringgauspeed, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Het paard en de schoorsteen

Sinterklaas rijdt altijd op zijn vertrouwde witte schimmel Americo. Op pakjesavond rijdt hij met zijn schimmel over de daken om pakjes af te geven door de schoorsteen voor de kinderen, dit doet hij met piet. Wodan reed op een achtbenig grijs paard, Sleipnir genaamd. Hij kon met dit paard door de lucht galopperen.


De wortel

ís Avonds zetten de kinderen hun schoenen bij de openhaard met een wortel of appel in hun schoen, dat voor Americo is, waarna de kinderen iets lekkers krijgen van de sint. Vroeger, in het oude Germanië, werden er offers door de Germanen gebracht aan Wodan (ook aan Sleipnir, zijn achtbenige ros) om hem tevreden te houden. Aan het begin van de winter waren deze offers oogstoffers, zoals, wortels, granen, hooi. De offers werden in sokken, laarzen of ander schoeisel gestopt en bij de stookplaats gelegd. Net zoals Sinterklaas, had ook Wodan een hulpje, Oel genaamd, die door de rookgaten keek om de offergaven te keuren.

Zwarte pieten

Net zoals Sint over een hele divisie zwarte pieten beschikt, beschikte Wodan over een heel leger zwarte krijgers .

2 zwarte pieten

Het is bekend dat, wanneer Sinterklaas Nederland verlaat, hij 2 zwarte pieten in het land achter laat, die hem informeren over hoe de kinderen zich het hele jaar door gedragen. In de Germaanse mythologie had Wodan 2 zwarte raven op zijn schouders, Huginn en Muninn. Wanneer Wodan niet op Midgard (aarde) rondzwierf, liet hij zijn twee raven om de wereld heen vliegen, zodat zij hem konden vertellen wat er allemaal gaande was tussen de mensen (ondanks dat Wodan uit de rivier van Mimir had gedronken en dus alle wijsheid al bezat en hij alles al wist, ook wat de raven hem vertelden).
Wodan met zijn raven die hem alles vertelden wat er gaande was op de wereld en zijn wolven die hij grote lappen vlees te eten gaf / Bron: Carl Emil Doepler (1824-1905), Wikimedia Commons (Publiek domein)Wodan met zijn raven die hem alles vertelden wat er gaande was op de wereld en zijn wolven die hij grote lappen vlees te eten gaf / Bron: Carl Emil Doepler (1824-1905), Wikimedia Commons (Publiek domein)

De staf en mantel

Sinterklaas loopt altijd rond met een staf in zijn versierde mantel. Wodan liep rond met zijn speer, die hij uit het hout van de Wereldboom (Yggdrasil) gesneden had, ook hij liep rond met een mantel.

De zak en stoute kinderen

Kinderen die zich hebben misdragen worden in de zak gestopt en meegenomen door Sint en Piet naar Spanje om een soort heropvoedingproces te doorgaan. Sint wordt hier dus als een soort opvoeder voorgesteld. In meerdere delen van het oude Germanië verbonden van krijgers die aan Wodan gewijd waren, dit noemen we mannenbonden. Dit waren een soort opvoeders die immoraliteit binnen de eigen stam straften (bijvoorbeeld ontrouw enz.). Dus een soort opvoeders (sinterklazen) onder de Germaanse bevolking.

Lees verder

© 2011 - 2017 Martijnw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…
De kleding van Sinterklaas: de mantel, de mijter en de stafDe kleding van Sinterklaas: de mantel, de mijter en de stafWaarom draagt Sinterklaas eigenlijk een mantel en een mijter en loopt hij met een staf? Dat vragen veel kinderen zich va…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Hoe komt het toch dat de Sinterklaas er altijd hetzelfde uitziet? Waarom heeft hij elke dag dezelfde kleren aan en hoeve…
Sinterklaas en zijn kledingIeder jaar rond de laatste helft van november, komt Sinterklaas Nederland weer met zijn bezoek vereren. Op 6 december ve…
Bronnen en referenties
  • http://www.nederlandsheidendom.nl/webstek/sinterklaas.html
  • http://www.denachtuil.eu/Godsbeeld_Odin-Wodan.htm
  • http://www.denachtuil.eu/Yuletide-Kerstmis.htm
  • http://www.antoinetteberns.nl/sinteducatief/stnicolaas/Wodan.htm
  • Afbeelding bron 1: Ringgauspeed, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Carl Emil Doepler (1824-1905), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Is Sinterklaas de Germaanse god Wodan?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Eef van der Most, 01-01-2016 19:45 #1
Geweldig verhaal. In heel de zogenaamde zwarte-pieten-discussie hoor je deze versie en deze kennis niet. De blanke mens moet zich schamen voor de schijnbaar enige gerechtvaardigde uitleg, namelijk dat zwarte piet het overblijfsel is van slavernij en dus van racisme en discriminatie. Niets van dit al. Het is gebaseerd op mythologie. Ook al zou je de slavernij versie er door willen drukken, waarom in Wodansnaam wordt er geen aandacht besteed aan de andere aspecten en andere verklaringen en bronnen. Herman Finkers verwees er gisteren gelukkig ook naar in zijn conference. Waarschijnlijk ging het velen boven de zwartepietenpet.

Infoteur: Martijnw
Laatste update: 24-10-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Schrijf mee!