Surprises maken: Simpele surprise voor iedereen

Surprises maken: Simpele surprise voor iedereen In november komt de Sint weer in het land. Vanuit Spanje komt hij met zijn boot naar Nederland gevaren. Op 5 december is namelijk het jaarlijkse grote feest: Het feest van Sinterklaas. Hoewel gezinnen met jongere kinderen vaak pakjesavond houden, maken oudere kinderen of volwassenen vaak surprises voor elkaar. In dit artikel staan simpele, leuke en gekke surprises voor jong en oud uitgewerkt.

Hoe kies je wat voor surprise je maakt voor iemand?

Je hebt met iedereen die mee aan de surprise avond doet loodjes getrokken. Nu je weet wie je getrokken hebt, kun je beginnen met het verzinnen van een leuke surprise voor deze persoon. Vaak wordt er iets grappigs gemaakt wat met deze persoon te maken heeft. Of wordt er iets bedacht aan de hand van de hobby’s of blunders van deze persoon het afgelopen jaar. Een surprise is dus kenmerkend aan een persoon. In dit artikel zijn enkele suprises uitgewerkt, wie weet zie je een leuke surprise om voor degene die jij getrokken hebt uit te werken.

Suprises die behandeld worden in dit artikel
De simpele surprise voor de zakenman

Wat heb je nodig voor de simpele surprise voor een zakenman?

Voor de simpele surprise voor een zakenman heb je niet veel nodig, en je wordt er tijdens het maken ook absoluut niet vies van, in tegenstelling tot veel surprises. Hieronder staan in een lijstje de benodigdheden benoemd.

 • Een doos (bij voorkeur schoenendoos)
 • Papier in de kleur van een overhemd
 • Papier in de kleur van een stropdas
 • Dun stukje karton dat buigbaar is, of dik papier
 • Een schaar
 • Lijm
 • Plakband
 • Een stift
 • Eventueel knopen voor de blouse

Hoe maak je de surprise voor een zakenman?

In deze paragraaf wordt stap voor stap beschreven hoe je de surprise voor de zakenman maakt. Kies er eerst voor of je de doos helemaal dicht gaat plakken, of dat hij geopend kan worden als hij af is. Als je kiest om de doos dicht te plakken stop je de cadeaus alvast in de doos, dit kan anders straks niet meer.

Het maken van het overhemd

Beplak de doos met de kleur papier van het overhemd. Zorg dat het papier strak om de doos zit, en de doos overal bedekt is. Vaak is het slimmer om hierbij plakband te gebruiken in plaats van lijm in verband met het doorlekken van de lijm. Knip een strook karton in de vorm van een kraag. Beplak deze in de kleur papier van het overhemd. Plak dit stuk karton bovenop de doos in de vorm van de kraag, dus rond. Hiervoor kun je de kraag een beetje dubbelvouwen zodat het onderste randje aan de doos kan plakken.

Het maken van de stropdas

Knip van de andere soort papier een stropdas. Plak deze op de doos onder de kraag, waar de stropdas hoort te zitten.

De afwerking van de surprise

Nu is de basis van de surprise af. Je kunt met stift nog een borstzakje op het overhemd tekenen, knopen van de blouse opplakken, en eventueel met een ballon nog een hoofd maken van de persoon waar de surprise voor is en deze tussen de kraag en de stropdas plakken.De simpele, leuke dierensurprise 1

De surprise die je gaat maken is een paard of een koe. Eventueel kun je de surprise maken in de vorm van een varken, hond, kat of ander dier op 4 poten. Je kunt de kleur van het dier, de vorm van de oren, de ogen enzovoort naar eigen keuze aanpassen.

Benodigdheden

 • 2 dozen, het liefst 1 kleine doos en een grotere doos. Een doos voor het lichaam, en een doos voor het hoofd van het dier.
 • Papier in de kleuren van het dier wat je wilt maken.
 • Schaar.
 • Lijm.
 • Plakband.
 • Eventueel touw voor staart en manen.
 • 4 melkpakken of lege keukenrollen voor eventuele poten.

Stap 1

Stop de cadeautjes in de grote doos en plak deze eventueel dicht.
Let op als je wil dat de surprise niet kapot gaat, zorg dan voor een openingsklepje in de doos waar het cadeau in zijn geheel ingestopt en uitgehaald kan worden zonder te beschadigen.

Stap 2

De grote doos wordt de romp van het dier. Beplak deze dus in de kleur van je voorgenomen dier (bruin, wit, zwart, bont, het kan allemaal.) Als je ervoor hebt gekozen een opening in de doos te houden, beplak deze dan apart zodat dit heel kan blijven bij het openen van de surprise.

Stap 3

De kleine doos wordt het hoofd van het dier. Beplak ook deze en maak hier ogen, een neus en een eventuele bles op (met stift of met papier, papier geeft over het algemeen een netter beeld.) Knip oren uit en plak deze op de doos waar je het gezicht op hebt gemaakt. Kijk hierbij goed naar de verhoudingen tussen het dier, een paard met grote ogen lijkt bijvoorbeeld meer op een ezel dan op een paard. Voor de oren kun je ook beter karton gebruiken dan slap papier aangezien de oren anders gaan hangen en dit bij een paard meestal niet de bedoeling zal zijn. Een koe kun je nog horens geven of een neusring, dit laten we helemaal aan jou over.

Stap 4

Plak het hoofd op de romp van het paard. Zorg dat het hoofd ongeveer met 1/4e deel van de lengte vast zit aan de romp, en dus 3/4e voor de grote doos (de romp) uitsteekt. Probeer dit eerst zonder lijm en zet een streepje met potlood vanaf waar je de kop vast plakt, dit voorkomt een kliederbende en een mislukte surprise.

Stap 5

Maak met touw of met papier een staart en plak deze op de doos. Eventueel kun je nog manen op het smalle stuk achter de oren maken en een eventuele voorpluk. Maak de poten van melkpakken of wc rollen. Beplak deze eerst in de kleur van uw paard en klaar is de paarden surprise.

Eventueel kun je het paard nog een zadel op zijn rug geven en een hoofdstel aan geven, dit is leuk als extra maar niet noodzakelijk. De koe kun je nog uiers geven als je dit leuk vindt, zo kun je de surprise zo uitgebreid maken als je maar wilt. Je kunt het dier bijvoorbeeld ook op een groen stuk karton neerzetten, wat de weide moet voorstellen, of op het paard een eventuele pop maken die de ruiter moet voorstellen.Simpele, leuke dierensurprise 2

Benodigdheden voor het maken van de surprise

 • (schoenen)doos
 • plakband
 • lijm
 • schaar
 • papier (voorbeeld kaftpapier of cadeaupapier)
 • karton (of stevig papier)
 • stiften

Stap 1

Zoek een doos waar uw cadeautjes in passen. De grootte van de doos maakt weinig uit. Een schoenendoos heeft de voorkeur aangezien deze vaak een losse deksel hebben. Het voordeel hier is dat de deksel er op en af kan en de surprise dus niet kapot gemaakt hoeft te worden om bij de cadeau's te kunnen komen.

Stap 2

Maak een keuze wat voor dier u wilt maken en welke kleuren dit dier gaat hebben. Op de voorbeeldfoto staat een varken afgebeeld, hiervoor is donkerroze en lichtroze gebruikt om duidelijk te maken welke delen eruit springen. Wilt u een koe kies dan voor wit, zwart en roze. Bij een paard bijvoorbeeld donkerbruin met lichtbruin en roze en noem zo maar op.

Stap 3

Nu u de keuze van het dier en de doos heeft kunt u beginnen met het maken van de surprise, oftewel de schoenendoos omtoveren naar een mooie surprise. Begin met de doos in te pakken met de basiskleur cadaupapier of kaftpapier die u gekozen heeft bij stap 2. Verpak de deksel en de doos los zodat de surprise heel kan blijven. Wilt u dit niet, stop dan eerst de cadeaus in de doos.

Stap 4

Nu de doos de basiskleur heeft kunt u verder gaan met het dier maken. Knip van stevig karton oren, een neus, voeten en armen zoals deze op de foto staan. Eventueel kunt u ook een andere kleur buik dan de basiskleur maken, dit is helemaal aan u. Plak vervolgens de oren,neus armen en voeten op de schoenendoos.

Stap 5

Nu bent u bijna klaar met uw surprise. Teken nog ogen een neus en een mond op de schoenendoos. Eventueel vingers en tenen met streepjes op de armen en benen en af is uw surprise.

Extra

U kunt er nog voor kiezen om ook de ogen met wit en blauw papier te maken of kralen of stickers te gebruiken. Ook kunt u de schoenendoos nog vullen met krantenstukken of andere opvullingen. Als er een naam op de surprise moet staan of er moet een gedicht bij dan kunt u dit papier oprollen en tussen de armen steken als u hier van te voren rekening mee heeft gehouden en een stuk niet heeft vastgelijmt.Simpele surprise: De koelkast

Plundert iemand voordurend de koelkast? Of snoept degene veel? Dan is het leuk om als surprise een koelkast voor deze persoon te maken. De koelkast is een grappige surprise die ook nog eens erg gemakkelijk te maken is.

Benodigdheden

 • Een schoenendoos
 • Karton
 • Tape
 • Wit papier
 • Papiermanche
 • Verf in allerlei kleuren
 • Lijm
 • Schaar

Stap 1

Als je een schoenendoos hebt waarvan de deksel niet aan een kant vast zit gemaakt, zodat de deksel aan de doos vast zit, beplak je eerst de deksel aan een kant van de doos met tape. Dit moet een scharnierwerking krijgen net als een echte koelkast, je moet hem dus open en dicht kunnen trekken zonder de deksel van de doos te verliezen. Je verliest immers je koelkast deur ook niet als je deze open trekt.

Stap 2

Beplak de hele doos, ook van binnen met wit papier. Als je de koelkast een andere kleur wilt maken, moet je een andere kleur papier kiezen.

Stap 3

Plak met het karton verdiepingen in de koelkast. Knip het karton langer dan de breedte van de koelkast en vouw de randjes om, deze kun je gemakkelijk aan de zijkanten van de koelkast plakken zodat de verdiepingen gemakkelijk blijven zitten. Bovenin of onderin kun je een vriesvak maken, net zoals veel echte koelkasten.

Stap 4

Je koelkast is zo goed als af, je kunt als je wilt ook in de deur nog een rekje maken voor frisdrank, zoals in een echte koelkast. Nu ga je met papiermanche van kranten producten maken. Dit kunnen allerlei producten die in een koelkast staan zijn, zoals worst, een ei, een pakje boter of kaas. Je kunt ook kiezen om met andere producten dan papiermanche te werken.
Als je producten hebt gemaakt met papier manche moet je deze goed drogen en vervolgens verven in de kleuren die je wilt.Simpele leuke surprise: De totempaal

Het maken van een totempaal

De totempaal surprise kan zowel aan jongens en aan meiden worden gegeven. Ook als je iemand niet zo goed kent scoort een totempaal altijd goed, want een totempaal kan je aan iedereen geven. Voor de totempaal surprise wordt ook vaak gekozen als men een wat langer dun cadeau heeft gevraagd, dit past namelijk prima in de totempaal.

Hoe maak je een totempaal

Allereerst heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • Koker, zoals hieronder beschreven
 • Gekleurd papier
 • Stiften
 • Verf
 • Lijm
 • Schaar
 • Eventueel papier manche

De basis, het maken of vinden van een koker

Een totempaal kan op twee manieren worden gemaakt, namelijk van een lange buis (bijvoorbeeld een brede buis van de regenpijp, een buis van een grote brede rol papier van de plotterprinter van je vaders werk of van een posterkoker). Als je dit niet tot je beschikking hebt kun je gebruik maken van papier manche. Maak van een groot dikker vel papier (vaak te halen bij kantoorwinkels) een koker en plak deze met plakband aan elkaar vast. Vervolgens beplak je deze koker met krantenstukken die je in de papier manche hebt gestopt. Zorg dat de onderkant en bovenkant van de koker ook dicht worden geplakt en dat het cadeau er dus dan al in zit. Ook is het, het leukste als de totempaal kan staan, een echte totempaal staat namelijk ook altijd rechtop. De laatste laag beplak je niet met kranten maar met wit kaal papier. Als je dit gedaan hebt wacht je een dag totdat de papier manche goed droog is geworden.

Het versieren van de totempaal

Nu je de basis, het frame, hebt kun je deze gaan versieren zodat het een echte totempaal wordt. Dit kun je doen door de paal te beplakken met gekleurd papier, te verven, er patronen op te tekenen met stift of er stickers op te plakken en lintjes aan te hangen. Je kunt het zo gek niet bedenken als het maar een bont geheel wordt. Zoek eens op Google.nl bij afbeeldingen naar totempalen, wellicht kun je hier ideeën uit opdoen.

Nu is je totempaal klaar. Je kunt er voor kiezen om te zorgen dat er een openingsluik in de totempaal zit zodat de totempaal heel kan blijven en de cadeaus er toch uit kunnen, maar je kunt het de persoon die je hebt getrokken met lootjes trekken ook extra lastig maken door geen opening in de totempaal te maken. Hierbij moet je wel opletten dat de persoon zijn of haar cadeau niet kapot maakt bij het openen van de totempaal.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Simpele surprise: fotocamera/fototoestelSimpele surprise: fotocamera/fototoestelIn begin december breekt de tijd van de surprises weer aan. Voor sommige een leuke uitdaging waar ze veel tijd en creati…
Sinterklaassurprise maken met een bouwpakketSinterklaassurprise maken met een bouwpakketEen surprise is een soort verrassingspakket met een cadeautje erin verstopt. Op sinterklaasavond worden vaak surprises g…
Tips voor een originele sinterklaas surpriseTips voor een originele sinterklaas surpriseSinterklaas komt er alweer aan, dus is het weer tijd om originele, grappige en leuke surprises te maken. Je wilt de ande…
Surprise maken voor schoolSurprise maken voor schoolHet is weer bijna Sinterklaas. Lootjes trekken in de klas, cadeautje kopen en dan begint het. We moeten een surprise mak…

Een saaie Kerst? Vanaf nu niet meer!Een saaie Kerst? Vanaf nu niet meer!Als de dagen weer korter worden doordat het vroeg donker wordt, gaat iedereen langzamerhand weer uitkijken naar Kerst. B…
De leukste Sinterklaas Surprises van papier-machéDe leukste Sinterklaas Surprises van papier-machéIn de maand november begint al de voorbereidingen op de geheimzinnige periodes rondom Sinterklaas en kerst. De tijd van…
Dobel (155 artikelen)
Laatste update: 28-11-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.