Hoe maak je de feestdagen gezellig?

Hoe maak je de feestdagen gezellig? De feestdagen komen er weer aan, iedereen denkt dan automatisch aan kerstmis en nieuwjaar. Misschien ook wel gezelligheid maar misschien ben je helemaal alleen tijdens de feestdagen. Om er toch geslaagde dagen van te maken geef ik graag enkele tips mee. Denk hierbij maar aan de versiering in en rondom het huis, lekker eten, gezelligheid en nog meer.

Zorg voor versiering

Ook al ontvang je op de feestdagen zelf geen mensen en ben je helemaal alleen, is het toch altijd gezelliger als je het huis versierd. Koop een (echte) kerstboom en versier ze met de mooiste kerstballen, slingers en vrolijke lichtjes. Vergeet ook geen kerststal te zetten en eventuele andere versierseltjes te knutselen. Deze laatste kan je in de kerstboom hangen. Je kan ze ook met een cadeautje erin maken, elke dag een opendoen zorgt steeds voor een verrassing. Niet alleen de kerstboom kan je zetten, je kan ook allerlei leuke kerstmannen plaatsen. Je hebt ze in allerlei soorten, zelfs zingende en dansende kerstmannen. Hang je huis vol met slingers, maak zelf allerlei accessoires en hang ze omhoog. Zo is je huis toch versierd zonder al teveel bijkomende kosten. Kerstmis en Nieuwjaar hoeven niet duur te zijn! Plaats overal kaarsen die een heerlijke geur verspreiden als je ze ontsteekt.

Niet alleen de binnenkant, maar ook de buitenkant van je huis kan je versiering. Wie kent het nu niet? De klimmende kerstman die aan het raam hangt? Of de kerstslede die in de tuin staat te flikkeren? Dankzij talrijke raamversieringen zorg je ervoor dat je huis gezien wordt van buitenaf! Heb je deze spullen niet in huis? Ook slingers en buitenverlichting geeft al een heus effect.

Zorg voor (kleine) cadeaus

Heb je het niet te breed? Of ben je tijdens de feestdagen alleen thuis? Verwen steeds jezelf! Je kan veel bereiken met kleine knutselwerkjes, je bent bezig en bovendien, het staat nog eens leuk. Geef jezelf een cadeau, ook al krijg je er van anderen, het voelt in het begin raar maar je mag jezelf eens verwennen. Zoek het niet te groot, koop iets wat je altijd al wilde kopen en pak in het met mooi inpakpapier. Zo heb je het plezier van het uitpakken én van je cadeau. Bovendien heb je ook iets om naar uit te kijken.

Bespreek met familieleden en vrienden voor welke prijs je cadeaus koopt. Door lootjes te trekken krijgt iedereen een cadeau en hoef je maar voor een persoon een cadeau te kopen. Vraag hierbij naar zijn of haar wensenlijst, zo ben je zeker dat je iets koopt dat hij/zij leuk vindt.

Zet een feestelijke maaltijd op tafel

Profiteer ervan en maak eens een driegangen menu. Dit mag al eens tijdens de feestdagen. Kies hierbij voor geen alledaagse producten zoals kreeftensoep, Sint - Jacobsschelp,... Wil je het liever goedkoper? Dat kan altijd met de talrijke voorbeeldmenu's die je terug vindt in de folders. Tevens biedt internet een groot scala aan (feestelijke) recepten. Begin de avond met een (zelfgemaakt) aperitief en eindigd met een (zelfgemaakt) dessert. Zorg ervoor dat je vroeg genoeg begint en maak voldoende tijd vrij tussen de maaltijden door. Zo ga je niet met een vol gevoel op stap of slapen.

Tot slot

Voor sommigen zijn de feestdagen geen leuke periode, dat kan altijd. Probeer daarom steeds af te spreken met anderen om deze dagen door te brengen, ook bieden veel gemeenten bijeenkomsten aan. Tracht hier dan ook gebruik van te maken.
Zo voel je je minder alleen en heb je het (wellicht) gezelliger dan wanneer je de dagen alleen doorbrengt.
© 2011 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmis: de traditie van de kerstboom en de kerststalKerstmis: de traditie van de kerstboom en de kerststalOp Kerstmis viert de katholieke gemeenschap de geboorte van Jezus Christus. Het feest wordt uitgebreid gevierd, meestal…
Kerstmis en kerstavond, geloof en ongeloofKerstmis en kerstavond, geloof en ongeloofFranciscus van Assisi was de bedenker van de kerststal. Hij bouwde de stal in een bos, met levende figuren erbij. Hij pl…
Kerst gewoontesKerst of kerstmis is een belangrijk jaarlijks feest voor iedereen. De oorspronkelijke gedachte achter kerst is de geboor…
Kerstmis vieren naar eigen wensmijn kijk opKerstmis vieren naar eigen wensKerstmis is een feest waar zeer velen naar uitzien omdat het voor hen een feest van romantiek en gezelligheid binnen de…

Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!December is een drukke maand. Op 5 december vieren veel Nederlanders namelijk het sinterklaasfeest. Na het sinterklaasfe…
Een saaie Kerst? Vanaf nu niet meer!Een saaie Kerst? Vanaf nu niet meer!Als de dagen weer korter worden doordat het vroeg donker wordt, gaat iedereen langzamerhand weer uitkijken naar Kerst. B…
Armaris (83 artikelen)
Laatste update: 11-12-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.