De zeven moderne wereldwonderen: Chichén Itzá

De zeven moderne wereldwonderen: Chichén Itzá Omdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met de zeven moderne wereldwonderen. Op deze lijst staat onder andere het mooiste en meest bezochte Maya-verblijf Chichén Itzá. Dit verblijf bevindt zich in Mexico en trekt jaarlijks heel wat toeristen.

Zeven moderne wereldwonderen

De lijst met de zeven moderne wereldwonderen is op 07-07-2007 door ruim honderd miljoen mensen samengesteld. De lijst bevat de volgende bijzondere bouwwerken:
 1. Chichén Itzá
 2. Cristo Redentor
 3. Colosseum
 4. Chinese Muur
 5. Machu Picchu
 6. Rotswoningen in Petra
 7. Taj Mahal

Chichén Itzá

De Maya-stad Chichén Itzá bevindt zich in het oerwoud van Mexico. De naam van de stad verwijst naar de natuurlijke waterbron die de Maya’s verbond met de ondergrondse wereld. Het was een heilige plaats waar de Maya’s mensenoffers aan de goden aanboden. Maar ook gouden voorwerpen werden in de put gegooid om de goden tevreden te houden.

Gebouwen

El Castillo

Chichén Itzá staat vooral bekend om de tempel El Castillo. Deze tempel heeft de vorm van een piramide, alleen dan met een plat dak. Vanuit alle vier de zijkanten van de tempel loopt een trap naar het dak. El Castillo staat symbool voor de manier waarop de Maya’s naar de wereld keken. Ze dachten dat de wereld plat en vierkant was en dat hij door reuzen gedragen werd. De tempel heeft 364 treden. Het bovenste platvorm wordt gezien als de laatste trede, dit zorgt voor een totaal van 365 treden. Dit aantal is niet voor niets gekozen, het zijn precies zoveel treden als dat er dagen in een jaar zitten. Tenslotte verwijst het aantal vlakken aan de zijkant, 52, naar het aantal weken in een jaar.

Maar ook over de andere gebouwen in Chichén Itzá is goed nagedacht. Alles is prachtig versierd met slangen en andere decoratie. In de stad die ruim achttien vierkante kilometer groot is, staan dertig gebouwen met prachtige beelden. Deze gebouwen ontstonden al rond vijfhonderd voor christus. In het begin was het slechts een kleine nederzetting, maar langzamerhand groeide de stad uit tot een enorme magische plek.

El Caracol

Eén van de bijzondere gebouwen is El Caracol (Het Slakkenhuis). Dit gebouw heeft zijn naam te danken aan de aparte gangenstelsel in het midden. Vanuit dit bouwsel bestudeerden de Maya’s de sterrenhemel, waar ze belangrijke informatie uit haalden.

Complex van Duizend Zuilen
In de buurt van de tempel bevindt zicht het Complex van Duizend Zuilen. Dit enorme bouwwerk van ruim 150 meter lang bestaat uit allemaal pilaren. Het zijn er in het echt geen duizend, maar wel ontzettend veel.

Tempel van de Krijgers

Een ander speciaal bouwwerk is de Tempel van de Krijgers. Dit gebouw ligt aan de oostkant van El Castillo. Voor de Tempel staat een beeld van Chach Mool, de boodschapper van de goden. Offers werden door de Maya’s op zijn buik neergelegd.

Mayastad gerestaureerd

In 1850 werd Chichén Itza door archeologen gevonden. Tegenwoordig wordt een deel van de gebouwen gerestaureerd. Het is niet mogelijk om alle gebouwen te restaureren, omdat we van sommige bouwwerken niet weten hoe ze er ooit precies uit hebben gezien. In het gebied rond de ruïnes worden nog steeds nieuwe opgravingen gedaan.

Chichén Itzá bezoeken

Chichén Itzá ligt op anderhalf uur reiden van de stad Merida. In de badplaatsen in Yucatan, het schiereiland waar Chichén Itzá zich bevindt, worden meerdere excursies aangeboden. De oude Mayastad is dan ook een bijzondere plek die door veel mensen bezocht wordt. Je kunt prima een eigen auto huren en zelf het gebied verkennen.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alle zeven wereldwonderen op een rijAl eeuwenlang worden er lijsten samengesteld om de meest spectaculaire bouwwerken en natuurlijke wereldwonderen vast te…
De zeven moderne wereldwonderen: Cristo RedentorDe zeven moderne wereldwonderen: Cristo RedentorWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
De zeven moderne wereldwonderen: Taj MahalDe zeven moderne wereldwonderen: Taj MahalWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
De zeven moderne wereldwonderen: Rotswoningen in PetraDe zeven moderne wereldwonderen: Rotswoningen in PetraOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…

De zeven klassieke wereldwonderen: Tuinen van BabylonIn de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouw…
De zeven moderne wereldwonderen: Chinese MuurWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
 • www.dewereldwonderen.nl
 • www.zevenwereldwonderen.nl
 • www.chichenitza.nl
 • www.surprisetickets.nl
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.