Ethiopië, algemeen
Federale Democratische Republiek Ethiopië, oftewel gewoon Ethiopië is een groot land in Oost Afrika met ongeveer 60 inwoners per km². Het kent niet minder dan 80 verschillende talen (op bijna 97.000.000 inwoners) en heeft een eigen kalender. De taaluitspraak die zeer uniek is en voor een westerse Europeaan bijna niet te leren is. Zij hebben pas in 2007 het nieuwe millennium gevierd.
Algemeen
De buurlanden zijn Eritrea in het noorden, Somalië in het oosten, Kenia in het zuiden en Soedan in het westen. De oppervlakte van het land is 1.112.000 km², oftewel het land is 5 x zo groot als Engeland of 27x zo groot als Nederland. Het land heeft ruim 65.000.000 inwoners.
De hoofdstad is Addis Abeba, wat ook wel Addis Adeba wordt genoemd. De Ethiopische munteenheid is de Birr. Vergelijkbaar: 9,86 Birr is ongeveer € 1,00. Het land bestaat uit ongeveer 45% moslims, 40% christenen (Ethiopische Orthodoxe Kerk) en de overige 15% bestaan uit Hindoes, Protestanten en Rooms Katholieken.
Het land
Ethiopië is een land met massieve rotspartijen en enorme tafelbergen, diepe canyons en vulkaankegels en golvende vlakten. Tussen de Danakilwoestijn en de besneeuwde berg Ras Dashen ligt een prachtig afwisselend landschap. Hier groeit een groot aantal plantensoorten en die kunnen tegen grote droogte en hitte.
De Hoogvlaktes kennen veel regen en koelte. Ethiopië is een land waar heel veel verschillende diersoorten rondlopen, zelfs nog onontdekte diersoorten. Ook de vogels kennen een grote verscheidenheid, er zijn ongeveer 800 soorten gesignaleerd.
De taal
Ethiopië kent niet minder dan 80 verschillende talen en 200 dialecten. De officiële taal van het land is Armharic, dit is een Semitische taal. Als tweede taal wordt Engels gesproken. Enkele andere talen zijn:
- Orominya
- Tigrinya
- Somali
- Italiaans
- Frans
Er is een wetenschappelijk systeem dat het mogelijk maakt dat de Ethiopische klanken ook door onze westerse talen uitgesproken kunnen worden. Interessante regels hierbij zijn:
- De “sh” zoals in shalameer, klinkt in het Nederlands als “sj” als Sjaak
- De “q” is voor ons westerlingen moeilijk uit te spreken, leuk voorbeeld is de plaats Magdala. In Franse bladen wordt dit uitgesproken als Magdala, in de Amerikaanse als Mägdäla. Ook Maqdala, Magdala of Makdala komt voor in de vulgariserende teksten. De Ethiopiër is dus nodig om de stadsnaam goed uit te spreken.
- Er zijn twee verschillende “t” ´s. Het verschil is echter niet in een gepaste letter uit te drukken.
Tijd en Kalender
Ethiopië heeft een bijzondere tijdsaanduiding. De klok begint te tellen pas na het aanbreken van de dag met 1 uur (ongeveer 7.00 am) en eindigt wanneer het donker begint te worden met 12 uur (6.00 pm). In plaats van de dag of nacht aan te duiden met de Engelse termen am of pm wordt gebruik gemaakt van de termen “in de ochtend”, “in de avond”, “in de nacht”
De kalender is gebaseerd op het systeem van “Julian”, wat inhoudt dat ten opzichte van de westerse kalender Ethiopië ongeveer 7,5 jaar achter loopt. Het land heeft dan ook in 2007 (volgens de westerse kalendertelling) het nieuwe Millenium gevierd. Ethiopie kent een kalender van 12 maanden à 30 dagen en een 13e maand van 5 of 6 dagen.
Deze 13e maand noemen de Ethiopiërs Pagame, of ook wel sprongjaar. Deze maand valt rond het einde van onze maand augustus.
Leuk om te weten
- Ethiopië heeft een goede keuken. Injera (een plat brood) en Kitfo, afhankelijk van de streek, rauw of halfrauw vlees gemarineerd in boter, kruiden en kaas.
- Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië, het woord koffie komt van Kefa. Dit is de naam van een provincie van Ethiopië
- Het woord Ethiopië is Grieks en dat betekend “bruingebrande gezichten”. Vernoemd naar de donkere huid van de oorspronkelijke Ethiopische bewoners.
- Het schrift van Ethiopië bestaat uit lettergrepen dat eigenlijk voor West Europeanen nergens op lijkt (taalkundig gezien lijkt dit oppervlakkig op het Japans)
- Ethiopië heeft een unieke Christelijk orthodoxe godsdienst