Ethiopië, algemeen

Ethiopië, algemeen Federale Democratische Republiek Ethiopië, oftewel gewoon Ethiopië is een groot land in Oost Afrika met ongeveer 60 inwoners per km². Het kent niet minder dan 80 verschillende talen (op bijna 97.000.000 inwoners) en heeft een eigen kalender. De taaluitspraak die zeer uniek is en voor een westerse Europeaan bijna niet te leren is. Zij hebben pas in 2007 het nieuwe millennium gevierd.

Algemeen

De buurlanden zijn Eritrea in het noorden, Somalië in het oosten, Kenia in het zuiden en Soedan in het westen. De oppervlakte van het land is 1.112.000 km², oftewel het land is 5 x zo groot als Engeland of 27x zo groot als Nederland. Het land heeft ruim 65.000.000 inwoners.

De hoofdstad is Addis Abeba, wat ook wel Addis Adeba wordt genoemd. De Ethiopische munteenheid is de Birr. Vergelijkbaar: 9,86 Birr is ongeveer € 1,00. Het land bestaat uit ongeveer 45% moslims, 40% christenen (Ethiopische Orthodoxe Kerk) en de overige 15% bestaan uit Hindoes, Protestanten en Rooms Katholieken.

Het land

Ethiopië is een land met massieve rotspartijen en enorme tafelbergen, diepe canyons en vulkaankegels en golvende vlakten. Tussen de Danakilwoestijn en de besneeuwde berg Ras Dashen ligt een prachtig afwisselend landschap. Hier groeit een groot aantal plantensoorten en die kunnen tegen grote droogte en hitte.

De Hoogvlaktes kennen veel regen en koelte. Ethiopië is een land waar heel veel verschillende diersoorten rondlopen, zelfs nog onontdekte diersoorten. Ook de vogels kennen een grote verscheidenheid, er zijn ongeveer 800 soorten gesignaleerd.

De taal

Ethiopië kent niet minder dan 80 verschillende talen en 200 dialecten. De officiële taal van het land is Armharic, dit is een Semitische taal. Als tweede taal wordt Engels gesproken. Enkele andere talen zijn:
 • Orominya
 • Tigrinya
 • Somali
 • Italiaans
 • Frans

Er is een wetenschappelijk systeem dat het mogelijk maakt dat de Ethiopische klanken ook door onze westerse talen uitgesproken kunnen worden. Interessante regels hierbij zijn:
 • De “sh” zoals in shalameer, klinkt in het Nederlands als “sj” als Sjaak
 • De “q” is voor ons westerlingen moeilijk uit te spreken, leuk voorbeeld is de plaats Magdala. In Franse bladen wordt dit uitgesproken als Magdala, in de Amerikaanse als Mägdäla. Ook Maqdala, Magdala of Makdala komt voor in de vulgariserende teksten. De Ethiopiër is dus nodig om de stadsnaam goed uit te spreken.
 • Er zijn twee verschillende “t” ´s. Het verschil is echter niet in een gepaste letter uit te drukken.

Tijd en Kalender

Ethiopië heeft een bijzondere tijdsaanduiding. De klok begint te tellen pas na het aanbreken van de dag met 1 uur (ongeveer 7.00 am) en eindigt wanneer het donker begint te worden met 12 uur (6.00 pm). In plaats van de dag of nacht aan te duiden met de Engelse termen am of pm wordt gebruik gemaakt van de termen “in de ochtend”, “in de avond”, “in de nacht”

De kalender is gebaseerd op het systeem van “Julian”, wat inhoudt dat ten opzichte van de westerse kalender Ethiopië ongeveer 7,5 jaar achter loopt. Het land heeft dan ook in 2007 (volgens de westerse kalendertelling) het nieuwe Millenium gevierd. Ethiopie kent een kalender van 12 maanden à 30 dagen en een 13e maand van 5 of 6 dagen.

Deze 13e maand noemen de Ethiopiërs Pagame, of ook wel sprongjaar. Deze maand valt rond het einde van onze maand augustus.

Leuk om te weten

 • Ethiopië heeft een goede keuken. Injera (een plat brood) en Kitfo, afhankelijk van de streek, rauw of halfrauw vlees gemarineerd in boter, kruiden en kaas.
 • Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië, het woord koffie komt van Kefa. Dit is de naam van een provincie van Ethiopië
 • Het woord Ethiopië is Grieks en dat betekend “bruingebrande gezichten”. Vernoemd naar de donkere huid van de oorspronkelijke Ethiopische bewoners.
 • Het schrift van Ethiopië bestaat uit lettergrepen dat eigenlijk voor West Europeanen nergens op lijkt (taalkundig gezien lijkt dit oppervlakkig op het Japans)
 • Ethiopië heeft een unieke Christelijk orthodoxe godsdienst
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Russisch alfabetHet Russisch alfabetRussisch is een Slavische taal die wereldwijd door meer dan 250 miljoen mensen wordt gesproken. De taal is ontstaan uit…
Het Urker dialectHet Urker dialect wordt gesproken op het voormalig eiland Urk en is het meest vitale dialect van Nederland omdat iederee…
De christelijke jaartellingDe christelijke jaartellingIn de christelijke jaartelling wordt uitgegaan van de geboorte van Christus. Zo kan een bepaalde periode in de tijd word…
Regelmatige werkwoorden vervoegen in de o.v.tIn de Nederlandse taal worden werkwoorden in het imperfectum (onvoltooid verleden tijd) vervoegd op een vaste manier. In…

Ethiopië, geschiedenis van de bijbel t/m de twintigste eeuwEen arm land, met het grootste aantal AIDS wezen van de Wereld, maar wel een land in opkomst. Dit is Ethiopië, een land…
De opkomst van de Nazi Partij van Adolf Hitler (NSDAP)De NSDAP was Adolf Hitler's Nazistische politieke partij. Als leider van de NSDAP is Hitler aan de macht gekomen in Duit…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.