Admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter

Admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter Hij wordt geboren in 1607. Hij is bekend van de zeeslagen die hij in de 17e eeuw als vice admiraal onder de Amsterdamse admiraliteit en wordt gezien als de grootste admiraal van zijn tijd. Hij vocht op zee in de drie Engels-Nederlandse oorlogen, waar hij belangrijke overwinningen behaalde. Hij deed mee aan oorlogen in de Oostzee en vocht tegen de piraterij in de Middellandse zee. Na 25 jaar zijn land te hebben gediend op zee, sneuvelt hij bij Sicilië in 1676. Wat bijna niemand weet is dat zijn bijnaam Bestevaer (grootvader) was, gegeven door zijn matrozen. Zijn vijanden noemden hem “De schrik van de Oceaan”.

Michiel

Eén van de beroemdste Nederlandse zeehelden wordt geboren op 24 maart 1607 in Vlissingen. Michiel Adriaenszoon (bijnaam Bestevaêr oftewel grootvader) de Ruyter, zoon van een bierbrouwersknecht.

Historicus Ivo van Loo heeft in het begin van 2007, vanuit onder andere Zeeuwse archieven, achterhaald dat de wereldberoemde admiraal de Ruyter, geboren is met de achternaam Trouwhand.

Als kind al was hij haantje de voorste in straatgevechten, de aanvoerder van zijn maten. Klom op een keer op de toren van de Sint-Jacobskerk in Vlissingen en kon alleen met halsbrekende toeren weer omlaag komen.

Michiel trouwde drie keer. In 1631 met Mayke Velders, zij stierf in het kraambed nog voor één huwelijksjaar om was. In 1635 trouwde hij met Neeltje Engels, zij gaf hem een zoon in 1649; Engel de Ruyter. Twee jaar na de dood van Neeltje, trouwt hij in 1652 met Anna van Gelder. Uit dit huwelijk worden 2 dochters geboren.

Michiels carrière op zee

Hij kwam op de lijnbaan te werken aan het touwslagerwiel. Al heel snel daarna, op 11 jarige leeftijd, komt hij als bootsmanjongen terecht op een koopvaardijschip van de Gebroeders Lampsins in Vlissingen. Door eigen studie klom hij al snel op.
Na een tussen stapje in het leger, waar hij onder Prins Maurits dient gaat hij in 1622 weer naar zee. Hij zorgde ervoor dat hij theoretisch goed onderlegd raakt in de zeevaartkunde. Hierdoor wordt hij stuurman.

Zijn eerste bewaard gebleven scheepsjournaal dateert van 1633. Hij wist door zuinigheid en jarenlange ervaring een aardig kapitaaltje op te bouwen. Op zijn 45ste is hij binnen, vestigde zich onder druk van zijn derde vrouw, Anna van Gelder, aan wal en ging die dingen doen die hij leuk vond. In 1633 gebruikt hij voor het eerst de naam “De Ruyter”. Waarschijnlijk geïnspireerd geraakt door zowel zijn grootvader als oom van moeders´ kant. Zij hebben namelijk in het leger als ruiter gediend. Alsmede zijn eigen tijdelijke optreden in het leger in 1622

In de tijd tussen 1633 en 1651 werkt Michiel zowel als walvisvaarder, schout bij nacht bij de marine. Ook is hij een tijd een kaperkapitein geweest, compleet met eigen schip “De Grauwen Hengst”.

Geheel tegen zijn zin in kwam hij in 1652 in dienst bij de Marine, als Vice commandeur, onder admiraal Maarten Herpertszoon Tromp in het begin van de Engelse Oorlog. Tijdens deze oorlog onderscheidde hij zich door een overwinning bij Plymouth in 1653.

In 1655 stapt hij op verzoek over van de Zeeuwse naar de Amsterdamse admiraliteit, hier wordt hij vice admiraal. Hij leidt onder andere een expeditie tegen de Zweedse koning Karel X in de Oostzee.

In 1665 wordt hij door de raadspensionaris Johan de Witt benoemd tot luitenant-generaal van Holland en West-Friesland en opperbevelhebber van de Staats vloot. Tussen 1665 en 1667 brengt hij, samen met zijn admiraals, met een nieuwe vloot de Engelsen vele nederlagen toe. Deze periode is beter bekend als de Tweede Engelse Zeeoorlog.

In 1672 weet hij de Engels-Franse vloot te weerstaan bij Solebay, een jaar later verslaat hij deze vloot bij Kijkduin.

Zeeslag bij de Etna

Dan volgt op 22 april 1676 de zeeslag bij de Etna. In het begin van 1674 hadden Nederland en Engeland vrede gesloten, maar bleef de oorlog tussen de Republiek en Frankrijk door gaan. De Fransen steunden de opstandelingen op Sicilië. De zwakke Spaanse vloot kon tegen Frankrijk niets beginnen, dus verzocht de Spaanse koningin-regentes Maria Anne van Oostenrijk aan Willem II om een vloot onder bevel van luitenant-admiraal Michiel de Ruyter.
In 1675 vertrok de vloot naar Spanje, Michiel aan boord van het linieschip de “Eendracht”.

Op 22 april vind het gevecht om de zeeslag bij de Etna plaats. Wanneer de gevechten net zijn uitgebroken wordt Michiel door een kanonskogel aan beide benen getroffen. Zwaar gewond, beide benen zijn verbrijzeld, zijn linkervoet is afgeschoten, wordt hij naar zijn kajuit gebracht. Hiervandaan moedigde hij zijn manschappen verder aan.
Op 29 april 1676 in de avond sterft de grootste vlootvoogd tot dan toe. Zijn lichaam wordt gebalsemd en in een loden kist geplaatst. Zijn ingewanden worden begraven in Syracuse op Sicilië. Voordat hij op 30 januari 1677 in Hellevoetsluis aan wal kon worden gebracht, heeft hij de zeeslag in de Baai van Palermo, op 2 juni 1676, nog moeten meemaken.
Tijdens de vaart terug naar Nederland beval koning Lodewijk XVI langs de Franse kust tot het brengen van een eresaluut. Pas op 18 maart, bijna een jaar na zijn sterven, wordt hij bijgezet in een praalgraf in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Michiel en de Mariniers

De Ruyter geldt als de oprichter van het korps Mariniers. Johan de Witt en Michiel de Ruyter presenteren in augustus 1665 in de Staten Generaal een plan voor de oprichting van een regiment zeesoldaten. Bij de resolutie van 10 December 1665 is het Regiment der Marine opgericht.
Bevaren soldaten, toegerust voor de dienst ter zee, dat was iets nieuw. De mannen lagen in garnizoensplaatsen bij belangrijke havens, direct inzetbaar voor een oorlog.
Op 10 december herdenkt het korps Mariniers bij het Mariniersmonument op het Oostplein in Rotterdam elk jaar de oprichting van het korps.

De schepen van Michiel de Ruyter

De schepen die Michiel bevaren heeft in zijn leven:
  • De Haen (1618) als hoogbootsmansjongen
  • De Groene Leeuw (1633-1635) als stuurman
  • Vlissingen (1637-40) als schipper
  • De Haze (1641-42) als Kapitein en tevens Schout-bij-Nacht
  • De Salamander (1643) als schipper en (mede)-eigenaar
  • Louise (1652) als vice-commandeur in 's Lands Vloot
  • Het Witte Lam (1653) vice- commandeur onder de admiraliteit van Amsterdam
  • De Gekroonde Liefde (1653) vice- commandeur onder de admiraliteit van Amsterdam
  • Huys te Kruyningen (1653) vice- commandeur onder de admiraliteit van Amsterdam
  • Huys te Swieten (1654, 1658-1661) als vice-admiraal
  • Huys Tydtverdryf (1655) als vice-admiraal
  • Amsterdam (1657) als vice-admiraal
  • De Liefde (1663) als vice-admiraal
  • De Spieghel (1664) als luitenant-admiraal
  • Delflandt (1665) als luitenant-admiraal en "opperhoofd" van 's Lands Vloot
  • Stadt en Landen (1665) als luitenant-admiraal en "opperhoofd" van 's Lands Vloot
  • Hollandia (1665) als luitenant-admiraal en "opperhoofd" van 's Lands Vloot
  • Zeven Provinciën (1666) Admiraliteitschip van de Ruyter uit 1665
  • D'Eendraght (1676) als luitenant-admiraal-generaal

Het vlaggenschip van Admiraal de Ruyter

Na de reconstructie van de ,,Batavia'' zet de Bataviawerf zijn tanden in een tweede driemaster: ,,De 7 Provinciën''. Dit was geen koopvaardijschip, maar een groot oorlogsschip, uitgerust met tachtig kanonnen. Het deed dienst in verscheidene zeeslagen en groeide uit tot het symbool van Nederlands maritieme macht in de zeventiende eeuw.

Herdenkingsjaar

Op 23 maart 2007 zal het “De Ruyter jaar” worden geopend. De hele zomer zullen herdenkingen plaatsvinden naar aanleiding van de 400e geboortedag van Michiel.
Datzelfde jaar wordt de planetoïde 12150 naar hem vernoemd. Het draait tussen Mars en Jupiter, ongeveer op een afstand van 448.000.000 km om onze planeet de zon. Deze planetoïde doet 62 maanden om volledig om de zon te draaien. Het is een kleine planetoïde van maar 25 km doorsnee.

Leuk om te weten

  • 2014 er worden filmopnamen gemaakt voor een film over het leven van De Ruyter, deze gaat in januari 2015 in première. De rol van De Ruyter wordt vertolkt door Frank Lammers.
  • In 2015 wordt hij genoemd in het album “The Diary van de Nederlandse metal band “The Gentle Storm”.
  • In 2017 moet de nieuwe marinierskazerne in zijn geboorteplaats Vlissingen klaar zijn. Deze krijgt de naam “Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne”.
© 2006 - 2025 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een draaiersjongen: in een blauw geruite kielEen draaiersjongen: in een blauw geruite kielVeel Oud-Hollandse liederen handelen over het roemruchte verleden van Nederland. Ze bezingen de helden, die een belangri…
Michiel de Ruyter, de Nederlandse zeeheld en groot admiraalMichiel de Ruyter, de Nederlandse zeeheld en groot admiraalMichiel de Ruyter, opvolger van de legendarische admiraal Maarten Tromp, is één van de grootste zeehelden van Nederland…
Voorbeelden van Nederlandse schilderkunst in de 17e eeuwVoorbeelden van Nederlandse schilderkunst in de 17e eeuwIedereen is wel bekend met De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn en het Meisje met de parel van Johannes Vermeer. Het wer…
Vlissingen: Michiel de Ruyter, zeeschepen en de reptielenzooVlissingen: Michiel de Ruyter, zeeschepen en de reptielenzooGrote zeeschepen en veerboten vlak onder de kust, goed te zien vanuit de stad. Dat alleen al maakt een wandeling over de…

Hoofddorp en Dik TromHet dorp waar Dik Trom woonde, aan de Hoofdvaart, lag in het midden van een grote polder. Veel kinderen moesten ver lope…
Wilhelm II, laatste keizer van DuitslandWilhelm II, laatste keizer van DuitslandHij was 29 toen hij keizer werd en had een grote voorliefde had voor militair vertoon, pracht en praal, Hij viel op door…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ferdinand Bol, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 23-02-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.