De beschavingen van de Olmeken en de Chávin

De beschavingen van de Olmeken en de Chávin Rond 1200 voor Christus ontwikkelden zich tegelijkertijd twee grote beschavingen. Dit waren die van de Olmeken en van de Chávin. Beide beschavingen begonnen als een volk van jager-verzamelaars, maar gingen steeds meer landbouw bedrijven waardoor er steden ontstonden. De Olmeken dreven daarnaast veel handel, van de Chávin is dit niet bekend. Beide volkeren gingen ook ongeveer gelijk ten onder.

De opkomst van de beschavingen

Zo’n 1200 jaar voor Christus ontwikkelden zich in Amerika tegelijkertijd twee grote beschavingen. Dit waren de Olmeekse beschaving en de Chávin-beschaving.

De Olmeekse beschaving

De Olmeekse beschaving ontstond in een zuidelijk deel van Mexico in de dalen Tabasco en Veracruz. Hiermee was het de eerste beschaving in Noord-Amerika. Rond 1500 voor Christus woonden er al Olmeken aan de kust van de golf van Mexico, waar later de beschaving tot ontwikkeling kwam. De bevolking bestond toen nog uit jager-verzamelaars. Langzamerhand begonnen ze echter landbouw te bedrijven, waardoor het mogelijk werd om met meer mensen op één plek te blijven wonen. Hierdoor ontstonden er verschillende dorpen, die langzaam groter werden en uitgroeiden tot steden. Rond 1200 voor Christus brak hiermee de bloeitijd van de Olmeekse beschaving aan. Rond 1100 voor Christus bouwden de Olmeken een groot religieus en ceremonieel centrum in San Lorenzo dat aan de kust van de golf van Mexico lag. Toch was San Lorenzo niet de belangrijkste plaats voor de Olmeken. Dat was de stad La Venta, die op een eiland voor de kust van Mexico lag. Vanaf ongeveer 1000 voor Christus werd La Venta een belangrijke stad en dit bleef het ook eeuwenlang.

De Chávin-beschaving

In dezelfde tijd als de opkomst van de Olmeekse beschaving, kwam aan de kust in het noorden van Peru de Chávin-beschaving tot stand. Het lijkt erop dat de Chávin een volk waren dat geen of nauwelijks geweld gebruikte en geen oorlog voerde. Het gebied waar ze woonden breidden ze waarschijnlijk op een vredige manier uit. Ook dit volk begon als jager-verzamelaar, waarna ze overgingen op landbouw waardoor zich steden ontwikkelden. De bloeitijd van deze beschaving begon eveneens rond 1200 voor Christus. De Chávin bouwden net als de Olmeken een groot religieus en politiek centrum dat Chávin de Huántar genoemd wordt en dat in de gelijknamige stad lag. Deze stad bloeide in de periode van 850 tot 200 voor Christus.

De cultuur van de Olmeken en de Chávin

Beide volkeren bouwden in hun bloeitijd grote religieuze centra die belangrijke plaatsen werden. De belangrijkste van de Chávin-bevolking was het Chávin de Huántar centrum met als middelpunt een grote tempel. Deze tempel bestond uit verschillende hoogtes en delen die onderling met elkaar verbonden waren door middel van trappen. Om de tempel heen lagen weer vele andere vertrekken. Van de bouwwerken van de Chávin zijn verscheidene ruïnes bewaard gebleven die nu nog te bezoeken zijn. De Olmeken bouwden vele piramides als tempels met grote trappen die ze maakten van aarde. Op deze tempelpiramides hielden ze religieuze ceremonies. Er waren veel afbeeldingen van dieren op de tempels te vinden. Ook maakten ze beelden, waarvan de grote hoofden van steen die ze maakten het bekendst zijn. Van deze beelden, die soms een paar meter hoog waren, zijn er nog enkele overgebleven. De meeste zijn verloren gegaan. De Olmeken maakten ook veel kleinere beelden van materialen als klei en jade. De jaguar was een belangrijk dier voor de bevolking van de Olmeken. Er zijn beelden, maskers en afbeeldingen gevonden van jaguars of wezens die half jaguar en half mens waren. De jaguar was ook voor de Chávin een belangrijk dier. Hij kwam veel terug in de kunst die ze maakten, bijvoorbeeld in beelden. Naast jaguars werden ook arenden en slangen door dit volk vereerd. Behalve beelden maakten ze ook potten en kruiken van aardewerk. Zowel de Olmeken als de Chávin deden aan landbouw en vulden hun menu aan met vis. Van de Olmeken is bekend dat ze verder ook veel handel dreven. De stad La Venta was een belangrijke plaats voor de handel. Van de Olmeken zijn ook verschillende tekens gevonden, wat er op wijst dat zij al een schrift hadden. De Maya’s ontwikkelden dit schrift later verder. De Chávin hadden een irrigatiesysteem ontwikkeld wat de landbouw bevorderde. Ze verbouwden bijvoorbeeld aardappelen en knollen. Verder waren zij in staat metaal te bewerken.

De ondergang van de beschavingen

De Olmeken

Wat de precieze oorzaken zijn van de ondergang van de Olmeekse beschaving, is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat al rond 700 voor Christus de Olmeekse bevolking wegtrekt uit San Lorenzo. Een paar eeuwen later, tussen 400 en 300 voor Christus, wordt ook de belangrijke stad La Venta verlaten. La Venta wordt verwoest en de Maya’s, die zich gevestigd hebben op het Mexicaanse schiereiland Yucatán, en de Zapoteken, nemen het rijk van de Olmeken in. Rond 300 voor Christus komt er hiermee een eind aan de beschaving van de Olmeken.

De Chávin

De Chávin- beschaving ging ongeveer in dezelfde periode ten onder als die van de Olmeken. Ook hiervan zijn de redenen niet vastgesteld, hoewel het er op lijkt dat er tussen 500 en 300 voor Christus onrust ontstond in het rijk. Verschillende belangrijke plaatsen werden door dit volk eveneens verlaten. Rond 200 voor Christus kwam er zo ook een einde aan de Chávin-beschaving. Twee vroege grote beschavingen in het Amerikaanse werelddeel kwamen in dezelfde periode tot ontwikkeling, hadden een cultuur met overeenkomsten maar ook verschillen, en raakten uiteindelijk rond dezelfde tijd in verval.
© 2013 - 2025 Muser, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wonderen en mysteries van de Andes: SechinDe archeologische site van Sechin in het noorden van Peru wordt door weinig mensen met een bezoekje vereerd terwijl de c…
Volken en beschavingen van de MesoVolken en beschavingen van de MesoDe Meso is een tijdperk van 1000 voor christus en 1500 na christus. Hieronder vindt u een overzicht van deze volkeren. I…
Chavin, moedercultuur van de AndesWeinig mensen denken bij de naam Peru aan de cultuur van Chavin. Toch stond deze cultuur lange tijd geboekstaafd als de…
Wat is de Kardashev-schaal?Wat is de Kardashev-schaal?De schaal van Kardashev werd in 1964 door de Russische astronoom Nikolai Kardashev in het leven geroepen. Deze schaal du…

Bovenkruiers, veel voorkomende Nederlandse windmolensBovenkruiers, veel voorkomende Nederlandse windmolensNederland staat bij buitenlanders onder meer bekend om zijn windmolens. Over het hele land verspreid staan er windmolens…
De Soemerische beschavingDe Soemerische beschavingZo'n zevenduizend jaar geleden ontstond er een beschaving die tot de oudste ter wereld gerekend mag worden: de Soemerisc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mochilazocultural, Pixabay
  • Wereldgeschiedenis. ISBN: 1-40543-438-4
  • Wikipedia
  • http://perfectperu.info/nl/geschiedenis/oude-culturen/chavin/
Reactie

A. J. Verstoep, 25-05-2013
Dat deze beschavingen ten onder zijn gegaan is te vergelijken met de laatste inzichten over de Maya's. Dorst en droogte. Het gebied is berucht om zijn lange droogte periodes. Van de Maya's is nu bekend dat zij aan droogte en godsdienst waanzin ten onder zijn gegaan. De Maya's hadden grote zoetwaterbekkens aangelegd, waarin regenwater werd op gevangen. Ook ondergronds is veel zoetwater. Toen de fatale droogte aanbrak. Waren op gegeven moment de bekkens met regenwater leeg. De priesters begonnen als een dolle hond mensen te offeren. En gooiden de lijken in de zoetwaterputten. Waardoor het water ondrinkbaar werd. Door gebrek en droogte gaven de mensen de leiders de schuld. Anarchie ontstond en mensen leefden hun agressie onder elkaar uit. Wie daarna nog vluchten kon, deed dat. Maya's bestaan nog steeds, maar beschaving was dood. In hun godsdienst beleving spreekt nog steeds de angst voor droogte. Het uitgeknepen land heeft zich biologisch weer hersteld voor de volgenden, die vroeg of laat het zelfde lot ondergaan. Tijdens de spaanse overheersing is het ook een paar keer voorgekomen, droogte. Waarschijnlijk zijn de "Olmeken" en "Chavin" het zelfde overkomen. Reactie infoteur, 25-05-2013
Bedankt voor de toevoeging, duidelijk!

Muser (103 artikelen)
Laatste update: 30-12-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.