Wonderen en mysteries van de Andes: Sechin

De archeologische site van Sechin in het noorden van Peru wordt door weinig mensen met een bezoekje vereerd terwijl de cultuur van Sechin nochtans als het ware de militaristische evenknie was van de Chavin-cultuur en dus samen met Chavin als het ware aan de oorsprong staat van meer dan 3000 jaar Andesbeschaving.

Ligging

De site van Sechin is terug te vinden aan de noordkust van Peru, vlak bij het plaatsje Casma. We bevinden ons hier in een droog woestijngebied dat gekend is als "desierto pre-montana" ofwel "woestijn aan de voet van het gebergte". Vlakbij strekken verschillende vruchtbare rivieroases zich over ettelijke kilometers uit en laten een keure zien aan boomgaarden en velden. Waar de oase ophoudt start meteen de kurkdroge steenwoestijn. Het lijkt wel met een schaar afgeknipt.

Sechin in de tijd

Sechin wordt gedateerd rond 1500 v.C. en is hiermee meteen 1 van de oudste culturen van het continent. Deze datering plaatst Sechin immers nog een paar honderd jaar vóór de bloeiperiode van de Chavin-cultuur, die op haar beurt lang als dé moedercultuur van de Andes gold. Intussen zijn wetenschappers het er redelijk over eens dat beide culturen eigenlijk deels samen bestonden en ook samen werkten. Zorgde Chavin voor een cultureel-religieus kader waarbinnen de meeste Andesvolkeren zich konden plaatsen, Sechin bleek op zijn beurt de politiek-militaire arm van de duocratie te zijn. Samen vormden zij een overheersende kracht in de Andes die verantwoordelijk was voor een stabiel klimaat en gekend is als de Vroege Horizon (later volgden nog een Midden Horizon en een Late Horizon).

Verschillende opeengebouwde tempels

De site van Sechin bestaat uit de ruïnes van een aantal boven op elkaar gebouwde tempels (7 om precies te zijn), gelegen tegen de flank van Cerro Sechin, de Sechin-Berg. De eerste tempels waren opgetrokken uit lemen blokken en doorstonden maar miniem de tand des tijds. Op een aantal plaatsen werd de lemen muur bepleisterd en beschilderd, en hier en daar zijn nog resten van die beschildering te zien. Wat een bezoek aan Sechin echter vooral boeiend maakt is wat er overblijft van de latere, stenen tempel.

Oeroud steenhouwwerk

Deze tempel is immers volledig omringd door één lange muur die opgetrokken is uit platte monolieten, groot en klein dooreen, en onregelmatig van vorm. Elk van deze monolieten werd gegraveerd en vertoont een figuur, meestal een soort priester of krijger, of anders een stuk lichaam, een hoofd, een romp, ledematen, ingewanden. Het geheel lijkt wel een processie voor te stellen waarin de priesters of krijgers of priester-krijgers als het ware als overwinnaars voorgesteld worden en waar de andere taferelen duidelijk de verliezers uitbeelden. Het fenomeen wordt des te opvallender wanneer men erbij stil staat dat deze bas-reliëfs meer dan 3500 jaar geleden werden gemaakt, en dat zonder hulp van metalen gereedschap!

Werkwijze

De stenen monolieten werden uit de Cerro Sechin zelf gehaald, met touwen uit agave-vezels naar de werkplaats gesleurd (vlakbij de tempel, men heeft op die plaats immers onafgewerkte stenen gevonden), aan één zijde effen geschuurd en daarna bewerkt. Eerst bracht men met houtskool de tekening aan op de steen, daarna ging men door wrijving de tekening in reliëf uitwrijven. Men maakte hierbij gebruik van een harder soort gesteente en zand als wrijfmiddel. Meer dan 300 monolieten werden op die manier met bas-reliëfs versierd, een monnikenwerk als het ware.

Het enigma van Sechin

In de loop der eeuwen raakte de tempel bedolven onder puin en zand door landverschuivingen van de Cerro Sechin en pas in 1937 ontdekte de Peruaanse archeoloog Julio C. Tello de bewerkte stenen muur en liet vervolgens de resten van de andere lemen tempels opgraven. Nog steeds tast men in het duister over de betekenis van de nogal gruwelijke processie. Wordt een strijdtafereel afgebeeld of een ritueel waarbij mensen werden geofferd ? Zijn de figuren priesters (met een soort scepter in de hand) of zijn het krijgers (geen scepter maar een knuppel of knots) ? De meningen blijven verdeeld en het enigma rond Sechin blijft bestaan. Een bezoek aan de zelden bezochte site is hoe dan ook een intrigerende belevenis.
© 2011 - 2024 Youriblieck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beschavingen van de Olmeken en de ChávinDe beschavingen van de Olmeken en de ChávinRond 1200 voor Christus ontwikkelden zich tegelijkertijd twee grote beschavingen. Dit waren die van de Olmeken en van de…
De Inca's: historische situeringNa de verovering van Mexico op de Azteken trokken een aantal avontuurlijke Spanjaarden in het begin van de 16de eeuw ver…
Chavin, moedercultuur van de AndesWeinig mensen denken bij de naam Peru aan de cultuur van Chavin. Toch stond deze cultuur lange tijd geboekstaafd als de…
El Niño, mysterieus weerkundig fenomeenHet fenomeen van El Niño wordt de laatste jaren meer en meer genoemd wanneer de discussie gevoerd wordt over klimaatsver…

Middeleeuwen in vogelvluchtMiddeleeuwen in vogelvluchtAlgemeen wordt onder de middeleeuwen de periode beschouwd van de achtste tot en met de veertiende eeuw. De vijftiende en…
Vervoer in de Middeleeuwen: over landVervoer en reizen was in de Europese middeleeuwen een avontuurlijke onderneming en dat terwijl mensen tot aan de 14de ee…
Youriblieck (78 artikelen)
Laatste update: 26-04-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.