Ontdekkingsreizigers

Ontdekkingsreizigers De geschiedenis... Iedereen heeft dit vak weleens gehad op school. Maar wat weet jij over deze ontdekkingsreizigers? Ontdekkingsreizigers hebben een heel groot aandeel in de geschiedenis. Zo heeft Columbus bijvoorbeeld Amerika ondekt, enzovoort. Kom meer te weten over ontdekkingsreizigers en welke land(en) ze ontdekt hebben!

Inhoudsopgave


Vasco da Gama

De koning van Portugal had in het jaar 1497 iemand nodig om met een schip naar het land India te varen. Maar dit schip moest helemaal om Afrika heen varen. De inwoners uit Portugal wisten wel dat je zo ver kon varen, maar er was niemand die het had gedaan. De koning wilde dat Vasco da Gama dat deed. Vasco was een goede Portugese zeeman die leefde in de jaren 1469 – 1524. Dus vertrok Vasco da Gama op 8 juli 1497 met drie schepen naar India. Via het oosten van Afrika gaat hij onderlangs – Afrika omheen – naar India.

Willem Barentsz

Willem Barentsz is geboren in 1550 in Formerum. Hij is gestorven op Nova Zembla in 1597. Willem was een handelaar en wetenschapper. Willem hield ontdekkingsreizen naar het Verre Oosten. De eerste twee reizen waren mislukt, maar de derde was anders. Hij wilde verder varen naar het Verre Oosten via Nova Zembla, maar hij leed schipbreuk in het ijs. Van de stukken hout van het schip heeft hij met zijn mannen Het Behouden Huys gemaakt om te overleven. Na lange tijd besloten ze in juni 1597 naar het vasteland te varen met de sloepen. Na een week overleed Willem Barentsz, maar de rest lukte het in oktober Nederland te bereiken.

Christoffel Columbus

Christoffel Columbus is geboren in Genua in het jaar 1451. En overleden in Valladolid op 20 mei 1506. Christoffel heeft in totaal vier reizen gemaakt. Columbus wilde naar Indië varen. Dit heeft hij aan de koning gevraagd en die gaf hem daar toestemming voor. Hij vond het juist een heel goed idee om naar Indië te gaan. Volgens Columbus kon hij Indië ontdekken door via het westen te varen, over de Atlantische Oceaan. Maar in dat geval kwam hij bij eilanden zoals Cuba en Haïti. In Haïti heeft hij een nederzetting gesticht met de naam La Navidad. Indië heeft hij nooit bereikt. Hij is bij Amerika gekomen.

Bartolomeus Dias

Bartolomeus Dias is geboren in 1450 en overleden op 29 mei 1500. Hij vertrok in het jaar 1487 met drie schepen. Hij vertrok vanuit de stad Lissabon in Portugal. In september bereikte Bartolomeus de Walvisbaai in Namibië. Bartolomeus’ doel was om het zuiden van Afrika te bereiken. Uiteindelijk is dit hem gelukt er te komen en ook weer terug te keren naar Lissabon.

Hernan Cortes

Hernan Cortes was geen ontdekkingsreiziger, hij deed eigenlijk wel een soort van hetzelfde, maar hij veroverde landen en ontdekkingsreizigers – de naam zegt het al – ontdekken landen. Dit noemen we een conquistador. Vertaalt naar het Nederlands is dat een veroveraar. In 1519 kwam Hernan met een klein leger in Mexico. Hij heeft daar met een smoes de leider van de Azteken, Montezuma gevangengenomen. Montezuma werd gebruikt als gijzelaar zodat ze van de Azteken goud kregen in ruil voor de leider. Dat deden de Azteken, maar uiteindelijk heeft Hernan hem toch vermoord. Later, heeft hij Mexico veroverd met een nog veel groter leger.

Marco Polo

Marco Polo was een handelaar en ontdekkingsreiziger uit Venetië die vooral onbekende landen in Azië heeft ontdekt. Hij was een voorloper van de andere ontdekkingsreizigers, want zijn reis door Perzië, Indië en China maakte hij al tussen 1271 – 1295. Zijn doel was om informatie te krijgen over Azië en om daar ook handel te drijven.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kopersulfaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kaart van Juan de la CosaDe kaart van Juan de La Cosa. In de jaren tussen 1490 en 1500 veranderde de wereld voor de Europeanen ingrijpend. Christ…
Beroemde reizen - OntdekkingsreizigersBeroemde reizen - OntdekkingsreizigersWie ontdekte Amerika, maar dacht eerst dat het Indië was? Wie voer als eerste om Afrika naar India? Welk deel van de wer…
Lissabon, stad met twee lange bruggenVanuit allerlei vakantiebestemmingen aan de Algarve kun je een dagexcursie naar Lissabon boeken. In één zo’n dag kun je…
Middeleeuwen: belangrijke personen en gebeurtenissenMiddeleeuwen: belangrijke personen en gebeurtenissenDe Middeleeuwen is een tijdperk dat duurde van ongeveer 500-1500 na Christus. Veel personages die in de middeleeuwen lee…

De gevangenis van Port Arthur in TasmaniëDe gevangenis van Port Arthur in TasmaniëDe gevangenis van Port Arthur gelegen op het eiland Tasmanië werd in 1830 geopend. Tien jaar later waren er al meer dan…
De conceptuele kunst uit de jaren zeventigDe conceptuele kunst uit de jaren zeventigIn de jaren zeventig wordt het denkproces dat ten grondslag ligt aan een kunstwerk als minimaal even belangrijk, zo niet…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Kopersulfaat (5 artikelen)
Laatste update: 21-12-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.