Risicoberoepen: President van de VS

Risicoberoepen: President van de VS Het presidentschap van de Verenigde Staten is één van de meest prestigieuze en belangrijke ambten in de wereld. Ambitieuze politici in de VS kunnen zich geen grotere eer wensen. Met Barack Hussein Obama II zijn de Amerikanen aan nummer 44 gekomen. Een opmerkelijk hoog aantal van die presidenten is echter het slachtoffer geweest van moord, of poging tot. Men mag het ambt dan ook ontegensprekelijk omschrijven als een gevaarlijk beroep.

Indeling


Het was hem hoog in het hoofd geschoten

Met deze doodsoorzaak komen we onmiddellijk bij twee van de beroemdste presidenten van de VS: Abraham Lincoln en John Fitzgerald Kennedy. Lincolns presidentschap stond volledig in het teken van de Amerikaanse burgeroorlog. Samen met zijn voortijdige dood is dat waar hij zijn grootste roem aan te danken heeft. Niettemin was hij een charismatisch leider en hij was alom geprezen voor zijn integriteit, logica en gevoel voor humor. Op 14 april 1865, vlak na zijn herverkiezing, werd hij door John Wilkes Booth in het hoofd geschoten. Hij overleed een dag later op 56-jarige leeftijd. Genoemd bij zijn initialen was JFK de 35e president van de VS. Hij was het boegbeeld van het "vrije westen" in een periode dat de Koude Oorlog op zijn toppunt verkeerde. Op 22 november 1963 werd hij door Lee Harvey Oswald in het hoofd en de rug geschoten en overleed dezelfde dag, op 46-jarige leeftijd.

De twee andere slachtoffers

James Abram Garfield was de twintigste president en nam het ambt over in maart 1881. Zes maanden en vijftien dagen na zijn inauguratie (2 juli 1881) werd hij door Charles J.Guiteau met twee kogels beschoten. Eén kogel wist men te verwijderen, van de tweede is nooit duidelijk geworden of die niet kòn verwijderd worden of niet gevonden werd. Hoewel hij niet aan zijn verwondingen zelf stierf, veroorzaakte het gebruik van ongesteriliseerd operatiemateriaal een zware infectie. Na drie maanden daartegen gevochten te hebben, gaf hij de geest. Garfield was op het moment van zijn dood 49 jaar.

William McKinley Jr. was president nummer 25 en de derde om vermoord te worden. Na een eerste ambtstermijn werd hij in 1900 met grote meerderheid herverkozen. Onder deze weinig besproken president begon de Spaans-Amerikaanse oorlog (1898), waarop Cuba de facto in bezit kwam van de VS en werd Hawaii geannexeerd. Zijn beleid stuurde ook aan op de annexatie van de Philippijnen. In september 1901 werd hij door een geesteszieke Poolse immigrant en anarchist, Leon Czolgosz, twee maal beschoten. Een eerste kogel die door zijn schouder ging werd gevonden en verwijderd. De tweede kogel, die ergens in zijn rug bleef steken, werd niet gevonden. Uit vrees meer schade toe te brengen door er naar te zoeken, besloten de chirurgen deze tweede kogel te laten zitten. Hoewel hij leek te herstellen, raakte McKinley een week na de aanslag in shock en overleed op 14 september 1901. Hij werd 58 jaar. Saillant detail: 45 minuten na de aanslag werd Theodore Roosevelt beëdigd als nieuwe president.

Bijna dood ervaringen

De lijst van aanslagen is schier eindeloos, zeker als we ze uitbreiden naar ex-presidenten of kandidaat-presidenten. Daarnaast zijn er op verschillende presidenten meer dan één poging ondernomen om ze te doden (bijvoorbeeld Lincoln). Hieronder volgt dan ook enkel een opsomming van presidenten in functie.
 1. Andrew Jackson, 1829 - 1837, aanslag in 1835 door Richard Lawrence (geestesziek verklaard)
 2. Theodore Roosevelt, 1901 - 1913, aanslag in 1912 door John N. Shrank (geestesziek verklaard)
 3. Harry S. Truman, 1945 - 1953, aanslag in 1950 door Oscar Collazo en Griselio Torresola (resp. gevangen en neergeschoten)
 4. Richard Nixon, 1969 - 1974, aanslag in 1972 door Samuel Byck (een geesteszieke, pleegde zelfmoord bij de aanslag)
 5. Gerald Ford, 1974 - 1977 (niet verkozen), twee aanslagen in september 1975
 6. Jimmy Carter, 1977 - 1981, verijdelde aanslag op 5 mei 1977 door Raymond Lee Harvey en Osvaldo Espinoza Ortiz
 7. Ronald Reagan; 1981 - 1989, aanslag in 1981 door John Hinckley (geestesziek verklaard)

Natuurlijke oorzaken

Twee presidenten zijn tijdens hun ambtsuitoefening een natuurlijke dood gestorven.
 • Zachary Taylor was de twaalfde president. Hij werd op 4 maart 1849 beëdigd en stierf op 9 juli 1850. Zijn doodsoorzaak is niet met zekerheid bekend. Aangenomen wordt dat dat een buikgriep was. Bij zijn dood was hij 57 jaar oud.
 • Warren G. Harding werd verkozen in 1920 en ingezworen op 4 maart 2921. Hij werd berucht als één van Amerika's slechtste presidenten ooit. Enkele van zijn kabinetsleden werden tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens corruptie, een unicum in de Amerikaanse geschiedenis. In 1923 overleed hij aan een beroerte. Hoewel ook rond zijn dood complottheorieën de ronde doen, is zijn doodsoorzaak met zekerheid vastgesteld.

Gevaarlijk beroep

Samengevat zien we dat vier presidenten effectief zijn vermoord. Zeven ontsnapten er ternauwernood aan de dood en twee overleden tijdens de uitoefening van hun ambt een niet-gewelddadige dood. Statistisch is de minimale kans dat je door president van de Verenigde Staten te worden:
 1. de dood vindt: 14 %
 2. gewond raakt: 20 %
 3. beschoten wordt: 25%
Om de Amerikanen een riem onder het hart te steken: de kans dat een VS-burger president wordt is 1 op 320 miljoen.
© 2013 - 2024 Ces1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
President van de Verenigde StatenPresident van de Verenigde StatenDe president van de Verenigde Staten is een van de machtigste mensen in de wereld. Hij moet een sterke natie leiden en e…
President van Amerika, Abraham Lincoln 1861-1865Abraham Lincoln ging de geschiedenis in als 1e vermoorde president. Vlak voor zijn inauguratie is de afschiding een feit…
Overzicht moordaanslagen op Amerikaanse presidentenOverzicht moordaanslagen op Amerikaanse presidentenIn totaal zijn er in de geschiedenis meer dan twintig aanslagen gepleegd op zittende, toekomstige of voormalige Amerikaa…
Mount Rushmore National MemorialMount Rushmore National MemorialVier presidenten bij elkaar en ze houden allemaal hun mond, wat een bijzonderheid. Wat nog specialer is, het zijn allema…

Mannen achter de macht: Paul WarburgMannen achter de macht: Paul WarburgPaul Moritz Warburg wordt beschouwd als de vader van de 'Fed'. Daarmee schrijft deze Duitse bankierszoon aan de vooravon…
De Piramides van GuimarDe Piramides van GuimarWie aan Tenerife denkt, doet dat over het algemeen in functie van een mogelijke vakantiebestemming. Dit eiland leent zic…
Bronnen en referenties
 • Bishop, Jim. The Day Lincoln Was Shot. New York: Harper and Row, 1955.
 • McKinley, James. Assassination in America. New York: Harper and Row, 1977.
 • Posner, Gerald L. Case Closed: Lee Harvey Oswald and the Assassination of JFK. New York: Random House, 1993.
 • Time Magazine, Monday May 29 1979, Skid Row plot: a scheme to kill Carter?
 • Ford, Franklin L. Political Murder: From Tyrannicide to Terrorism. Cambridge, Mass.: Harvard University Press, 1985.
 • U.S. Department of Justice, Office of the Inspector General, FBI Labs report on George H.W. Bush assassination attempt, April 1997
 • Internet Public Library of the U.S / POTUS
 • Wikipedia, List of Presidents of the United States
Ces1 (45 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.