De Fransen en Louisiana

De Fransen en Louisiana Na het stichten van de koninklijke provincie Nieuw-Frankrijk op het Noord-Amerikaanse continent voeren de Franse ontdekkingsreizigers de Mississippi-rivier af. De gouverneur van Nieuw-Frankrijk wenste de bonthandel uit te breiden naar het zuiden. Hij hoopte echter ook dat de rivier hem naar het Westen en naar Azië zou leiden. In 1682 kwamen de Franse ontdekkingsreizigers aan in de Golf van Mexico. Prompt verklaarden ze het hele gebied rond de rivier tot hun eigendom. Op die manier ontstond de kolonie Louisiana.

Mississippi

De Fransen waren de eersten die begonnen met de verkenning van de Mississippi. De gouverneur van Nieuw-Frankrijk koos ontdekkingsreiziger Louis Jolliet en de jezuïet-missionaris Jacques Marquette op verkenning. Zij moesten nagaan of de rivier uitmondde in de Grote Oceaan. Samen bereikten ze de samenvloeiing met de Arkansas-rivier. Acht jaar later slaagde René-Robert Cavelier - ook bekend als Sieur de la Salle - er in om de hele rivier af te varen in kano's. Zo bereikte hij de monding van de Mississippi in de Golf van Mexico.

Louisiana

In 1682 werd de hele vallei rond de Mississippi Frans bezit. René-Robert Cavelier noemde het gebied Louisiana als eerbetoon aan zijn koning Louis XIV (Lodewijk XIV). In 1699 stichtte Pierre le Moyne de kolonie Louisiana in Biloxi Bay. Hij en zijn broer Jean-Baptiste waren de zonen van de Franse kolonist en bonthandelaar Charles le Moyne. Beide broers besloten forten te bouwen aan de monding van de Mississippi waarna de koning het besluit nam het gebied te koloniseren. Later werden er langs de rivier nog meer forten gebouwd om de route tussen Louisiana en de rest van Nieuw-Frankrijk te beschermen.

Bonthandel

Het Franse beleid was er op gericht om handelsposten en kleine koloniën over een groot gebied te verspreiden. Snel kwam het besef dat er een goede verstandhouding nodig was met de lokale indianen voor de groei van de bonthandel. Er was trouwens veel vraag naar beverbont in Europa, vooral voor het maken van hoeden. René-Robert Chevalier wilde graag een kolonie stichten aan de monding van de Mississippi. Hij keerde terug naar Frankrijk om er kolonisten op te halen, maar daarna verdwaalde hij met zijn schepen. Uiteindelijk kwam hij in het huidige Texas terecht waar hij de kolonie Matagorda Bay stichtte.

Chronologie

  • 1674: Jolliet en Marquette gaan op verkenning in het gebied langs de Mississippi.
  • 1682: Cavelier leidt de kano-expeditie over de Mississippi.
  • 1688: Een Franse nederzetting van Cavelier wordt verwoest door de Karankawa-indianen.
  • 1699: Le Moyne vestigt de kolonie van Louisiana.
  • 1701 tot 1712: Jean-Baptiste Le Moyne is gouverneur van Louisiana.
  • 1702: Fort Louis de la Mobile wordt gekozen als hoofdstad van Louisiana.
  • 1718: Stichting van de stad New Orleans door Jean-Baptiste Le Moyne.
© 2013 - 2025 Mats, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Louisiana Purchase, de aankoop van Louisiana in 1803De Louisiana Purchase, de aankoop van Louisiana in 1803Met de aankoop van Louisiana, vertaald vanuit het Engelse Louisiana Purchase, kochten de Verenigde Staten in 1803 een en…
New Orleans, Louisiana: meer dan een zuidelijke stad!New Orleans, Louisiana: meer dan een zuidelijke stad!Wie zijn de cajun en creolen en waar komen ze vandaan? Alligator eten na een boottochtje in de moerassen of eten in het…
Familie d'OrleansIn Frankrijk hebben er vele Bourbons op de troon gezeten. De Fransen die voor terugkeer van de monarchie zijn, zijn erg…
Carnaval in New Orleans: wat is Mardi Gras van de Cajuns?Carnaval in New Orleans: wat is Mardi Gras van de Cajuns?In Nederland kunnen ze carnaval vieren, maar in New Orleans gaat het er nog wat heftiger aan toe. Daar wordt Mardi Gras…

Mannen achter de macht: de CFRMannen achter de macht: de CFRDe Counsil on Foreign Relations is de denktank die al bijna een eeuw de nationale en internationale politiek van de Vere…
Geloof, bijgeloof, ongeloof: onze kijk op geschiedenisGeloof, bijgeloof, ongeloof: onze kijk op geschiedenis"Wie een land wil onderwerpen, moet haar beschaving vernietigen. Wie een beschaving wil vernietigen, moet haar geschiede…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Foto inleiding: saints.sqpn.com
  • Geschiedenis van de wereld - deel 7 - Amerika, Azië en Afrika in de 14de tot de 18de eeuw
Mats (4 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.